Güzel konular, bu konularda kafa yormayı seviyorum. Hem böylece bir an için doğada bir şeylerle uğraşıyormuşum gibi geliyor; şehrin ortasında hapis olmuş gibi hissetmiyorum kendimi.

...
Eğer odun kırılacaksa 300 gramlık baltam var kesilecekse katlanır kurt dişi testerem var meyve soyacaksam bir arnavut çakım var peki av bıçağı ile ne yapılır benim yaptığım tapraktan mantar çıkartmak, ağaca çıkamıyorsam saplayıp basamak yapmak, tavşan falan avlarsam onu temizlemek, çadırıma kazık yapmak, sopaya bağlayıp mızrak gibi balık avlamak inanın bunlar bıçağın ağzını çevirmez
...
Anlattıklarınızı tasnif edeyim:
Odun kırmak -> balta ile
Odun kesmek -> testere ile
Meyve soymak -> Arnavut çakısı ile
Mantar çıkarmak -> Av bıçağı ile
Merdiven (olarak ağaca saplamak) -> Av bıçağı ile
Tavşan temizlemek -> Av bıçağı ile
Çadıra kazık yapmak -> Av bıçağı ile
Mızrak olarak sopaya bağlamak -> Av bıçağı ile
Baltayı ve testereyi tercih ederken aleti işe uygun seçme konusunda size katılıyorum. Aynı mantıkla gitmeyip niye bıçağı kürek, (basamak olsun diye) kazık/keski ve mızrak olarak kullanmaya çalıştığınızı anlamadım. Bunlarda da aynı paralelden gidilebilir.
Bıçağı basamak olarak kullanırken en ufak kazada kendinizi öldürebilirsiniz. Yanınıza ip almanız bence asıl çözüm. Hem çıktığınız ağaçta bıçaklık işiniz de olabilir. Gösterdiğiniz bıçağı da bu kullanım listesinden sonra nasıl koyduğunuzu anlamadım. Bu cüssedeki paslanmaz çelikten ve balçaklı bir bıçağın sapına bastığınız sırada bıçağın balçak perçinlerinin deliklerinden kırıldığını düşünmek bile istemiyorum.
Doğada ot kök çiçek vs. için kazmak gerektiği durumlarda kürek kullanın yada baltanızla bir alet yapın diyeceğim. Şahsen çiçek çıkarmak için ben de bıçak kullandım ve açıkçası yaptığımı hiç beğenmedim. Toprak en sert bıçağı bile aşındıracak kadar sert içeriğe sahip. O nedenle doğada taş topraktan bıçağı köreltmek için değil bilemek için yararlanmanızı öneririm.
Mızrak olarak kullanacak bir sopanız varsa bunun ucunu sivriltip pişirin olsun bitsin. Bir bıçak doğada bir sopanın ucunda sağa sola atılamayacak kadar önemli ve temel bir araçtır. Hem bu mantıkla istediğiniz kadar çok mızrak yada cirit de üretebilirsiniz. Tabi bizim coğrafyada böyle bir kullanımı kim ne sıklıkta yapar o konuda da şüphelerim var. Bunun yerine en yaygın durum olarak kendi boyunuza yakın bir sopa bulup/yapıp zor arazide ilerlemeyi kolaylaştırabilirsiniz.
-- o --
Sertlik konusunda kabul görmüş tercih, bıçağın sağlamlığından ve ağız dayanımından ödün vermeden ulaşılacak sertliktir. Hiç birimiz azami sertlik peşinde değiliz. Su verdikten sonra her birimiz bıçaklarımızın sertliğini menevişleme/temperleme işlemiyle geriye çekiyoruz, yani ısıl işlem. Doğru yapılmış ısıl işlem, çok zor deforme olan çok zor kırılan bir bıçağı hedeflemek anlamına geliyor.
Gösterdiğiniz bıçağın olduğu sayfaya bakıyorum. Ne bıçağın boyu belli, ne ağırlığı belli, ne kullanılan çelik belli, ne de ısıl işlem. Ben aynı çeliğe dört farklı amaçtaki ürün için dört farklı ısıl işlem yaparak dört farklı karakter kazandırdığımı bilirim. Adamaların bu bıçağı neyden yaptıkları, bunu yaparken kafalarından ne geçtiği önemli. Ancak bunu bizimle paylaşmamışlar.