Bıçak Sanatı - Forum

ISIL İŞLEM HİZMETİ

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: ISIL İŞLEM HİZMETİ
« Yanıtla #20 : 01 Şubat 2015, 22:27:05 »
Bir diğer söylemem gereken şey -size ve kendime- ısı işlem hizmeti talep edeceklere:

a) Isıl işlemciye "benim iş ne zaman bitecek" diye sormamalıyız! Adamın paşa gönlü ne zaman isterse o zaman biter!

b) Isıl işlemci "temyiz makamı" olmadığı için, elimizden geldiğince kusursuz profiller yollamalıyız.
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 22:31:32 Gönderen: egeleme_rampasi »

SARI AHMET

• 527
  • Nedim DURMAZ
  • Meslek: harita kadastro teknikeri
  • Yer: kırklareli
« Yanıtla #21 : 01 Şubat 2015, 22:33:25 »
Dostlar merhaba kış aylarında işlerimin yavaşlamasın dan ve bolca zamanım olmasından kaynaklı ısıl işlem yapmaya karar verdim.toz metaller paslanmazlar gibi agresif sıcaklıklar isteyen çeliklerle tanışmaya başladığımdan beri fırın meselelerine kafa yoruyoruz deneme yanılma yoluyuyla sağ olsunlar dostların yardımlarıyla gerçekten çok stabil çalıştığına inandığım bir fırın yaptık yakın zamanda da vakumlu fırına dönucem vel hasıl ısıl işlem işini kafamdan silip atmak istiyorum ve bu imkanlardan siz forumdaşlarımında faydalanmasını isterim hem taner ustanında yükünü hafifletmiş olurum  bu arada fiyatlar noktasında pek bir bilgim yok çokta önemsemiyorum almassamda olur:) bıçaklarda karbon kaybı tufal vs yok sadece sıcak yüzeyde yağın olusturdugu kararmalar olucak onlarda silince çıkıyor zaten.
Yollanan kargonun içine isim Soyisim adres tlf no diger yüzunede çelik bilgilerini yazmanız yeterli olucak

hayırlı uğurlu olsun  :2up :2up 8)
KÖR BIÇAK YOKTUR  BİLENMEMİŞ BIÇAK VARDIR
Nedim DURMAZ

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #22 : 01 Şubat 2015, 23:59:27 »
Çok çok iyi haber! Hem bizim için iyi haber, hem de Taner Salar Usta için iyi haber. Çok sevindim. Çok teşekkür ediyorum herkes adına.

Ama; -bu önemli bir ama, buraya dikkat isterim- Taner Salar Usta'ya dediklerimi size de söylemem şart:

i) Isıl işlem kelimenin tam anlamı ile "pis iş". Isıl işlemciye büyük zahmet vermekle kalmaz, hayati tehlike de barındırır. Masrafı da çoktur üstelik. Bu nedenle sizi maddi ve manevi olarak zora sokmayacak ölçüde ücret talep etmeniz kesinlikle gereklidir. Hizmetin sürekliliği açısından da gereklidir. Bıçakların ısıl işlemi özel uzmanlık ve özel ekipman gerektirdiği için, hizmetin sürekliliği herkes için çok önemlidir. Kimsenin ücret talep etmenize tam da bu nedenlerle itirazı olamaz...

ii) Isıl işlemci "temyiz makamı" değildir! Profil sahibinin hatalarını düzeltmekle yükümlü değilsiniz! Hatta ve hatta, zor yoldan öğrenilen bilgiler en kalıcı bilgiler olacağı için, bence hataları düzeltmemeniz özellikle gereklidir... Hatalı profillerin kusurlarını yazıp profil sahibine geri yollayın.

iii) Sürekli hata düzeltmek veya hayrına iş yapmak, sizi yıldıracaktır. Bu ise hizmetin sürekliliğini/sürdürülebilirliğini tehlikeye sokacak. Taner Salar Usta "ısıl işlemi bırakıyorum galiba" deyince milletin eli ayağı birbirine dolandı, hatırlatırım... Tabii benimde elim ayağım birbirine dolandı. Elimdeki çeliklerin tamamı ısıl işlemi zahmetli çelikler. Eminim pek çoğumuz da benimle aynı durumdadır. Isıl işlem hizmetinin neden sürdürülebilir olması gerektiğini anladık sanıyorum.

