Bıçak Sanatı - Forum

Taner Çiçek Usta İle Eğeleme Rampası İmalatı.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: Taner Çiçek Usta İle Eğeleme Rampası İmalatı.
« Yanıtla #21 : 12 Aralık 2014, 17:37:20 »
Eğeleme rampasının mili yatay hareket edebilecek şekilde tasarlanırsa kavisli eğeleme yapılabilir. Bence çok da güzel-yarayışlı olur.

Ahmet Ustamın tasarımı buna olanak veriyor. Bence de elzem bir özellik.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #22 : 12 Aralık 2014, 17:47:59 »
Eğe kolunun dayamasını tek bir delik değil de yatay hat olarak yapmanızı öneririm. Böylece tek noktadan çıkan ışın gibi eğeleme çizgileriniz olmaz, eğelemeyi paralel yada istediğiniz yönde yapabilirsiniz.

Azami tasarruf ve basitlik için varolan mengeneden faydalanan bir tasarım düşünülebilir. Arkadaki dayama, masaya sıkıştırılabilen ayrı bir parça olabilir,
+1000     Eylem ustam tam da aklımdan geçeni söylemişsiniz,çok sağolun.Bahsini ettiğiniz düzeneğin özellikle kılıç gibi uzun malzemelerde daha bir kolaylık sağlayacağını düşünüyorum.Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #23 : 12 Aralık 2014, 18:49:04 »
resimdeki prototip delik ve kaynak yapılmadı. liner yatak olabilir.fakat 12 mm yeterli olmayabilir bi mil çok cıkarılıp takılırsa içindeki biyeler dağılır denemek gerek,birde ortasına dönerli bi parça gerek.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #24 : 12 Aralık 2014, 18:52:19 »
Bu da farklı bir fikir. Yeşil renkli transmisyon çubuğu sabit değil, yandaki yuva/rulmanlar içinde dönüyor. Döndüğü için eğe sürtsede çok aşındırmaz diye umut ediyorum. Açı kırmızı ve sarı renkli bloklar arası mesafe ile ayarlanıyor. Serbest elde çalışma imkanı verdiği için iyi ama açı ayar kolaylığı şüpheli, yeşil çubuğu aşındırıp bir süre sonra değiştirmek gerekebilir.

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #25 : 12 Aralık 2014, 18:58:55 »
piratik ama eye boyu kısa

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #26 : 12 Aralık 2014, 19:02:16 »
Lineer araba, kızaklı araba dedikleri zımbırtılar ve indiksiyonlu miller biraz pahalıca, onları görmüşsündür belki. Yakın vakitte bu tip bir malzeme almadım, umarım aşağıdaki fiyatlar günceldir. Ev yapımı CNC ile uğraşan forumlarda daha güncel bilgi bulabilirsin.

Abi, çok teşekkür ediyorum. Gerçekten de çok gerekliydi. Bıçak dışı hobilerde sayende iyi bir atılım yapabileceğim.

İyisi pahalıdır muhtemelen de, denk gelen 12mm lik muhtelif tip lineer rulmanlar, bağlantı aparatı olmayanlar biraz daha hesaplı olabilir.

http://onlinesatis.ilerimuhendislik.com/sce-12-uu-lineer-rulman/

http://www.dogarulman.com.tr/0C6407A1-8C90-4598-A3AE-B6AE09BAC2A4/FinalDownload/DownloadId-BF85C9029405F0A18A3A9B1777B52C6A/0C6407A1-8C90-4598-A3AE-B6AE09BAC2A4/Assets/Dokuman/Linear_Rulmanlar_20120401_114206.pdf

http://sahinrulman.com/site/index.php/lineer-rulmanlar/lineer-rulman-sce-uu-serisi.html

http://www.birlikrulman.com/resimler/urunler/samick_mj_r_eojfl.pdf

http://www.guvenrulman.net/?type=urun_detay&id=232

Harbiden öyle ucuzsalar ben bir iki düzine alabilirim. Bilen varsa lütfen paylaşabilir mi?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #27 : 12 Aralık 2014, 19:08:34 »
piratik ama eye boyu kısa

