şimdi bende bir iki kelam edeyim. çeşitli forumlara üye oldum doğruyu savunduğum ve yazdıklarım yöneticileri veya başkalarını sinir ettiği için forumlardan uzaklaştırıldım.
buna istinaden yetkımı kullanarak bırısını yollamadan önce çok çok ıyı düşünerek hareket ettiğime inanıyorum. kaldıkı bu yetkıyı forum yönetımı bana verdıkten sonra gönderdığım galıba bır kişiydi .
Eylem tayfun arkadaşımızı yollamasaydı ben gönderecektim .sadece benden daha çabuk karar vermiş. ben kararının yerınde olduğuna inanıyorum.
bız yönetım olarak konunun ne kadar uzatılmaması yada sakınce halledılmesı için çaba sarfedip yazılar yazıp telefon görüşmeleri yaptıysak tayfunda ortamı germek için elınden geleni yaptı .
gökhan ve mehmetin anlaşmazlığı başka bır konu olsaydı aralarında çözmelerini isteyecektim yada her ıkısını dınleyıp kabul ederlerse bende fıkrımı sunup ortak bır çözüm üretecektim. ancak forumda yapılan toplu alımlarda bır anlaşmazlık çıkarsa bu alıma ortak olan tüm arkadaşlarımızı ilgilendırır , gökhandan bunu foruma taşımasını ben istedim.
herşeye müsama göstermek ıyı nıyetın suıstımalıne yol açaçaktır. gönderılmesı gereken forumun huzuru için gönderilir.
bu forum onu kuranların değil hepimizin, huzurlu bır ortamda yeni dostluklar uçsuz bucaksız bılglırmı ıstersınız , huzursuz tartışma ortamlarımı bunu kendınıze sorun derim...
+1
Bu başlıkta yeterince yazılıp, çizildiği için, Gökhan Bey ve Mehmet Usta arasında yaşananlara hiç girmeden müsaadenizle başka bir konuya değineceğim:
Uzun yıllardır bir çok kalabalık forumda yöneticilik yaptım/halen yapmaktayım. İçlerinde 50,000 üyeli 3d eğitimi üzerine yoğunlaşan bir site de dahil (Reklam olmasın diye site isimlerini yazmıyorum. Merak eden özelden mesaj atabilir). Tahmin edebileceğiniz gibi eğitim ve paylaşım kaynaklı, belirli sayının üzerinde kullanıcısı olan sitelerin sıkıntıları buradan kat be kat daha fazla. Bu tür forumların olmazsa olmazı, kurallarıdır, "motto" sudur. Yöneticilerin ortak görüşleriyle gelişen bir kural listesi muhakkak oluşturulmalı, her yeni gelen üye bu metni okuyup, onayladıktan sonra üyeliği aktif hale gelmelidir. Yeni üyeler, yapacakları yanlışlara ne şekilde reaksiyon göreceklerini baştan anlamalı ve buna uygun davranmalılar. Okuma zahmeti göstermeyenler için yapacak bir şey zaten yok.
Yöneticiler bu kurallar dahilinde, (kötü bir niyet olmadıkça yumuşak çizgiler muhakkak olacaktır) hareket ettiği sürece ne kendileri, ne de üyeler töhmet altında kalacaktır. Bir forumda belli kurallar, ve o kuralları gözetip, uygulayan moderatörler olmazsa, o forum yok olmaya mahkumdur. Bu demek değildir ki faşist, dediğim dedik bir yönetim sergilensin. Fakat zurnanın zırt dediği yerde de müdahale gereklidir. "Ne şiş yansın, ne kebap" dersek, ileride daha büyük ve geri dönüşü olmayan yollara gireriz. Yaşça benden büyük ustalarım, ağabeylerin bağışlasın, ama bu anlattıklarım tecrübe ile sabittir.
Eylem Ustamın uygulamasını son derece haklı buluyorum. Çünkü yöneticiler, hiç bir üyenin forum demokrasisini kullanarak, bir başlığı baltalamasına, kişisel saldırıya varan söylemlere asla izin veremez, vermemeli. Bu tür davranış içerisindeki üyeler, eski ve/veya moderatör dahi olsalar müsamaha görmeleri forumda çifte standart olduğu izlenimi yaratacağından, yaptırımlar uygulanması son derece önemlidir.
Yukarıda susturulan üyeye gelince: Kendisini hiç tanımam, dolayısıyla negatif ya da pozitif bir ön yargım da olamaz. Kanımca, henüz 40 kadar mesajı varken, herkesi çok yakından tanırcasına yaptığı kışkırtıcı yorumlar yapıcı, ya da çözümleyici değildi. Tam tersi, kışkırtıcı ve tahrik ediciydi. Bir kişinin avukatlığına soyunarak, bu derece ateşli savunmalar yapan üyelikler bende hep sahte hesaplar şüphesi uyandırır. Gerçi bu arkadaşımız 2012 de kayıt olmuş, o yüzden bunu anlamak zor. (Kimse üzerine alınmasın, geçmiş tecrübelerime dayanarak maalesef bunları daha önce defalarca yaşadığımı belirtmek istiyorum).
Eminim ki Eylem Ustam bu şahsı önce özelden uyarmayı ihmal etmemiştir. Bu bazen kişiyi susturma kararı almadan önce işe yarayabilir ve öncesinde uygulamakta muhakkak fayda var. Hatta protokol buna göre işleyebilir; yani susturulacak üye önceden özelden uyarılır, davranışların devamı halinde ise susturmak kaçınılmaz olacaktır.
Uzun yazımla başınızı ağrıttığım için özür dilerim. Naçizane fikir ve tecrübelerimi affınıza sığınarak paylaşmak istedim.
Sevgiler,
S.