Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Sanatında Evrensel Değer Nedir, Yerel Değer Nedir?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Bıçak Sanatında evrensel değer nedir, yerel değer nedir? Örneğin çakı kilidi evrensel değer midir? İlla her çakıda olmalı mıdır?

Bu konuyu Kaya Bey ile olan bir konuşmamızdan sonra başlatmaya karar verdim. Amerikan Bıçak Kültürünün sızma ve ele geçirme operasyonu yaptığını, kendi değerlerimizin kaybolduğunu söyledi bana...

Benim yanıtım ise şu oldu: "Tamam, kendi değerlerimizi koruyalım ama hangi değer bize ait? Neyi koruyacağımızı bilmemiz gerek."

Ben de size soruyorum: Bıçak Kültüründe bize ait olan değerler nelerdir? Biz neyi koruyacağız?

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Bıçak Sanatında Evrensel Değer Nedir, Yerel Değer Nedir?
« Yanıtla #1 : 14 Mart 2015, 20:35:21 »
Bence, öncelikli olarak tanımlanması gereken "değer" nedir?
Bunun tanımında uzlaşılabilirse, bıçak sanatındaki değerler de tanımlanabilir.
Bu tanımda dahi uzlaşmak zor görünüyor bana, ama denemeye değer.  ;)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #2 : 14 Mart 2015, 20:45:15 »
Nerde tartıştınız bulamadım ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

« Yanıtla #3 : 14 Mart 2015, 20:47:25 »
Aslında konu oldukça ilginç ve güzel bir konu benim hoşuma gitti :) Bence bu konuya şöyle bir örnek verebiliriz : Bu aynı bizim Yunanlılarla aramızda olan baklava muhabbeti gibi bir olay sanırım. Baklava vb. ürünler gıdasal ürünler olduğu için çok fazla bilgim yok ancak Kaya Ustamın söylemek istediğini çok iyi anlayabiliyorum. Global dünyada artık saklı yada gizli kalan birşeyler bulmak gerçekten çok zor, artık her ülke başkasına ait olan tasarımları bile kendince geliştirip ilaveler yapmakta ve bunları müşteri kitlelerine sunmaktalar. Bununla birlikte belirli bir saf (yani potansiyel müşteri) kitlesine ulaşan firmalar bu ürünlerini marka imajıyla da birleştirerek kendilerine ait ürünler olarak tanıtmak ve göstermektedirler. Böylece hepimizin de bazen özenerek ya da imrenerek tabiriyle baktığımız: tamamiyle örnek veriyorum '' buck, cold steel, crtk, benchmde.. '' gibi markalar algılanan kalitelerini müşteri gözünde arttırmakta ve marka imajlarını güçlendirmektedirler. Sanırım Kaya Ustamın bahsetmek istediği de böyle bir mevzu diye düşündüm. Örneğin yabancı ülkelere bakıyoruz kendine ait çok fazla bıçak firmaları var ve tüm ürünlerini kendi özgün tasarımları olarak gösteriyorlar, kendi ülkemize baktığımızda ise bir elin parmaklarını geçmeyecek seviyede firma görüyorum ki bunların yurt dışı piyasalarında işlem görmeleri konusu  ayrı bir mevzu. Bizler bu tarz konuları çok fazla kafaya  takmıyoruz ya da önemsemiyoruz sanırım, bazen alt tarafı bıçak diyip geçiyoruz aamann diyoruz. Halbuki  elin adamı da ortaya çıkıp göğsünü gere gere işte bunlar bizim bıçaklarımız diyor  :) Umarım konuyu çok fazla uzatmadan anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir ve konuyu yanlış anlamamışımdır, saygılarımla.
« Son Düzenleme: 14 Mart 2015, 20:49:25 Gönderen: Özgür Burak »
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #4 : 14 Mart 2015, 21:15:03 »
Tartışmanın mahiyetine hakim olmadan afaki konuşmak mecburiyetindeyim. Değer nedir ne değildir tartışmasının kenarından dolaşıp konuya gireyim. Yerel olup ta korunması, kayıt altına alınması ve geleceğe aktarılması gereken temelde iki şey olabilir :

1. Sadece bize has olmasa bile, geleneksel olarak kabul görmüş yaygın kullanılmış, çokça üretilmiş bıçak formları
2. Mükemmel olmasa, en iyi sonuçları vermese, en hızlısı olmasa da geleneksel üretim teknikleri.

