Bıçak Sanatı - Forum

HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği
« Yanıtla #40 : 11 Aralık 2014, 12:30:58 »
"Sertleştirme tesis koşulları dolayısıyla normal fırında gerçekleşiyorsa yüzeyde oluşacak etkileri hesaba katarak her yüzeyde 0.2 mm taşlama payı hesaba katılmalıdır."

Bu cümleyi, vakumlu fırında ısıl işlem yapılmıyor, normal ısıl işlem fırını kullanılıyor ise ısıl işlem sonrası yüzeyleri 0.2mm aşındırın inceltin diye anladım ?
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 12:33:23 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Yükselen Çelik

• *
  • 27
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Müh.
  • Yer: İstanbul / Esenyurt
« Yanıtla #41 : 11 Aralık 2014, 12:31:57 »
Malzemenin bir sene öncesine kadar olan ismi Cronidur® 30 daha sonra değiştirilip HNS 30 olarak satışı yapılıyor.

Youtube da çeşitli videolar var.

Türkçe olarak çevirmeye çalışıyoruz kaynakları gelen bilgiler hep almanca yada ingilizce bundan dolayı kusura bakmayın.
Tayfun Yılmaz 1986

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #42 : 11 Aralık 2014, 12:36:10 »
"Sertleştirme tesis koşulları dolayısıyla normal fırında gerçekleşiyorsa yüzeyde oluşacak etkileri hesaba katarak her yüzeyde 0.2 mm taşlama payı hesaba katılmalıdır."

Bu cümleyi, vakumlu fırında ısıl işlem yapılmıyor, normal ısıl işlem fırını kullanılıyor ise ısıl işlem sonrası yüzeyleri 0.2mm aşındırın inceltin diye anladım ?

Evet bende öyle anladım. Özetle; "İmkan varsa vakumlu fırın kullanın." diyorlar yani. Ama bu durum bıçak gibi basit geometrili bir araç için sorun değil. Zaten diğer çeliklerde de aynı şeyi yapıyoruz.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #43 : 11 Aralık 2014, 12:39:27 »
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 12:42:27 Gönderen: egeleme_rampasi »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #44 : 11 Aralık 2014, 12:41:02 »
...
 yüzeyden maks. 200-300 mikrona kadar azot difüze edilmiş haldedir. Bıçak yapmak için bi talaş kaldırın bakalım sonrasında nitrür içeren bir mikroyapı kalıyormu ortada tabi ki hayır. Yüzeyden içeri girildikçe nitrojen ve etkisine elveda dersiniz.
...

Ehehe o zaman tek taraftan taşlama yapacaksınız arkadaşlar. Yukardaki bilgi ışığında simetrik taşlamaya hiç girişmeyin.

Bu olayda bir tezatlık var gibi geldi bana. Madem böyle bir durum var bu çeliğe neden üretim sırasında bir işlem yapılıyor. Madem talaş kaldırma sırasında özelliği gidecek ne gerek var. Belki arkadaşımızın bildiği yöntemin dışında bir şekilde üretilmiş olma ihtimali yok mu? Aşağıdaki bir paylaşımdaki bıçaklarda talaşlı üretim dışında sonradan bir işlem yapılmış mı? Açıkçası ben öyle bir şey olduğunu sanmıyorum.

Yükselen Çelik

• *
  • 27
« Yanıtla #45 : 11 Aralık 2014, 12:43:56 »
...
 yüzeyden maks. 200-300 mikrona kadar azot difüze edilmiş haldedir. Bıçak yapmak için bi talaş kaldırın bakalım sonrasında nitrür içeren bir mikroyapı kalıyormu ortada tabi ki hayır. Yüzeyden içeri girildikçe nitrojen ve etkisine elveda dersiniz.
...

Ehehe o zaman tek taraftan taşlama yapacaksınız arkadaşlar. Yukardaki bilgi ışığında simetrik taşlamaya hiç girişmeyin.

