Bıçak Sanatı - Forum

Propan brülör

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Propan brülör
« Yanıtla #20 : 20 Nisan 2010, 01:01:24 »
Akın, birinci konu gaz girişi ve memenin teflon ile izolesi şart, izolesiz denedim, herbiyerinden gaz kaçırıyordu, üşenmedim teflonla her birleşimi izole ettim.
Brülörün sonundaki redüksiyon olmazsa da olabiliyor ancak körüklü sistemlerde, sonuna doğru hafifçe genişlemesi lazım atmosferik brülörde çünkü basınç çıkarken düşünce arka hava girişinde otomatikman vakumlama yapıp rahatlıkla hava emebiliyor, genişleme olmadan geriye doğru "hüüp" diye alev tepebiliyor, ayrıca yanma borunun içinde başlıyor ve boru ısınmaya başlıyor, düzgün olduğunda brülör fırın 1300 dereceleri gördüğünde bile brülör buz gibi kalır...

Meme noktasını benim tasarımda çık kısa tutmuşum, şu anda meme "T"'ye bir uzatma ile bağlı ve ana brülör borusunun başladığı noktaya kadar 10-15 santim kadar uzadı, atmosferik çalışmada memenin konumu çok önemli, tam ortalayacak ve ana borunun başında biryerlerde olacak. Bu arada memenin deliğinin çapı da önemli. Benim tasarımda 1mm ve 1.5 mm çaplardaki memeler çok güzel çalışıyor. Körük bağlarsan 1.5 veya 2mm gibi daha geniş bir delik kullanıyorsun...

Yakmadan önce bir resmini çekip bizimle paylaş, bariz bir hata olmasın ilk denemeden önce.
Borunun son genişlemesini bir demirci ucunu ısıtıp çekiçleyerek de genişletebilir bu arada, ancak çok düzgün olmadığından çok keyifli olmaz yanışı...

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #21 : 20 Nisan 2010, 17:48:31 »
Saol Emre abi.

İzolasyon işini pirinçler çok sıkı olmadığı için sormuştum aklımda teflon vardı ama erir mi erimezmi kestirememiştim.

Meme için zaten bir kaç tane körtapa almıştım. şimdilik bir tanesini 2mm ile deldim. 1mm ve 1.5mm uçlar okulda vardı onları da orda dlerim artık hangisi verimli olursa onunla devam ederim.

Çıkıştaki redüksiyonu da artık gidip alırım. Sıfırı 2.5 liraymış hurdacıda aradığıma pişman oldum.

Şimdi farkettimde sen de Gökan abi de girişte ki redüksiyon arkasına kısa bir boru daha eklemişsiniz. Pirinçler oraya sabitlenmiş. Ben onu da yapmamışım. Bu işlevsel bir parça mı yoksa sadece pirinçleri bağlamak için mi?

Galiba sil baştan yapıcam ben bu işi. 

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #22 : 20 Nisan 2010, 17:52:37 »
Sen bir fotograf yolla, neler var, neler yapmışsın bir bakalım, mutlaka iki üç pürüz olur ama sıfırdan almana gerek olacağını sanmam...

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #23 : 20 Nisan 2010, 18:11:59 »
şu an makina evde değil o da okulda. Tez için yava yavaş okula taşınıyorum.
Yarın brülörü okula götürür orda çekerim böylece ikinci redüksiyonun kaynağı da beleşe gelir  :D
Emre abi şu arkadaki kısım gerekli birşeyse kaynaklattığım redüksiyonu da kesiyim iki tane yeni redüksiyon alıyım çünkü redüksiyonun yanlarından pirinçleri gireceyi yerleri kesmiştim :-\

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 20 Nisan 2010, 18:38:18 »
şu an makina evde değil o da okulda. Tez için yava yavaş okula taşınıyorum.
Yarın brülörü okula götürür orda çekerim böylece ikinci redüksiyonun kaynağı da beleşe gelir  :D
Emre abi şu arkadaki kısım gerekli birşeyse kaynaklattığım redüksiyonu da kesiyim iki tane yeni redüksiyon alıyım çünkü redüksiyonun yanlarından pirinçleri gireceyi yerleri kesmiştim :-\

Redüksiyonun üzerinde kısa da olsa bir yükselti olması iyidir, hem gaz girişini buraya yerleştirebilirsin (delebilirsin) hem de arkasına eklenti eklemen gerekirse, hava ayar klapası, ya da körük girişi filan buraya eklenebilir. Direkt redüksiyonun üstünde bunların hepsini yapman zor...

