Bıçak Sanatı - Forum

Su Verme-Sertleştirme

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Su Verme-Sertleştirme
« Yanıtla #20 : 19 Nisan 2011, 19:09:05 »
Yoo  :))
Harbiden merak ettim. Benim hava çeliklerinde 1050 civarında 40-50 dakka demliyorum ama hava ile teması yok, buna rağmen çok ince de olsa bir yumuşak tabaka oluyor, 220 zımpara ile azıcık zımparalayınca güzel sert çeliğe ulaşıyorum. Tuz banyosunda dekarbürizasyon olmaz diye bir bilgi kırıntısı kalmış aklımda, acaba ne kadar doğru merak ettim...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #21 : 19 Nisan 2011, 19:12:46 »
Doğrudur ustam tuz banyolarında dekarbürizasyon olmuyor. olsa tadından yenmez ama masraflı iş biliyorsun, sürekli açık olacak elektrik faturası filan, perişan eder. Sen folyoya devam et ;) Bu arada aklıma geldi folyo siparişi filan olursa acep haberimiz olur mu ki ::)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #22 : 19 Nisan 2011, 20:17:48 »
folyo ben de isterem
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #23 : 19 Nisan 2011, 23:04:55 »
emre abi aslında tuz banyoları da dekarbürizasyona neden olabiliryor. karbürizasyona da neden olabilir.
banyonun içindeki çelikten bir miktar demir banyoya geçer. banyo yüzeyi havaya açık olduğu için bu demir oksitlenir ve çelik yüzeyinde dekarbürizasyona neden olur. çözümü var ama.
banyoyu aktifleştirme işlemi deniyor buna. banyo içine silika tuğla koyularak çözünen demirin silika tuğla ile birleşmesi sağlanıyor. tuğla ile demir çamur halinde dibe çöker. oluşan çamur da aralıklarla banyodan alınıyor.
işlem sonunda banyonun dekarbürize etkisi olup olmadığı da banyoya grafit bir çubuk daldırılarak kontrol edilebilir. banyoda çözünmüş demir varsa grafit üzerine metalik demir çökelir.
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2011, 23:09:26 Gönderen: Akın Özcan »

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #24 : 19 Nisan 2011, 23:22:14 »
enson ısıl işlem yaptırdığımda 440c için iki mühendis iddaya tutuşmuşlardı vakumdamı yoksa tuz banyosundamı yapalım diye bende araya girdim ben dedim bununla bir hafta uğraştım
kararınızı verin artık dedim ve sonuç olarak vakumlu fırında ısıl işlem yapılmıştı.
genelde tuz banyosuna ck serisi ve kromu cok az olam malzemeleri kullandıklarını öğrendim. ve ısıl işlemden gelen  malzemeler verdiğim gibi geri geldi diye bilirim sadece hepsi sarı renkteydi :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #25 : 20 Nisan 2011, 00:24:56 »
emre abi aslında tuz banyoları da dekarbürizasyona neden olabiliryor. karbürizasyona da neden olabilir.
banyonun içindeki çelikten bir miktar demir banyoya geçer. banyo yüzeyi havaya açık olduğu için bu demir oksitlenir ve çelik yüzeyinde dekarbürizasyona neden olur. çözümü var ama.
banyoyu aktifleştirme işlemi deniyor buna. banyo içine silika tuğla koyularak çözünen demirin silika tuğla ile birleşmesi sağlanıyor. tuğla ile demir çamur halinde dibe çöker. oluşan çamur da aralıklarla banyodan alınıyor.
işlem sonunda banyonun dekarbürize etkisi olup olmadığı da banyoya grafit bir çubuk daldırılarak kontrol edilebilir. banyoda çözünmüş demir varsa grafit üzerine metalik demir çökelir.

