Bıçak Sanatı - Forum

ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı
« Yanıtla #40 : 27 Şubat 2012, 23:53:50 »
Teşekkürler...

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #41 : 05 Aralık 2012, 23:31:10 »
Eylem hocam size bir kaç sorum olacak.
Bu ocağa giriş kısmından hava üflesek daha iyi bir performans elde eder miyiz?
Ocağın içi illa ki yuvarlak olmak zorunda mı?
Biliyorsunuz ki ytong taşları çok kolay çatlıyor kırılıyor vs. bunun yerine ateş tuğlası kullansak daha iyi olur mu?
İstenilen sıcaklığa varıldığında bu sıcaklığı eşit tutmak için ne yapabiliriz?
Cevaplarsanız sevinirim. :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #42 : 06 Aralık 2012, 00:18:40 »
İçeri hava üflersen dışarı çıkmaya çalışan yanmış gazları içeri itersin, bunun sonucunda içeri girecek olanın yani şalümonun alevinin işi zorlaşır.

Ocağın içi yuvarlak olursa sıcak hava içeri güzel turlar, doğru tutulan bir alevin içeriyi dengeli ısıtma şansı yükselir.

Ytong (gazbeton) tip23 ve benzeri hafif tuğlaların ısıl sığası da iletkenliği de düşüktür. Yani yüzeylerini az miktarda ısı vererek yüksek sıcaklığa çıkarabilirsin. Halbuki ateş tuğlasının meziyeti yüksek sıcaklığa dayanıklı olmasıdır, ısı yalıtımı ve ısıl sığasının düşük olması beklenmeyen, soba gibi uygulamalarda kullanılır. Ateş tuğlasıyla yaptığın ocak biraz daha yavaş ısınacaktır. Şalümo gibi zayıf bir alevin işi zorlaşır. Kömür ocağı olsa bakma kullan, hatta ateş tuğlasını özellikle tercih et derdim.

İstenen sıcaklığa böyle basit bir sistemle hele bir var da sabit tutması da sonraya kalsın. Ben çok farklı şalümo lülesi ve denedim Ytonglarla çok düzen kurdum. Bıçak boyu büyükse böyle bir sistemin işi zor oluyor.

Böyle bir ocakta 30 mm ve üstü çaptaki lülelerden küçüğünden pek verim beklememek gerek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #43 : 06 Aralık 2012, 15:35:44 »
Bilgiler için teşekkür ederim Eylem hocam en kısa zamanda bende bir ocak yapmaya çalışacağım.  :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #44 : 21 Nisan 2013, 18:27:31 »
Merhaba
Ben de dövme ve su verme işleri için bir ocak yapma niyetindeyim. şolama olarak kendim bir brülör yapabilirim.
Ama parçanın büyüklüğünden ve maliyetten ötürü seramik battaniye alamıyorum (en azından şimdilik)
Bu tip bir ocak dövme işleri için uygun mu?
Yapacağım 1 mm memeli brülör ne kadar gaz harcar? Bu soruyu daha önce de sormuştum ama kimse bana saatte bu kadar gaz harcar gibisinden tatmin edici bir cevap vermedi.
Sizin kullandığınz şolama kaç mm? Burda şolamaların yaklaşık gaz sarfiyatını vermiş
http://www.nurgaz.com/v2/tr/propan_tav.asp

Eğer beni tatmin edecek bir gaz sarfiyatı olmazsa yağ brülörü yapmayı denyecem

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #45 : 21 Nisan 2013, 20:34:06 »
Arkadaşlar, bu ytongdan oyma ocağı zamanında ben de yapıp kullandım ama soba borusundan olan ocağımı yaptığımdan beri bu ytong ocağını asla özlemedim.

