İçeri hava üflersen dışarı çıkmaya çalışan yanmış gazları içeri itersin, bunun sonucunda içeri girecek olanın yani şalümonun alevinin işi zorlaşır.
Ocağın içi yuvarlak olursa sıcak hava içeri güzel turlar, doğru tutulan bir alevin içeriyi dengeli ısıtma şansı yükselir.
Ytong (gazbeton) tip23 ve benzeri hafif tuğlaların ısıl sığası da iletkenliği de düşüktür. Yani yüzeylerini az miktarda ısı vererek yüksek sıcaklığa çıkarabilirsin. Halbuki ateş tuğlasının meziyeti yüksek sıcaklığa dayanıklı olmasıdır, ısı yalıtımı ve ısıl sığasının düşük olması beklenmeyen, soba gibi uygulamalarda kullanılır. Ateş tuğlasıyla yaptığın ocak biraz daha yavaş ısınacaktır. Şalümo gibi zayıf bir alevin işi zorlaşır. Kömür ocağı olsa bakma kullan, hatta ateş tuğlasını özellikle tercih et derdim.
İstenen sıcaklığa böyle basit bir sistemle hele bir var da sabit tutması da sonraya kalsın. Ben çok farklı şalümo lülesi ve denedim Ytonglarla çok düzen kurdum. Bıçak boyu büyükse böyle bir sistemin işi zor oluyor.
Böyle bir ocakta 30 mm ve üstü çaptaki lülelerden küçüğünden pek verim beklememek gerek.