Tekrardan çok teşekkürler. Allah utandırmasın. Kaza bela vermesin.

Aslen ısıl işlem okadarda pis iş degil yada bıçağın en sevdiğim tarafı ısıl işlem olduğu için bana öyle geliyor
Ücret konusunda da hiç çekinmeye gerek yok sizlerden ricam lutfen açık olun ve ucretlendirme olayında bana yardımcı olun gerçekten neyi kaça yapıcağımı bilmiyorum yada bu işler kaça oluyor hiçbir fikrim yok örnek bana gelen kargo geliceği ile göre geliş gidiş masrafı en az 20 ila 25 tl tutucak zaten yüksek bir kargo bedeli var açıkçası bende buna çok fazla bir ekleme yapmak istemiyorum konuşarak bu konuyu netleştirelim ucretlendirmeyle alakalı bir fikri olan varsa lutfen açıklasın ortak paydada buluşalım

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #23 : 02 Şubat 2015, 00:27:53 »
Mehmet ustam şimdi bizler ne desek yanlış olur.Sen ocağın yanma süresini,ne kadar gaz-elektrik yaktığının maliyetini çıkarsan ve el emeğini de ekleyip ortalama bir hesap çıkarsan daha iyi olur düşüncesindeyim  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #24 : 02 Şubat 2015, 00:52:54 »
Mehmet ustam şimdi bizler ne desek yanlış olur.Sen ocağın yanma süresini,ne kadar gaz-elektrik yaktığının maliyetini çıkarsan ve el emeğini de ekleyip ortalama bir hesap çıkarsan daha iyi olur düşüncesindeyim  ;)

+1 Her şeyden evvel sarf malzemelerinin fiyatının belirlenmesi gerek. En basitinden, mesela fırın 1040 derecede 30 dakika beklerse kaç watt sarf ediyor? Bunun fatura karşılığı nedir? İşlem başına harcanan ısıl işlem yağının maliyeti ne? vs vs. Daha ustalık payını hesaba katmadım.

Kargo masrafının sözü edilmez bir defa, siz fiyatı kargoyu hesaba katmadan belirleyin. Bu hesap karışık olacak ve biz ayrıntılara vakıf değiliz. Her derece için birim zamanda harcanan watt'ı belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Örneğin: "1040 derecede demleme için dakika başına 15.8 watt harcandı." gibi...

Ve tekrar hatırlatıyorum, ısıl işlemci "temyiz makamı" değildir! Taner Salar Ustayı bezdiren şeyin biraz da temyiz makamı gibi davranması olduğunu düşünüyorum...

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #25 : 02 Şubat 2015, 01:06:29 »
ozamam 15 ısınma 30 dk da demlenme su ve r me vs fırın gücu 4w bu değerler üzerinden bir sonuca varalım

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #26 : 02 Şubat 2015, 01:17:06 »
Bu sırada tam güçle çalıştığını varsaysak 45 dkda 3kw yakar ortalama elektrik fiyatı 1.5-2 lira gibi birşey
meneviş içinde bunun yarısını yaksak toplam elektrik maliyeti 3 lira
Isıl işlem yağı vs. maliyetini bilmiyorum.
Ustalık emek vs. vs.katılınca sonuçta ortalama bir bıçak başı 10 lira denebilir.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #27 : 02 Şubat 2015, 01:20:16 »
Harika fikirler oluşmaya başladı bakalum netleşir yakında

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #28 : 02 Şubat 2015, 09:20:02 »
Bu sırada tam güçle çalıştığını varsaysak 45 dkda 3kw yakar ortalama elektrik fiyatı 1.5-2 lira gibi birşey
Ustalık emek vs. vs.katılınca sonuçta ortalama bir bıçak başı 10 lira denebilir.