Akın süper bilgiler, çok sağolasın. İlerde kesinlikle bir tuz banyosu bir de sıvı azot dewar'ı edineceğim, bu bilgiler acaip işime yarayacak emin olabilirsin  :2up :2up

enson ısıl işlem yaptırdığımda 440c için iki mühendis iddaya tutuşmuşlardı vakumdamı yoksa tuz banyosundamı yapalım diye bende araya girdim ben dedim bununla bir hafta uğraştım
kararınızı verin artık dedim ve sonuç olarak vakumlu fırında ısıl işlem yapılmıştı.
genelde tuz banyosuna ck serisi ve kromu cok az olam malzemeleri kullandıklarını öğrendim. ve ısıl işlemden gelen  malzemeler verdiğim gibi geri geldi diye bilirim sadece hepsi sarı renkteydi :)

Aynen özgür, sonuçta elektrikli fırın acaip oksidasyon ortamı, bu yüzden tuz banyosu tercih ediliyor, folyo vs işe yaramıyor sonuçta hemen alıp yağa filan daldırmak gerektiğinden. Bir de kimyasal bazı malzemeler var bu iş için, bıçağın yüzeyini kaplayıp oksijenden yalıtıyor ama folyo gibi uğraşmıyorsun çıkarmak için, belki ilerde bu tip bir ürün alırım, merak ederim hep... http://www.usaknifemaker.com/pbc-special-antiscale-powder-1lb-p-650.html

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 20 Nisan 2011, 00:31:30 »
Doğrudur ustam tuz banyolarında dekarbürizasyon olmuyor. olsa tadından yenmez ama masraflı iş biliyorsun, sürekli açık olacak elektrik faturası filan, perişan eder. Sen folyoya devam et ;) Bu arada aklıma geldi folyo siparişi filan olursa acep haberimiz olur mu ki ::)

Ustam şu sıralar folyo almayacağım, hatta folyo biterse şimdilik senin yöntemle devam etmeyi bile düşünüyorum.. Malum krizdeyiz  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #27 : 20 Nisan 2011, 00:32:42 »
Bu yüksek sıcaklıklarda östenizasyon isteyen çeliklere işlemlerinden ötürü acayip bir gıcığım. Eğer zaman içerisinde bu işi  yapmaya başlarsam bunlardan elimi eteğimi çekeceğim sanırım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 20 Nisan 2011, 00:43:24 »
Bu yüksek sıcaklıklarda östenizasyon isteyen çeliklere işlemlerinden ötürü acayip bir gıcığım. Eğer zaman içerisinde bu işi  yapmaya başlarsam bunlardan elimi eteğimi çekeceğim sanırım.

Hehehe bilmez miyim  :)) Sana sürekli bir tatara çeliği ikmali yapmalı, bak ne keyifli çalışıyorsun  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #29 : 20 Nisan 2011, 00:45:13 »
Valla usta ağzından bal damlıyor ^-^ ne doğal birşeydi o öyle.

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #30 : 23 Nisan 2011, 11:31:47 »
http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=13512&st=0

linkte Serge usta bir bıçağı yapım aşamasını göstermiş. Su verirken benim anladığım şaloma ile istediği rengi görene kadar bıçağın namlusunu ısıtmış sonrada 100 derece ısıtılmış motor yağında soğutmuş. Kullandığı çelik de 1080. Sonra da yine göz kararı ısıtarak iki kere temperleme yapmış.

Mutfakta kullanmak için yada günlük kullanıma yönelik basit bıçaklara su vermek için bu yöntem iyi netice verir mi?  Namluyu sertleştirip bıçağın kalanını olduğu gibi bırakmak ne gibi sorunlara yol açar?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #31 : 23 Nisan 2011, 11:45:10 »

linkte Serge usta bir bıçağı yapım aşamasını göstermiş. Su verirken benim anladığım şaloma ile istediği rengi görene kadar bıçağın namlusunu ısıtmış sonrada 100 derece ısıtılmış motor yağında soğutmuş. Kullandığı çelik de 1080. Sonra da yine göz kararı ısıtarak iki kere temperleme yapmış.

Mutfakta kullanmak için yada günlük kullanıma yönelik basit bıçaklara su vermek için bu yöntem iyi netice verir mi?  Namluyu sertleştirip bıçağın kalanını olduğu gibi bırakmak ne gibi sorunlara yol açar?

Orkun,
genelde zaten sadece namluya su verilir karbon çeliklerinde, bu en azından kabza bölgesinde yamulma, bükülme tehlikesi yaşamamanı veya stres çatlakları gibi problemleri bıçağın belki yarısında görmekten kurtulmanı sağlar, tabii bu sayede kabza bölgesinin dayanıklılığı-direnci artar.

Şaloma-meşale ile ısıl işlem için 1080 gibi çok basit ve ötektik noktaya çok yakın çeliklere ihtiyaç var. 1095 mesela bu tip bir işlem için pek uygun (tam performans için 5-10 dakika demleme istiyor meret) değil ancak 1075 - CK70 hatta CK67 bu tip bir işlemi rahatlıkla kaldırır.

Kipmen Sanat web sitesi

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #32 : 23 Nisan 2011, 16:26:10 »

Orkun,
genelde zaten sadece namluya su verilir karbon çeliklerinde, bu en azından kabza bölgesinde yamulma, bükülme tehlikesi yaşamamanı veya stres çatlakları gibi problemleri bıçağın belki yarısında görmekten kurtulmanı sağlar, tabii bu sayede kabza bölgesinin dayanıklılığı-direnci artar.

Şaloma-meşale ile ısıl işlem için 1080 gibi çok basit ve ötektik noktaya çok yakın çeliklere ihtiyaç var. 1095 mesela bu tip bir işlem için pek uygun (tam performans için 5-10 dakika demleme istiyor meret) değil ancak 1075 - CK70 hatta CK67 bu tip bir işlemi rahatlıkla kaldırır.

Emre Ustam yanıt için çok teşekkür ederim. Gidip bir şalümo birde küçük tüp alayım, bir de yağı ısıtacak bir düzenek hazırladım mı artık her hafta sonu bir bıçak yapacak seviyeyi yakalayacak alet edavat hazır olur.  Sürekli elimde alet, edavat,çelik vs. malzemeyle dolaştığım için herkez ne oldu senin bıçaklar diye takılmaya başladı  ::) bir nevi mahalle baskısına maruz kalıyorum :D

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #33 : 23 Nisan 2011, 16:47:17 »
Mevzusu  geçmişken sormak istedim. Şaloma-meşale ile en fazla ne kadar ısı elde edebiliriz?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

« Yanıtla #34 : 23 Nisan 2011, 19:09:41 »
Eğer ekstra bir gaz ( oksijen gibi) kullanmıyorsan açık ortamda 900 dereceleri  görür, kapalı ortamda daha yükseğe de çıkabilir. Ama bu aletin kapasitesine de bağlı.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #35 : 25 Nisan 2011, 13:03:09 »
o zaman bir piknik tüpe bir şalomo bağlayarak ck 67 ye su verebilirim diye anlıyorum, değil mi? ::)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #36 : 25 Nisan 2011, 13:49:51 »
Piknik tüplerinin basıncı büyük tüplere göre biraz düşük oluyor. O da şalümoya takabileceğin lüle boyunu biraz kısıtlıyor. Verimlilik konusunda hassas olmak gerek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #37 : 25 Nisan 2011, 22:46:36 »
Piknik tüplerinin basıncı büyük tüplere göre biraz düşük oluyor. O da şalümoya takabileceğin lüle boyunu biraz kısıtlıyor. Verimlilik konusunda hassas olmak gerek.

Bu sabah bende piknik tüpüyle su vermeye çalıştım ama tam olmadı sanki. Bıçakların tınısı değişti ama eğe testini geçemedi. En azından çatlatmadım bıçakları (ısıtılmış motor yağında soğutma yaptım). Yarın birde büyük tüple deneme yapayım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #38 : 25 Nisan 2011, 22:54:34 »
Orkun biraz daha sıcak olmalı sanki, bir de motor yağı yerine ayçiçekyağı - kanola yağı gibi daha ince bir yağ dene, olacak  :2up
Isıtmayı sadece sırttan ver bu arada...

Kipmen Sanat web sitesi

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #39 : 25 Nisan 2011, 23:03:28 »
Teşekkürler Emre, yarın biraz daha kızartayım o  ;Dzaman