Bıçak Sanatı - Forum

ISIL İŞLEM HİZMETİ

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: ISIL İŞLEM HİZMETİ
« Yanıtla #40 : 02 Şubat 2015, 11:51:26 »
Arkadaşlar benim fırın meneviş te yapıyor meneviş derecesi çok onemlidir tabi en azından benim için oyle hangi derecede nekadar meneviş yaptığını bilirsen tahmini sertlikle alakalı da okadar net bir fikrimiz olur örn metin abinin profillerine su verdik çok iyi sertlik aldılar ama ev fırınında meneviş yapmış malesef eğe profillerden citti talaş kaldırıyor demekki ısı 200 c degil..  ev fırınları 200c göstersede aslında iç sıcaklıkları farklı olabiliyor bendeki diğer meneviş fırını  iyibir marka ve henuz sıfır merak edip yandan delip termokupul la sıcaklığı ölçtum ayar düğmesni 170 getirdiğimde iç sıcaklık 200 c gibi oluyor ama dur kalklarda da salınım çok dengesiz ısıl işlem fırınımda 200 c de max 1 ila 2 c salınım yapıyor
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 11:55:36 Gönderen: mehmet&renas »

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #41 : 02 Şubat 2015, 12:03:29 »
Evet maalesef böyle bir sorun yaşadım. Menevişten sonra eğenin profili bir miktar çizmesi normal karşılanabilir ama ben yuvarlak eğe ile 1mm lik oluk açtım  ???

Muhtemelen fırının ısı ayarı doğru değildi. Ben 200 derece sanırken çok daha yükseklere çıkmış olmalı.

Fiyat hususunda ben de bir şeyler söylemek isterim.

-Bir süreliğine 25 cm'ye kadar 10.-tl yukarısı için 15.-tl fiyat uygulansın. Deneme süresi içerisinde fiyatta revizyona ihtiyaç duyarsa ustamız bu konuda bizi bilgilendirir.
-Özellikle bir talep yoksa profildeki hatalar düzeltilmemeli, talep varsa bedeli karşılığında yapılmalı.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #42 : 02 Şubat 2015, 12:07:23 »
Çelik 420hc gibi birşeyse(56-57hrc) ve yuvarlak eğeyle zaten cazır cazır yer eğe orda sorun yok yuvarlak eğe ile deneme yapmayın yada eğeniz ciddi sert çelik olabilir menevişsiz çeliği yiyen eğe var.
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 12:12:48 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #43 : 02 Şubat 2015, 12:07:50 »
Arkadaşlar benim fırın meneviş te yapıyor meneviş derecesi çok onemlidir tabi en azından benim için oyle hangi derecede nekadar meneviş yaptığını bilirsen tahmini sertlikle alakalı da okadar net bir fikrimiz olur örn metin abinin profillerine su verdik çok iyi sertlik aldılar ama ev fırınında meneviş yapmış malesef eğe profillerden citti talaş kaldırıyor demekki ısı 200 c degil..  ev fırınları 200c göstersede aslında iç sıcaklıkları farklı olabiliyor bendeki diğer meneviş fırını  iyibir marka ve henuz sıfır merak edip yandan delip termokupul la sıcaklığı ölçtum ayar düğmesni 170 getirdiğimde iç sıcaklık 200 c gibi oluyor ama dur kalklarda da salınım çok dengesiz ısıl işlem fırınımda 200 c de max 1 ila 2 c salınım yapıyor

O zaman iş komple değişir! İlk yaptığım hesap geçerlilik kazanır. Elektrik harcaması bence gerçekten de 8-9 TL yi bulacaktır. Deneyip görmelisiz bunu...

Bu işin maliyeti düzeltme yapılmayacaksa min. 20 tl/profil, yapılacaksa min. 25 TL/profil olur. Profil sahiplerinin işlerine özenmeleri için daha aşağı bir maliyet verilmemeli, bu da şahsi görüşümdür.

