Bıçak Sanatı - Forum

ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı
« Yanıtla #20 : 23 Mart 2010, 18:30:34 »
Gaz beton yerine normal bir ocak yapabilirsiniz, size hemen elimde kalan artan seramik elyaflardan yollayabilirim. 2 cm kalınlığında tek bir katman ve 15 cm çapında 35 cm uzunluğunda bir boru ve iki tane ateş tuğlası ile mükemmel bir şalomo ile çalışan ocak yapabilirsiniz. Bir taslak çizim yaptım.

Artan seramik battaniyeden gerekecek miktarını size (Eylem - Tolga) yolluyorum en kısa zamanda. Biraz da refrakter çimento yolluyorum yanında, elyaf katmanın üstüne sadece çok ince bir refrakter kaplama yetecektir. Düzgün bir brülörle rahatlıkla istediğiniz ısıya çıkabilirsiniz...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 23 Mart 2010, 20:55:11 »
Bende bir miktar seramik battaniye var zaten. Beni dert etme.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #22 : 23 Mart 2010, 21:03:45 »
Eh yani, şeker var un var, helva yapsana durumu olmuş  :D

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #23 : 23 Mart 2010, 21:26:05 »
Emre çok teşekkürler, harika fikir ama sana zahmet olmasın?  :) Bu arada taslak çizim konusunda biraz daha açıklamaya ihtiyacım olacak sanıyorum, bu konu hakkında hiç bir bilgim yok. (brülör nedir diye soracam çok ayıp olacak, en iyisi forumu araştırmaya  başlayayım :()

kurthan06

• *
  • 15
  • Meslek: serbest
  • Yer: ankara
« Yanıtla #24 : 23 Mart 2010, 21:39:37 »
Arkadaşlar pürmüz kullanarak yapılan ocaklara dikkat edin birzamanlar çalaştığım bir işyerinde kullandığımız pürmüzün kafası alev üfleyen yeri elemizde kalmıştı. Pürmüz kafası pirinç malzemeden yapılmıştı. Pirinç kafalı pürmüzlere dikkat eden pirinç bakır gibi ısındıkça yumuşayan bir malzemedir. İşlenince( işlenmekten maksat dövülür yada haddelenirse sertleşir. yumşatmak için tavlanır) sertleşir.
« Son Düzenleme: 24 Mart 2010, 01:37:45 Gönderen: kurthan06 »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #25 : 24 Mart 2010, 00:53:31 »
Emre çok teşekkürler, harika fikir ama sana zahmet olmasın?  :) Bu arada taslak çizim konusunda biraz daha açıklamaya ihtiyacım olacak sanıyorum, bu konu hakkında hiç bir bilgim yok. (brülör nedir diye soracam çok ayıp olacak, en iyisi forumu araştırmaya  başlayayım :()

Zahmet olmaz, ancak biraz daha bekleyebilirseniz küçük bir iki tane propan ocak yapmayı planlıyorum, maliyetine forumdaki arkadaşların işini görsün diye...

Brülör pürümüz/şalomo/meşale diye de geçen propan alev cihazı. Ticari olanlardan farklı olarak bizim kendimize yaptıklarımız daha performanslı ve ocak-fırın için özel tasarlanmış, hava girişi ve propan girişleri ticari olanlardan daha hassas ayarlanabilen aletler. Ocağin ve yapılacak işin tipine göre çok çeşitli tiplerde ve boyutlarda yapılabiliyor. Körüklü sistemde olabildiği gibi atmosferik (körük vs. gerektirmeyen) brülörler var. Bunun dışında benim kendime yaptığım gibi iki sistemde de çalışabilen hibrid çeşitleri de var. Ticari olanlar Kurthan'ın dediği gibi ocak girişinde oluşabilen yüksek ısılarda bozulabiliyor...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 24 Mart 2010, 00:57:31 »
http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/propan-brulor/
Bu konuda yaptığım brülörleri görebilirsiniz...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #27 : 24 Mart 2010, 08:53:19 »
Eh yani, şeker var un var, helva yapsana durumu olmuş  :D

Zaman çok büyük bir problem...

Sen de üç aşağı beş yukarı aynı işleri yapıyordun benimle, durumumu tahmin ediyorsundur.  :(
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 24 Mart 2010, 11:06:42 »

Zaman çok büyük bir problem...

Sen de üç aşağı beş yukarı aynı işleri yapıyordun benimle, durumumu tahmin ediyorsundur.  :(

Bilmez miyim?

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #29 : 26 Mart 2010, 13:34:56 »
Emre, iç cidarı ateş tuğlasından yapsak ve refrakter harcı ile içini sıvasak. Dış tarafınıda refrakter harcı ile kaplasak, bu durumda seramik yüne ihtiyaç olurmu?

( Daha açık olarak, soba kovasının içini refrakter ile kaplayıp, ateş tuğlasını dizip, tekrar iç kısımı refrakter ile sıvamak. )

Fırını yaparken ön kısım açık olacak, kapak gibi bir şey tavsiye edermisin? Fırının başka bir yerine havalandırma gibi bir delik koymamız gerekirmi?
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #30 : 26 Mart 2010, 13:48:06 »
Emre, iç cidarı ateş tuğlasından yapsak ve refrakter harcı ile içini sıvasak. Dış tarafınıda refrakter harcı ile kaplasak, bu durumda seramik yüne ihtiyaç olurmu?

