Bıçak Sanatı - Forum

Su Verme-Sertleştirme

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Su Verme-Sertleştirme
« Yanıtla #60 : 06 Mayıs 2014, 13:00:34 »
Teşekkürler her soruma hızı gibi yetişiyorsunuz. :)
Açıkçası daha fazla uğraşmaya niyetim yok. Yumuşatmama rağmen malzeme bir miktar sert. Eğem sonlara doğru köreldi delirecektim. Perdah nerdeyse bitti yeniden başlamak istemiyorum.

Hamon da denemek istiyorum ama o kadar uğraştan sonra bıçağın kırılmasını göze alamam.
Acaba yağda hamon oluşur mu?

« Yanıtla #61 : 06 Mayıs 2014, 13:39:28 »
Oluşur  ;)
Buradaki malzeme eğe ve hamon yağda oluşan bir hamon http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2525.0
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2014, 13:47:06 Gönderen: sefaçabuk »

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #62 : 07 Mayıs 2014, 09:34:06 »
Bu bıçak kullanım amaçlı olacak. Hamon olursa bıçağa herhangi bir hassasiyet yükler mi peki? Darbe basınç vs dayanımlarının daha az olması filan?

(çok mu soru soruyorum)

« Yanıtla #63 : 07 Mayıs 2014, 12:41:48 »
Bence Hamon bıçaktaki darbe dayanımına olumlu katkı yapar, kırılganlık azalır, esneklik görece artar. Bunlar artarken, hamon hattının üzerindeki kısım ( sırta doğru) ağız kısmından daha yumuşak olacağı için, bu bölgelerde üstten darbe durumunda ezilme olabilir. Ateşçubuğu kullanılacaksa ( sırt bölgesine sürterek) sırtta aşınma olabilir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #64 : 09 Mayıs 2014, 22:14:05 »
Az önce bıçağıma su verdim. Kömürde ısıtıp 10 numara yağda su verdim. Sıcaklıkta tam emin değilim ama manyetik noktanın üzerindeydi ama çok ta değil(sanırım). Sanırım güzel oldu. Birdaha ısıl işlem için aynı malzemeden bir parça çubuk hazırlamayı düşünüyorum önce çubuğa su verecem sonra kırıp iç yapısını gözlemleyecem. Eğer olmuşsa aynı koşullarda bıçağı yapacam

İncelen yerde görünürde çatlay yok ama ilginç bir şekilde ağız yamulmuş. Bileme sırasında halledilir ama sanırım ağız bir miktar dalgalı olacak.

Hamon için hazırladığım kil çalışmaları başarısız oldu kuruma sırasında çatlayıp döküldü. Ben de bışverip çıplak şekilde yaptım işlemi
Ama ilginç bir şekilde başka bir bıçak sırta yakın kısımları çizebilirken ağza bişey yapamıyor.
Çeliğin eğe olduğunu düşünürsek kendiliğinden hamon oluşma ihtimali var mı hiç? ???

« Yanıtla #65 : 10 Mayıs 2014, 00:01:14 »
Formal olarak kendiliğinden hamon olma olasılığı yok ama su verme hattı olma olasılığı yüksek. Şöyle ki ; bıçağın ağız kısmı daha ince olduğundan bu bölge sertleşirken sırt bölgesi görece daha yumuşak kalıyor ve bu iki bölgenin geçiş sınırı eğer asit-temizleme döngüsü uygulanırsa görünebiliyor.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #66 : 11 Mayıs 2014, 22:53:29 »
Yok hocam bırakın 1000 1500 kumlara çıkıp su verme hattını yakalamayı 220 den fazla perdah atmam.
Canım çıktı zımparadan. Yeni zımpara 3-5 sürtünce tamam. artık yemiyor (zımparalarım çok kaliteli değil)
Zaten bıçak kendi kullanımım için olacak öyle ahım şahım güzel bişi de değil.

Bu çelikte ısıl işlem tutarsa d2 kadar sertleşir mi?

« Yanıtla #67 : 12 Mayıs 2014, 01:59:10 »
Eğer iyi bir eğe ise sertleşir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #68 : 13 Mayıs 2014, 18:03:06 »
Kabul ediyorum çok saçma bir soru. Ama elimde d2 var ve zımpara işi ciddi oranda gözümü korkutuyor.
Aslında zımpara işinin yürümemesinin nedeni elimdeki zımparaların kalitesiz olması (azs ve favori zımparalardan uzak durun)

Bugün bitirdim bıçağı. Kıl kesecek kıvama gelinceye kadar bileyledim. Pirinç çbuk testini 12 mm bakır boruyla yaptım. Ağızada gözle görünür bir kırılma yamulma yok ama sonrasında kılları artık kesemiyor.
Aynı işlemi demir çubukla yaptığımda ağızda parmakla hissedilecek bir yamulma oluyor.

Sizce ideal sertliğe ulaşmış mıyım yoksa bu da hatalı bir bıçak mı?

selimerd

• *
  • 46
  • Meslek: BANKACI
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #69 : 27 Eylül 2016, 10:24:06 »
arkadaşlar yeni başlık açmak istmediğim için ve form da cok aramama rağmen cevap bulamadığım bir soru için buraya yazma geriği duydum.

