Bıçak Sanatı - Forum

DÖVME TANTO ya Başlıyorum.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
DÖVME TANTO ya Başlıyorum.
« : 11 Aralık 2014, 21:29:22 »
Arkadaşlar Ustalarımızın tavsiyesiyle bir süredir Tanto için araştırmalar yapıyorum.Ayrıca da yapımda kullanılacak malzeme ve ekipman teminiyle ilgileniyorum.Çelik için Ankara ve İstanbul da birçok firmayla görüşmelerim oldu,çoğunda  istediğim çelik yoktu veya olanlar da tabaka şeklinde verebileceklerini belirttiler.Yani 6mm x 650mm x2000mm lik,84kg ağırlığında olan bir çelikten bahsediyorum  :)  Parça olarak bulamayınca özgür Ustamla temasa geçtim,sağolsun tam istediğim ölçülerde bir çelik gönderdi.Yalnız tam olarak ne çeliği henüz sormadım ama karbonlu yay çeliklerinden birtanesi.Nihayet bugün Tanto için bir başlangıç yaptım.Hafızamda ölçü ve form olarak birşeyler şekillenmişti.Elimde bulunan çelikin eni 50mm geliyordu.Uzunluğu da 400mm.Eni 27mm gelecek şekilde malzemeyi kalemle çizdim ve avuç içi taşlama yardımıyla kestim.Tanto için elimde bir resim,şablon olmadığından kendimce şekil oluşturdum ve döner taş yardımıyla formu çıkardım.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
Ynt: DÖVME TANTO ya Başlıyorum.
« Yanıtla #1 : 11 Aralık 2014, 21:35:13 »
Şimdiden hayırlı olsun. İyi çalışmalar.

• 1805
« Yanıtla #2 : 11 Aralık 2014, 21:41:03 »
Şimdiden hayırlı olsun. İyi çalışmalar.
Teşekkür ederim Alper Bey.Çok sağolun.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 11 Aralık 2014, 21:44:47 »

« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 21:46:55 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #4 : 11 Aralık 2014, 21:45:34 »
Kolay gelsin diyelim. Süreci fotograflayıp bizimle paylaşırsanız öğretici bir bıçak hikayesi olur.  :2up

Erken davranmışım. Form çok güzel. Sonucu da güzel olacaktır.

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #5 : 11 Aralık 2014, 22:00:17 »
Bu güzel bir haber. İyi bir iş çıkacağına itimadım sonsuz. Kolay gelsin ustam.
Alet işler, el övünür.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #6 : 11 Aralık 2014, 22:01:46 »
Abi kolay gelsin
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

• 1805
« Yanıtla #7 : 11 Aralık 2014, 22:02:35 »
Daha sonra İşyerimin Demir Atölyesindeki ustamdan,tantoyu dövebilmem için yardım istedim.Sağolsun beni kırmadı ve Oksijenle malzemeyi ısıtmakta bana yardımcı oldu.O ısıttıkça ben de örsün üzerine götürüp çekiçle dövdüm.Bu işlem dövme işlemi bitinceye kadar 8-9 kez tekrarlandı.Hayatımda ilk kez çelik dövdüm,Arkadaşlar  örsün üzerinde çeliğe şekil verirken aldığım hazzı size anlatamam.Müthiş bir duygu bu.Hatta yakında sırf bunun için kendime brülörlü ocak yapıcam.Malzemeleri aldım bile  ;D  Uzatmayayım, Tantonun ağız kısmını ve takriben ortadan bir yerden Kissaki ye doğru uzanan bölümü çekiçle döverek eğim verdim.Yani Habakinin orada 5mm gelen kalınlık,Kissaki de 4.7mm ye düşürülmüş oldu.Bir yandan konuya faydası olacağından fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedim arkadaşlar.Elimden geldiğince de yaptığım aşamaları buradan sizlere aktarıcam.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #8 : 11 Aralık 2014, 22:13:37 »

« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 22:21:30 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #9 : 11 Aralık 2014, 22:17:27 »
Abi yanlız ballandirmadan anlatsam olmaz mi
Mesela zevk aldım yerine kolum kırıldı döverken desek  :D
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