Trakyalıyım. Çocukluğumu ve sınırlı köy yaşantımı düşününce geleneksel bıçak formu deyince çok birşey aklıma gelmiyor. Bir "çekme" denen bağ bıçağı, diğeri de boynuz saplı herhangi bir kilit mekanizması olmayan çakı. Gelenekseli geçtim modern üretim teknikleri konusunda bile pek konuşmaya ehil olduğumu düşünmüyorum.

Kaya'nın forumda değindiği mevzuya genel olarak hak vermekle beraber -Kaya dahil-  kimsenin ( hemşehrim Gökhan Bakla hariç belki) gereğini yaptığını düşünmüyorum. Modern ve orjinal bıçak tasarımları yapabilmek için asgari olarak ne tip bir şekil nasıl kullanıma yarar bilmek lazım. ( form follows function )  Ben bilmiyorum, her sabah kahvaltıda hem bıçak hem çatal niyetine kullandığım Opinel i bir kenara bırakırsak yoğun bir kullanıcı da değilim, kendi kendime fikir yürütmem zor. En son bir mutfak bıçağı konusunda da bu konuyu tartışmaya açmaya teşebbüs ettiysem de pek başarılı olamadım. İkinci konu da zanaatkarlık ayrı sanatkarlık  ayrı.

Hulasa, Kaya'nın dile getirdiği mevzuların halli için

1) Geleneksel form veritabanı gibi birşey oluşturmamız lazım
2) Geleneksel üretim tekniklerini bulup çıkartıp kayıt altına almamız lazım
3) Bıçak formu, ne yapılırsa kullanım ve imalata etkisi ne olur üzerine kitabi bir birikim oluşturmak lazım.

bu üç adımın gerekliliğine inanmakla beraber, gerektirdiği  bilgi beceri tecrubeyi düşündüğümde istisnasız her forum üyesinden bu tip bir katkı beklemek haksızlık olur kanaatindeyim. Yeni başlamış birinin bu üç noktaya katkıda bulunabilecek seviyeye gelmesi için, bir süre  taklid modelleri güncel yerli/yabancı teknikler ile yapma ihtiyacı duymasını da gayet tabii karşılarım.
« Son Düzenleme: 14 Mart 2015, 21:24:44 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #5 : 15 Mart 2015, 01:33:31 »
Mustafa Hocam çok yerinde bir konu arşivleri karıştırıp geleneksel formdaki bıçakları düzenli düzensiz buraya kayıt altına alalım bu arşivden gerekirse modernize edip çalışmalar yapalım .Artık hergün Barkriver çakması,spyderco kırması,enzo kopyası bıçaklar yerine doğada yaşayan kırlarda gezen çobanlarımızın çakılarını yörelerimizin kurban ,ahçı bıçaklarını ,arnavut ve bacak çakılarını değerlendirelim dahada iyisi arşiv oluşturalım .Ahmet Abime hak veriyorum bende dahil bu konuda etkin bir çalışma yapamadık .Forumu kuran geliştiren ustalarımız bu noktada bizden daha etkin bizden daha aktif bir noktada olduklarını eski konulardan görmek mümkün gerçekten bizimde bu anlamda yön ve istikamet kazanıp bir sinerji oluşturmak adına bu girişime önem ve gayret vermemizin zamanıdır  .geleneksel formda bir bıçak dizayn yarışması yapalım oylama ile birinci seçilen tasarımı ben hayata geçirip dizaynı yapanın sahibine hediye edeyim .geleneksel formda arşive en çok farklı özgün resim ve form katkısı yapan arkadaşımızada   mutfak bıçağı yapıp hediye edeyim siz ne düşünürsünüz.Ayrıca yapım aşamalarınıda resimleyip arşivimize ekleyelim .
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #6 : 15 Mart 2015, 01:50:15 »
Yerel örneklerde temel soru şu: Aslına bire bir sadık mı kalınacak? Yoksa modern çağın nimetlerinden faydalanılarak, örneğin toleranslar ve malzemede değişiklik yapılacak mı? İlk karar verilmesi gereken konu bu.