Eğenin uzun kısa olması o kadar dert değil. Eğe boyu açısından sıkıntı kırmızı - yeşil bloklar arası kadar bir kısmı kullanılamayacak eğenin, yani biraz uzun olması lazım. Çözümü kolay, eyenin ucuna, yandan kıstırmalı, eğe ile hemyüz bir uzatma bağlanır boyu uzar.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #28 : 12 Aralık 2014, 19:14:57 »
ağız açma derecesi şimitleri nekadar olmalı

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #29 : 12 Aralık 2014, 19:17:16 »
Taner ustam bıçağı bağlama noktası tam ortada olmasa veya farklı noktalara bağlanabilir olması daha iyi olmaz mı? Mafsal olayı gayet güzel, tam aklımdaki gibi. Eğenin sağa sola gezebilir olmasına gerek yok. Özellikle eğe döndürülebilir olmalı ki bıçak uçlarında uygun şekilde eğeleme yapılabilsin. Dümdüz sağa sola hareket eden eğe işe yaramaz. Frezede ağız açmak gibi bir şey olur. Onun için Ahmet abi senin son tasarım hoşuma gitmedi.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #30 : 12 Aralık 2014, 19:23:56 »
Taner ustam bıçağı bağlama noktası tam ortada olmasa veya farklı noktalara bağlanabilir olması daha iyi olmaz mı? Mafsal olayı gayet güzel, tam aklımdaki gibi. Eğenin sağa sola gezebilir olmasına gerek yok. Özellikle eğe döndürülebilir olmalı ki bıçak uçlarında uygun şekilde eğeleme yapılabilsin. Dümdüz sağa sola hareket eden eğe işe yaramaz. Frezede ağız açmak gibi bir şey olur. Onun için Ahmet abi senin son tasarım hoşuma gitmedi.

İşte düşünüp düşünüp çözmedeğim sorun, daha doğrusu istediğim mükemmellikte. Namlu boyunca düz, buruna  gelinde dairesel harekete dönmek.

Salim kardeşim yatay kayar milin üzerine, tam bıçağın burnun başladığı noktanı karşısına bir ayarlanabilir stopper koyarsan eğe yahut eğe dayaması o noktaya kadar kayar, o noktadan sonra ilerlemez, tek noktadan sabitlenmiş ağız açma aparatına döner. Çizsem daha kolay anlatırım ama laptoptan tablete döndüm yine.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #31 : 12 Aralık 2014, 19:26:33 »
salim resimde koyduğum bıçağı tutacak parça bıçağın altındaki yamaya boydan boya delinecek deliklere tuturulacak şekilde olacak bıçağı alt lamada istenen yere tutturulur orta mafsal veya resimdeki gibi bi lamada ikiside olsun istenilen şekilde kullanılsın ikiside yükseklik ayarlı zaten .

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #32 : 12 Aralık 2014, 19:27:43 »
Bu da farklı bir fikir. Yeşil renkli transmisyon çubuğu sabit değil, yandaki yuva/rulmanlar içinde dönüyor. Döndüğü için eğe sürtsede çok aşındırmaz diye umut ediyorum. Açı kırmızı ve sarı renkli bloklar arası mesafe ile ayarlanıyor. Serbest elde çalışma imkanı verdiği için iyi ama açı ayar kolaylığı şüpheli, yeşil çubuğu aşındırıp bir süre sonra değiştirmek gerekebilir.

Abi, az biraz over-engineering var sanki sende.  O:-)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #33 : 12 Aralık 2014, 19:29:21 »
Yok anladım, gayet mantıklı ama bu kadar komplike bir yapıya gerçekten gerek yok. Her halükarda son kullanıcının bir miktar hakimiyet sağlamasında fayda var. En mükemmel aparat da yapılsa yine hatalı ağız açma riski olur.

