Bıçak Sanatı - Forum

Pirge Av Bıçakları

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Pirge Av Bıçakları
« Yanıtla #60 : 23 Ekim 2015, 14:36:31 »
Mustafa "ağzın iç bükey kısmını taşta, elmas plakada, lansky'de, Edge pro'da nasıl bileyeceğiz?" sorusuna işaret ediyor derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #61 : 23 Ekim 2015, 14:39:31 »
Neyse uzun yazdım biraz pirgede şunu beğendim de onu araştırıyordum elime almadan almam da fiyatını falan bulamadım eğer bildiğiniz başka bir bıçak markası varsa  önerebilirmisiniz bana
https://www.pirge.com/tr/urun-od/av-bicagi--11205

Bu modeli ben önermem. Bilemesi sıkıntılı olur. Bence daha "muhafazakâr" bir kesici kenar geometrisi tercih edin.

"muhafazakâr" bir kesici kenar geometrisi  nedir MUSTAFA Abi ???

Kerambit gibi iç bükey ağızlar değil, düz çizgiler ve dışa dönük yaylar içeren ağızlar, benim deyimimle "muhafazakâr" oluyor. Kerambit vari kesici ağızları bilemek daha zor. En azından bana zor geliyor.

Mustafa "ağzın iç bükey kısmını taşta, elmas plakada, lansky'de, Edge pro'da nasıl bileyeceğiz?" sorusuna işaret ediyor derim.

Tam isabet.  :2up Elde bilemede bile daha fazla tecrube istiyor sanırım.
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2015, 14:58:47 Gönderen: egeleme_rampasi »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #62 : 23 Ekim 2015, 14:47:18 »
İç bükey ağızlı bir bıçağı taş ile bilemek için taşı hazırlamak faydalı olacaktır. Bunun için bir ele taşı öteki ele de elmas plaka alıp taşın köşelerini elmas plaka ile akan suyun altında yuvarlatmak taşın köşelerinin kabalığını bir nebze yumuşatır. Ancak yine de taşa büyük bir müdahalede bulunmadan bu iş bir taşla zor. Zımpara kağıdı ve uygun bir ahşap işe yarayabilir.

Hatta en sinsice yöntem olarak yuvarlak bir çubuk yada pis su borularının daha dar olanlarından bulup zımpara kağıdını buna bantlayıp bileme yapılabilir. Daha hassas  iş için bu boru bir düzenekle birlikte kullanılabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #63 : 23 Ekim 2015, 15:02:44 »
İç bükey ağızlı bir bıçağı taş ile bilemek için taşı hazırlamak faydalı olacaktır. Bunun için bir ele taşı öteki ele de elmas plaka alıp taşın köşelerini elmas plaka ile akan suyun altında yuvarlatmak taşın köşelerinin kabalığını bir nebze yumuşatır. Ancak yine de taşa büyük bir müdahalede bulunmadan bu iş bir taşla zor. Zımpara kağıdı ve uygun bir ahşap işe yarayabilir.

Hatta en sinsice yöntem olarak yuvarlak bir çubuk yada pis su borularının daha dar olanlarından bulup zımpara kağıdını buna bantlayıp bileme yapılabilir. Daha hassas  iş için bu boru bir düzenekle birlikte kullanılabilir.

Eski balık sırtı eğeye zımpara kağıdı bantlayıp, Taner Çiçek Ustanın rampasında o tip ağızları açmıştım. Bilemesi de aynı şekilde mümkün olur herhalde. Tabii bu iş için yeni model rampa daha uygun olacak. Kabzalı bıçakları tuttırma açısından...
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2015, 15:10:10 Gönderen: egeleme_rampasi »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #64 : 23 Ekim 2015, 15:04:43 »
O da olur. Çapı gayet iyi.
Namık Kemal
Instagram'da ben

armet

• *
  • 4
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: ankara
« Yanıtla #65 : 23 Ekim 2015, 22:28:09 »
anladım bileme olarak sıkıntı olmaz heralde  ya yuvarlak eyem ve konik girit taşım var sorun olmazdı fakat yorumlardan sonra bıçağa baktım da inceltme yüzeyinde dediğiniz gibi  işçilik amatörlüğünden yapamamışlar vazgeçtim yani mora bıçak içinse bir bıçak dengeli olması için full tang olmalı mora bıçak full tang üretmemiş seneye kadar vaktim vargüzel  bir bıçak alıp yorumlarınızı istiyeceğim tekrar :)