Yüksek maliyetine rağmen, çok stabil ortamda ısıl işlemı yapılmış bıçaklar elde edilir ki, bu nokta asıl önemli olan şey...
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 12:14:13 Gönderen: egeleme_rampasi »

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #44 : 02 Şubat 2015, 12:17:12 »
Çelik 420hc gibi birşeyse(56-57hrc) ve yuvarlak eğeyle zaten cazır cazır yer eğe orda sorun yok yuvarlak eğe ile deneme yapmayın yada eğeniz ciddi sertçe olabilir menevişsiz çeliği yiyen eğe var.

Çelik Ömer Efe kardeşimizden aldığım d2 idi. Biri hazır bushcraft profili bir de lamadan çıkarttığım başka bir bıçak. Eğe Esaş marka. Çin malı eğeyle de denedim etkilemiyor.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #45 : 02 Şubat 2015, 12:18:47 »
Çelik 420hc gibi birşeyse(56-57hrc) ve yuvarlak eğeyle zaten cazır cazır yer eğe orda sorun yok yuvarlak eğe ile deneme yapmayın yada eğeniz ciddi sert çelik olabilir menevişsiz çeliği yiyen eğe var.

osman çelik d 2

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #46 : 02 Şubat 2015, 12:24:51 »
 ;) Tamamdır ama fırın 300 derecede olsa 2x2 saatlik meneviş sonrası D2nin düşeceği sertlik belli 58hrc başka bir durum olmuş bence orada.
Sertlik değerini aşağıdaki tablodan referans aldım.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2022.0
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 12:34:31 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #47 : 02 Şubat 2015, 12:33:27 »
Evet maalesef böyle bir sorun yaşadım. Menevişten sonra eğenin profili bir miktar çizmesi normal karşılanabilir ama ben yuvarlak eğe ile 1mm lik oluk açtım  ???

Muhtemelen fırının ısı ayarı doğru değildi. Ben 200 derece sanırken çok daha yükseklere çıkmış olmalı.

Fiyat hususunda ben de bir şeyler söylemek isterim.

-Bir süreliğine 25 cm'ye kadar 10.-tl yukarısı için 15.-tl fiyat uygulansın. Deneme süresi içerisinde fiyatta revizyona ihtiyaç duyarsa ustamız bu konuda bizi bilgilendirir.
-Özellikle bir talep yoksa profildeki hatalar düzeltilmemeli, talep varsa bedeli karşılığında yapılmalı.

Ev tipi fırınlar ayar daha yüksek olsa da 250-260 derecenin üzerine çıkamıyor. Isıtıcı gücü sınırlı, izolasyon belli. Termostat histerizisi hadi 10C olsun,  50C  salınım olmaz. Sürede hata yoktur kronometre tutmuşsunuzdur. Isıl işlem tablosundan xx süre 250C de durur ise sertlik nereye düşer bir bakabilir misiniz ?  Osman'ın dediği gibi başka bir dert olabilir. Bir de Taner Usta'da (?) farkında olmadan ısıl işlem testi için kullandıkları 60 HRC nin epey üzerinde  bir eğe vardı,  ısıl işlemde sorun var diye boşu boşuna uğraştırmıştı diye birşey hatırlıyorum ?
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 12:37:19 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #48 : 02 Şubat 2015, 13:07:39 »
bendede 7 mm bir eğe var eski bir eğe ama biraz zorlarsan setlik faan dinlemiyor  :) osman bu arada 58 hrc bir çeliği sağlam bir eğe kullanarak koayca aşınırmak mumkun ama eğeyide tahrip eder metin abinin eğeside de deforme olmustu zaten
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2015, 13:10:43 Gönderen: mehmet&renas »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #49 : 02 Şubat 2015, 13:13:17 »
Sonuç olarak mehmet&renas Usta'nın hizmetinde meneviş kesinlikle ısıl işlem fırınında verilecek demektir. Fırının komple 45 dakika+4 saatlik elektrik harcaması (Demleme+Menevişleme) en kısa sürede ölçülmeli... Fiyat o zaman netleşir.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #50 : 02 Şubat 2015, 13:15:57 »
arkadaşlar yakın zamanda sertlik ölçme cihazımda gelicek ozaman bu farazi sertliklerde havada kalıcak ;D