Taner ustam o zaman sorun yok. Bence çok güzel olmuş.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #34 : 12 Aralık 2014, 19:30:50 »

İşte düşünüp düşünüp çözmedeğim sorun, daha doğrusu istediğim mükemmellikte. Namlu boyunca düz, buruna  gelinde dairesel harekete dönmek.

Salim kardeşim yatay kayar milin üzerine, tam bıçağın burnun başladığı noktanı karşısına bir ayarlanabilir stopper koyarsan eğe yahut eğe dayaması o noktaya kadar kayar, o noktadan sonra ilerlemez, tek noktadan sabitlenmiş ağız açma aparatına döner. Çizsem daha kolay anlatırım ama laptoptan tablete döndüm yine.
benim resimdeki düz şamaya bi stop parçası sıkılır senin dediğin gibi olur.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #35 : 12 Aralık 2014, 19:32:32 »
Bunu çeliğin kalınlığı ve eni belirliyor. En kötü durum diyelim ki 50mm eninde, 3 mm lik lamada 0,5mm ağız bırakmak istiyor olsun Mustafa usta. Bu duurmda açı 1,43 derece olur. 4mm lik 35mm eninde bir parça için aklımda 3-4 derece gibi birşey kalmış. Üst limit olarak diyelim ki bu aparatta satır, balta bileyecek, 25 derece yeter.

İlk çizimimde dikkat edersen bıçağın başlandığı düzlem, yatay dayamanın tutan tij gijon ların bağlandığı parçadan yüksekte. O nedenle NPU profil ön tarafta dik arka trafta yatay. açı sıfıra kadar indirilebiliyor.

« Son Düzenleme: 12 Aralık 2014, 19:38:43 Gönderen: a.yuce »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #36 : 12 Aralık 2014, 19:34:52 »
...[.

Bu çözümde diğer dezavantajlar yanında bıçağın kavislerinin yataydaki mesafeyi etkilemesi ve bunun da taşlama açısını fazlaca değiştirmesi sözkonusu. Bence bundan direkman kaçınmak gerek.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #37 : 12 Aralık 2014, 19:37:11 »
Lineer araba, kızaklı araba dedikleri zımbırtılar ve indiksiyonlu miller biraz pahalıca, onları görmüşsündür belki. Yakın vakitte bu tip bir malzeme almadım, umarım aşağıdaki fiyatlar günceldir. Ev yapımı CNC ile uğraşan forumlarda daha güncel bilgi bulabilirsin.

Abi senin linkleri takip edip tüm ürünleri didikleyeceğim. Şimdiye kadar kenara çok parça attım ama bu iş bütçeyi zorluyor. İyi araştırmam gerek. O nedenle senin adresleri iyice incelerim. Tekrar teşekkürler..

Namık Kemal
Instagram'da ben

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #38 : 12 Aralık 2014, 19:37:32 »
Hemde nasıııl. Basit ve ucuz tasarım yapmak daha çok vakit alıyor aslına bakarsan. Ama şirkette dört beş yıl ara ile hem en basit ve hem de en kompleks tasarım ile ödül almışlığım var elektronikte  :D

Abi, az biraz over-engineering var sanki sende.  O:-)

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #39 : 12 Aralık 2014, 19:38:39 »
Bunu çeliğin kalınlı ve eni belirliyor. En kötü durum diyelim ki 50mm eninde, 3 mm lik lamada 0,5mm ağız bırakmak istiyor olsun Mustafa usta. Bu duurmda açı 1,43 derece olur. 4mm lik 35mm eninde bir parça için aklımda 3-4 derece gibi birşey kalmış. Üst limit olarak diyelim ki bu aparatta satır, balta bileyecek, 25 derece yeter.

İlk çizimimde dikkat edersen bıçağın başlandığı düzlem, yatay dayamanın tutan tij gijon ların bağlandığı parçadan yüksekte. O nedenle NPU profil ön tarafta dik arka trafta yatay. açı sıfıra kadar indirilebiliyor.

alt limit ve üst limit zaten ortadan ayarlı m18 mil var sağa sola dönmesin diye ortasına boydan boya 10mm kanal açılacak bu kanalıda m8 topuz sıkıyor.