« Yanıtla #66 : 24 Ekim 2015, 14:35:43 »
bir bıçak dengeli olması için full tang olmalı mora bıçak full tang üretmemiş
Neden öyle, yani gizli kuyruk olan bıçaklar dengesiz mi oluyor  ::)

doctore

• 203
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #67 : 24 Ekim 2015, 19:33:11 »
kesim ve et işi için en iyi yerli marka olduğunu düşünüyorum..fakat biraz daha işçiliğe önem vermeleri gerekiyor özellikle plastik enjeksiyonla ürettikleri  bıçak saplarında ..

armet

• *
  • 4
« Yanıtla #68 : 25 Ekim 2015, 21:26:20 »
dengeli derken bıçağın ağırlık merkezinin bıçağın ağzıyla, sapının birleşim kesitinde çakışmasını isterim farklı bir dengesi var mı bilmiyorum kendi kullanım rahatlığım için dedim aslında    ;D

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #69 : 25 Ekim 2015, 22:22:03 »
Gramlara tekabül  eden bıçaklarda neden denge aranır anlamam.Bıçak atma işleri ile uğraşılıyorsa eyvallah.Ergonomi ön planda olmalı.Altta 500-600 kiloluk kurban ama elde dengeli bıçak niye kolum yorulmasın :))Kampa gidiyorum sırtta 18 lt. çanta full dolu ama bıçak dengeli neden elim yorulmasın.İlginç

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #70 : 26 Ekim 2015, 13:35:01 »
Güzel konular, bu konularda kafa yormayı seviyorum. Hem böylece bir an için doğada bir şeylerle uğraşıyormuşum gibi geliyor; şehrin ortasında hapis olmuş gibi hissetmiyorum kendimi.  8)

...
 Eğer odun kırılacaksa 300 gramlık baltam var kesilecekse katlanır kurt dişi testerem var meyve soyacaksam bir arnavut çakım var peki av bıçağı ile ne yapılır benim yaptığım tapraktan mantar çıkartmak, ağaca çıkamıyorsam saplayıp basamak yapmak, tavşan falan avlarsam onu temizlemek, çadırıma kazık yapmak, sopaya bağlayıp mızrak gibi balık avlamak  inanın bunlar bıçağın ağzını çevirmez
...

Anlattıklarınızı tasnif edeyim:

Odun kırmak -> balta ile
Odun kesmek -> testere ile
Meyve soymak -> Arnavut çakısı ile

Mantar çıkarmak -> Av bıçağı ile
Merdiven (olarak ağaca saplamak) -> Av bıçağı ile
Tavşan temizlemek -> Av bıçağı ile
Çadıra kazık yapmak -> Av bıçağı ile
Mızrak olarak sopaya bağlamak -> Av bıçağı ile

Baltayı ve testereyi tercih ederken aleti işe uygun seçme konusunda size katılıyorum. Aynı mantıkla gitmeyip niye bıçağı kürek, (basamak olsun diye) kazık/keski ve mızrak olarak kullanmaya çalıştığınızı anlamadım. Bunlarda da aynı paralelden gidilebilir.

Bıçağı basamak olarak kullanırken en ufak kazada kendinizi öldürebilirsiniz. Yanınıza ip almanız bence asıl çözüm. Hem çıktığınız ağaçta bıçaklık işiniz de olabilir. Gösterdiğiniz bıçağı da bu kullanım listesinden sonra nasıl koyduğunuzu anlamadım. Bu cüssedeki paslanmaz çelikten ve balçaklı bir bıçağın sapına bastığınız sırada bıçağın balçak perçinlerinin deliklerinden kırıldığını düşünmek bile istemiyorum.

Doğada ot kök çiçek vs. için kazmak gerektiği durumlarda kürek kullanın yada baltanızla bir alet yapın diyeceğim. Şahsen çiçek çıkarmak için ben de bıçak kullandım ve açıkçası yaptığımı hiç beğenmedim. Toprak en sert bıçağı bile aşındıracak kadar sert içeriğe sahip. O nedenle doğada taş topraktan bıçağı köreltmek için değil bilemek için yararlanmanızı öneririm.

Mızrak olarak kullanacak bir sopanız varsa bunun ucunu sivriltip pişirin olsun bitsin. Bir bıçak doğada bir sopanın ucunda sağa sola atılamayacak kadar önemli ve temel bir araçtır. Hem bu mantıkla istediğiniz kadar çok mızrak yada cirit de üretebilirsiniz. Tabi bizim coğrafyada böyle bir kullanımı kim ne sıklıkta yapar o konuda da şüphelerim var. Bunun yerine en yaygın durum olarak kendi boyunuza yakın bir sopa bulup/yapıp zor arazide ilerlemeyi kolaylaştırabilirsiniz.