Bu olayda bir tezatlık var gibi geldi bana. Madem böyle bir durum var bu çeliğe neden üretim sırasında bir işlem yapılıyor. Madem talaş kaldırma sırasında özelliği gidecek ne gerek var. Belki arkadaşımızın bildiği yöntemin dışında bir şekilde üretilmiş olma ihtimali yok mu? Aşağıdaki bir paylaşımdaki bıçaklarda talaşlı üretim dışında sonradan bir işlem yapılmış mı? Açıkçası ben öyle bir şey olduğunu sanmıyorum.

Bahsettiğim gibi böyle bir konu söz konusu değil. Malzemenin her yerinde eşit (iç kısım dahil) homojen nitrojen emdirilmiştir. İsterseniz 100 mm lik sacı 1 mm ye düşürün çift taraflı olarak gene aynı yapı devam etmektedir. Dediğiniz mevzu olsa adamlar koca tesisi neden yapsın!!!!
Tayfun Yılmaz 1986

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #46 : 11 Aralık 2014, 12:45:43 »
Bende aynı şekilde düşünüyorum :) Öyle bir durumda zaten böyle bir çeliği üretmenin bir anlamı olmazdı. Arkadaşlarımız yüzey işlemesinden sonra çeliği analize verebilirler tabi imkanları varsa. Böylece herşey netleşir.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 12:47:18 Gönderen: Salim Türk »

Yükselen Çelik

• *
  • 27
« Yanıtla #47 : 11 Aralık 2014, 12:50:07 »
Tayfun Yılmaz 1986

Yükselen Çelik

• *
  • 27
« Yanıtla #48 : 11 Aralık 2014, 12:53:29 »
Burada da mikroyapı karşılaştırmasını inceleyebilirsiniz.

http://www.docdroid.net/mvfc/hns-rs-e-07081.pdf.html

Sanırım bu bazı şüpheleri ortadan kaldırır
Tayfun Yılmaz 1986

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #49 : 11 Aralık 2014, 13:06:12 »
Çok saolun Tayfun bey, ilginiz alakanız memnun edici.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #50 : 11 Aralık 2014, 13:06:23 »
Sanırım bu bazı şüpheleri ortadan kaldırır

Şüphesi olan kişi (Serkan Bey) bizzat test yapacak. Ayrıca kendisi de metalurji mühendisi. Serkan Bey "he" dedikten sonra kimsenin şüphesi kalmaz merak etmeyin. :)

Benim zaten şüphem yoktu. Olsaydı siparişi vermezdim. Okuduklarıma ilaveten, Özgür Usta ve Mehmet Usta'nın deneyimleri şüpheye yer bırakmadı bende.

Serkan Beyin yapacağı testte benim merak ettiğim şey çeliğin kalitesi değil. Kaliteli olduğuna eminim. Merak ettiğim nokta, M390/S90V gibi üst seviye çeliklere ne kadar yaklaşabileceği...

Ve unutmadan, gösterdiğiniz açıksözlülük ve ilgi için, ben de teşekkür ediyorum forum adına Tayfun Bey.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 13:24:09 Gönderen: egeleme_rampasi »

Yükselen Çelik

• *
  • 27
« Yanıtla #51 : 11 Aralık 2014, 13:22:47 »
Yapacağınız testler bizim için de çok önemli bunların hepsi almanya ya rapor ediliyor. Kullanan arkadaslar tekrardan siparişlerini verdi. Ne kadar zorlu şartlarda test edersek ne olduğunu hep beraber gözlemleme şansımız olur. Fiyat/Performans bu önemli
Tayfun Yılmaz 1986

Yükselen Çelik

• *
  • 27
« Yanıtla #52 : 11 Aralık 2014, 13:25:22 »
Üretim ölçütleri 3,5 mm den başlıyor 60 mm ya kadar

Üretim süreci zaman alıyor. Ancak zaman zaman stok da kalan malzemeler oluyor. Güncel olarak size ölçüleri belirli periyotlarda ileteceğim.
Tayfun Yılmaz 1986

Yükselen Çelik

• *
  • 27
« Yanıtla #53 : 11 Aralık 2014, 13:32:48 »
Tayfun Yılmaz 1986

Yükselen Çelik

• *
  • 27
« Yanıtla #54 : 11 Aralık 2014, 13:34:29 »
Tayfun Yılmaz 1986

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #55 : 11 Aralık 2014, 13:35:34 »
Bence olayı yanlış anlamışsınız Eylem Usta. Serkan Bey direnç gösteren kısmın yüzeyin en fazla 1/5 mm altına kadar indiğini söylüyor. Yani yüzeyi kazırsak az karbonlu "garibim" bir çelikle karşılaşacakmışız. Bunun tek taraflı taşlama ile alakası yok.