Açıkçası Amerikanvari modellerden ben de sıkıldım. Tamam, ileri üretim tekniklerini ve modern malzemeyi kullanabiliriz. Mesela bant zımpara ve toz metaller. Ama örneğin spyderco tasarımı kullanmaya mecbur değiliz ki...

Bize özgü olarak, bildiğim bir örnek (hemde yapımı zor bir örnek) Tosya Çakısı. Bu çakıyı mesela toz metalden üretmek harika olurdu. Kafamı kurcalayan yegane konu bu çakıda, kilit mevzusu. O yüzden sordum kilit evrensel midir diye. Güvenlik açısından kilit mekanizması, olmazsa olmaz evrensel bir özellikse, Tosya çakısına kilit mekanizması yerleştirmek cidden zorlayıcı bir meydan okuma olur.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #7 : 15 Mart 2015, 01:51:03 »
arkadaşler hemfikirim,ancak bulunduğumuz coğrafyanın dünyanın en eski uygarlıklara sahip olmasına rağmen metal işleme konusunda biraz gerideyiz.şu anki pazar ve markalaşma konusunda diyer imalatcılarla aynı kulvarda deyiliz.ama bu bizi yoldırmamalı,her zaman tartışılan ve özlem duyulan bi konu niye bi yerli otomobil üretmiyoruz diye.bu saatten sonra yerli bi otomobil deyil,uçan hibrit bi yerli otomobil düşümmeliyiz.yani rakibi yakalama deyil bi adım önünü hedefleme,ancak bu şekilde başarı olur geç deyil.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #8 : 15 Mart 2015, 01:53:11 »
Kilit uygulanabilir sadık kalmamız gereken form olmalı modernize etmenin her türlüsüne açığım ..
Benim teklifim hemen bu akşam tasarım yarışması konusu açalım .Arşiv resimleri burada  tasarım resimleride tasarım konusuna ekleriz tasarım yapamayan arşive katkıda bulunsun .İçimizden çıkacak cevherleri merak ediyor ve sabırsızlanıyorum...
« Son Düzenleme: 15 Mart 2015, 01:58:07 Gönderen: Kaya »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 15 Mart 2015, 02:00:24 »
Aynen forma sadık kalıp modern tarzda yapılmalı. Kabza malzemesi be gerekirse pivot ve vidalar benden olsun. Tasarım geliştirme ve çizim aşamasında da yardıma hazırım. Ne zamandır benimde geleneksel formları modernize etmek aklımdaydı. 

Kaya

• 2867
« Yanıtla #10 : 15 Mart 2015, 02:07:54 »
Taner Abi Antepte yapılan bütün zırh bıçaklarından birer resim rica edeceğiz bu işe bir ödülde bekleriz ağaların eli tutulmazmış..

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #11 : 15 Mart 2015, 02:09:43 »
Kolay gelsin çizimden vs.den anlamam yarışmaya izleyici olarak katılıyorum.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #12 : 15 Mart 2015, 02:13:36 »
Modernize etmede çok çok dikkatli olmakta fayda var. Bu konuda aşırıya kaçmak eserin ruhunu katledebilir. Benim güvenle önereceğim tek modernize etme, toleranslarda modernize etme olabilir.

Metalurjiden dahi o kadar emin değilim. Katanaların metalurjisi modernize falan edilmemiştir örneğin. Buna mukabil katanalarda hareketli parça yoktur. Tosya Çakısı'nda durum başka.

Metalurji demişken, bu konudaki ana açmazımız, geleneksel üretim tekniklerinin çoğunun kaybolmuş olmasında. Bunları yeniden kazanma adına Gökhan Bakla Ustanın çalışması yaşamsal önemde bir çalışma...

