Bıçak Sanatı - Forum

Taner Çiçek Usta İle Eğeleme Rampası İmalatı.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Taner Çiçek Usta İle Eğeleme Rampası İmalatı.
« Yanıtla #40 : 12 Aralık 2014, 19:44:48 »
Tablete vaktiyle attığım bir resim daha. Arkadaki yatay dayaması T kanallı bir profil.

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #41 : 12 Aralık 2014, 19:48:30 »
Taner ustam kolay gelsin iyi iş çıkaracağına eminim. :2up
Ahmet abi maşallah mekanikte iyi olmadığını yazmıştın bravo kimbilir daha ne fikirler vardır sende. :)

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #42 : 12 Aralık 2014, 19:59:35 »
sağolasın tarık ustam. ahmet ustam bana kalsa 20cm lik H demirinden yaparımda arkadaşlar masada kullanacağında özgür kalamadım şimdilik alt taban 15*50 lamadan masanın altından sıkmak içinde 2 tane L parça olacak.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #43 : 12 Aralık 2014, 20:05:05 »
bu derece konusunda bilgi alamadım 20dereceden 30 dereceye kadar limit yetermi.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #44 : 12 Aralık 2014, 20:10:17 »
sağolasın tarık ustam. ahmet ustam bana kalsa 20cm lik H demirinden yaparımda arkadaşlar masada kullanacağında özgür kalamadım şimdilik alt taban 15*50 lamadan masanın altından sıkmak içinde 2 tane L parça olacak.

Aslında Mustafa şimdiye kadar kullanıp ta parçaladığı rampaların resmini koyacaktı, onlara bir bakmak lazım. Onun değerlendirmeleri asıl önemli.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #45 : 12 Aralık 2014, 20:11:56 »
bu derece konusunda bilgi alamadım 20dereceden 30 dereceye kadar limit yetermi.

20 derece yetmez  hocam muhtemelen. En kötü durumda  3mm kalınlığında 50mm eninde bir profile 0,5 mm ağız bırakacak şekilde tam taşlama yapmak istese 1,43 derece eğim gerekir.

Yani 2-25 derece arası bir aparat lazım sanırım. Eylem usta alt limiti yanlış mı hesaplıyorum ?

« Son Düzenleme: 12 Aralık 2014, 20:23:06 Gönderen: a.yuce »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #46 : 12 Aralık 2014, 20:30:05 »
Doğru hesaplamışsın Ustam. Ben 2.5 - 22.5 derece arası hesaplamıştım vaktinde.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #47 : 12 Aralık 2014, 20:44:56 »
doğru bende aynı sonucu buldum .

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #48 : 12 Aralık 2014, 20:56:26 »
Bu egeye ileri geri hareket veren bir motor takilsa al sana bant egeleme makinesi :2up bicagimizi bant zimparada nasil kullaniliyorsa egedede anisekilde olurmu bilmem.

a.yuce

• *
  • 1121

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #50 : 12 Aralık 2014, 21:03:55 »
Tek taraftan taşlamalı, keski taşlamalı bir bıçak için en büyük açıda taşlamak gerek. Ona göre azami açı çıkar. Simetrik tam taşlamalı bir bıçak için olan yanak taşlaması de en küçük taşlamayı verir. Bu da en geniş ve aynı zamanda en ince olan yemek bıçağı için olan taşlamanın açısı olacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #51 : 12 Aralık 2014, 21:06:47 »
https://www.dropbox.com/s/1ka5pi6ycybthdr/2014-12-12%2019.34.21.jpg?dl=0

Akraba resmi alelacele çekmiş ama maksadı izaha kafi.

Laminattan kestiğim parçaya zımpara kağıdı sarıyor ve o parçayı aynı eğe gibi mile bantlıyorum.

Zımpara yaparken eğe gibi git gel yapmıyorum. Sarkaç gibi dayanak ekseninin etrafında sağa sola hareket ediyorum.

Eğer açı "0" derece ise, yani mil bıçak düzlemine paralel ise, profilin yüzey perdahını yapabilirim.

Bu yöntem mükemmel bir taşlama hattı çıkartıyor. Ve en güzeli hataya yer bırakmıyor.

Bu arada eğelerin boylarını da ölçtürttüm. Ben yanlış hatırlamışım. Benim eğeler 30 cm lik imiş.
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2014, 21:17:18 Gönderen: egeleme_rampasi »

bahadır

• magblozyVE
  • 68
  • Meslek: ISG AMELESI
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #52 : 12 Aralık 2014, 21:07:41 »
Tarık abi ALLAH kolaylik versin...Nasıl güzel olur bizim gibi apartmanda yaşayanlar için yakın olsam cok başını agrıtırdım:)) merakla takipteyim abi

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #53 : 12 Aralık 2014, 21:08:48 »
Tabletten çıkan değişik bir tasarım fikri daha:

http://www.bushcraftuk.com/forum/showthread.php?t=84223&page=2&s=4a5ac4452798d0c073899b13f2dbcb71
beleyleme için iyi ağız açmada ön taraf fazla baskıda aşşağı yatar bide bıçak öne döner.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #54 : 12 Aralık 2014, 21:15:00 »
Tarık abi ALLAH kolaylik versin...Nasıl güzel olur bizim gibi apartmanda yaşayanlar için yakın olsam cok başını agrıtırdım:)) merakla takipteyim abi
sağolasın bende evde çalışınca  kullanacam.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #55 : 12 Aralık 2014, 21:19:13 »
Taner usta bu tasarımın farklı noktası bence arkadaki yatay dayamanın yükseklik ayarı kısmı. Arka dayamanın yüksekliğini alışıldık şekilde vida ile yukarı aşağı değil, öne arkaya yatırarak yapıyor. Birde o kadar metal işi yapmış, işçiliği gayet güzel bence, dandik bir kalasa bağlamış hepsini taban olarak.

Tabletten çıkan değişik bir tasarım fikri daha:

http://www.bushcraftuk.com/forum/showthread.php?t=84223&page=2&s=4a5ac4452798d0c073899b13f2dbcb71
beleyleme için iyi ağız açmada ön taraf fazla baskıda aşşağı yatar bide bıçak öne döner.
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2014, 21:22:58 Gönderen: a.yuce »

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #56 : 12 Aralık 2014, 21:21:16 »
Tek taraftan taşlamalı, keski taşlamalı bir bıçak için en büyük açıda taşlamak gerek. Ona göre azami açı çıkar. Simetrik tam taşlamalı bir bıçak için olan yanak taşlaması de en küçük taşlamayı verir. Bu da en geniş ve aynı zamanda en ince olan yemek bıçağı için olan taşlamanın açısı olacaktır.
eylem ustam ozaman 1.5-25 derece vermemiz lazım ön  tarafın hareketini düşünüyorum 1.5cm den 15cm gibi bi hareket vermeniz lazım . makaslı olabilir bi sonsuz dişle .

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #57 : 12 Aralık 2014, 21:25:48 »
Taner usta bu tasarımın farklı noktası bence arkadaki yatay dayamanın yükseklik ayarı kısmı. Arka dayamanın yüksekliğini alışıldık şekilde vida ile yukarı aşağı değil, öne arkaya yatırarak yapıyor. Birde o kadar metal işi yapmış, işçiliği gayet güzel bence, dandik bir kalasa bağlamış hepsini taban olarak.

Tabletten çıkan değişik bir tasarım fikri daha:iler geri olabilir ama ben eğeyi 40cm baz alıyorum. ayarlanacak ölçü 1.5cm-15cm gibi.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #58 : 12 Aralık 2014, 21:29:22 »
ahmet ustam eğeyi 40cm baz alıyorum ön tarafın yükseklik mesafesi1.5cm ile15cmcıvarı

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #59 : 12 Aralık 2014, 21:43:21 »
ahmet ustam eğeyi 40cm baz alıyorum ön tarafın yükseklik mesafesi1.5cm ile15cmcıvarı

Eğe üçgenin hipotenüsü olacak. Ön derken neresini kasdettiğini tam anlamamış olabilirim ama aparatın ön ve arkası arasındaki yükseklik farkını aşağıdaki gibi hesapladım.