Yine bir ocağa ihtiyacım olsa, kısıtlı malzemeden dolayı battaniye ve benzeri özel yalıtım gerecini bulamasam bile yine de böyle silindirik bir ocak yapardım. En ucuzundan bir metal silindir bulurdum. Bunun içine gerekirse ytong dilimlerden iç duvar tuğlaları keserdim. İçerideki boşluğun da silindirik olmasını sağlardım. Dıştaki metal silindir, (soba borusu, olur yangın tüpü, klima gazı tüpü olur) içindeki yalıtımı güzel bir şekilde barındırdığından dolayı avantajlı. Böyle metal bir silindire metal ayak tutturmak da mümkün. Zaten ben de borudan ocağıma inşaat demirlerinden ayak yapmıştım. 4 tane vida bu ayakları bağlamaya yetmişti.

İçinde böyle silindirik bir boşluğu olan ocağı alev girişi teğet olmalı. Hava içerdeki alanın etrafında girdap gibi dönmeli.

Namık Kemal
Instagram'da ben

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #46 : 21 Nisan 2013, 22:22:12 »
Eylem hocam çapı 5-6 cm olan kalın bir su borusu bulsak bu boruyu ytong taşını oyup içine koysak aynı verimi alır mıyız? Hem bu şekilde daha iyi girdap oluşur hemde yalıtımıda sağlamış oluruz bence.

« Yanıtla #47 : 21 Nisan 2013, 22:32:27 »
Eylem hocam çapı 5-6 cm olan kalın bir su borusu bulsak bu boruyu ytong taşını oyup içine koysak aynı verimi alır mıyız? Hem bu şekilde daha iyi girdap oluşur hemde yalıtımıda sağlamış oluruz bence.
Öyle yaparsan, her iki ucundan alev çıkan çift taraflı brülörün olabilir  ::) mi?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #48 : 21 Nisan 2013, 22:34:19 »

Hayır. İçteki metal boru, ısınana kadar çok miktarda ısıyı soğurur ve sıcaklığın artışını yavaşlatır.

Size bir deney yöntemi: ortaya bir yere karşılaştıracağınız yalıtım malzemelerini koyun. Şalümo ile bir tanesinin üzerine alevi sabit tutun ve malzeme üzerinde kızarma görene kadar geçen süreyi kronometre ile ölçün. Bunu her biri için tek tek yapın. Ytong, ısı tuğlasından da demirden de daha hızlı kızaracaktır. Çünkü ısıyı içeri iletmediğinden ısı yüzeyde birikir ve dolayısıyla yüzey sıcaklığı hızlı artar. Bir fırın içindeki yüzey ışımaya başladıktan sonra da içeri koyduğumuz bıçağımızın ısınmasına ışımayla da katkıda bulunur.

Toparlayayım: Ocağın içindeki katman iletken değil yalıtkan olsun ki içerdeki sıcaklık daha kolay yükselsin. İçeride ytong olsun demir değil.

Ayrıca böyle işlerde su borusu kullanmayın. Su borularu galvanizli olabiliyor. Galzanizli olan bir şey ısıtmak sağlıklı değil.
Namık Kemal
Instagram'da ben

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #49 : 21 Nisan 2013, 22:40:30 »
Anladım ustam teşekkür ederim.Bu ısı yalıtım harçlarından alsak ytong ile kullansak seramik battaniyeye oranla ne kadar yalıtım yaparız? Harç olarak ytong harçları iş görür mü?

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #50 : 22 Nisan 2013, 12:27:20 »
Bilgiler için teşekkürler
Bir boru bulup içini ytong döşemek çok zor değil. Acaba gazbetonun da içini 2-3 mm kil ile sıvasak ocağın ömrünü arttırır mıyız?
ocağın iç çapı ne kadar olursa ideal? (her türlü ebatta sac kestirip sardırabilirim)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #51 : 22 Nisan 2013, 12:40:04 »
Ocak içi çapının hesabı budur: Ocağın içine ne sokacaksanız onun etrafında da sirkülasyon için yer bırakın. Bundan daha dar yapmayın.
Namık Kemal
Instagram'da ben