Aslına bire bir sadık kalınmayacak ise, neleri modernize edeceğimize de karar vermeliyiz yani.
« Son Düzenleme: 15 Mart 2015, 02:18:25 Gönderen: egeleme_rampasi »

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #13 : 15 Mart 2015, 02:20:40 »
Taner Abi Antepte yapılan bütün zırh bıçaklarından birer resim rica edeceğiz bu işe bir ödülde bekleriz ağaların eli tutulmazmış..
bana düşen ne varsa başüstüne,bu sanata boynum kıldan ince.hemde ata sözü var,bıçak sanatının kestiği parmak acımaz.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #14 : 15 Mart 2015, 02:23:18 »
Osman sadece çizim değil arşive en çok katkıda bulunanada bir bıçak ödülü var .
Mustafa Hocam modernize ederken tabiki karakterini bozmaktan bahsetmiyorum benim anladığım eski model tosbaha  yeni versiyonundaki gibi modernize etmek. böyle bir şey tereyağı gibi açılan kilitli bir tosya çakısı yada yeni bileme yöntemlerine göre ağız açılmış bir çekme bıçağı tabiki kilitli olacak ,kilidi sırttanmı, lineermi,buttonmu yüksüklümü onu sonra düşünürüz..
« Son Düzenleme: 15 Mart 2015, 02:32:12 Gönderen: Kaya »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #15 : 15 Mart 2015, 02:54:49 »
Osman sadece çizim değil arşive en çok katkıda bulunanada bir bıçak ödülü var .
Mustafa Hocam modernize ederken tabiki karakterini bozmaktan bahsetmiyorum benim anladığım eski model tosbaha  yeni versiyonundaki gibi modernize etmek. böyle bir şey tereyağı gibi açılan kilitli bir tosya çakısı yada yeni bileme yöntemlerine göre ağız açılmış bir çekme bıçağı tabiki kilitli olacak ,kilidi sırttanmı, lineermi,buttonmu yüksüklümü onu sonra düşünürüz..

O zaman;

-Tasarım platformumuz Tosya Çakısı.
-Kilit bulunacak. Yani bire bir aslı olmayacak. Bu modernize etme adımlarından biri.
-Toleranslar modern çakılardaki gibi olacak.

Sorularım:

-Modern çelikler kullanılacak mı, yoksa çelik eski usul dövme çelik mi olacak?
-Kabza malzemesi aslının aynısı mı olacak, belli bir esneklik var mı?
-Tosya Çakısı'nın en karakteristik iki özelliğinden biri olan, içbükey testere ağzı bilemek için gereken düzenek tasarım yarışmasına dahil edilecek mi? Zira bu ağız yapısını bilemek -hele toz metal kullanılacaksa- deveye hendek atlatmak gibi bir şey.
-İçbükey testere ağzın nasıl açılacağı ve geometrisi yarışmaya dahil mi?
« Son Düzenleme: 15 Mart 2015, 03:06:36 Gönderen: egeleme_rampasi »

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #16 : 15 Mart 2015, 02:59:08 »
Paylaşım derken aşağıdaki şekilde mi paylaşacağız yani sadece resim yeterli mi.

Yörük çakısı
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=764.0

Bursa çakısı
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=987.0

Arnavut çakısı
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=957.0
« Son Düzenleme: 15 Mart 2015, 03:21:39 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kaya

• 2867
« Yanıtla #17 : 15 Mart 2015, 03:10:41 »
Linkleri olanların linklerinide paylaşsak dahamı iyi olur? eski konulardan gözümüzden kaçmış olanlarıda tazelerdik ama kolayına nasıl gelirse resimde olabilir linkte güzel olur..Daha güzel bir fikrede seve seve uyarım.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #18 : 15 Mart 2015, 03:16:31 »
Linkleri ekledim.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
« Yanıtla #19 : 15 Mart 2015, 08:38:06 »
Ben konuya Tosya çakısı üzerinden dahil olmak istiyorum. Çünkü kolleksiyon merakım o çakılarla başladı ve hiç alamadıysam elli tane kadar alıp hediye etmiştim var.
İş için Tosyayı ziyaret ettiğimde yıllardır çakılarını aldığım Murat usta ile tanışıp sohbet etme Fırsatı buldum.
Kullanılan çelik T3 sapta ise manda boynuzu ama artık onuda bulamadığı için fiber kullanıyor .
Usta neden daha kaliteli çelik ve daha iyi şartlarda bu işi  geliştirerek yapmıyorsun dediğimde gözlüğünün üzerinden baktı baktı ve elindeki keserle bulunduğumuz 8 metrekarelik dükkanı göstererek imkan yok Yeğenim dedi. 
Bende Tosya çakısı hakkında ve gelişiminde her türlü desteği vermeye hazırım .inşallah sonuca ulaşırız .
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.