Bıçak Sanatı - Forum

ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı
« : 15 Ocak 2010, 23:31:20 »
Ocak - Gaz betondan bir saatte ocak yapımı

Ytong da sanayağı ve kot gibi ürünün adını unutturan bir marka. Yine de başlıkta kullanmayayım dedim.

Aşağıda ikinci ytong ocağımı yapışımı anlattım. İlki bir süre sonra çatlakları iyice artınca çöpe gitmişti. Bu da bir süre sonra çöpe gidecek. Gidene kadar işini görsün yeter.

Tanesi 2.5 liradan aldığım iki ytongdan daha önce ufak bir ocak yapmıştım. Ytongların boyutları çok büyük. İlk ytongdan daha önce ilk ocağımı kesmiş olmama rağmen yaptığım ikinci ocağın hem alt hem de üst parçasını da bu ytongtan kestim yine de parça arttı.

İlk yapmış olduğum ocak.

İkinci ocağım için ağaç testeresiyle iki parça ytong kestim. Ytong kesmek için çok büyük dişli ve körelince üzülmeyeceğiniz bir testereye ihtiyacınız var. Ytong hızlı kesildiğinden yanıltıcı olabiliyor ancak her aleti müthiş bir hızla köreltebildiğini gördüm.

İki parçayı da kestikten sonra ocağın içini elle oymaya başladım. Bir süre elle uğraşarak zaman kaybettikten sonra aklıma vakti zamanında ucuza almış olduğum ve işime yaramayacağını bildiğim ahşap freze uçları geldi.

Bir freze ucunu sütunlu matkaba taktım ve bununla oymaya başladım. Çok hızlı bir şekilde sonuca ulaştım.

Alt parçaya fırın ağzını ve şalümo girişini açtım. Üst parçaya ise arkada bir çıkış açtım. Arkadaki bu çıkışı göz kararı açtığımdan dolayı gerekirse nasıl olsa büyütürüm diye küçük bırakmayı tercih ettim.

Ocağın ısı kaynağı küçük bir tüpe bağlamış olduğum bir şalümo. Bunun girdiği deliğin geniş olduğunda buradan geri çıkan gazın şalümonun oldığı havayı olumsuz etkilediğini gördüm.

Bıcağın ısınırken ocağın zemininde yatması tercih etmediğim bir durumdu her yanının açık olması için iki tarafında dik durmasına yardımcı olacak birer çıkıntı gerekliydi. Bunun için aylardır yarım halde sırasını bekleyen elektrikli ısıl işlem fırınımı yaparken kestiğim oyuklu bir tuğla parçasını kullanmaya karar verdim. Fırının içini daraltmasın diye bunun duracağı yeri biraz daha oydum.

İkinci ocağımın genel görünüşü.

Bir kablo makarasının üzerine koyduğum büyük bir demir parçası makaranın yere daha güvenli basmasını sağlıyor. Bir de altından geçen ve şalümoyu tutan paslanmaz lamanın yerinde durmasını sağlıyor.

İlk anda su ve yağı bu dondurma kaplarına koymak çözüm gibi gelmişti ama sonradan plastik kap kullanmanın çok tehlikeli olabileceğini okuyunca suyu büyük bir yağ tenekesine koydum. Yağ da ufak bir tenekede. İlerde onu da büyük bir metal kaba aktaracağım.

Bu resmi düzgün çekememişim. Kusura bakmayın. Şalümonun girişi ve ocağın ağzı görünüyor.

Bunu gerekirse büyütürüm dedim ama ocak içinden metal temiz çıkıyor, içerde oksijen kalmıyor diye düşünüyorum. Bu halini korusam daha iyi olacak gibi.  :-\ Gerçi şalümonun olduğu tarafa üfleyince ocak daha iyi yanıyor.  ::) :D

Bu da iç yapımız. Sağdaki parça ocağın tavanının ters çevrilmiş hali.

