Ocak - Gaz betondan bir saatte ocak yapımıYtong da sanayağı ve kot gibi ürünün adını unutturan bir marka. Yine de başlıkta kullanmayayım dedim.
Aşağıda ikinci ytong ocağımı yapışımı anlattım. İlki bir süre sonra çatlakları iyice artınca çöpe gitmişti. Bu da bir süre sonra çöpe gidecek. Gidene kadar işini görsün yeter.
Tanesi 2.5 liradan aldığım iki ytongdan daha önce ufak bir ocak yapmıştım. Ytongların boyutları çok büyük. İlk ytongdan daha önce ilk ocağımı kesmiş olmama rağmen yaptığım ikinci ocağın hem alt hem de üst parçasını da bu ytongtan kestim yine de parça arttı.
İlk yapmış olduğum ocak.İkinci ocağım için ağaç testeresiyle iki parça ytong kestim. Ytong kesmek için çok büyük dişli ve körelince üzülmeyeceğiniz bir testereye ihtiyacınız var. Ytong hızlı kesildiğinden yanıltıcı olabiliyor ancak her aleti müthiş bir hızla köreltebildiğini gördüm.
İki parçayı da kestikten sonra ocağın içini elle oymaya başladım. Bir süre elle uğraşarak zaman kaybettikten sonra aklıma vakti zamanında ucuza almış olduğum ve işime yaramayacağını bildiğim ahşap freze uçları geldi.
Bir freze ucunu sütunlu matkaba taktım ve bununla oymaya başladım. Çok hızlı bir şekilde sonuca ulaştım.
Alt parçaya fırın ağzını ve şalümo girişini açtım. Üst parçaya ise arkada bir çıkış açtım. Arkadaki bu çıkışı göz kararı açtığımdan dolayı gerekirse nasıl olsa büyütürüm diye küçük bırakmayı tercih ettim.
Ocağın ısı kaynağı küçük bir tüpe bağlamış olduğum bir şalümo. Bunun girdiği deliğin geniş olduğunda buradan geri çıkan gazın şalümonun oldığı havayı olumsuz etkilediğini gördüm.
Bıcağın ısınırken ocağın zemininde yatması tercih etmediğim bir durumdu her yanının açık olması için iki tarafında dik durmasına yardımcı olacak birer çıkıntı gerekliydi. Bunun için aylardır yarım halde sırasını bekleyen elektrikli ısıl işlem fırınımı yaparken kestiğim oyuklu bir tuğla parçasını kullanmaya karar verdim. Fırının içini daraltmasın diye bunun duracağı yeri biraz daha oydum.

İkinci ocağımın genel görünüşü.

Bir kablo makarasının üzerine koyduğum büyük bir demir parçası makaranın yere daha güvenli basmasını sağlıyor. Bir de altından geçen ve şalümoyu tutan paslanmaz lamanın yerinde durmasını sağlıyor.
İlk anda su ve yağı bu dondurma kaplarına koymak çözüm gibi gelmişti ama sonradan plastik kap kullanmanın çok tehlikeli olabileceğini okuyunca suyu büyük bir yağ tenekesine koydum. Yağ da ufak bir tenekede. İlerde onu da büyük bir metal kaba aktaracağım.

Bu resmi düzgün çekememişim. Kusura bakmayın. Şalümonun girişi ve ocağın ağzı görünüyor.

Bunu gerekirse büyütürüm dedim ama ocak içinden metal temiz çıkıyor, içerde oksijen kalmıyor diye düşünüyorum. Bu halini korusam daha iyi olacak gibi.

Gerçi şalümonun olduğu tarafa üfleyince ocak daha iyi yanıyor.

Bu da iç yapımız. Sağdaki parça ocağın tavanının ters çevrilmiş hali.
Maliyet- Bu ocağı tek parça ytong kullanarak yaptım. onun bile olsa olsa yarısını kullandım. Bir ytong 2.5 liraydı.
- Şalümo 20-30 lira.