Bıçak Sanatı - Forum

Güvenlik - Giyim kuşam

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Güvenlik - Giyim kuşam
« : 04 Haziran 2015, 17:44:34 »
Güvenlik başlığında çok şeyden bahsetmişiz ancak bunları kategorize etmemişiz. Adı kolay konulabilecek ilk kategoriyle başlayayım. Giyim ve kuşam için bir konu açmış olayım.

Giyim kuşam

Atölyede sağlığım ve güvenliğim için neler kullandığımı ve bunların nerelerde işe yaradıklarını paylaşayım.

Giyim

İlk zamanlarda kıyafetlerimin kirlenmesine engel olması için kendime önden düğmeli bir önlük aldım. (Fotoğraflarda görünen gri önlük budur.) Bu sayede üst giyimim büyük ölçüde korundu. Kollarının biraz uzun olduğunu görünce kolları katladım ve o günden beri de öyle duruyorlar. Bu zımpara makinesinin, mop yada cila keçesi takılı matkabın, diğer taşlama aletlerinin kirine karşı çok faydalı oldu.

Sonra hem ilk aldığım önlüğün örtmediği göğüs kısmını örtmek hem de kaynak yaparken çıkan kıvılcımlara karşı olarak aşçı önlüğü gibi arkadan bağlanan tipte bir kot önlük aldım. Bu iki önlüğü çok zaman birlikte giyerek üstümü başımı çok daha iyi bir şekilde temiz tutabildim.

Bu ikisini ayrı ayrı giymek ve ikisinin de bitim yerlerinin serberst olmasından dolayı kendimi hem daha iyi örtmek hem de hareketli parçalara ve atölye içindeki eşyalara dolanmaktan daha iyi korunmak adına fermuarlı bir tulum aldım. Bu tulum beni ayak bileklerimden boynuma kadar örttüğünden dolayı çok memnun kaldım. Maalasef zaman içinde kilo aldıkça apış arası ile omuzlarımın mesafesi zaten fazla olduğundan tuluma ancak sığıyorken artık kilolu halimle tuluma sığmaz oldum ve bunu üzülerek bir kenara bıraktım.

Atölyede böyle bolca tozun içinde çalışacaksanız benim size tavsiyem tulum. Tabi bunda benim yaşadığım gibi bir küçük gelme problemine karşı dikkat etmenizi öneririm.

Giysilerinizin dışarı uzanacak, sarkacak şekilde olmamalı. yenleriniz, paçalarınız, kıyafetlerinizin etekleri makinalara dolacanacak biçimde olmamalı. Bunların lastikle, cırtla, düğme, fermuar vs. ile sıkılanması gerekli.

Maske ve gözlük

Bunlar çok önemli.

Yıllar önce kızartma yapıyorken bile gözlüklü olmasam sıçrayan koca bir yağ damlası gözümü berbat edecekti. O gün karşıdan fırlayan bir cismi engellemek için gözlüğün ne kadar faydalı olduğunu gördüm.

Atölyede ise yanları açık olan bir gözlüğün çok yetersiz kaldığını gördüm. Uçuşan tozlar olsun önceden fırlayıp kaşlarının, saçlarının arasında kalmış tozlar olsun çalışırken gözünüze girebiliyor ve özellikle bıçak gibi olan metal tozları hayatı zehir ediyor. Gözlerin ortamdan yalıtılması şart. Atölyede yanları kapalı gözlük yada maske kullanmak gerekli.

Göz korumasını en çok gerektiren, bence riski en yüksek aletler kalıpçı taşlama, zımpara makinesi, taş, spiral, avuç taşlama, mop çeviren aletler... Aklıma gelmeyenler illa ki olacaktır. Burada yazmadıklarımı asla güvenli kabul iettiğimi düşünmeyin, unutmuş olabilirim, yanılıyor olabilirim; her daim tedbirli olmanızda yarar var.

Gözlükler ufak zerrecikler dışında çapak, talaş, kırılan ve fırlayan parçalar hatta belki aletlerden gözlerinizi korumak için seçilmelidir.  Hayatta en beklemeyeceğiniz kazalar da yaşanıyor. Türk sinemasının ünlü isimlerinden Ömercik, otomobilini tamir ederken düşen tornavida ile bir gözünü kaybetmişti. Bizim atölye ortamımızda ise uçuşan tufal parçaları, kırılan çeliğin ufak kırıkları, matkap talaşı, kırılan bir çekicin parçaları, parçalanan zımpara şeridi, patlayan çark yada spiral taşı, mengeneye bağlı bıçağın açıktaki ucu maalesef beklenmeyecek kaza nedenleri değil.

