Bıçak Sanatı - Forum

DÖVME TANTO ya Başlıyorum.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: DÖVME TANTO ya Başlıyorum.
« Yanıtla #20 : 11 Aralık 2014, 23:17:29 »
Resimleri koyduk ama yorum yazmayı unuttuk kolay gelsin abi hedefin küçülmesi daha iyi oldu katanadan işçilik olarak eksiği yok birtek boyu kısa gibi düşün adım adım katanayada ulaşacaksın. :2up
Osman kardeşim fotoğrafları yüklemede bana yardımcı olduğun için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.Forum olarak sana nekadar teşekkür etsek azdır,bizlere yardımlarını esirgemediğin için.Haklısın,Zaten doğru olan da küçükten büyüğe doğru ilerlemekti.Allah nasip ederse Katanaya da ileride geçeriz artık  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #21 : 11 Aralık 2014, 23:20:02 »

Kolay gelsin, aramız hoş geldin  :2up     Yalnız yanılıyorsam düzeltin lütfen fotoğraflardan gördüğüm renklerde  dövme işlemi yaptıysanız çeliğin içinde mikro kırklar olma olasılığı yüksek. Eğer ocağınız yapılana kadar oksijenle çalışacaksanız , ısıtılacak bölümü çok uzun tutmayın. 6-7 cm kadar tavlayıp öyle dövün. Tekrar kolay gelsin.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #22 : 11 Aralık 2014, 23:23:51 »
Eyvallah önemli değil abi.Herkese dediğim gibi birgün ödeşiriz.Başarılar.
Umarım banada yardımlar esirgenmez şimdilik gidişat biraz problemli benim açımdan ama iyiyi bulacağız inşallah.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

• 1805
« Yanıtla #23 : 11 Aralık 2014, 23:37:41 »
bence malzeme olması gereken sıcaklıkta dövulmemış. bu sorun olabılır ve buna en ıyı yanıtı Sefa usta verecektır. bırde dövme derken malzemeyı tam anlamı ıle sekıllendırmek bana göre dövme yapmaktır. belkıde ben yanlış bılıyorumdur. mesela o tantoyu ben yapsaydım daha kalın ve dar malzemeden uzatarak ve ağız kısmını yayarak çalışırdım.   dun ıkı eğe dövdum bır tanesı  10 luk eğenın yarısı malzemeyı uzatıp yaydım. resımlerını eklerım.  tabı bu işi tam bılmedığım için canıma okudu  ;D sağ kol sıkıntılı , hala canım yanıyor.

bırde tantoların namlu uç yapıları oldukça değişik ,senın dövduğun namlunun uç tarafı bana bıraz kut gıbı geldı.

daha doğrusu Sefa ustayı yada buraktan gelecek yorumları bekleyelım ..
Taner ustam uyarıların için çok teşekkür ederim.Malzemeyi  aslında arkalı-önlü çevirerek ısıttık,fakat yeterince kızartılmadığı konusunda sana hak veriyorum.Çünkü ilk kez dövme yapıyor olmama karşın,çelik çok az etkileniyordu.Benimkini dövmeden ziyade kısmi eğim verme şekli diyelim ozaman.Çelik kalınlığı 7-8mm gibi olsaydı belki dediğin yayma-uzatmayı ben de yapacaktım,ama kalınlık 5mm olduğundan bunu yapmadım.İnşallah başka sefere diyelim.Namlu ucunu ve birçok yeri telafisi olmazsa diyerek fazlaca bıraktım.Çünkü benzer başka bir konuda Burak ustamızın, ucun ince düştüğünü söylemesi buna etken oldu.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #24 : 11 Aralık 2014, 23:42:32 »