+fırın maliyeti
+fırın amortisman giderleri
+Kira, stopaj , vergi
++
++++.......

:D

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #29 : 02 Şubat 2015, 09:25:27 »

+fırın maliyeti
+fırın amortisman giderleri
+Kira, stopaj , vergi
++
++++.......

:D

Haha super ya bide okadr duman yutucam benim saglık giderlerim maske eldiven gözluk yanmaya karşı özel kıyafetler vs hepsini ekleyelim :D

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #30 : 02 Şubat 2015, 09:41:08 »
Hepimiz için güzel bir haber teşekkür ederim. Yalnız fiyat konusun da çekimser olmayın sonuçta bizler ticari anlamda üretim yapmıyoruz. Şu anda görünmeyen ama mutlaka karşılaşacagınız sorunlar, ek masraflar olacaktır. Bunları da hesaba katmalı. El emegi teşekkürler ödenmez
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #31 : 02 Şubat 2015, 09:41:25 »
bu şekilde bir rakam çıkmaz, sanırım..
madem aile içi bir çalışma olacak; bir rakam ve ve bir süre belirleseniz..

örnekleyelim;
0-25 cm arası boylar için 10.-TL/adet
25-45 cm arası için 15.-TL/adet, deseniz..
süre olarak da 1 ay hedefleseniz..
1 ay sonra tüketimleriniz, harcanan iş saatleriniz, talep yoğunluğu vs belli olacaktır..
dedik ya; madem aile içi.. 1 ay sonra rakamları arttırır ya da azaltırsınız.. ilk ay için riske girebilirsiniz, eğer bu bir "iş" olacaksa..

p.s. rakam ve süre önerisi tamamen işkembe-i kübradandır.. çelik türleri işi değiştirebilir..

bahadır

• magblozyVE
  • 68
  • Meslek: ISG AMELESI
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #32 : 02 Şubat 2015, 09:48:55 »
Hayırlı uğurlu olsun İŞAALLAH, Allah utandırmasın ustam.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #33 : 02 Şubat 2015, 10:14:06 »

Bu en temel harcamalar, ayrıca fiyat tahmini de bence hatalı. Meneviş için harcanan elektrik yarısı kadar olmaz, en az demleme kadar hatta daha fazlası olur. Benim tahminimce ortalama 8-9 TL salt elektrik masrafı çıkar. 10 TL şimdiden 16 TL oldu mu? Oldu.

Fırının temin masrafını es geçsek bile, yıpranma masrafını maliyete ilave etmemiz gerekiyor. Profil başına 4 TL de o masrafa ilave yapalım. Eder 20 TL.

"Isıl işlemci temyiz makamı değildir!" desem de; Ustalarımız dayanamazlar, elalemin beceriksizliklerini düzeltmeye kalkarlar... Ben malımı bilirim! 5 TL'yi de, "temyiz masrafı" olarak eklemek bu nedenle mantıklı olacaktır.

Düzeltmelerle beraber, ortalama 6 saat vakit aldığına göre bu iş, bir pazar günü toptan ısıl işleme ayrılacak demektir. Bu hizmet para kazanma amaçlı verilmediği için, ısıl işlemci her pazarını bu işe ayıramaz. Bana göre ayda 2 pazar ayırabilir makul olarak. Fırının kapasitesi 4 profil olduğundan, (fırın ufak, bu nedenle bu kadar az watt yeterli geliyor.) ayda 2x4=8 profile ısıl işlem uygulanabilir en fazla.

Sonuç olarak bence;
1- profil başı maliyet en az 25 TL olmalı,
2- aylık kota uygulanmalı (bana göre 8 profil olmalı aylık.),
3- 1095 gibi özel ustalık isteyen çelikler hariç, karbon çelikleri kabul edilmemeli.