-- o --

Sertlik konusunda kabul görmüş tercih, bıçağın sağlamlığından ve ağız dayanımından ödün vermeden ulaşılacak sertliktir. Hiç birimiz azami sertlik peşinde değiliz. Su verdikten sonra her birimiz bıçaklarımızın sertliğini menevişleme/temperleme işlemiyle geriye çekiyoruz, yani ısıl işlem. Doğru yapılmış ısıl işlem, çok zor deforme olan çok zor kırılan bir bıçağı hedeflemek anlamına geliyor.

Gösterdiğiniz bıçağın olduğu sayfaya bakıyorum. Ne bıçağın boyu belli, ne ağırlığı belli, ne kullanılan çelik belli, ne de ısıl işlem. Ben aynı çeliğe dört farklı amaçtaki ürün için dört farklı ısıl işlem yaparak dört farklı karakter kazandırdığımı bilirim. Adamaların bu bıçağı neyden yaptıkları, bunu yaparken kafalarından ne geçtiği önemli. Ancak bunu bizimle paylaşmamışlar.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #71 : 26 Ekim 2015, 13:37:25 »
Gramlara tekabül  eden bıçaklarda neden denge aranır anlamam.Bıçak atma işleri ile uğraşılıyorsa eyvallah.Ergonomi ön planda olmalı.Altta 500-600 kiloluk kurban ama elde dengeli bıçak niye kolum yorulmasın :))Kampa gidiyorum sırtta 18 lt. çanta full dolu ama bıçak dengeli neden elim yorulmasın.İlginç

Çok büyük namlulu olmayan, vurmadan kesim yaptığım, bir şeyler şekillendirdiğim, oyduğum, soyduğum bıçaklarda ağırlık merkezinin işaret parmağının altında olmasının kazandırdığı rahatlığı tercih ederim. Öteki türkü bıçak hep elden düşmek ister gibi duruyor.

Maçet gibi vurarak kullandığım bıçaklarda da ağırlık merkezinin elimden ilerde olmasını tercih ederim. Yeteri kadar ağırlığı ilerde hissedemediğim bıçaklardan böyle kullanımlarda daha az verim aldım.

Ağırlığı fazla olan bir kılıç kullansam bu sefer kabza başında ağırlığı elime yaklaştıracak bir denge ağırlırlığının olmasını tercih ederim. Ağırlık merkezinin ilerde oluşundan dolayı savurduktan sonra ucu hâlâ ilerlemeye çalışan, kendi parçam gibi hareket etmeyen dengesiz bir kılıç istemem.

Kısaca her bıçakta dengenin etkisi vardır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

armet

• *
  • 4
« Yanıtla #72 : 27 Ekim 2015, 02:16:44 »
Güzel konular, bu konularda kafa yormayı seviyorum. Hem böylece bir an için doğada bir şeylerle uğraşıyormuşum gibi geliyor; şehrin ortasında hapis olmuş gibi hissetmiyorum kendimi.  8)

...
 Eğer odun kırılacaksa 300 gramlık baltam var kesilecekse katlanır kurt dişi testerem var meyve soyacaksam bir arnavut çakım var peki av bıçağı ile ne yapılır benim yaptığım tapraktan mantar çıkartmak, ağaca çıkamıyorsam saplayıp basamak yapmak, tavşan falan avlarsam onu temizlemek, çadırıma kazık yapmak, sopaya bağlayıp mızrak gibi balık avlamak  inanın bunlar bıçağın ağzını çevirmez
...

Anlattıklarınızı tasnif edeyim:

Odun kırmak -> balta ile
Odun kesmek -> testere ile
Meyve soymak -> Arnavut çakısı ile

Mantar çıkarmak -> Av bıçağı ile
Merdiven (olarak ağaca saplamak) -> Av bıçağı ile
Tavşan temizlemek -> Av bıçağı ile
Çadıra kazık yapmak -> Av bıçağı ile
Mızrak olarak sopaya bağlamak -> Av bıçağı ile

Baltayı ve testereyi tercih ederken aleti işe uygun seçme konusunda size katılıyorum. Aynı mantıkla gitmeyip niye bıçağı kürek, (basamak olsun diye) kazık/keski ve mızrak olarak kullanmaya çalıştığınızı anlamadım. Bunlarda da aynı paralelden gidilebilir.