Kolay gelsin, aramız hoş geldin  :2up     Yalnız yanılıyorsam düzeltin lütfen fotoğraflardan gördüğüm renklerde  dövme işlemi yaptıysanız çeliğin içinde mikro kırklar olma olasılığı yüksek. Eğer ocağınız yapılana kadar oksijenle çalışacaksanız , ısıtılacak bölümü çok uzun tutmayın. 6-7 cm kadar tavlayıp öyle dövün. Tekrar kolay gelsin.
Soytürk ustam hoşbuldum  :) Konuya yaptığın uyarı ve katkılar benim için çok önemli.İnşallah dediğiniz micro kırıklar oluşmamıştır.Kısmi tavlama uyarınızı da dikkate alıcam.Çok teşekkür ediyorum.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #25 : 12 Aralık 2014, 00:25:59 »
Hadi hayırlısı , iyi cesaret valla. Sıcak işçilikten anlamam , yol gösterecek olanlar yorum yapıyorlar . Taner , Soytürk gibi adamlar konuşunca bana laf düşmez . Sefa hoca da gelir birazdan bir bakmışsın iş bitmiş.
Şekil konusunda Taner haklı , zaten muhtemelen kimbilir kaç tane böyle iş yapıyor haberimiz olmuyor.  Kuyruk nasıl uca doğru inceliyorsa buruna doğru da hafif konikleşse daha iyi olurmuş. Daha ilk işte shinogi formuna gitme bence . Hira zukuri ya da shobu zukuri daha kolay olacaktır.
Sefa hocanın , ya da Tanerin resimlerinden anlaşılmıyor ama kılıcın et kalınlığı da kabza ucuna ve buruna doğru azalmalıdır. Zor bir işe kalkıştın , yavaş yavaş iş ilerledikçe beraberce çaresine bakarız. Kolay gelsin.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

• 1805
« Yanıtla #26 : 12 Aralık 2014, 01:26:13 »
Hadi hayırlısı , iyi cesaret valla. Sıcak işçilikten anlamam , yol gösterecek olanlar yorum yapıyorlar . Taner , Soytürk gibi adamlar konuşunca bana laf düşmez . Sefa hoca da gelir birazdan bir bakmışsın iş bitmiş.
Şekil konusunda Taner haklı , zaten muhtemelen kimbilir kaç tane böyle iş yapıyor haberimiz olmuyor.  Kuyruk nasıl uca doğru inceliyorsa buruna doğru da hafif konikleşse daha iyi olurmuş. Daha ilk işte shinogi formuna gitme bence . Hira zukuri ya da shobu zukuri daha kolay olacaktır.
Sefa hocanın , ya da Tanerin resimlerinden anlaşılmıyor ama kılıcın et kalınlığı da kabza ucuna ve buruna doğru azalmalıdır. Zor bir işe kalkıştın , yavaş yavaş iş ilerledikçe beraberce çaresine bakarız. Kolay gelsin.
Burak ustam tam olarak anlamadım ama,resimlerde pek anlaşılmasa da namlu ucuna doğru bir eğim vermeye çalıştım.Ama kuyruğa doğru olan eğimi ilk kez sizden öğrendim.Konuyla alakalı araştırmalarım henüz bitmiş değil,fakat ulaşabildiğim bilgiler çok sınırlı oluyor.Yinede geç kalmış sayılmam herhalde.Perdahı yaparken söylediklerinizi düzeltme şansım olabilir.Shinogi formuna girme sebebime gelecek olursam,ilerde yapacağım Wakizaşi ve Katanaya uygun olması düşüncemdendir.Yine de tavsiyenize uyucam,çünkü 5mm kalınlık Shinogi formu için belki az gelebilir.Böyle zor işlere girmeye cesaret etmemizin sebebiyse,Siz değerli ustaların her an destek verecek olmasını bildiğimizdendir.Çok teşekkür ediyorum.