440 c çelik için ısıl işlem yapmadan sadece mutfak kullanımı için sheff bıçağında ne gibi bir sıkıntı çıkartır yani ısıl işlem yapmazsak ne olur sonuç olarak hassas işlerde kullanılacak
ne garip değil mi? Sevdiğimiz insanın her yalanında bir doğru, sevmediğimiz insanın her doğrusunda bir yalan ararız.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #70 : 27 Eylül 2016, 10:35:15 »
adi bir sac gibi davranan ama çok paranızın gittiği bir ürün olur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

selimerd

• *
  • 46
  • Meslek: BANKACI
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #71 : 27 Eylül 2016, 10:44:31 »
adi bir sac gibi davranan ama çok paranızın gittiği bir ürün olur.

öyle bir cevap yazmışsınızki ne yazacağımı şaşırdım
ne garip değil mi? Sevdiğimiz insanın her yalanında bir doğru, sevmediğimiz insanın her doğrusunda bir yalan ararız.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #72 : 27 Eylül 2016, 11:00:41 »
Başlangıçta susuzdu diye varsayarak yazdım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tuncermetal

• *
  • 34
  • www.tuncermetal.com
  • Meslek: Ceo
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #73 : 22 Ekim 2016, 11:21:18 »
Bende 440 c malzemeyi bıçaklık olarak biliyordum... Ancak üstad en doğru cevabı vermiş... hatta bir müşterim bu malzemeden silah parçası yaptığını hatırlar oldum...
www.tuncermetal.com - bilgi@tuncermetal.com
c75 sulu yay çeliği , c67 susuz yaylık çelik, ck67 susuz çelik, ck60 susuz yay çeliği, fosforbronz bant, c45 çelik, 304 paslanmaz, 301 paslanmaz yaylık çelik, Dkp sac,Ck 75 Sulu yaylık çelik...

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #74 : 14 Mart 2018, 15:59:06 »
O1 karbon çeliğine su yerine hidrolik yağ ile su versek bir sorun olur mu?

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #75 : 14 Mart 2018, 23:56:31 »

O1 e dikkat et 6 mm lik bir Çelik kalınlığı homojen ısınmada biraz sorun teşkil edebiliyor tecrube ile sabit demlenme suresini ayarlamada baya bir zorlanmıştım 3 denememden sadece biri başarılı olmustu :)
Beni bu guzel havalar mahvetti

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #76 : 15 Mart 2018, 01:04:37 »

Merakımdan soruyorum; bir sürü alternatif varken neden hidrolik yağ  O:-) En kötü ihtimal ayçiçek yağı olur ki onda da gayet başarılı sonuç alınıyor( Kütahya etkinliğinde çok riskli bir çelik olan civaya o şekilde su verdik ve başarılı olmuştuk).

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #77 : 15 Mart 2018, 07:39:04 »
Şuan elimde o var o yüzden sordum  ^-^

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #78 : 15 Mart 2018, 23:44:45 »
Şuan elimde o var o yüzden sordum  ^-^

İlginç geldi, acaba bir yerde mi okudunuz diye sordum C:-) Bence riske girmeyin kanola yada ay çiçek yağını deneyin  ;)

kibrit

• **
  • 99
« Yanıtla #79 : 08 Temmuz 2018, 09:48:19 »
Merhabalar elimde numune olarak gelen bir yağ var.Açıklaması aşağıdaki gibidir. Bu yağı ısıl işlem yağı olarak kullanabilrmiyiz? Rengi su gibi çok ince bir yağ.

BELONE EDM yazıyor üstünde.

http://www.petroyag.com/tr/402/edm-sc.html#toogle-div

EDM SC
EDM SC, yüksek alevlenme noktasına sahip, düşük viskoziteli, üstün oksidasyon kararlılığına sahip kokusuz bir yağdır. Elektro erezyon tezgâhları için özel olarak geliştirilmiştir. Kolaylıkla filtre edilerek metal parçacıklar dibe çökertir. Paslanmaya karşı dayanıklıdır ve metalin işlenmesinde verimi artırıcı özelliği bulunmaktadır.

Uygulama;

• Elektro erezyon tezgâhlarında iş parçası ile kesici ucun arasında oluşan şerare üreten bölümde, bu
özelliklere sahip yağ dışında hiçbir yağ kullanılmaması gerekir.
• İş parçası ile kesici ucun, içinde gaz yağı bulunan petrol esaslı yağlarla soğutulması sırasında
pompa arızası ile şerare açıklığının ortaya çıkması halinde yanma / patlama meydana geldiği,
bunun da ısıdan dolayı meydana gelen yağ buharını alevlendirdiğini tecrübeler göstermektedir.
• Bu nedenle yüksek alevlenme noktalı elektro erezyon yağı kullanılması halinde her türlü emniyet
sağlanmış olmakta ayrıca alınan verim azami ölçüde artmaktadır.