Bıçağı basamak olarak kullanırken en ufak kazada kendinizi öldürebilirsiniz. Yanınıza ip almanız bence asıl çözüm. Hem çıktığınız ağaçta bıçaklık işiniz de olabilir. Gösterdiğiniz bıçağı da bu kullanım listesinden sonra nasıl koyduğunuzu anlamadım. Bu cüssedeki paslanmaz çelikten ve balçaklı bir bıçağın sapına bastığınız sırada bıçağın balçak perçinlerinin deliklerinden kırıldığını düşünmek bile istemiyorum.

Doğada ot kök çiçek vs. için kazmak gerektiği durumlarda kürek kullanın yada baltanızla bir alet yapın diyeceğim. Şahsen çiçek çıkarmak için ben de bıçak kullandım ve açıkçası yaptığımı hiç beğenmedim. Toprak en sert bıçağı bile aşındıracak kadar sert içeriğe sahip. O nedenle doğada taş topraktan bıçağı köreltmek için değil bilemek için yararlanmanızı öneririm.

Mızrak olarak kullanacak bir sopanız varsa bunun ucunu sivriltip pişirin olsun bitsin. Bir bıçak doğada bir sopanın ucunda sağa sola atılamayacak kadar önemli ve temel bir araçtır. Hem bu mantıkla istediğiniz kadar çok mızrak yada cirit de üretebilirsiniz. Tabi bizim coğrafyada böyle bir kullanımı kim ne sıklıkta yapar o konuda da şüphelerim var. Bunun yerine en yaygın durum olarak kendi boyunuza yakın bir sopa bulup/yapıp zor arazide ilerlemeyi kolaylaştırabilirsiniz.

-- o --

Sertlik konusunda kabul görmüş tercih, bıçağın sağlamlığından ve ağız dayanımından ödün vermeden ulaşılacak sertliktir. Hiç birimiz azami sertlik peşinde değiliz. Su verdikten sonra her birimiz bıçaklarımızın sertliğini menevişleme/temperleme işlemiyle geriye çekiyoruz, yani ısıl işlem. Doğru yapılmış ısıl işlem, çok zor deforme olan çok zor kırılan bir bıçağı hedeflemek anlamına geliyor.

Gösterdiğiniz bıçağın olduğu sayfaya bakıyorum. Ne bıçağın boyu belli, ne ağırlığı belli, ne kullanılan çelik belli, ne de ısıl işlem. Ben aynı çeliğe dört farklı amaçtaki ürün için dört farklı ısıl işlem yaparak dört farklı karakter kazandırdığımı bilirim. Adamaların bu bıçağı neyden yaptıkları, bunu yaparken kafalarından ne geçtiği önemli. Ancak bunu bizimle paylaşmamışlar.
beni yanlış anladınız sanırım ben benim bıçaktan ne anladığımı ve yaptıklarımı söyledim , basamak konusunda kesinlikle haklısınız   :D ama bıçağımı çiçek sökmek , kürek gibi kullanmak(eğer mantardan bahsediyorsanız düşündüğünüz gibi değil kürek ile yapamazsınız )  böyle kullandığımı kastetmedim mızrak gibi kullandığım doğru ama bunu bir barajda balık avlarken yaptık su derin olduğu için de sorun olmadı keza balık da tutamadık :) ilk mesajımda kastettiğim de buydu bıçak düzgün kullanılmalı benim sağa sola atılacak bir bıçağım yok diğer şeylere gelirsek bahsedilen bıçak listemden çıkalı çok oldu anlıyorum. çelik hakkında ne kadar uzmansınız bilmiyorum ama ben hiç bilmem tamamen kullanıcıyım siz belki işin içindesinizdir gene de yanlış anlaşılmış gibi olmak istemem. Denge konusunda söyledikleriniz aynen düşündüklerim gibi.
şunu söylemek için buraya uğramıştım aslında her ne kadar sıcak bakmamış olsam da mora bıçaktan  companion mg heavy duty  modeli geçti elime baya hoşuma gitti beklentimin gerçekten üstündeydi direk aldım  8)

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #73 : 27 Ekim 2015, 17:25:17 »
Akşama kadar yorul yorul foruma girince yorgunlugum gitti resmen. :2up böyle yazıları okuyunca bende kendimi doğada hissediyorum. Teşekkürler.