.... devamı sonra gelecek.
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2015, 11:26:46 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Ynt: Güvenlik - Giyim kuşam
« Yanıtla #1 : 04 Haziran 2015, 17:45:09 »
(sonradan içine bir şeyler eklemek için bu mesajı açtım. Noolur, noolmaz.)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Triton

• *
  • 37
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 04 Haziran 2015, 18:50:15 »
Kolları uzun giysilerin sarkan kısımları zımpara, testere, spiral gibi şeylere kapılma açısından çok büyük risk. Buna da dikkat etmekte fayda var.

Örneğin
http://woodgears.ca/table_saw/shirt.html

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2015, 11:01:19 »
Kolları uzun giysilerin sarkan kısımları zımpara, testere, spiral gibi şeylere kapılma açısından çok büyük risk. Buna da dikkat etmekte fayda var.

Örneğin
http://woodgears.ca/table_saw/shirt.html

Biraz güncelleme yaptım. Anlatıma bunu da dahil etmeye başladım.

Metin gördüğünüz gibi okunurluğu sağlamak için ana mesajın güncelenmesi ile ilerleyecek. Altlardaki bu mesajlardaki katkılarınızı ana metine ekleyeceğim. Güvenlik konusunu hap gibi okunaklı yapma amacındayım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 05 Haziran 2015, 11:36:59 »
tulum güzel de , ihtiyaç gidermek bir dert be kardeşim :)

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #5 : 05 Haziran 2015, 12:29:37 »
Eylem abi ilk dikkatimi çeken yüzük oldu:) Eldiven kullanımı konusunda forumun düşünceleri nelerdir acaba. Mesela ben uygun eldiven olmadan duvara çivi bile çakmam kolay kolay.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 05 Haziran 2015, 13:09:47 »

Atölyede tesis yetmezliği var zaten. Dert her türlü. :)

Eylem abi ilk dikkatimi çeken yüzük oldu:) Eldiven kullanımı konusunda forumun düşünceleri nelerdir acaba. Mesela ben uygun eldiven olmadan duvara çivi bile çakmam kolay kolay.
Yüzük ve takı konusunu bu konuya mı dahil ederim bilmiyorum ama bunları saçları falan da bir yerde anlatmak gerek...

Konuya eldiven, ayakkabı, toz maskesi, kaynak maskesi/gözlüğü/başlığı dahil olacak.

Namık Kemal
Instagram'da ben

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2015, 13:36:48 »

Atölyede tesis yetmezliği var zaten. Dert her türlü. :)

Yüzük ve takı konusunu bu konuya mı dahil ederim bilmiyorum ama bunları saçları falan da bir yerde anlatmak gerek...

Konuya eldiven, ayakkabı, toz maskesi, kaynak maskesi/gözlüğü/başlığı dahil olacak.

Çalışma tulum-elbisesinden eldiver ve gözlüğe kadar tüm giyilebilir güvenlik ekipmanı bu başlıkta toplamak ve denildiği gibi etkili-bilgilendirici üye katkılarını da ilk mesaja eklemek en kolay ulaşımı sağlar. Giyim konusu sabitlenmeli de, sabitlenmeyen konular arada kaybolup gidiyor. Belki yapılmaması gerekenler ayrı bir sabit konuda toplanabilir ayrıntılı bilgiler eşliğinde. Mesela yüzük takmamalıyız demek yerine yüzük bu sebeple takmamalıyız diye açıklamalarla ve görsellerle desteklenirse çok daha etkili olur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 05 Haziran 2015, 13:45:03 »
Giyilecekler, kuşanacaklar ve takılacaklar yanında olmaması gerekenlerin de ayrı başlığı olsa güzel olacak herhalde. Örneğin aklıma şimdi de sakal geldi. Sakalın maskenin hava almasına neden olmasından dolayı geçenlerde biraz pas solumuşum. Kestim tabii...
Namık Kemal
Instagram'da ben

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #9 : 05 Haziran 2015, 15:27:37 »
Şu spirale ve kalıpçı taşlamaya takılan tellerde tehlikeli. Staj yaptığım fabrikada çok kullanıyorduk, mermi gibi fırlatıyordu telleri. Sürekli kullanan bir ağabey akşam eve gidince bacağından 4 santimlik bir teli pense ile çekerek çıkartmış üstelik tel kalın kumaşlı iş pantolonundan geçerek girmiş. Göze ne kadar hasar verir siz düşünün.
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 11 Haziran 2015, 15:41:06 »
Namık Kemal
Instagram'da ben

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #11 : 12 Haziran 2015, 19:12:40 »
Yaz gelince kimse giymez bunları bence.