« Yanıtla #27 : 12 Aralık 2014, 15:21:14 »
Konuyla ilgili olarak yazdıklarımızdan ötürü içindeki heyecanın kaybolması istemeyiz, ama işin doğru ilerlemesi için olumsuzlukları sıralamak her zaman bir avantajdır. Dövme işinin çekiciliğini anlıyorum ama sırf tavlayıp üzerine çekiçle vurmuş olmak kimi zaman malzemeyi bozar. Bu konuyla ilgili olarak Taner zaten gerekenleri tastamam söylemiş. Anladığım kadarıyla malzemenin ne olduğundan tam emin değiliz bu nedenle özellikle düşük tav sıcaklıklarında dövme işleminden kaçınmak gerekir. Malzemenin ne olduğu konusunda en azından kıvılcımlara bakarak yaklaşık bir sonuç çıkarmak daha sonrada Sana gerekecek, su verme işlemi sırasında buna ihtiyacın olacak. Ben olsam sac formunda olan bu malzemeyi dövmez, doğrudan eğe kullanarak şekillendirmeye çalışırdım. Arkadaşlar söylemiş, düşük tavlarda dövme sırasında mikro çatlaklar oluşabilir gerçekten de. Burak önermiş zaten, bence de heyecanına biraz gem vurup, ilk başta daha zorlanmayacağın bir tip seçsen çok daha iyi olurdu, hala da geç kalmış sayılmazsın  ;) Burak ve Taner arkadaşımızın kuyrukla ve geometriyle ilgili söylediklerine aynen katılıyorum, kuyruk en son ucuna doğru lineer olarak hem yanlardan hem de kesitten incelerek gitmeli, Kissaki ye doğru namlu kesiti de incelmeli. Başlangıç aşamasında Mune kısmına da karar vermen lazım, örneğin benim son yaptığım formda Mune tipi "İhori-Mune" olarak geçiyor, bunları da incelemende yarar var. Ne demek istediğimize örnek olması açısında, hem de bir tip önermesi olarak linki ekliyorum http://www.toukenkomachi.com/index_en_tachi&katanaA050214.html . Haddim olmayarak genel bir öneride bulunmak isterim, Japonik işlerde kesinlikle acele etmemek lazım, adamların kendileri de böyle yapıyor. Bitmiş işin niteliği ve estetiği kadar işin yapılmasındaki süreci de en az bitmiş iş kadar önemsiyor ve hiç bir detayı atlamıyorlar. Yani sabırlı olmak ve asıl süreçten zevk almak gerekiyor, eksik bilgi, donanım veya şişirme bir yöntem doğrudan işe yansıyor ve işin kendisini de bu hale sokuyor. Aslında bu mantığı bizim de tüm işlerimizde uygulamamız gelişime doğrudan katkı verecektir. Ömer, yaptıklarını destekliyoruz, en azından olumlu olumsuz herşeyi paylaşmak ve yorumlamak bir çok şeye ışık tutuyor veya tutacak. Kolay gelsin.
(Bir video ekliyorum, bence konuya bakan herkes 20 dakikasını ayırıp izlesin, eğer zamanı varsa. Söylemek istediğime iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=K8ibRhcEevc )

• 1805
« Yanıtla #28 : 12 Aralık 2014, 15:49:34 »
Sefa ustam konuya yapmış olduğunuz önemli katkı için teşekkür ediyorum.Değerli yorumlarınız ve önerileriniz benim için altın değerinde.Tüm ustalarımın uyarılarını dikkate alıcam.Sağlıcakla kalınız.

• 1805
« Yanıtla #29 : 12 Aralık 2014, 19:05:24 »
http://www.youtube.com/watch?v=K8ibRhcEevc )  Sefa ustam video paylaşımınız harikulade oldu benim için,teşekkürler.Sayenizde gerçek bir sanat ustasını izlemiş olduk.Yaptığı gravürde kazıma,kabartma,kakma belki daha farkedemediğim birçok işlemi büyük bir sabır ve ustalıkla yaptı.Üstelik de ilerleyen yaşına rağmen bunları gerçekleştiriyor olması da takdire şayan bir durum. Hattori amcam bana ''Ömer gel seni çırağım yapayım,8 saat temizlik yapacaksın,1 saat de beni izleyeceksin dese koşa koşa giderim .Nedersiniz?

