Bıçak Sanatı - Forum

Bu makine ne kadara mal olur acaba ?

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
Ynt: Bu makine ne kadara mal olur acaba ?
« Yanıtla #40 : 07 Kasım 2014, 20:09:32 »
 Ben piyasada istediğim gibi ufak bir bant zımpara makinası bulamayınca kendim yapmaya başladım. Konunun başındada benzer ufak modellerin resimlerinden bolca eklemiştim.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5868.0
  Ve şuana kadar yaptığım masrafı düşününce gerçekten ucuza çıkyo  ;D Evim bahçeli alanım geniş yer ve gürültü sorunum yok ama yinede küçük bir motorsiklet büyüklüğünde bir bantzımpara istemiyorum. Maddi durumumda istesem 3-4 bin tl ye büyük bant zımpara alıcak kadar var fakat yinede kendi amatör bıçak üretimim açısından okadar parayı vermek istemiyorum. O parayı başka bir hobime harcarım. Burda amaç arada bir keyfime göre bir iki bıçak ağzı açmak değilmi sadece sonuçta? Amatör hobiciler için 3-4 bin tl lik makina, senede sadece 3-4bin km yapan bir adamın 10,000tl fazladan verip dizel motor seçeneğiyle araba almasına benziyo bana göre :)
  Benim içinde önemliolan eğelemekten kurtarsın işimi hızlandırsın okadar. Devir ayar ünitesine bile gerek yok benim için. Piyasada 115 çevre çaptaki 5cm endeki zimparalar hazır olarak çeşit çeşit kolaylıkla bulunabiliyo ben kendi makinamı ona göre ayarladım.
  Bende forumda amatör kullanıcılar için ufak makinalar çıkmasını merakla bekliyorum açıkçası.
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #41 : 07 Kasım 2014, 22:41:39 »
Bende şöyle izah edeyim elimdeki lamalardan bıçak profilin bütün hatlarını (parmak oyukları bile dahil) spiralle çıkarıyorum hatta ağızında rahat % 80'ni ni spiralle açıyorum. İşte bundan sonra zaman kabusu başlıyor eğeyle.
Bıçak yapmaya çok vakit bulamayan birisi olarak basitçe ağzı rütuşlamama yetecek bir aparat ziyadesiyle bende iş görecektir. Bütün profili bant zımpara ile çıkarma gibi bir gayem yok. Spiralle imzamızı atacak kıvama geldik nerdeyse  ;)
Niyetim elde ki taşlamalara adapte bir sistem ile benim gibi ev kullanıcılarının işini görecek bir sistem. Sizin çalışmanızıda merakla izlemekteyim bu arada  ;) http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5868.0
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #42 : 08 Kasım 2014, 00:12:53 »
 Üstadım esasında eğeyle ağız açmakta harcadığım zamanın çeyreğini sanayide harcasaydım çoktan bitmişti benim makinada nasılolsa hobiciyiz sıkışığımız yok diye fazla ağırdan götürüyoruz  :) Büyük makinaların parmak oyuğu açmak gibi özellikleri var fakat ben kesemde 3 bin tl oyuk açıcağıma parmak oyuğunun bir kısmını spiralle keserim kalanı balık sırtı eğeyle geçerim 15 dakkada hallederim. Sonuçta bıçakçılık firması açıp makina başına adam koyup sürekli çalıştırmıyacamki. Okadarda serilik benim için gereksiz.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #43 : 08 Kasım 2014, 00:27:30 »
...ben kesemde 3 bin tl oyuk açıcağıma parmak oyuğunun bir kısmını spiralle keserim kalanı balık sırtı eğeyle geçerim...