Ömer Efe Bey, "bu bir "iş" olacaksa" demiş. Evet, bu bir "iş" olacak. olmalı... Hizmetin sürdürülebilirliği açısından bu bir iş olarak kabul edilmelidir. Kâr amaçlı olmasa dahi!
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 10:26:40 Gönderen: egeleme_rampasi »

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #34 : 02 Şubat 2015, 10:32:03 »

Bu en temel harcamalar, ayrıca fiyat tahmini de bence hatalı. Meneviş için harcanan elektrik yarısı kadar olmaz, en az demleme kadar hatta daha fazlası olur. Benim tahminimce ortalama 8-9 TL salt elektrik masrafı çıkar. 10 TL şimdiden 16 TL oldu mu? Oldu.

Fırının temin masrafını es geçsek bile, yıpranma masrafını maliyete ilave etmemiz gerekiyor. Profil başına 4 TL de o masrafa ilave yapalım. Eder 20 TL.

5 saat ortalama vakit aldığına göre bu iş, bir pazar günü toptan ısıl işleme ayrılacak demektir. Bu hizmet para kazanma amaçlı olmadığından, ısıl işlemci her pazarını bu işe ayıramaz. Bana göre ayda 2 pazar ayırabilir makul olarak. Fırının kapasitesi 4 profil olduğundan, (fırın ufak, bu nedenle 4 watt yeterli geliyor.) ayda 8 profile ısıl işlem uygulanabilir en fazla.

Sonuç olarak bence; a) profil başı maliyet en az 20 TL olmalı, b) aylık kota uygulanmalı (bana göre 8 profil olmalı aylık.) c) 1095 gibi özel ustalık isteyen çelikler hariç, karbon çelikleri kabul edilmemeli.

Ömer Efe Bey, "bu bir "iş" olacaksa" demiş. Evet, bu bir "iş" olacak. olmalı... Hizmetin sürdürülebilirliği açısından bu bir iş olarak kabul edilmelidir. Kâr amaçlı olmasa dahi!

20 tl bana çok fazla geldi ama ust limit 20 olsun bunun altına duşmemiz lazım

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #35 : 02 Şubat 2015, 10:41:21 »
Ben 25'e bile çıkarttım sonradan. Bilimum egzotik çeliğe o parayı gömen kişiler, adam gibi ısıl işleme de bu parayı verirler. Çeliğin hakkını verecekse, ısıl işlemin de hakkını vermelidir. Mangallar hemen hemen bedava neticede, kimse de onları engellemiyor.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #36 : 02 Şubat 2015, 10:57:34 »
Fırında her seferinde 1 tane mi bıçak sulanacak benim dediğim elektrik masrafı bence normal düzeyde aynı anda 3-4 profil sulanabilir.Fırını belli aralıklarla profil toplanmadan yakmamalı.
Meneviş ise ayrı bir fırında yapılacağı için hacmin bir günde yapılan bütün işleri alacağından eminim.(Farklı çelikler için 2-3 değişik ısıda çalıştırılabilir ama ortalamayı baz alıyoruz)

"Isıl işlemci temyiz makamı değildir!" desem de; Ustalarımız dayanamazlar, elalemin beceriksizliklerini düzeltmeye kalkarlar... Ben malımı bilirim! 5 TL'yi de, "temyiz masrafı" olarak eklemek bu nedenle mantıklı olacaktır.
Bu masraf profillerindeki hatanın düzeltilmesini isteyenler için olabilir.Yoksa bende düzeltilmemesi taraftarıyım ileride görüp daha iyi iş çıkartırlar.