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #25 : 20 Nisan 2010, 18:51:55 »
Saol Emre abi.
Şimdi iki redüksiyon ve bir boru almam gerekiyor. borunun bir kısmını da brülörü sabitlerken kullanırım.
Bu arada az önce bişey buldum ama bu benim işimi görür mü acaba
http://www.backyardmetalcasting.com/oliverburner1.html
daha bi kolay ve yapması basit sanki

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 20 Nisan 2010, 20:05:15 »
Saol Emre abi.
Şimdi iki redüksiyon ve bir boru almam gerekiyor. borunun bir kısmını da brülörü sabitlerken kullanırım.
Bu arada az önce bişey buldum ama bu benim işimi görür mü acaba
http://www.backyardmetalcasting.com/oliverburner1.html
daha bi kolay ve yapması basit sanki
Bunun farkı gördüğün üzere üst tarafta bir çanak yok, onun yerine gaz memesi altında hava delikleri var. Tabii ki bu tip basit bir tasarım da çalışır, ancak alev kısmında bence yine de bir genişleme şart, zaten denemelerinde bunu koymuş olduğu görülüyor... Daha bir sürü tür brülör tasarımı var. Tüm mesele tasarım ne olursa olsun gaz yanışı çıkışta düzgün olmalı, havayı rahatlıkla almalı, geri tepme engellenmeli, hava gaz karışımı brülör ucuna doğru homojen olacak kadar hassas meme yerleşimi yapılmalı. Bunun duğunda bir de körüklü sistemler var ki onlar çok daha basit tasarımlar...

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #27 : 20 Nisan 2010, 20:21:40 »
Çok saol abi,
Ben en iyisi bunu tamamlıyım. yarın sabahtan hurdacıyla tesisatçıya gidip redüksiyon ve boruları alır okulda hallederim akşama da resimleri koyarım. O zaman daha kolay yardım edeceksin sanırım.
Tekrar teşekkürler

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #28 : 28 Nisan 2010, 19:18:50 »
Evet sonunda fırsat bulup bugün tamamlayabildim brülörü  ;D
Sonradan aldığım reüksiyon sözde 1.5"- 3" ama dar kısım 52 mm geniş kısım 96 mm geldi. ???
Haliyle bir dünya sorun çıkardı (tabi tamamen beni üşengeçliğimden gidip değiştirmedim)
Boruya büyüke bir pul  yardımıyla tuturuldu. Arkadaki boru parçasıdan vazgeçtim. Pirinçlerde iki manşon daha eklenince ortaya acayip çirkin bişey çıktı.

« Yanıtla #29 : 28 Nisan 2010, 21:16:30 »
Olmuş olmuş, :2up hemde çirkin filan değil gayet güzel olmuş :2up :2up, eline sağlık Akın.

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #30 : 28 Nisan 2010, 22:08:56 »
Saol abi ama daha deneyemedim veya denemeye cesaret edemedim diyim. :D
Tabi şimdi asıl iş var bu arkdaşa bide ocak yapmam lazım yanlız canı sıkılır :(

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #31 : 29 Nisan 2010, 01:41:56 »
Akın, süper olmuş bence de, Kesinlikle iş görecek. Şimdi ilk işin brülörün arkasındaki hava alma yerine bir klapa yapıyorsun, hava miktarını ayarlayabilmek için. Yapması basit, hemen arka tarafın dışına bir civata kaynaklıyor/kaynaklatıyorsun, arka boşluğun şeklinde bir parça yuvarlak saç ya da teneke kesip, dış tarafına bir delik delip bir somunla civataya sıkıyorsun. Yarın resmini çekeyim benim klapanın da bir fikrin olsun. Ocak işi olmadan önce de  brülörü deneyebilirsin, ocaksız da çalışır. Ancak tüp bağlantısına göstergeli regülatör almanı salık veririm. Böylece hem gaz miktarını hem de hava miktarını hassas ayarlayabilirsin, hem ısıyı kontrol edebilir hem de ocak içindeki yanmanın çeliği yakmayacak şekilde oksijeni tüketmesini (redüksiyon ortamı) sağlayabilirsin...

Not: Ağızdaki konsantrik redüksiyonu yarı yarıya kestim son zamanlarda, yanma biraz daha uzakta kaldığından ağızda ısınma çok daha uzak oldu. Konsantrik redüksiyon parabolik bir şekil olduğundan uzun haliyle tam ağzın bitiminde odaklıyordu ateşi, bu da ağız kısmının ocak içinde daha hızlı ısınmasına neden oluyordu. Yarın bunların da resmini çekerim...
« Son Düzenleme: 29 Nisan 2010, 01:47:33 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #32 : 29 Nisan 2010, 18:51:20 »
Emre abi parçaları okulda labratuarda hocama kaynaklattım (ne kadar ayıp :-[) Okula giderken cebime 5 lik bir cıvata atmıştım klapa için, parçaları kaynattık elimde cıvata kaldı
Cıvatayı niye yanıma aldığımı bir türlü hatırlıyamadım ???
Aynen eve geri döndü cıvata yani. Klapada başka bahara kaldı bir ara ayarlarım.