Maliyet
  • Bu ocağı tek parça ytong kullanarak yaptım. onun bile olsa olsa yarısını kullandım. Bir ytong 2.5 liraydı.
  • Şalümo 20-30 lira.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı
« Yanıtla #1 : 15 Ocak 2010, 23:44:54 »
Eylem çok pratik ve ucuza malolmuş bir ocak, en azından kırılınca yenisini yapmak kolay. ısı tutuşu nasıl, mesela bir bıçağı ne kadar sürede tava getiriyor, kaç dereceye çıkabiliyor. paylaşım için teşekkürler

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 15 Ocak 2010, 23:50:58 »
Eylem, eline sağlık, çok güzel açıklama, iki parçalı oluşu da çok güzel... Bir de ben ocak yapıyorum diye azarlıyorsunuz, cık cık cık  >:(

Sefa ustam, bu tip ufaklıklarda ocak kaynak yapılabiliyor küçük çapta benim bildiğim kadarıyla hem de 15 - 20 dakkada, tabii hazır meşale yerine güzel bir 1mm gaz çıkışı olan ufak bir venturi brülör müthiş hızlı ve dengeli dövme hatta kaynak ısılarına getiriverir ...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 16 Ocak 2010, 00:06:59 »
valla ben derim ki sitenin adını "ocaksanatı.com" yapalım ::) şaka bir yana Eylemin ocaktan balkona bir tane yapsam acep nasıl olur ::) zaten kullanılmayan bir barbekü var

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #4 : 16 Ocak 2010, 00:17:16 »
Hehehe... ocakta önce şiş döver sonra da sucuk yaparsın  :D :D :D :D
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #5 : 16 Ocak 2010, 00:29:11 »
acaba ocagı yaptıktan sonra çepeçevre refrakter harcı ile sıvasak ısı tutuşu ve kullanım omru degişirmi ?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #6 : 16 Ocak 2010, 00:58:05 »
O koca delikler varken harcı şahsen ziyan etmeye gerek yok derim. Hem gerekince içini açıp müdahale edebiliyorum. Isıyı arttırmak için biraz daha hava yeterli olabilir. Ancak bu durumda da içeri gereğinden fazla oksijen girmesi riski oluşuyor.

Ha, eğer iki tuğla arasını değil de iç duvarı sıvamak diyorsan bak bu fena bir sonuç vermez diye düşünüyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
« Yanıtla #7 : 16 Ocak 2010, 08:10:44 »
 ben ateş tuglasında yaptıgım kömur ocagımın tugla bağlantılarına ve dış çeperine refrakter harcı ile kaplama yapmıştım. havanın geldiği zeminide katı bir harç ile oluşturmuştum.  bu ocak benim çok katlı bçaklarımı yaptıgım ocaktı ve inanılmaz ısılara çıkıyordu. ölçmedim ama agır sanayi eldivenleri ile bile yaklaşamıyordum. ( kömürüm kaliteli fındık kömürü idi ) . tabi iki parça ocaklar moduler olması açısından avantajlı ama belli bir derecein üzerine ulaşmak için ek izolasyon gerekiyor. ornegin 1100-1200 lere ulaşabilinirken 1500 ve uzerinde ısıyı tutmak için br şeyler yapmak gerekebilir.  Ytong sonuçta benim kullandıgım ateş tuglasına benziyor ama farklılıkları olduguna eminim . belkide çok moduler olmamakla beraber ateş tuglası kompakt bir ocagı ytong veya kaya yünü ile izole etmek birşeyleri değiştirecektir. tabi şaloma ya biraz hava destegi veya bir kaç adet şaloma ile rahalıkla küçük ve kullanışlı br ocak yapılabilir. bıçak inceliginde çeliklerin ısıtılmasında problem olmayacagına eminim. kendi kömür ocagımın fotografın bulamadım ,hepsi video imiş. ondn da fotograf almak uzun sürecegi için şimdilik diger orneklediğim fotograflrı ekliyorum. bu arada emre burya nasıl video yerlştirebiliriz.?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 16 Ocak 2010, 11:29:24 »
Durukan, kaya yünü yerine seramik elyaf kullanmak gerekir, kaya yününün ısı dayanımı düşüktür. Ytong özellikle yüksek ısılarda çekme dayanımı olmayan bir malzeme ancak iç tarafına çok ince bile olsa seramik elyaf ile kaplanıp elyaf da şamot veya başka bir refrakter ile sıvanırsa (bunların kalınlığı az bile olsa işe yarar) ocağın performansı, ısı tutuşu ve dayanıklılığı çok yükselecektir....