Düzeltmelerle beraber, ortalama 6 saat vakit aldığına göre bu iş, bir pazar günü toptan ısıl işleme ayrılacak demektir. Bu hizmet para kazanma amaçlı verilmediği için, ısıl işlemci her pazarını bu işe ayıramaz. Bana göre ayda 2 pazar ayırabilir makul olarak. Fırının kapasitesi 4 profil olduğundan, (fırın ufak, bu nedenle bu kadar az watt yeterli geliyor.) ayda 2x4=8 profile ısıl işlem uygulanabilir en fazla.

Sonuç olarak bence;
1- profil başı maliyet en az 25 TL olmalı,
2- aylık kota uygulanmalı (bana göre 8 profil olmalı aylık.),
3- 1095 gibi özel ustalık isteyen çelikler hariç, karbon çelikleri kabul edilmemeli.

Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #37 : 02 Şubat 2015, 11:15:44 »
Fırında her seferinde 1 tane mi bıçak sulanacak benim dediğim elektrik masrafı bence normal düzeyde aynı anda 3-4 profil sulanabilir.Fırını belli aralıklarla profil toplanmadan yakmamalı.
Meneviş ise ayrı bir fırında yapılacağı için hacmin bir günde yapılan bütün işleri alacağından eminim.(Farklı çelikler için 2-3 değişik ısıda çalıştırılabilir ama ortalamayı baz alıyoruz)

Elbette profiller toplanmadan fırın yakılmamalı. O, işin olmazsa olmazı. Isıl işlem talep edenler, artık profilleri biriktirip yollamayı öğrenmişlerdir diye umuyorum.

1 Profil de olsa, 4 tane de olsa, fırın hemen hemen aynı elektriği yakacaktır bence. Deneyip görmek lazım. Usta buna karar verecektir.

Bu fırının özelliği aşırı derecede stabil çalışması. 1000 derecede çalışırken, 2-3 derece oynama yapıyor galiba! O nedenle özel. Meneviş ayrı bir fırında olacaksa, o fırının da bu denli stabil olması gerekmiyor mu? Meneviş sıcaklığının stabil olmasının pek önemi olmayabilir, konuya tam hakim değilim. Bu konuya da Usta karar verecektir.

Bu masraf profillerindeki hatanın düzeltilmesini isteyenler için olabilir.Yoksa bende düzeltilmemesi taraftarıyım ileride görüp daha iyi iş çıkartırlar.

Mutabıkız. Ama Usta profesyonel davranmalı. Parayı veren düdüğü çalmalı. Ne kadar ekmek, o kadar köfte!
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 11:22:36 Gönderen: egeleme_rampasi »

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #38 : 02 Şubat 2015, 11:39:32 »
1 Profil de olsa, 4 tane de olsa, fırın hemen hemen aynı elektriği yakacaktır bence. Deneyip görmek lazım. Usta buna karar verecektir.
Bu fırının özelliği aşırı derecede stabil çalışması. 1000 derecede çalışırken, 2-3 derece oynama yapıyor galiba! O nedenle özel. Meneviş ayrı bir fırında olacaksa, o fırının da bu denli stabil olması gerekmiyor mu? Meneviş sıcaklığının stabil olmasının pek önemi olmayabilir, konuya tam hakim değilim. Bu konuya da Usta karar verecektir.
Bende o yüzden bıçak başı elk. maliyetini 3-4 lira hesapladım senin hesaptaki 16 lira çok uç olmuştu.
Meneviş için tüm dünya mutfak fırını kullanıyor 200-250 derecedeki oynama çok olmaz zaten.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #39 : 02 Şubat 2015, 11:48:43 »
Meneviş için tüm dünya mutfak fırını kullanıyor 200-250 derecedeki oynama çok olmaz zaten.

Hımm, o zaman doğalgazla çalışan küçük bir mutfak fırını, uygun ve ekonomik çözüm olur meneviş için. Propana gerek yok.

Atölyede doğalgaz varsa elbette...

"Butik Isıl İşlem Hizmeti" oldu bu!  ;D
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 11:51:51 Gönderen: egeleme_rampasi »