Arkadaşlar
Uzun zamandır ısıl işlem için tüm forumdaşlara yardım etmeye çalıştım. Ancak tahmin edeceğiniz üzere iki nedenden ötürü bu işi bir sisteme bağlamak zorundayım: Birincisi bu işlem her yönüyle maliyetli bir işlem, zaman, elektrik ve malzeme harcaması var. Bıçak ısıl işlemi genel endüstriyel malzemelerden daha farklı bir mantığa sahiptir, genelde sanayi ölçeklerinde bu incelik ve hassaslıkta malzeme ile çalışılmaz. Ayrıca bir kere ısıl işleme yollayan arkadaş artık fazla olacağını düşünerek bana bir daha yollamaya çekiniyor. Bu yüzden bir maliyet analizi yaptım, aslında bir miktar zararına bir fiyatlandırma mantığı oturttum. Eğer ısıl işlem yaptırmak isteyen arkadaşlar olursa bundan sonra iç rahatlığı ile bana yollayabilir, sonuçta ısıl işlem konusu zaman, ekipman ve deneyim gerektiren bir iş...
Fiyatlandırmada adet, tür ve uzunluk önemli bir yer tutuyor:
Normalizasyon ve meneviş dahil....
Paslanmaz ve hava çelikleri için:
5 Adete kadar fix ücret 30 liradır.
Her ekstra bıçak 10 lira toplam fiyata ekler...
Karbon, su, yağ çeliklerinde:
Her bıçak 10 lira. (Sonuçta her bıçakla ayrı ayrı uğraşmayı gerektirir bu tür çelik.
Tüm türler için 25 santimi aşan her bıçağın fazladan her santimi için 1 lira fiyata eklenir.
Azami uzunluk 45 santim azami genişlik ise 9 santimdir...
Dikkat edilmesi gerekenler:
1- Bıçağınız en azından 120 kuma kadar düzgün perdahlı olmalıdır. Derin çizikler ve oyuklardan olabildiğince kaçınmalısınız...
2- Geometrisi iki yüz için olabildiğince simetrik olması ısıl işlemin başarı ihtimalini arttırır. Asimetrik türde bıçak ve aletler için ağız kalınlığını normalin oldukça üstünde tutmak lazımdır.
3- Isıl işleme yollanan her bıçağın üstüne kalıcı (permenant) keçeli kalemle çelik türü, hedeflenen sertlik ve isminizi mutlaka yazınız.
4- Ağız kalınlıkları asgari: paslanmaz ve hava çeliklerinde 0.4 milim, karbon çeliklerinde ise 0.8 milim olmalıdır. Uzun bıçaklar ve/veya yüksek taşlamalar için bu kalınlıklar daha fazla tutulmalıdır...
5- Özellikle karbon çeliklerinde %10 civarı bıçağın bükülme, ağızda dalgalanma veya çatlama ihtimali vardır. Bu yüzden karbon çeliklerinde hizmetime garanti vermem imkansızdır...
Hava çelikleri Kalın alminyum plakalar arasında preslenerek su verilmektedir, ısıl işlem öncesi hava almaz folyo ile sarılmaktadır, bu yüzden genelde ısıl işlem sonrası bıçaklar dümdüz ve tufalsiz çıkarlar. Üretiminizin rahat olması için hava çeliği bıçaklarınızı neredeyse bitme noktasına kadar getiriniz. 400 kum zımpara ile ısıl işlem gören bıçakların ısıl işlem sonrası işi ciddi miktarda azalır.
Fiyatlara kargo dahil değildir, kargo bedelleri bıçak sahibine aittir...
Bilginize...
Not: Meneviş ve ısıl işlem fırınlarım elektronik hassas kontrollü olup 1200 dereceye kadar çıkabilmektedir. Karbon çeliklerinde kullanılan soğutma ortamı özel ve hızlı ısıl işlem yağıdır. Paslanmazlarda kullanılan folyo AISI309 AFI çeliğidir, 1230 dereceye kadar dayanıklıdır.. diğer bir arkadaşımızın fiyat listesi bu