Video için ben  vimeo.com kullanıyorum. Sonra buraya linkini veriyorum. Eğer vimeo gibi genel geçer video paylaşım sitelerinden birisini kullanırsan yüklediğin videonun adresini galeride bir öğe olarak koyabiliyorsun (benim propan brülör için yaptığım şey). Sonra istersen o öğeyi [smg id ... ] eklentisi ile iletiye koyabiliyorsun. İlk defada yapamazsan sorun değil. Videoyu eklemeye çalışırken bana mesaj at video linkleriyle ben koymaya çalışayım. Adım adım nasıl yapıldığını anlatırım bir ara. Şimdi atölye bekliyor beni, bekletmeye gelmez  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #9 : 16 Ocak 2010, 22:10:15 »
evet emreciğim bu video işşşini halletmek gerek. kaya yünü 800 derecelere kadar dayanıyor. zaten malzemenin dış yüzünde olacagı için yeter diye düşünüyorum. tabi seramik elyafı daha ideal ama kaya yünü özellilkle çatı izolasyon su sistemlri gibi işlerde yaygın kullanıldıgı için pek çok kişi daha kolay ulaşabilir. ancak hazırlıgı biraz zahmetli. içindeki metaleri kesiyorsun filan....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #10 : 18 Ocak 2010, 23:51:21 »

Bugün fırında sıcaklık ölçtüm.

Soldaki yani alt parçaya iki tane tel için oyuk açtım. Resimde görünen sol kenardan k tipi termokupl'u içeri uzattım. Arka çıkışın önüne kadar ilerledi. Yani oyuklu tuğlanın sağ üst köşesi hizasına geliyor. Bu halde iken üst parçayı da kapattım ve fırını yaktım. Biraz ısındıktan sonra burada multimetre ile 35mV ölçtüm bu da 850 derece ediyor. Buranın fırının merkezinden daha soğuk olduğunu düşünürseniz başarılı sayılabilir. Niye merkezine koymadın derseniz termokupl'u ilk denemede sakatlamaktan biraz korktum diyelim. Merkezinde sarıya yakın turuncular görülebiliyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 19 Ocak 2010, 00:10:50 »
Hımm, iş görür bence  :2up

Termokupl çapı - uzunluğu nedir? Tipik K tipi termokuplları bükebilirsin istersen, ama bir kereliğine genelde... Tekrar düzeltme riskli... Bende de 6 mm çaplı bir termokupl var elimde gezdirdiğim, bir dijital termostata bağlı. Şu tip bişey:

Yakında bir paslanmaz kılıf yapmayı düşünüyorum. Direkt ateşe maruz kalmasın diye. Yapacağım yöntem çok basit. Bir tane 6 mm iç çapı olan ince paslanmaz borunun en ucuna bir iki çekiçle vurup kapatıyorum ve bu yaptığım tüpü ocağa açılmış bir deliğe sabitliyorum. Isı ölçümü için sadece termokupl'u tüpe sokuyorum. Aslında benim dövme ocağı için 2-3 noktada bu tip tüpler yerleştirmeyi düşünüyorum, değişik noktalardaki ısıları bu şekilde rahatlıkla ölçebilirim.

Senin ocakta termokupl giriş deliği açmak pek zor olmasa gerek  ;D
« Son Düzenleme: 19 Ocak 2010, 00:13:07 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #12 : 19 Ocak 2010, 09:21:16 »
Öğlen fotolar gelir gerçi ama izahatimi hemen yapayım:

Bendeki termokupl uçları birleştirilmiş, paralel giden iki tel şeklinde. Yani istersen bacakları kesip bir tane daha yapabilirsin basitliğinde.

Isı izolasyonu: Termokuplun içinden geçmesi için iki adet seramik izolatör de tedarik ettim. Bunlar tahmini 1 cm çapında ve içinde tel geçirmek boylu boyunca dört adet delik olan birer silindir. Haliyle ben iki deliği kullanıyorum. İzolatörlerin uzunlukları 10-15 cm vardır.

Termokupl demişken... Termokupl başlığı açarsak bunu da oraya koyarız:

Ref.:http://www.thermo-electra.com/en/Products/Technical%20information/165-Thermokoppel%20kleurcode

Bu da bir alternatifi:

Ref.: http://www.ameetcorporation.com/thermocouple_cable_colour_code_chart

(Düzeltme yaptım. izolatör kelimesini kullanmaya gayret ettim.)
« Son Düzenleme: 19 Ocak 2010, 09:31:18 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
« Yanıtla #13 : 19 Ocak 2010, 15:49:53 »
çOK basit çok güzel bir yöntem eline sağlık eylem abi çok güzel pratik bir çözüm yani meraklıların hemen yapabileceği ve malzemelerini çabuk tedarik edebileceği en önemliside ekomik bir yöntem olmaz ya olursada fiyasko anında kayıp yok denecek kadar az olduğu bir yöntem...Ben biile bunun biraz uzununu pala ve kılıç imalatlarım için yapmayı düşündüm düşünmekten de öte gidip yapacam çünkü bizim ateş tuğlasından fırınlarımız var ama kılıç ve palalar için çok az yaptığım için ekonomik bir ocak düşünüyordum çok güzel yardımcı oldunuz.teşekkürler....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #14 : 19 Ocak 2010, 18:55:22 »
Sağolun.

Alevi doğrudan alan yerler varsa bu noktalara daha kaliteli bir tuğla parçası konursa bu şekildeki ocakların ömrü arttırılabilir. Ömrü arttırmaktan bahsediyorum çünkü ytong dayanabildiği azami sıcaklık 1100C olduğundan olsa gerek bir süre sonra yapısında çatlaklar oluşuyor. Ama o zamana kadar iyi iş görüyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #15 : 20 Ocak 2010, 00:05:24 »
Termokupl ve izolatör:

Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #16 : 23 Mart 2010, 10:49:14 »
Eylem ocak tarifi için teşekkürler, çok faydalı oldu  :2up. Bu hafta sonuyapmaya başlayacağım. Alevi direk malzemenin üstüne mi vereceğiz?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #17 : 23 Mart 2010, 11:36:25 »
Alevi bıçağın tam üstüne vermemeye çalışıyorum. Aksi halde dengeli ısıtmada problem olur diye çekiniyorum.

Bu fırını ilk olarak çakı için kullanmıştım o zaman alev metale vurmuyordu. Bu aralar da hat kalemtıraşı için kullandım. Bunlar için iyi iş gördü. Fırına koyacağın normal boyda bir bıçak ise bundan az daha büyük bir alan daha dengeli ısınmayı sağlayacaktır. Özellikle boyu arttırmak iyi olur. Tabi bıçağı çevirmek ve fırın içinde gezdirmek de faydalı olabilir.

Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #18 : 23 Mart 2010, 16:37:57 »
Ben yaklaşık 20 cm lik bir parçayla çalışmayı düşünüyorum. Veya şöyle sorayım. Sapında namlu gibi tamamının ocağın içine girmesi gerekiyor mu? 20 cm parçayla çalışılabilecek bir ocağın duvar et kalınlığının ne kadar olmasını tavsiye edersin?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9536
« Yanıtla #19 : 23 Mart 2010, 17:59:14 »
Valla, iki üç deliği varken ocağın duvar kalınlığını pek de hesaplamaya değer bulmadım. Alevin vurduğu bir duvar varsa onu biraz daha kalın tutman iyi bir fikir gibi. İç hacmi, içinde bıçak varken de geniş olacak şekilde oymanı öneririm. Benim yaptığımdan da daha kavisli bir hacim oyman da iyi olur.
Namık Kemal
Instagram'da ben