hunter33

• *
  • 10
  • Meslek: çiftçilik,ticaret,emekli
« Yanıtla #52 : 05 Haziran 2013, 19:19:16 »
sn.Eylem Cengiz,merhaba.yazılarınızı okuyup birşeyler öğrenmeye çalışıyorum.lpg brülörlü silindirik ocaklarınızın yapılışını az çok kavradım.yalnız bu ocakların ön ve arka taraflarını göremedim.tamamıyla kapalı mı yoksa sürgülümü olacak.bilgi verirseniz memnun olurum.saygılarımla.ahmet fahri özyurt.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #53 : 05 Haziran 2013, 23:10:11 »
Soba borusundan yaptığım ocaklarımın önü arkası açık. Gerçi iki tarafta da iki ateş tuğlası parçası var ama bunlar esasen bir parçayı ocağa koyunca zeminden yukarda dursun, parçanın her tarafı eşit ısınsın diye.

Ocağın çıkışlarını fazla kapatırsanız brülörlerin çıkışını da kapamış gibi olursunuz. Bu da yakıt oksijen oranını olumsuz etkileyerek zengin karışımla yanmaya ve daha düşük sıcaklıklara yol açabilir.
« Son Düzenleme: 06 Haziran 2013, 08:55:30 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

hunter33

• *
  • 10
  • Meslek: çiftçilik,ticaret,emekli
« Yanıtla #54 : 06 Haziran 2013, 00:20:35 »
forum arkadaşlarım merhaba.sn.Eylem bey açıklama için teşekkür ederim.saygılar.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #55 : 20 Şubat 2014, 13:09:40 »
ARKADAŞLAR BENDE BENZER BİR ISIL İŞLEM FIRINI YAPMAK İSTİYORUM AMA ELEKTRİK YERİNE HİDROJEN JENERATÖRÜ KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUM. SİZCE OLURMU. OLURSA AVANTAJ DEZAVANTAJ NE OLUR? BİLİYORSUNUZ HİDROJENİN YANMASI SONUCUNDA ATIK GAZ OLARAK SU BUHARI ÇIKIYOR. BENİ EN ÇOK DÜŞÜNDÜREN KISMI BU.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #56 : 20 Şubat 2014, 19:33:27 »
YOKMU ARKADAŞLAR Bİ FİKRİ OLAN?

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #57 : 02 Mart 2014, 21:45:52 »
ARKADAŞLAR BENDE BENZER BİR ISIL İŞLEM FIRINI YAPMAK İSTİYORUM AMA ELEKTRİK YERİNE HİDROJEN JENERATÖRÜ KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUM. SİZCE OLURMU. OLURSA AVANTAJ DEZAVANTAJ NE OLUR? BİLİYORSUNUZ HİDROJENİN YANMASI SONUCUNDA ATIK GAZ OLARAK SU BUHARI ÇIKIYOR. BENİ EN ÇOK DÜŞÜNDÜREN KISMI BU.

Hidrojen jeneratörü derken?
Eğer suyu elektroliz edip H2 elde etmeyi planlıyorsanız hiç bulaşmayın. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmez.
Bence bilinen yöntem lpg ile çalışın

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #58 : 02 Mart 2014, 23:06:57 »
kesme işlemlerinde oksijen kaynağına göre daha verimli ve daha yüksek sıcaklıklara çıkabildiği için hidrojen jeneratörü düşünmüştüm ama.. o yüzden böyle bi alternatif geldi aklıma..

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #59 : 03 Mart 2014, 09:02:49 »
Kesme ve kaynak işlemlerinde maksat mümkün olduğu kadar yüksek sıcaklıklara çıkıp parçanın sadece bir noktasını ısıtıp eritmek ve bunu için metalin erime ısısının çok daha üstüne çıkmak gerekir.

Ama bizim yapacağımız bu ocakta amaç parçanın tamamını eşit bir şekilde ısıtmak. Zaten 800-900 derece yeterli ve bunun için en ideali gaz.

umarım ukalalık olarak algılanmaz
SAYGILAR