İlahi üstad! :D :D Aklımdan geçeni yazdınız tam olarak...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #44 : 08 Kasım 2014, 00:42:42 »
Böyle düşünülür ise hiç makine kullanmamakta fayda var :) Şaka bir yana tank zımpara ile bile bıçak yapabilirsiniz. Yapacağınız veya yaptıracağınız makine beklentinizi karşılamalı. Yoksa harcadığınız paranın yanı sıra gereksiz bir sürü makine sahibi olursunuz. Ben parmak oluklarında dremel kullanıyorum. Daha profesyonel bir çözüm arıyorsanız kalıpçı taşlama motoru kullanabilirsiniz. Birde tek makine ile pekçok işi bir arada yapabilme konforunu da görmezden gelmeyin. Tabi her şeyden önce bıçak yapımını hobi olarak yapıyoruz ve mümkün olduğunca az para ile bu hobiyi sürdürmekte fayda var. Yoksa istek ve ihtiyaç hiç bitmiyor. Bugün zımpara makinesi yarın testere sonra freze derken liste uzar gider :) Kendinizi biryerden sonra frenlemeniz gerekiyor. Eğer yapabiliyorsanız en zevklisi yine eğe ile çalışmak. Benim zaman problemim olmasa kesinlikle eğe ile devam ederdim. Birşeyler yapmak istememe rağmen istediklerimi yapamıyor olmak beni üzdüğü için böyle bir karar aldım.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #45 : 08 Kasım 2014, 00:53:33 »
Katılıyorum Ustam. Dengeyi iyi ayarlamak gerekiyor.

Benim makine namına aldığım ilk zımbırtı, Taner Salar Ustanın bir zamanlar sahibi olduğu sütunlu matkap oldu.

Spiral ile uğraşmak benim için çok tehlikeli idi, sanayiye inip durmak ise can sıkıyordu, bende ikinci el (aslında 3. el) sütunlu matkap aldım.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #46 : 08 Kasım 2014, 01:24:51 »
Sütunlu matkap aslında şart. Elinde hiç matkabı olmayanlar el matkabı fiyatına sütunlu matkap çok rahat alabilirler. Güzel ikinci el bir makinede çok mantıklı.  Spiral ile çalışacaklar ise mutlaka devir ayarlı almalı bence ve kesinlikle dikkat edilmez ise herkes için çok tehlikeli bir makine. Gerçi güvenliğe uyulmayan her makine için aynı şey geçerli. Bir matkap da çok tehlikeli olabilir. Onun için önce güvenlik önlemlerini almalı ve güvenli kullanmayı öğrenmekte fayda var.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #47 : 08 Kasım 2014, 12:36:49 »
 Ben 220tl ye jetco 13m sütun matkap almıştım. Eğer sanayiye gitmeden tüm aşamaları evde halledicem diyosanız bu işin olmazsa olmazlarından. Spiralede çok dikkatetmek gerekiyo taşlama değilde yan kesimlerde taş sıkıştımı patlama yapabiliyo özellikle ince disklerde oluyo. Önceden başıma geldi. Koruyucu gözkük takmak gerekiyo mutlaka. Bide diski değiştirirken mutlaka fişten çekin. Dişlileri kilitliyen düğmeyle falan uğraşıp anahtarla pasoyu açmaya çalışırken çeşitli tutuş pozisyonlarındayken elinizin açma düğmesine gitmesi muhtemel. Bu canavarların kesiğide hiçbişeye benzemiyo yüksek devirle dönen taş değdiği zaman hem eti hızlıca aşındırıyo hemde yakıyo  ??? dokuları yaktığı içinde ufak yaralanmada bile uzun süre sızısını çekersiniz ve çok geç düzelir yara.

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #48 : 11 Kasım 2014, 14:09:39 »
İnşallah minik ama işlevsel bir makine yapılır.
Ünye

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #49 : 11 Kasım 2014, 17:50:23 »
evet benim temennimde o yönde, 2 metrekarelik balkona koyabileceğim bir makina olursa tadın yenmez ;D balkonu kapatıyorum bu hafta bende rahat bir atölyeye çevirebilirim artık. ::) hanım bakalım ne diyecek bu işe onun istediği raf ve dolaplarıda balkona yaptırırsam ve derli toplu tutabilirsem olur gibi geliyor bu iş, :D :-[ şimdilik sinsice ilerliyorum >:D

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #50 : 11 Kasım 2014, 18:20:40 »
evet benim temennimde o yönde, 2 metrekarelik balkona koyabileceğim bir makina olursa tadın yenmez ;D balkonu kapatıyorum bu hafta bende rahat bir atölyeye çevirebilirim artık. ::) hanım bakalım ne diyecek bu işe onun istediği raf ve dolaplarıda balkona yaptırırsam ve derli toplu tutabilirsem olur gibi geliyor bu iş, :D :-[ şimdilik sinsice ilerliyorum >:D

Bekarlık sultanlıktır dedikleri böyle birşey olsa gerek  :D Kazasız belasız bitirirsiniz inşallah  :)

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #51 : 11 Kasım 2014, 18:25:29 »

