Bu sırada tam güçle çalıştığını varsaysak 45 dkda 3kw yakar ortalama elektrik fiyatı 1.5-2 lira gibi birşey
meneviş içinde bunun yarısını yaksak toplam elektrik maliyeti 3 lira
Isıl işlem yağı vs. maliyetini bilmiyorum.
Ustalık emek vs. vs.katılınca sonuçta ortalama bir bıçak başı 10 lira denebilir.
Bu en temel harcamalar, ayrıca fiyat tahmini de bence hatalı. Meneviş için harcanan elektrik yarısı kadar olmaz, en az demleme kadar hatta daha fazlası olur. Benim tahminimce ortalama 8-9 TL salt elektrik masrafı çıkar. 10 TL şimdiden 16 TL oldu mu? Oldu.
Fırının temin masrafını es geçsek bile, yıpranma masrafını maliyete ilave etmemiz gerekiyor. Profil başına 4 TL de o masrafa ilave yapalım. Eder 20 TL.
"Isıl işlemci temyiz makamı değildir!" desem de; Ustalarımız dayanamazlar, elalemin beceriksizliklerini düzeltmeye kalkarlar... Ben malımı bilirim! 5 TL'yi de, "temyiz masrafı" olarak eklemek bu nedenle mantıklı olacaktır.
Düzeltmelerle beraber, ortalama 6 saat vakit aldığına göre bu iş, bir pazar günü toptan ısıl işleme ayrılacak demektir. Bu hizmet para kazanma amaçlı verilmediği için, ısıl işlemci her pazarını bu işe ayıramaz. Bana göre ayda 2 pazar ayırabilir makul olarak. Fırının kapasitesi 4 profil olduğundan, (fırın ufak, bu nedenle bu kadar az watt yeterli geliyor.) ayda 2x4=8 profile ısıl işlem uygulanabilir en fazla.
Sonuç olarak bence;
1- profil başı maliyet en az 25 TL olmalı,
2- aylık kota uygulanmalı (bana göre 8 profil olmalı aylık.),
3- 1095 gibi özel ustalık isteyen çelikler hariç, karbon çelikleri kabul edilmemeli.
Ömer Efe Bey, "bu bir "iş" olacaksa" demiş. Evet, bu bir "iş" olacak. olmalı... Hizmetin sürdürülebilirliği açısından bu bir iş olarak kabul edilmelidir. Kâr amaçlı olmasa dahi!