( Daha açık olarak, soba kovasının içini refrakter ile kaplayıp, ateş tuğlasını dizip, tekrar iç kısımı refrakter ile sıvamak. )

Fırını yaparken ön kısım açık olacak, kapak gibi bir şey tavsiye edermisin? Fırının başka bir yerine havalandırma gibi bir delik koymamız gerekirmi?

İşe yarayabilir ancak gaz harcamanız çok yükselecektir çünkü tüm koyduğunuz refrakterin ve tuğlaların ısınmasından sonra ocak performanslı çalışacaktır, bunun kütlesi de fazla olacağından ısıl kaybınız ilk ısınma sırasında çok yüksek olacaktır. Bu tip bir yapım şeklini kömür ocak ve fırınlarında kullanıyoruz, ancak gaz ocaklarında enerji tasarrufu ve performans için genelde seramik yün kullanılır. Seramik yün ısıyı arkaya iletmediği ve ısıyı absorbe etmediğinden katı yalıtım maddelerinden çok daha uygun bir malzeme. Üstelik hafifliğinden dolayı çok daha kullanışlı. Yine de seramik yününe ulaşamasam ya da onun için para ayırmasam sizin dediğiniz gibi bir ocak yapmayı deneyebilirdim, işlerdi de. Ancak refrakter ve tuğla maliyeti seramik yünü maliyetinden çok fazla da aşağıda olmayacaktır sanırım...

Kapak olarak kaydırılabilir iki tane ateş tuğlası son derece yeterli oluyor bu iş için... Fırının ön kapağının açıklığı dışında arkada da ayarlanabilir bir açıklık gerekiyor, hem uzun demir-çelik parçalar ile uğraşırken barın-çubuğun bir kısmını karşıdan çıkarmak gerekebiliyor, hem de ayarlanabilir bir açıklık içerdeki ısı kontrolünü sağlıyor.  Gaz ocaklarında mutlaka yanıp genişleyen gazın çıkacağı bir yer olmalıdır...
« Son Düzenleme: 26 Mart 2010, 13:51:35 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

XRD

• *
  • 9
  • Meslek: Metalürji Mühendisi
  • Yer: Sakarya
« Yanıtla #31 : 23 Mayıs 2011, 01:02:13 »
cidden güzel bir çalışma.ocağı curuf yünü ya da cam yünü ile kaplamak ısı kaybının önüne geçebilir.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #32 : 23 Mayıs 2011, 11:09:55 »
Zahmet olmaz, ancak biraz daha bekleyebilirseniz küçük bir iki tane propan ocak yapmayı planlıyorum, maliyetine forumdaki arkadaşların işini görsün diye...

sıradayım 8)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #33 : 23 Mayıs 2011, 17:36:41 »
Yahu 1 yıl geçmiş üstünden, farketmedin mi Eminciğim ne kadar tembel olduğumu  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #34 : 23 Mayıs 2011, 18:53:08 »
aboooovvv ??? abi senin tembelliği boş ver de, benim şapşallığımı(bu kelimeyi çok düşündüm, tam olarak durumu karşılayan bu) nereye koyalım, onu bilemedim ben şimdi...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #35 : 23 Mayıs 2011, 19:33:54 »
aboooovvv ??? abi senin tembelliği boş ver de, benim şapşallığımı(bu kelimeyi çok düşündüm, tam olarak durumu karşılayan bu) nereye koyalım, onu bilemedim ben şimdi...

yahu istediğin propan ocağı olsun Taner ağabeyin bana yaptığından sanada bir tane yaparız allahın izni ile
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

enemymortar

• 179
  • Ahmet Özgen
  • Meslek: Mali Müşavir
  • Yer: Afyonkarahisar
« Yanıtla #36 : 27 Şubat 2012, 11:31:35 »
Gaz betondan ocak yapımına ben de giriştim. Ufak bir deneme yaptım fakat ocağın içinde homojen ısı elde edemedim sanıyorum.  Ocağın derinliği 25 cm. Şaluma girişini yaklaşık 20. cm ye açtım. deneme amaçlı çay kaşığı koydum (o sırada yanımda çelik parçası yoktu) sap kısmı hemen ısınırken baş kısmı hemen ısınmadı. Acaba şaluma girişini daha geriden mi açmalıydım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #37 : 27 Şubat 2012, 14:08:48 »
Şalümo içerde girdap oluşturacak bir şekilde iç hacme teğet ve çapraz bakmalı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #38 : 27 Şubat 2012, 15:56:13 »
Eylem Hocam,
Ben soğuk hava dolayısıyla bir deneme yapamadım ama ocağın arka kısmında teğet ve düz bir şekilde delik açmıştım. Bunu hafif ön kısma doğru yönlendirmem yeterli olur mu?
Son bir soru brulör deliği optimal koşullarda nerede olmalıdır?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #39 : 27 Şubat 2012, 18:20:05 »
Eğmenin faydası olur ama en garantisi elle yönlendirmeyi deneyip en iyi yönde sabitlemek olabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben