Bıçak Sanatı - Forum

ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Ynt: ocak - gaz betondan bir saatte ocak yapımı
« Yanıtla #60 : 03 Mart 2014, 17:12:38 »
yok canım ne alakası var ukalalık olarak algılayacak olsam hiç sormam yapar denerim zaten. burda maksat fikir alışverişi. ben bildiğimden sormuyorum ki cevabını öyle anlayayım.. :)

mesenkar

• **
  • 72
  • Meslek: elk tesisatcısı
  • Yer: kırsehir
« Yanıtla #61 : 07 Eylül 2014, 17:59:18 »
:O bu sistemdeki salomoyla ısıl işlem uygulanabiliyor mu

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #62 : 22 Kasım 2014, 17:34:30 »
YARDIM LÜTFEN Arkadaşlar gaz betondan bende bir ocak yaptım (yaptım derken gaz betonun içini yuvarlak bi şekilde oydum ocağın arka tarafına da yandan alta denk gelecek şekilde bir brülör deliği açtım.T-Rex tipi brülörün yapımı da bitmek üzere.(henüz başlamadım ama başladımmı bi saatlik işi var nasılsa..) şimdi 3 sorum olacak
1) brülör ocağın üst yan duvarından girip alev  üst duvardan aşşağıya doğru mu helezon yaparsa daha iyi olur yoksa alt yan duvardan girip alt duvardan yukarıya doğru mu helezon yaparsa daha iyi olur.
2) termokulp ve bıçak ocağın hangi bölgelerine yerleştirilirse sıcaklık daha doğru ölçülmüş olur?
3) ısıl işlem yaparken çelik ocak soğukken koyulup ocakla birlikte mi ısınmalı yoksa ocak ısınıp belli bir dereceye geldikten sonra mı koyulmalı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #63 : 25 Kasım 2014, 17:31:20 »
YARDIM LÜTFEN Arkadaşlar gaz betondan bende bir ocak yaptım (yaptım derken gaz betonun içini yuvarlak bi şekilde oydum ocağın arka tarafına da yandan alta denk gelecek şekilde bir brülör deliği açtım.T-Rex tipi brülörün yapımı da bitmek üzere.(henüz başlamadım ama başladımmı bi saatlik işi var nasılsa..) şimdi 3 sorum olacak
1) brülör ocağın üst yan duvarından girip alev  üst duvardan aşşağıya doğru mu helezon yaparsa daha iyi olur yoksa alt yan duvardan girip alt duvardan yukarıya doğru mu helezon yaparsa daha iyi olur.
2) termokulp ve bıçak ocağın hangi bölgelerine yerleştirilirse sıcaklık daha doğru ölçülmüş olur?
3) ısıl işlem yaparken çelik ocak soğukken koyulup ocakla birlikte mi ısınmalı yoksa ocak ısınıp belli bir dereceye geldikten sonra mı koyulmalı?

Gaz betondan oyulacak bir boşluk için inşallah T-REX tipi brülör fazla gelmeyecek.

1. Bundaki ayrıntı çok ayrıntı bir ayrıntı olmuş, bence içerdeki gaz akışı için sarmal bir akışı sağlayabildikten sonra daha da derin detayı çok dert etmemeli. Ancak benim yanıtım aşağı değil yukarı olurdu. Üstte boşluk genelde daha çok kalır. Az daha mesafeli olmak iyi.

2. Bu sistemde çok dar alanda çok fazla enerji var. Bence termokupl'un gösterdiğinden çok çeliğin aldığı renge bakmek gerek. Termokupl konacak yerin alevin vurduğu yerin tam karşısında olmamasına bakmak gerek ama bu durumda bile termometre doğruyu göstermez, alevin tam karşısında çeliği çok bekletirseniz sıcaklık hedefinizi aşar.

3. Biraz ön ısıtma bıçağın ısınma süresini azaltacağından tufal oluşumunu karbon kaybını/artımını falan da azaltacaktır. Ancak bundan daha önemlisi hava ayarıdır. Havanın doğru ayarda olmasına karışımın fazla fakir olmamasına dikkat etmeli.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #64 : 26 Kasım 2014, 13:27:47 »

1. Bundaki ayrıntı çok ayrıntı bir ayrıntı olmuş,
Abi cümle süper olmuş yaa. Çok iyi anladım..
Bu durumda bıçakla termokulpu birbirine bantlayıp birlikte su vermek mantıklı gibi sanki..  O0
Neyse mesaj alındı evde bi tane şişman tüp vardı onunla yeni bi ocak yapmak şart oldu anlaşılan..

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #65 : 26 Kasım 2014, 13:46:38 »
şiman tüple ne yapacaksınız kesip ocak yapacağım demeyin sakın ???

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #66 : 26 Kasım 2014, 14:01:04 »
Ocağı büyütmek değil de brülörü buna uygun bir boyda yapmak ve sıcaklık için de gözle muhakemeyi öne çıkarmak çözüm olabilir. Ayrıca ocak yapmak için bir silindir gerekiyorsa bir soba kovası alınabilir.

Benim bu amaçla aldığım soba kovası hala sırasını bekliyor. Öylesine yaptığım soba borusundan ocak iyi iş görünce kovadan ocağı yapmaya üşendim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #67 : 26 Kasım 2014, 14:35:53 »
Ocağı büyütmek değil de brülörü buna uygun bir boyda yapmak ve sıcaklık için de gözle muhakemeyi öne çıkarmak çözüm olabilir. Ayrıca ocak yapmak için bir silindir gerekiyorsa bir soba kovası alınabilir.

Benim bu amaçla aldığım soba kovası hala sırasını bekliyor. Öylesine yaptığım soba borusundan ocak iyi iş görünce kovadan ocağı yapmaya üşendim.
https://www.youtube.com/watch?v=R98cGkhN18o
Eylem bu tarz bir ocakta enerji fazla olduğundanmı bıçağı ileri geri sokup çıkartıyor ocağa,
 yani karbon kaybı olmasın diyemi böyle yapıyor bu videoda dakika 4.43 birde kaç dakika bunu yapıyor acaba dar ocaklarda bıçağı sabit bırakmak bıçağın sıhhati açısından ne gibi sorunlar ortaya çıkarıyor.birde biz bunu piknik tüple yapsak kaç dakika tutacağız,sanırım bu farklı bir gaz kullanıyor.
« Son Düzenleme: 26 Kasım 2014, 14:51:52 Gönderen: fatihaydın »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #68 : 26 Kasım 2014, 14:38:18 »
Her yeri eşit ısıtmaya çalışıyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #69 : 26 Kasım 2014, 14:53:40 »
Her yeri eşit ısıtmaya çalışıyor.
anladım, fakat asıl merak ettiğim ocak daha geniş olsa aynını yaparmıydı bıçağı ocağa bırakıp yapilabilirmiydi,

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #70 : 26 Kasım 2014, 17:41:23 »
şiman tüple ne yapacaksınız kesip ocak yapacağım demeyin sakın ???
Yoo kesip ocak yapacağım.. Neden bu kadar şaşırdınızki?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #71 : 26 Kasım 2014, 18:00:43 »
Karbon kaybı için bıçağı hareket ettirmek değil, asıl hava gaz oranını ayarlamak gerek.

Bıçağı hareket ettirmek ise ısınmanın dengeli olması için.
Namık Kemal
Instagram'da ben

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #72 : 26 Kasım 2014, 18:05:10 »
Aklıma gelmişken sorayım bu brülörlerde ne memesi kullanıyorsunuz?

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #73 : 27 Kasım 2014, 16:12:25 »
tüpü keserken içindeki gazın tamamen boşalsa bile sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağı ile ilgili şüphelerim varda,gerçi lpg boşalınca sıkıntı çıkmaz ama mesela benzin deposu boşalsa bile yinede tehlikeli olur gümmm Allah korusun.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #74 : 27 Kasım 2014, 16:16:53 »
tüpü keserken içindeki gazın tamamen boşalsa bile sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağı ile ilgili şüphelerim varda,gerçi lpg boşalınca sıkıntı çıkmaz ama mesela benzin deposu boşalsa bile yinede tehlikeli olur gümmm Allah korusun.
Benzin depolarını boşaltıkktan sonra tehlike arz etmemesi için sirkeyle yıkadıklarını biliyorum ama lpg de tüpü bir kere ağzına kadar suyla doldurup boşaltmak tedbir olarak yeterli olması lazım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #75 : 27 Kasım 2014, 17:19:57 »
Hocam kasmayın, soba kovaları çok ucuz. Hem bir tarafı zaten açık ve allta yada yanda bir de ufak deliği var, hem de tüp içindeki gazdan dolayı patlayıp gitme riski de yok. Ha doğru usullerle tüp de sorun olmayacaktır ama dediğim gibi kasmaksızın da kova çözümüyle de gidebilirsiniz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #76 : 27 Kasım 2014, 17:28:43 »
hurdacıdan bir lpg tankı alın olsun bitsin derim olmadı klima gazı tüpüde iş görür
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #77 : 27 Kasım 2014, 17:59:33 »
Eylem ustam bir de kılıç için bir ocak tavsiyesi verseniz çok makbule geçerdi doğrusu.Bugün eski bir yazınızı okudum kılıç ocağından da bahsetmişsiniz ama,o sanırım elektrikle çalışanıydı.Orada gelen bir soruya,özellikle eğri kılıç yapılacaksa 10cm ene sahip bir fırının yetmeyeceğini,en az 20cm eninde ve yüksekliğinde yapılmasını,60-70 adet tip23 tuğlanın lazım olduğunu belirtmişsiniz.Benim sorum şu şekilde olucak: böyle bir ocak şaloma ile çalışan bir yöntemle yapılabilir mi?kaç adet şaloma gereklidir?konumları nasıl olmalıdır?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #78 : 27 Kasım 2014, 18:20:59 »
Hocam kasmayın, soba kovaları çok ucuz. Hem bir tarafı zaten açık ve allta yada yanda bir de ufak deliği var, hem de tüp içindeki gazdan dolayı patlayıp gitme riski de yok. Ha doğru usullerle tüp de sorun olmayacaktır ama dediğim gibi kasmaksızın da kova çözümüyle de gidebilirsiniz.
Eylem abi soba kovası ucuz da kovayı para verip almam gerekiyor. ama tüp hazırda var. yenile doğalgaz geldiği için para da etmiyor boş tüp buralarda. o yüzden değerlendireyim gitsin. he kesmesiydi delmesiydi astarı yüzünü geçer ama, sonuçta bu bi hobi.. ona bakarsan elle bıçak yapımının da astarı yüzünü geçiyo :P

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #79 : 27 Kasım 2014, 20:51:34 »
Eylem abi soba kovası ucuz da kovayı para verip almam gerekiyor. ama tüp hazırda var. yenile doğalgaz geldiği için para da etmiyor boş tüp buralarda. o yüzden değerlendireyim gitsin. he kesmesiydi delmesiydi astarı yüzünü geçer ama, sonuçta bu bi hobi.. ona bakarsan elle bıçak yapımının da astarı yüzünü geçiyo :P
Onur Bey Bence Eylem ustanın anlatmak istediği bu değil.Biraz yanlış anlıyor olabilirsin.Tüpü değerlendireyim,ocak yapayım diye düşünürken,kesme anında olası bir patlamayla yaralanmayın,hatta canınızı tehlikeye atmayın,5-10tl verip alın bir soba kovası olsun bitsin demek istiyor.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."