Ben yapmadım o yüzden yazacaklarım nacizane fikirlerim olacak, tecrübeye saygımız sonsuz.
Arabada taşınacak bir makinede boyutu ve ağırlığı olabildiğince azaltmak temel amaç. Ağırlığı araba taşır taşımasına da indir kaldır sırasında taşıyacak insanı da düşünmek gerek...
tasarımda bunlardan her biri bize fayda sağlayacaktır:
* dört yerine iki ya da üç teker kullanmak, -- bu hem boyut hem de ağırlık azaltır.
* VFD kullanıp tahrik kasnağını doğrudan motora çevirtmek ve bu sayede kayış kasnak rulman mil vs. tasarrufu yapmak. Bu da ağırlığı azaltmada çok faydalı olur.
* katlanır yapmak. Uzun kollar, birbirine dik uzayan parçalar katlanarak daha iyi paketlenir hale gelir.
Boyutu küçültürken bence zımpara şeridinin boyunu kısaltmaktan kaçınman iyi olur. 72 inç ve 200 cm zımpara kullanabilen bir makina, tedarik kolaylığı bakımından daha avantajlı.
- o -
Zamanında benimkini yaparken zımpara makinasını ve onu taşıyan tezgahı ayrı yapmıştım. Bir kaç civata sökerek (aslında en az 8-10 falandır) benimkini iyi kötü bagaja sokmak mümkün. Ancak motoru kayış kasnak ile bağladığımdan motoru alt tarafa bağladım. Bunun bağlı olduğu parçayı da sökmek gerekli. Benim tasarımımda motor altta değil de üstte olsaydı tezgahı bagaja atmadan da bir yere gidip makinayı bir masa üstüne koyup çalışmak mümkün olacaktı. Teleskopik kolları da çıkarınca makina nispeten kısa bir hale geliyor.

Bundaki tahrik tekerinin olduğu kısmı söküp motora uygun bir tabla ve onun üzerine vidaki bir motor takarak VFD ile doğrudan sürdüğün motor ile hem güzel bir devir ayarı imkanın olur hem de boyut iyice ufalır.