Tartışmanın mahiyetine hakim olmadan afaki konuşmak mecburiyetindeyim. Değer nedir ne değildir tartışmasının kenarından dolaşıp konuya gireyim. Yerel olup ta korunması, kayıt altına alınması ve geleceğe aktarılması gereken temelde iki şey olabilir :
1. Sadece bize has olmasa bile, geleneksel olarak kabul görmüş yaygın kullanılmış, çokça üretilmiş bıçak formları
2. Mükemmel olmasa, en iyi sonuçları vermese, en hızlısı olmasa da geleneksel üretim teknikleri.
Trakyalıyım. Çocukluğumu ve sınırlı köy yaşantımı düşününce geleneksel bıçak formu deyince çok birşey aklıma gelmiyor. Bir "çekme" denen bağ bıçağı, diğeri de boynuz saplı herhangi bir kilit mekanizması olmayan çakı. Gelenekseli geçtim modern üretim teknikleri konusunda bile pek konuşmaya ehil olduğumu düşünmüyorum.
Kaya'nın forumda değindiği mevzuya genel olarak hak vermekle beraber -Kaya dahil- kimsenin ( hemşehrim Gökhan Bakla hariç belki) gereğini yaptığını düşünmüyorum. Modern ve orjinal bıçak tasarımları yapabilmek için asgari olarak ne tip bir şekil nasıl kullanıma yarar bilmek lazım. ( form follows function ) Ben bilmiyorum, her sabah kahvaltıda hem bıçak hem çatal niyetine kullandığım Opinel i bir kenara bırakırsak yoğun bir kullanıcı da değilim, kendi kendime fikir yürütmem zor. En son bir mutfak bıçağı konusunda da bu konuyu tartışmaya açmaya teşebbüs ettiysem de pek başarılı olamadım. İkinci konu da zanaatkarlık ayrı sanatkarlık ayrı.
Hulasa, Kaya'nın dile getirdiği mevzuların halli için
1) Geleneksel form veritabanı gibi birşey oluşturmamız lazım
2) Geleneksel üretim tekniklerini bulup çıkartıp kayıt altına almamız lazım
3) Bıçak formu, ne yapılırsa kullanım ve imalata etkisi ne olur üzerine kitabi bir birikim oluşturmak lazım.
bu üç adımın gerekliliğine inanmakla beraber, gerektirdiği bilgi beceri tecrubeyi düşündüğümde istisnasız her forum üyesinden bu tip bir katkı beklemek haksızlık olur kanaatindeyim. Yeni başlamış birinin bu üç noktaya katkıda bulunabilecek seviyeye gelmesi için, bir süre taklid modelleri güncel yerli/yabancı teknikler ile yapma ihtiyacı duymasını da gayet tabii karşılarım.