Valla Allah yardımcın olsun kardeşim.
Ünye

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #52 : 11 Kasım 2014, 20:17:12 »

Moral bozmayayım ama işin sonu kötü.  temizlik konusunda herkesten titiz olduğunu idda etmeyen bir kadın ile karşılaşmadım  ;) Çıkan tozları görünce hanım niza çıkartacak garanti. Yeni aldığım metal ahşap rendesinin tabanını zımpara ile tesviye etmiştim balkonda, sağ sol battı.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #53 : 12 Kasım 2014, 10:38:39 »

Moral bozmayayım ama işin sonu kötü.  temizlik konusunda herkesten titiz olduğunu idda etmeyen bir kadın ile karşılaşmadım  ;) Çıkan tozları görünce hanım niza çıkartacak garanti. Yeni aldığım metal ahşap rendesinin tabanını zımpara ile tesviye etmiştim balkonda, sağ sol battı.
band zımpara için zor hakikaten toz çok çıkar ama tezgah yapıp ve eğe ile devam edip birde sutun matkap olursa fazla etrafı batırmadan yapabilirsem bu iş olur :D

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #54 : 12 Kasım 2014, 13:16:28 »
Şimdi düşündümde, eğeyle orta boy bir bıçağın ağzı toplamda 6 saatte açılıyosa perdahlamasıda 4 saat sürüyosa toplam 10saat yapar.
Bant zımparayla 30 dakkada ağız açılıyo desek. Sonlara doğru ince kum zımpara takılıp son yüzeyide bizim eğeli yüzeyden çok daha pürüzsüz hale getirdiğinden perdahlamayıda 1,5saate düşürür demek yani toplamda 2 saat yapıyo. 8 saat fark oluyo, 8 saatin 30 dakkasını etraftaki çıkan tozu yoketmeye temizlemeye harcasanız yine 7,5saat karda oluyosunuz işçilik olarak  ;D Yani mantık yine makinayı gösteriyo  ;D

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #55 : 12 Kasım 2014, 13:28:41 »
Şimdi düşündümde, eğeyle orta boy bir bıçağın ağzı toplamda 6 saatte açılıyosa perdahlamasıda 4 saat sürüyosa toplam 10saat yapar.
Bant zımparayla 30 dakkada ağız açılıyo desek. Sonlara doğru ince kum zımpara takılıp son yüzeyide bizim eğeli yüzeyden çok daha pürüzsüz hale getirdiğinden perdahlamayıda 1,5saate düşürür demek yani toplamda 2 saat yapıyo. 8 saat fark oluyo, 8 saatin 30 dakkasını etraftaki çıkan tozu yoketmeye temizlemeye harcasanız yine 7,5saat karda oluyosunuz işçilik olarak  ;D Yani mantık yine makinayı gösteriyo  ;D
hıım bu açıdan bakıldığında haklısın galiba ben böyle matematiksel olarak düşünmedim,mantıklı, kısıtlı olan zamanımızı kaba işleri halledip ince işlere daha rahat ve geniş zaman ayırabiliriz.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #56 : 12 Kasım 2014, 13:36:35 »
eliniz alıştıktan sonra makınada lamadan profıl cıkarmak 15dk  ağzını açmak 10 dk, şayet makıne bıtırısı olmıyacaksa perdah 1 saat.   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #57 : 12 Kasım 2014, 21:30:17 »
eliniz alıştıktan sonra makınada lamadan profıl cıkarmak 15dk  ağzını açmak 10 dk, şayet makıne bıtırısı olmıyacaksa perdah 1 saat.   ;)
Benim aklıma profil çıkartırken kazandırdığı zaman gelmemişti  :) Sap yapımındanda kazandırıcağı zamanı hesaplarsak makina fazlasıyla fark yaratıyo  ;D

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #58 : 29 Kasım 2014, 22:16:47 »

Nette gezerken denk geldi, gayet basit ve işlevsel duruyor  O:-)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #59 : 29 Kasım 2014, 22:35:33 »

Nette gezerken denk geldi, gayet basit ve işlevsel duruyor  O:-)

Soytürk işlevsel olduğu kesin ama basit olduğuna katılmayacağım işaret ettiğin makina band zımpara makinalarında bir çok makinaya ilham vermiş en işlevsel makinalardan biri eğer ilgilenirsen linkinide vereyim

http://www.radiusmaster.com.au/belt-grinders/radius-master-48-series-belt-grinder/
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar