YARDIM LÜTFEN Arkadaşlar gaz betondan bende bir ocak yaptım (yaptım derken gaz betonun içini yuvarlak bi şekilde oydum ocağın arka tarafına da yandan alta denk gelecek şekilde bir brülör deliği açtım.T-Rex tipi brülörün yapımı da bitmek üzere.(henüz başlamadım ama başladımmı bi saatlik işi var nasılsa..) şimdi 3 sorum olacak
1) brülör ocağın üst yan duvarından girip alev üst duvardan aşşağıya doğru mu helezon yaparsa daha iyi olur yoksa alt yan duvardan girip alt duvardan yukarıya doğru mu helezon yaparsa daha iyi olur.
2) termokulp ve bıçak ocağın hangi bölgelerine yerleştirilirse sıcaklık daha doğru ölçülmüş olur?
3) ısıl işlem yaparken çelik ocak soğukken koyulup ocakla birlikte mi ısınmalı yoksa ocak ısınıp belli bir dereceye geldikten sonra mı koyulmalı?
Gaz betondan oyulacak bir boşluk için inşallah T-REX tipi brülör fazla gelmeyecek.
1. Bundaki ayrıntı çok ayrıntı bir ayrıntı olmuş, bence içerdeki gaz akışı için sarmal bir akışı sağlayabildikten sonra daha da derin detayı çok dert etmemeli. Ancak benim yanıtım aşağı değil yukarı olurdu. Üstte boşluk genelde daha çok kalır. Az daha mesafeli olmak iyi.
2. Bu sistemde çok dar alanda çok fazla enerji var. Bence termokupl'un gösterdiğinden çok çeliğin aldığı renge bakmek gerek. Termokupl konacak yerin alevin vurduğu yerin tam karşısında olmamasına bakmak gerek ama bu durumda bile termometre doğruyu göstermez, alevin tam karşısında çeliği çok bekletirseniz sıcaklık hedefinizi aşar.
3. Biraz ön ısıtma bıçağın ısınma süresini azaltacağından tufal oluşumunu karbon kaybını/artımını falan da azaltacaktır. Ancak bundan daha önemlisi hava ayarıdır. Havanın doğru ayarda olmasına karışımın fazla fakir olmamasına dikkat etmeli.