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #51 : 02 Şubat 2015, 13:22:03 »
arkadaşlar yakın zamanda sertlik ölçme cihazımda gelicek ozaman bu farazi sertliklerde havada kalıcak ;D

;D  :2up

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #52 : 02 Şubat 2015, 20:29:55 »
hayırlı günlerde hayırlı çalışmalarda kullanmanız dilegiyle üçret konusu makul bir fiyat olursa iyi olur ekipmen nickli bir arkadaş isil işlem hizmetim diye bir başlık altında yazmıştı bu konuyu  belki sizlede okumuşsunuzdur 5 bıcak 30 tl meneviş dahil diye 25 cm ye kadar olan bıcaklar diye 25 cm den uzun bıcaklar her santim için bir tl deyi hatırlıyorum yanlış hatırlamıyorsan  kazasız balasız yeni fırınınızı kullanmanız dilegiyle iyi günlerde kullanın foruma selamlar

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #53 : 02 Şubat 2015, 20:34:31 »
Arkadaşlar
Uzun zamandır ısıl işlem için tüm forumdaşlara yardım etmeye çalıştım. Ancak tahmin edeceğiniz üzere iki nedenden ötürü bu işi bir sisteme bağlamak zorundayım: Birincisi bu işlem her yönüyle maliyetli bir işlem, zaman, elektrik ve malzeme harcaması var. Bıçak ısıl işlemi genel endüstriyel malzemelerden daha farklı bir mantığa sahiptir, genelde sanayi ölçeklerinde bu incelik ve hassaslıkta malzeme ile çalışılmaz. Ayrıca bir kere ısıl işleme yollayan arkadaş artık fazla olacağını düşünerek bana bir daha yollamaya çekiniyor. Bu yüzden bir maliyet analizi yaptım, aslında bir miktar zararına bir fiyatlandırma mantığı oturttum. Eğer ısıl işlem yaptırmak isteyen arkadaşlar olursa bundan sonra iç rahatlığı ile bana yollayabilir, sonuçta ısıl işlem konusu zaman, ekipman ve deneyim gerektiren bir iş...

Fiyatlandırmada adet, tür ve uzunluk önemli bir yer tutuyor:
Normalizasyon ve meneviş dahil....

Paslanmaz ve hava çelikleri için:
5 Adete kadar fix ücret 30 liradır.
Her ekstra bıçak 10 lira toplam fiyata ekler...

Karbon, su, yağ çeliklerinde:
Her bıçak 10 lira. (Sonuçta her bıçakla ayrı ayrı uğraşmayı gerektirir bu tür çelik.

Tüm türler için 25 santimi aşan her bıçağın fazladan her santimi için 1 lira fiyata eklenir.
Azami uzunluk 45 santim azami genişlik ise 9 santimdir...

Dikkat edilmesi gerekenler:
1- Bıçağınız en azından 120 kuma kadar düzgün perdahlı olmalıdır. Derin çizikler ve oyuklardan olabildiğince kaçınmalısınız...
2- Geometrisi iki yüz için olabildiğince simetrik olması ısıl işlemin başarı ihtimalini arttırır. Asimetrik türde bıçak ve aletler için ağız kalınlığını normalin oldukça üstünde tutmak lazımdır.
3- Isıl işleme yollanan her bıçağın üstüne kalıcı (permenant) keçeli kalemle çelik türü, hedeflenen sertlik ve isminizi mutlaka yazınız.
4- Ağız kalınlıkları asgari: paslanmaz ve hava çeliklerinde 0.4 milim, karbon çeliklerinde ise 0.8 milim olmalıdır. Uzun bıçaklar ve/veya yüksek taşlamalar için bu kalınlıklar daha fazla tutulmalıdır...
5- Özellikle karbon çeliklerinde %10 civarı bıçağın bükülme, ağızda dalgalanma veya çatlama ihtimali vardır. Bu yüzden karbon çeliklerinde hizmetime garanti vermem imkansızdır...

Hava çelikleri Kalın alminyum plakalar arasında preslenerek su verilmektedir, ısıl işlem öncesi hava almaz folyo ile sarılmaktadır, bu yüzden genelde ısıl işlem sonrası bıçaklar dümdüz ve tufalsiz çıkarlar. Üretiminizin rahat olması için hava çeliği bıçaklarınızı neredeyse bitme noktasına kadar getiriniz. 400 kum zımpara ile ısıl işlem gören bıçakların ısıl işlem sonrası işi ciddi miktarda azalır.

Fiyatlara kargo dahil değildir, kargo bedelleri bıçak sahibine aittir...
Bilginize...

Not: Meneviş ve ısıl işlem fırınlarım elektronik hassas kontrollü olup 1200 dereceye kadar çıkabilmektedir. Karbon çeliklerinde kullanılan soğutma ortamı özel ve hızlı ısıl işlem yağıdır. Paslanmazlarda kullanılan folyo AISI309 AFI çeliğidir, 1230 dereceye kadar dayanıklıdır.. diğer bir arkadaşımızın fiyat listesi  bu

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #54 : 02 Şubat 2015, 20:40:24 »
Murat ,kopyala-yapıştır yapmayacaksın,ALINTI Yapacaksın  ;) Şimdi bu yazdığını görenler EMRE KİPMEN in değil de,sen yazdın sanıp şaşıracak  :o
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #55 : 02 Şubat 2015, 20:40:52 »
Emre Ustamız ısıl işlem yapmayı bırakalı çok oldu. İçeriğini kopyaladığınız mesaj da 2010 yılında yazılmış.

Usul, yöntem çerçevesinde faydalanılabilir.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #56 : 02 Şubat 2015, 20:41:43 »
Emre usta bu işi bırakalı çok oldu mesajın tarihine bakmamışsınız.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #57 : 02 Şubat 2015, 21:06:29 »
tarihe bakmadım kopyala yapıştır yaptım fiyat konusu yazılıp çiziliyor o yüzden yazdım bu alıntıyı yani şöyle diyim buna benzer bir fiyatlandırma olursa iyi olur bence mesala 25 cm ye kadar 5 bıcak 30 öyle diyelim artı 25 den uzun 5 bıcak şu fiyat  bu gibi fiyatlandırma olursa hem toplu gelir bıcaklar hemde ısıl işlemi çabul biter 5 er 5 er geldigi zaman hem zaman kaybı az olur hemde çalışma günü aza düşer  benimde var ısıl işlem görecek yapmakta oldugum bende toplu yollamayı düşünüyorum toplu gönderiler şu kadar fiyat tek yollama şu fiyat gibisi makul olur şimdi şöyle diyelim ısıl işlem meneviş dahil ustamızın eğegi giderler vs..dahil 25 tl diye fırın kaç bıcak alıyor 5 bıcak alıyor fırın diyelim  bıcak başı 5 lira takamul ediyor bu benim fikrim tek gönderi bu fiyata dahil değil gibi mesala bu arada foruma mehmet  kardeşimize selamlar hayırlı çalışmalar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #58 : 02 Şubat 2015, 21:59:31 »
Mehmet'in fırının güzel tarafı çok fazla profilin birikmesine gerek olmaması. 4-5 profil olsa fırın yanar.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #59 : 02 Şubat 2015, 22:50:25 »
Mehmet'in fırının güzel tarafı çok fazla profilin birikmesine gerek olmaması. 4-5 profil olsa fırın yanar.

+1