Ben ise üretim prosesi gereği bu sertlik ve direncin tüm hacimde homojen olduğunu, yüzeyle sınırlı olmadığını iddia ediyorum.

Herneyse, bizzat Serkan Bey en zorlu testlere sokacağı için çeliği, sonucu 1 ay içerisinde öğreniriz. O zaman anlarız, D2 yerine kullanabileceğimiz "multi-purpose" bir çeliğimiz var mı?

Yoo, yaptğım alıntıyı esas alarak çok da güzel bir saptama yaptım. Süperim. :D

Şöyle; düşün ki üç parçayla san mai yapıyor olalım. İki tarafta nitrojenden dolayı iş gören 1/5 mm'lik güzel çelik olsun. Ortada da tırt çelik olsun. Tek taraflı taşlama yaparsan taşlamanın olduğu taraftaki güzel tabakayı da, ortadaki tırt tabakayı da taşlayıp atacaksın ve ağız öteki güzel tabakaya denk gelecek. Böylece japon keskilerindeki gibi bir ağız ve malzeme kombinesyonu olacak.

Tabi bu yöntem önerimi eğlence için vermiştim. Bu kadar sığ bir sert bölgeyi kullanarak verim almak ince iş gerektirecektir. atılan taş ürkütülen kurbağaya değmeyebilir.

--- o ---

Alıntıladığım metni baz almayı bırakarak konuşuyorum. O kısmı işin eğlencesiydi. Yükselen çeliğin ürünün prosesi son ürünü üretip de ona sığ kalacak bir şekilde azot emdirmek değil. Zaten sığ sertleşen çelikle rulman olmaz, çeliğin sertlik alabildiği derinlik zaten rulman bilyesi çapını belirler diye biliyorum.

http://www.yukselencelik.com/?Sayfa=Urunler&kid=3&dil=tr

Yani bence ortada elma ve armudu karıştırma durumu var. Üründen beyhude şüphe etmeyin.

--- o ---

Ha alıntıladığım gibi bir nitrojen fakiri bölgesi olsaydı bile (ki yok)  %14 krom içerip da kromu çalacak karbonu olmayan bir çelik, paslanmayacaktır.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 13:39:05 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #56 : 11 Aralık 2014, 13:46:45 »
Arada ciddiyetten koptuğumda bazen bunu belli edemiyorum. Ciddi yorumumu yineleyeyim:

Üründen beyhude şüphe etmeyin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #57 : 11 Aralık 2014, 14:07:40 »
Görünen o ki değerlendirilecek bir çelik. Paslanmazlığı ve keskinliği dikkate alınınca özellikle aklıma mutfak bıçaklarında kullanılabilirliği geldi. Bunun yanında pek çok profilde de kullanılabilinir görünüyor.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #58 : 11 Aralık 2014, 14:09:43 »
Arada ciddiyetten koptuğumda bazen bunu belli edemiyorum. Ciddi yorumumu yineleyeyim:

Üründen beyhude şüphe etmeyin.

Şüphe etmiyorum, sadece ne kadar iyi onu merak ediyorum. En iyisi -Serkan Bey de kabul ederse şayet- elimdeki D2 ve M390 lamaları da teste göndereyim, HNS 30 ile beraber!

Kıyaslayacak zemin olsun Serkan Beyin elinde. Tam teşkilatlı test olur, ecnebi forumlara bile havamızı basarız! Ne dersiniz Eylem Ustam?

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #59 : 11 Aralık 2014, 15:05:18 »
Ulkemizin guzel insaninin tamami hayatinda en az birkere de olsa bicak kullanmistir fakat % 99.9 nun d2 celiginin bile ne oldugunu bildigini sanmiyorum. Bu forum sayesinde kalan % 0.1 lik kisma dahil olduysam ne mutlu bana.  :2up