• 1805
« Yanıtla #10 : 11 Aralık 2014, 22:21:17 »
Abi yanlız ballandirmadan anlatsam olmaz mi
Mesela zevk aldım yerine kolum kırıldı döverken desek  :D
Bak o konuda  sana hak veriyorum Salih kardeşim.Gerçekten güç  ve emek isteyen bir işlem bu  :)

• 1805
« Yanıtla #11 : 11 Aralık 2014, 22:26:36 »
Namlu bu haliyle oldukça ham durumda arkadaşlar.Her tarafından bilerek fazlalıklar bıraktım.Süreç ilerledikçe gerçek formuna kavuşmuş olucak.

• 1805
« Yanıtla #12 : 11 Aralık 2014, 22:41:21 »
Kolay gelsin diyelim. Süreci fotograflayıp bizimle paylaşırsanız öğretici bir bıçak hikayesi olur.  :2up

Erken davranmışım. Form çok güzel. Sonucu da güzel olacaktır.
Sağolun Metin Bey,teşekkür ederim.

• 1805
« Yanıtla #13 : 11 Aralık 2014, 22:43:08 »
Bu güzel bir haber. İyi bir iş çıkacağına itimadım sonsuz. Kolay gelsin ustam.
İnşallah hepimizin yararına olacak Cihat Bey kardeşim.Çok teşekkür ederim.

• 1805
« Yanıtla #14 : 11 Aralık 2014, 22:54:15 »
Şunu da belirtmekte yarar görüyorum arkadaşlar.Bu çelikte belki birşey olmazdı ama,dövme işleminden sonra çeliğin açık havada sertleşme ihtimaline karşı kum kovasına koyarak yavaşça soğumasını sağladım.Eğeleme esnasında bir sürprizle karşılaşmıyayım diye.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #15 : 11 Aralık 2014, 22:57:58 »
Rasim, Gökhan ve Soytürk Ustalar gibi ustalara yeni bir çırak geliyor desenize. Haydi rastgele! Bahtınız açık olsun.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #16 : 11 Aralık 2014, 23:03:39 »
Resimleri koyduk ama yorum yazmayı unuttuk kolay gelsin abi hedefin küçülmesi daha iyi oldu katanadan işçilik olarak eksiği yok birtek boyu kısa gibi düşün adım adım katanayada ulaşacaksın. :2up
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 23:06:40 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

• 1805
« Yanıtla #17 : 11 Aralık 2014, 23:09:54 »
Rasim, Gökhan ve Soytürk Ustalar gibi ustalara yeni bir çırak geliyor desenize. Haydi rastgele! Bahtınız açık olsun.
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum Mustafa Bey.İnşallah darısı hepinize diyeyim.Amin,sizlerin de.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 11 Aralık 2014, 23:10:51 »
bence malzeme olması gereken sıcaklıkta dövulmemış. bu sorun olabılır ve buna en ıyı yanıtı Sefa usta verecektır. bırde dövme derken malzemeyı tam anlamı ıle sekıllendırmek bana göre dövme yapmaktır. belkıde ben yanlış bılıyorumdur. mesela o tantoyu ben yapsaydım daha kalın ve dar malzemeden uzatarak ve ağız kısmını yayarak çalışırdım.   dun ıkı eğe dövdum bır tanesı  10 luk eğenın yarısı malzemeyı uzatıp yaydım. resımlerını eklerım.  tabı bu işi tam bılmedığım için canıma okudu  ;D sağ kol sıkıntılı , hala canım yanıyor.

bırde tantoların namlu uç yapıları oldukça değişik ,senın dövduğun namlunun uç tarafı bana bıraz kut gıbı geldı.

daha doğrusu Sefa ustayı yada buraktan gelecek yorumları bekleyelım ..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

SARI AHMET

• 527
  • Nedim DURMAZ
  • Meslek: harita kadastro teknikeri
  • Yer: kırklareli
« Yanıtla #19 : 11 Aralık 2014, 23:12:02 »
kolay gelsin sonucu merakla bekliyoruz :2up
KÖR BIÇAK YOKTUR  BİLENMEMİŞ BIÇAK VARDIR
Nedim DURMAZ