Ama önlük ve kaliteli bir bot şart.

Birde giysilerin kol paçaları çok önemli. Birkaç yıl önce amcam sadece şans eseri elini kurtarabildi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 03 Temmuz 2015, 15:55:56 »
Bu günlerde boya yaptım. hem kendimi hem de üst başı korumak adına iki tip önlüğü de maskeyi de kullandım. Kan ter içinde kaldım. Yine de kapalı mekanda camlar açık bile olsa mümkün mertebe boya yapmamanızı tavsiye ediyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 26 Nisan 2018, 09:45:34 »
Bu başlıkla çok ilgili değil ama hem bağlantılı olduğu için hem de yeni başlık açmamak için buraya yazayım;
Genelde tüm forumların ortak konusudur, hobimizin ve ilgi alanımızın mesleki hastalığı. Bıçakçılıkla ilgili olarak da eminim uzun yıllardır bu işle uğraşan ustalarımızın mesleki rahatsızlıkları olmuştur. Ben de akşamları balkonda yaklaşık 1'er saat perdah yapıyorum. Sürekli zımparayı ileri-geri sürtme hareketinden dolayı sağ dirseğimde bir ağrı oluştu. Bu işe daha önceden alışık olmadığımdan ve bir yerden sonra kendimi kaptırıp daha sert bastırarak hızlı hızlı sürtmemden kaynaklı sanıyorum, sağ dirseğimin köşesinde bir şişlik oluştu. Önce hamlık olduğu için diye düşünüp çok umursamadım fakat 3 gün kadar hem şekil bozukluğu hem ağrı kaldı. Şu anda daha iyiyim hatta tamamen geçti diye düşünüyorum fakat perdah atmaya geri dönmeye korkuyorum. Bu iş için uygun bir koruma ekipmanı var mı?

İnternette araştırdığım kadarıyla tenisçiler için dirseklikler var ve "tenisçi dirseği" diye lügata geçmiş rahatsızlık bile var. Basit sargılar haricinde medikal ürünlerin hemen hepsinin açıklamasında kullanmadan önce doktorunuza başvurun şeklince bir ibare var. Bu tür koruyucu kullanan oldu mu? Yada perdah atmaktan dolayı tenisçi dirseği geçiren oldu mu acaba?

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
  • Meslek: Kalıpçılık Öğretmeni
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 30 Mayıs 2019, 15:31:48 »
Bu konu başlığı çok güzel ve faydalı olmuş devamını da bekliyorum.
Acizene bende şunları eklemek isterim.
1- İş elbisesi ve önlüklerin uzun kollu ise manşetlerinin lastikli olması çok faydalı olur.
2-Özellikle dönel aletlerle taşlama, matkap, torna gibi çalışırken yüzük saat vb. eşyalar çıkarılsa takılma riskini önler.
3-Uzun saç, sarkan boyunluk yada atkı gibi eşyalar kullanılacaksa mutlaka önlüğün içinde kalacak ve sarkıp herhangi bir yere takılmayacak hale getirilmeli.
4-Eldiven yapılacak işe göre kullanılmalı ancak matkap, torna vb. makinelerle çalışırken kesinlikle eldiven kullanılmamalı. Neolduğunu bile anlayamadan kolunuzu tezgaha kaptırabilir ve çok kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar. Umarım sürçü lisan etmemişimdir.

Herkese kazasız belasız günler diliyorum.
 :) :) :)
"Kem alat ile kemalat olmaz"

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 24 Şubat 2021, 21:43:52 »
Geçen gün spiralle profil keserken üzerimdeki giysiler tutuştu!
Hava soğuk olduğu için önceısınmanın verdiği hafif bir mutluluk hissi yaşadım. Sonra bir aydınlandı ortalık... :D :D :D
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
« Yanıtla #16 : 24 Şubat 2021, 22:51:03 »
Hava soğuk olduğu için önceısınmanın verdiği hafif bir mutluluk hissi yaşadım. Sonra bir aydınlandı ortalık... :D :D :D

Geçmiş olsun ustam  :))
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

« Yanıtla #17 : 24 Şubat 2021, 23:30:19 »
Aman dikkat, alışkanlık yapmasın da   :)) :)) şakası bir yana, çok geçmiş olsun.

maytir

• 288
« Yanıtla #18 : 25 Şubat 2021, 00:43:54 »

Geçmiş olsun ustam  :))

Teşekkür ederim
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL

maytir

• 288
« Yanıtla #19 : 25 Şubat 2021, 00:46:46 »
Aman dikkat, alışkanlık yapmasın da   :)) :)) şakası bir yana, çok geçmiş olsun.

Teşekkür ederim  ; :)
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL