vayy bee süperrr
Salim abi ellerin dert görmesin mükemmel olmuş. Aklıma gelmişken sormak isterim ustalar bu güzel çalışmaya iştirak ediyor. Genel olarak D2 güzel bir çelik olarak düşünüyorum sürekli bu çeliği kullanmak çeşitli boy bıçak veya çakılarda sorun olurmu..?
.
Fiyat-performans çeliği olarak çok iyi olmasına rağmen, Osman Bey'în de belirttiği gibi D2 her derde deva değil.
-Namlu boyu -yanlış hatırlamıyorsam- 25 cm den uzun bıçaklarda,
-çok çok iyi keskinlik ve yüksek hassasiyette bileme istenilen isteyen bıçaklarda,
-kolay bileme istenilen bıçaklarda, (gerçi körelse bile D2 testerevari şekilde kesebilir, bu ilginç bir huyu!)
-mutlak paslanmazlık istenilen bıçaklarda,
-sürekli ağır darbe gören bıçaklarda,
-yüksek düzeyde esneklik istenilen bıçaklarda,
D2 tavsiye edilmiyor.
Ancak -ki bu çok önemli bir ancak- Demir Sanatçıları genelde sadece bir kaç çelikte uzmanlaşırlar ve D2'de uzmanlaşan bir Üstâd çeşitli ileri imalat teknikleri ile bu handikapları aşabilir...
Örneğin hassas bileme ve üstün keskinlik istenilen bir kamış bıçağını, "friction stir forging" tekniği ile (
http://en.wikipedia.org/wiki/Friction_stir_processing) istenilirse D2 den imal etmek olası.
Sayın Emre Kipmen bir defasında D2'den fileto bıçağı yapmıştı. O şekilde de esnek olabiliyor yani, "Üstad" elinde...