Konuyla ilgili olarak yazdıklarımızdan ötürü içindeki heyecanın kaybolması istemeyiz, ama işin doğru ilerlemesi için olumsuzlukları sıralamak her zaman bir avantajdır. Dövme işinin çekiciliğini anlıyorum ama sırf tavlayıp üzerine çekiçle vurmuş olmak kimi zaman malzemeyi bozar. Bu konuyla ilgili olarak Taner zaten gerekenleri tastamam söylemiş. Anladığım kadarıyla malzemenin ne olduğundan tam emin değiliz bu nedenle özellikle düşük tav sıcaklıklarında dövme işleminden kaçınmak gerekir. Malzemenin ne olduğu konusunda en azından kıvılcımlara bakarak yaklaşık bir sonuç çıkarmak daha sonrada Sana gerekecek, su verme işlemi sırasında buna ihtiyacın olacak. Ben olsam sac formunda olan bu malzemeyi dövmez, doğrudan eğe kullanarak şekillendirmeye çalışırdım. Arkadaşlar söylemiş, düşük tavlarda dövme sırasında mikro çatlaklar oluşabilir gerçekten de. Burak önermiş zaten, bence de heyecanına biraz gem vurup, ilk başta daha zorlanmayacağın bir tip seçsen çok daha iyi olurdu, hala da geç kalmış sayılmazsın

Burak ve Taner arkadaşımızın kuyrukla ve geometriyle ilgili söylediklerine aynen katılıyorum, kuyruk en son ucuna doğru lineer olarak hem yanlardan hem de kesitten incelerek gitmeli, Kissaki ye doğru namlu kesiti de incelmeli. Başlangıç aşamasında Mune kısmına da karar vermen lazım, örneğin benim son yaptığım formda Mune tipi "İhori-Mune" olarak geçiyor, bunları da incelemende yarar var. Ne demek istediğimize örnek olması açısında, hem de bir tip önermesi olarak linki ekliyorum
http://www.toukenkomachi.com/index_en_tachi&katanaA050214.html . Haddim olmayarak genel bir öneride bulunmak isterim, Japonik işlerde kesinlikle acele etmemek lazım, adamların kendileri de böyle yapıyor. Bitmiş işin niteliği ve estetiği kadar işin yapılmasındaki süreci de en az bitmiş iş kadar önemsiyor ve hiç bir detayı atlamıyorlar. Yani sabırlı olmak ve asıl süreçten zevk almak gerekiyor, eksik bilgi, donanım veya şişirme bir yöntem doğrudan işe yansıyor ve işin kendisini de bu hale sokuyor. Aslında bu mantığı bizim de tüm işlerimizde uygulamamız gelişime doğrudan katkı verecektir. Ömer, yaptıklarını destekliyoruz, en azından olumlu olumsuz herşeyi paylaşmak ve yorumlamak bir çok şeye ışık tutuyor veya tutacak. Kolay gelsin.
(Bir video ekliyorum, bence konuya bakan herkes 20 dakikasını ayırıp izlesin, eğer zamanı varsa. Söylemek istediğime iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=K8ibRhcEevc )