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #30 : 12 Aralık 2014, 20:53:55 »
Hattori amca kabul ederse Sefa Ustam bile kendisinden ders almak ister. Öğrenmenin sonu mu var?

« Yanıtla #31 : 13 Aralık 2014, 00:20:00 »
Hattori amca kabul ederse Sefa Ustam bile kendisinden ders almak ister. Öğrenmenin sonu mu var?
Kesinlikle  :2up

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #32 : 13 Aralık 2014, 07:28:08 »
Hocam  video için çok sağol büyuk bi keyifle izledim devamı varsa çok güzei olur

« Yanıtla #33 : 13 Aralık 2014, 13:49:32 »
O zaman bunları da ekleyeyim, hem bu başlık altında olmasında yarar var. Özellikle 1. video habaki yapımı için çok iyi bir örnek.
http://www.youtube.com/watch?v=DbCy_6hN2n8&list=PL021E7E1908F93B74

• 1805
« Yanıtla #34 : 13 Aralık 2014, 22:47:55 »
Sefa ustam gerçekten çok yararlı oldu bu videolar,çok teşekkürler.Adamların hepsi sanatkar.Chisellerini görünce kendi yaptıklarım gözüme dev geldi  :D buna bir çare düşünmem lazım.Buarada amcam yine döktürdü.Kullandığı sac ve tel malzemeler de sanırım gümüş.Yaptıkları katanayı da sadece Arap şeyhleri alabilir :)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #35 : 13 Aralık 2014, 23:28:18 »
Bende oturdum hepsini izledim ve acayip keyif aldım tekrar teşekkur ederim hocam

• 1805
« Yanıtla #36 : 23 Aralık 2014, 21:19:12 »
Selam arkadaşlar.Yaklaşık 10 günden bu yana çalışmalara başladım.Araştırmalara öyle bir dalmışım ki baktım olacak gibi değil bir yandan artık başlıyayım dedim  :) Biraz hızlı ilerledim aslında fakat günde ortalama 7 saat çalıştım.O yüzden normaldir diye düşünüyorum.Aşamaları tek tek fotoğrafladım ve az sonra paylaşacağım.Bu arada çeliğin türünü öğrenebildim,1070 karbon çeliği.Aslında biraz daha ilerleme kaydettikten sonra paylaşımda bulunacaktım fakat,hata yapıp geri dönülmez bir duruma düşmek istemedim.Tantonun şuanki durumu oldukça ham,daha perdahı epey vaktimi alacak.2 gündür eğe çizikleriyle uğraşıyorum,işlem kaba zımparasıyla devam etmekte..Ustalarımın önerileri şu durumda çok önemli benim için.Kissakinin alt bölümünü ve habakiden buraya  olan konikliği biraz daha inceltmem gerekir mi?Diğer tanto modellerinin  sırt yapısı normal bıçaklara benzediğinden, son anda yapımı daha zor bir model olan Shinogi Zukuriyi tercih ettim.Bu konuda özellikle Sefa ve Burak ustalarımdan özür diliyorum.

• 1805
« Yanıtla #37 : 23 Aralık 2014, 21:20:59 »
Shinogi açısı,

• 1805
« Yanıtla #38 : 23 Aralık 2014, 21:28:14 »
Arkadaşlar kanalı açarken düzgün olması için demir bir parçayı şablon olarak kullandım ve önce üçgen eğeyle,sonra da yuvarlak eğeyle ilerledim.Sefa ve Burak ustalarım gerekli gördüğü taktirde kanalı az daha genişleticem.

• 1805
« Yanıtla #39 : 23 Aralık 2014, 21:29:55 »
fotolara devam,