emre abi aslında tuz banyoları da dekarbürizasyona neden olabiliryor. karbürizasyona da neden olabilir.
banyonun içindeki çelikten bir miktar demir banyoya geçer. banyo yüzeyi havaya açık olduğu için bu demir oksitlenir ve çelik yüzeyinde dekarbürizasyona neden olur. çözümü var ama.
banyoyu aktifleştirme işlemi deniyor buna. banyo içine silika tuğla koyularak çözünen demirin silika tuğla ile birleşmesi sağlanıyor. tuğla ile demir çamur halinde dibe çöker. oluşan çamur da aralıklarla banyodan alınıyor.
işlem sonunda banyonun dekarbürize etkisi olup olmadığı da banyoya grafit bir çubuk daldırılarak kontrol edilebilir. banyoda çözünmüş demir varsa grafit üzerine metalik demir çökelir.
Akın süper bilgiler, çok sağolasın. İlerde kesinlikle bir tuz banyosu bir de sıvı azot dewar'ı edineceğim, bu bilgiler acaip işime yarayacak emin olabilirsin

enson ısıl işlem yaptırdığımda 440c için iki mühendis iddaya tutuşmuşlardı vakumdamı yoksa tuz banyosundamı yapalım diye bende araya girdim ben dedim bununla bir hafta uğraştım
kararınızı verin artık dedim ve sonuç olarak vakumlu fırında ısıl işlem yapılmıştı.
genelde tuz banyosuna ck serisi ve kromu cok az olam malzemeleri kullandıklarını öğrendim. ve ısıl işlemden gelen malzemeler verdiğim gibi geri geldi diye bilirim sadece hepsi sarı renkteydi 
Aynen özgür, sonuçta elektrikli fırın acaip oksidasyon ortamı, bu yüzden tuz banyosu tercih ediliyor, folyo vs işe yaramıyor sonuçta hemen alıp yağa filan daldırmak gerektiğinden. Bir de kimyasal bazı malzemeler var bu iş için, bıçağın yüzeyini kaplayıp oksijenden yalıtıyor ama folyo gibi uğraşmıyorsun çıkarmak için, belki ilerde bu tip bir ürün alırım, merak ederim hep...
http://www.usaknifemaker.com/pbc-special-antiscale-powder-1lb-p-650.html