Benim uçtaki redüksiyon ilk halinde arkadakiydi (hava girişi çok küçük olmuş zaten). Pirinçleri gireceyi yerleri kesmiştim. Yukarıda ilk resimde görünüyor. Sorun yaratıp yaratmıyacağını soracaktım ama bak onu da unutmuşum  ??? (bu aralar fazla epoksi, polyester vb soludum galiba )

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #33 : 29 Nisan 2010, 19:22:43 »
Kes gitsin o kertiklerin oradan, zaten biraz kısaltmak lazım...
Bu arada resimleri çekmeyi unuttum, hemen çekiyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #34 : 29 Nisan 2010, 19:35:33 »
Son hali bu:

Dikkat edersen iki somun arasında sıkışıyor klapa, arada bir yaylı pul var, bu sayede kalapayı kapatıp açtığında somun gevşemiyor. Brülörün ağızındaki redüksiyonu ne kadar kısalttığımı görüyorsun, bu haliyle en iyi sonuçları verdi bende...

Kipmen Sanat web sitesi

nebil özköksal

• 79
  • Meslek: emekli
  • Yer: izmir
« Yanıtla #35 : 22 Eylül 2010, 00:22:45 »
Emre bey araştırdığım kadarıyla propan 45 kg tüplerde satılıyormuş.Normal lpg tüpleriyle(12 kg) özel brülörlerle bu ısılara ulaşılamazmı?Veya oksijen asetilenle şalamaya büyük bek bağlayıp fırından randıman alınmazmı?Kömürü denedim her taraf is pis olacak mahalle ayağa kalktı lütfen yardım tşk... :(

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #36 : 22 Eylül 2010, 00:40:11 »
LPG - bütan ev tipi gaz tüpü ile de nerdeyse aynı performansı alırsınız. Ancak bütan daha hafif olduğundan propandan biraz daha tehlikeli sayılabilir. Yine de sonuçta ikisi de tehlikeli, temel güvenlik önlemleri ile ikisi de aynı kapıya çıkar. Aslında brülör bir tornacı için yapılması çok kolay bir alet, eğer bu tip brülörü yapacak birisi varsa cevrenizde bence hiç durmayın yaptırıverin derim, iki-üç boru kaynaklatma ve bir iki paso işi sonuçta. Benim de bu brülörlerden yapma girişimim oldu buradaki arkadaşlar için ancak elimdeki olanaklarla iyi bişeyler çıkartamadım, içime sinmediğinden de bu brülörler hataları düzeltilene kadar tezgahımda yatmaktalar  :-[

Asetilen konusunda hiçbir fikrim yok, bildiğim kadarıyla sadece çok odaklanmış yüksek yoğunluklu bir ısı kaynağı, bir ocakta kullanmak için biraz fazla güçlü gibi, yani ısı kontrolü zor olabilir. Ancak konu hakkında bilgim zayıf olduğundan çok birşey söyleyemiyorum.

Eğer büyük çaplarda dövme işi yapmayacaksanız basit bir şalomo ve bir ytong veya daha iyisi büyük bir refrakter tuğla çok iyi iş görür ufak çapta dövme işi ve ısıl işlem için. Üstelik çok da ucuz ve oldukça güvenli bir çözüm...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #37 : 22 Eylül 2010, 00:55:54 »
Asetilen önermem, oksi - asetilen alevi basıncı yüksek ve şiddetlidir. Kapalı bir ortam soktuğunuzda hemen sönecektir. Asetilenin tutuşma hızı çok yüksek bir gazdır, yanma sonucu ortaya çıkan sıcaklık propanla kıyaslanamaz, normalde isli yanar ancak oksijenle birleştiğinde yüksek sıcaklıklara ( 3200 derece) ulaşabilir, 1.5 atm i geçtiğinde ayrışarak patlama reaksiyonuna girer. Asetilen gazıyla haşır neşir olmadıysanız şimden sonrada olmanızı önermem. Emre Ustanın önerdiği brülör sizin için biçilmiş kaftan.

nebil özköksal

• 79
  • Meslek: emekli
  • Yer: izmir
« Yanıtla #38 : 22 Eylül 2010, 01:04:53 »
Bu lpg brülörlerini gıda çarşısında hatipoğlu diye bir firmada gördüm ardının boruları hava klepeleri ne ararsanız var isterseniz resimlerini çekerim.
Benim yapacağım ısıl işlem tamamen amatör onun için mümkün mertebe küçük vede ekonomiğine kaçmak istiyorum.Basit şalama dediğiniz lpg şalamalarımı?Lehimde falan kullandığımız piknik tüpüyle bile çalışanlardanmı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #39 : 22 Eylül 2010, 01:08:10 »
Aynen nebil Bey,
Eylem Arkadaşın bir konusu vardı, orada paylaşmıştı kendi düzeneğini: http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/ocak-gaz-betondan-bir-saatte-ocak-yapimi/
Sonuçta önemli olan arada bir dğz karbon çeliklerine ısıl işlem yapmak ya da amatör amaçlı dövme yapmak ise bu tip bir ocak fazlasıyla işinizi görür...

Kipmen Sanat web sitesi