Bıçak Sanatı - Forum

Propan brülör

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Propan brülör
« : 06 Ocak 2010, 10:48:39 »
İki gündür sanayideydim. Yeni brülörlerle ve makinelerle uğraştım. Sonunda tüm malzeme ile uğraşılarım bitti.

Evet ilginç bir brülör takdim edeyim: Canavar 1 ve 2  :D

Toplam uzunlukları 55 santimi buluyor. Arka açıklıkları 7.5 cm (3"), Nozul açıklığı 5cm (2").
Parçalar şöyle:

birbirine kaynaklanmış 3" manşon, 3"'ten 1 1/2"'ye konsantrik redüksiyon, ve 1 1/4" manşon. Hava bağlantısı için 3"'ten 2"e redüksiyon. Gövde siyah 35 santim 1 1/4" siyah boru. Nozul 2" - 1 1/2" konsantrik redüksiyon...

Propan girişi için parçalar ise sarı manşonlar, te, sonlamalar ve araya kromdan çektirdiğim paftalı borudan ibaret.

Toplanmış hali de şöyle:

Bu hali ile körüksüz çalışmasını umuyorum.

İstenirse körük takılabiliyor:

Körüklü ve körüksüz halleri:

Birazdan yaptırdığım bu brülörleri teste gideceğim ancak içimden bir ses ağzım kulaklarımda eve döneceğimi söylüyor   8)

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Propan brülör
« Yanıtla #1 : 06 Ocak 2010, 16:28:03 »
emre herşeyiyle gerçekten çok sağlam duruyor,

yanlız keşke ön uçtaki kaynaklı parçayı kaynakla değilde dişli veya geçmeli bir sistemle değiştirilebilir yapsaydın. bir süre sonra curuf yapmaya baçlayacak ve zamanla uc kısında dökülmeler başlayacak ve bu yüzden komple boruyla birlikte değiştirmen gerekecek.

bu arada gaz çıkış noktasındaki memenin deliğinin genişliği ne kadar ??

« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2010, 17:20:35 »
budur :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 06 Ocak 2010, 17:20:51 »
Eveet testten geldim  8)

Acaip güçlüler, ağızda çok az ısınma oluyor, özellikle alev biçimleri çok düzgün...

Keyfim yerine geldi hele şükür...

Propan memelerini yakın çekim yapmamışım kusura bakmayınız. Açıkçası çok basit bir yol izledim:

Bakır te'nin bir ucunda propan hortumu takılıyor diğer iki uca sonlama vidalanıyor. Propan memesi olarak kullanılacak sonlamanın ortasından 1 milim delikler deldim ilk başta. Elimde fazladan sonlamalar var. Birisini 2 milim deldim. 3 milim ile de deneme yapacağım....
Mantık şu:
Eğer körüklü sistemde çalışılıyorsa propan basıncını olabildiğince azda tutup meme deliğini genişletiyorsun, bununla güzel bir sonuç alıyorsun...
Eğer venturi (atmosferik) kullanılacaksa  2 ya da 3 milimlik li sonlamayı çıkarıp 1 milimlik memeyi takıyorsun, basıncı artırıyorsun (değiştirdim, ters yazmışım...)...

Bugünkü denemelerimde öncelikle te ile meme arasında 10 santim kadar bir eklenti takıldığında daha iyi sonuç alındığını farkettim. İkincisi atmosferik kullanımda 1 milimlik delik güzel çalışıyor, ancak körük bağlandığında brülörün daha güçlü olmasını bekliyorsun, bu yüzden memeyi 2 milimlik delikli meme ile değiştirdim ve sonuç son derece güzel. Şimdi 1.5, 2.5 ve 3 milimlik deliklerle denemeler yapacağım yarın veya öbürgün.
Atmosferik sistem konusunda biraz daha çalışma yapmam gerekiyor. Memenin konumu çok önemli atmosferik sistemde...

Ucu maalesef siyah manşon bulamadığımdan vidalı yapamadım, hep galvanezli vardı maalesef, tornacıya da bir servet ödediğimden bir de manşon çektirtmedim, kaynaklatıverdim. Zaten erkek diş açması çok daha kolay, bir de topu topu 50 kuruşluk boru, eskidi mi tüm ön tarafı ıskartaya çıkarabilir ya da tam kaynak yerinden kesip yine bir kosantrik redüksiyon kaynaklayıveririm. Açıkçası oraya koyacağım paftalar da zaten zamanla aşınacağından bence kaynaklatmak daha doğru bir seçenekti, en azından benim için daha az sorunlu olacak...
« Son Düzenleme: 06 Ocak 2010, 17:25:00 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #4 : 06 Ocak 2010, 18:28:14 »
Eriyecek konik parçayı 1.5-2 mm kromdan yaparız olur biter ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 06 Ocak 2010, 18:32:31 »
Eriyecek konik parçayı 1.5-2 mm kromdan yaparız olur biter ;)
Ahh ahh Sefa Usta, kroma para kalmadı  :'(

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #6 : 06 Ocak 2010, 18:38:18 »
bende bir alay artık krom malzeme var  ;) sen konik parçanın ölçülerini ver yeter ( aslında brülör borusu da krom olsa nasıl olurdu?)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 06 Ocak 2010, 18:48:21 »
1 1/4" brülör borusu, 2"den 1 1/2'ye konsantrik redüksiyon uça tarafı. 1 1/4 borunun diğer ucu paftalı, toplamda 30 santim. Krom olsa cakasından geçilmezdi aletin canım :)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 07 Ocak 2010, 12:31:06 »
Bugün 2mm ve 1.5 mm delikli memelerle denemeler yaptım. Bu boyut için ideal olan 1.5 mm delik. Yalnız memenin 10-15 cm kadar 3"-1 1/2" konsantrik redüksiyon tabanına kadar ilerlemesi durumunda en iyi sonuçlar alınıyor. 3mm meme ise körüklü sistemde mükemmel işliyor...
Artık fırın ve ocak yapımına dönüyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
« Yanıtla #9 : 07 Ocak 2010, 13:47:17 »
Emre bey bu propan brülör nerde kullanacaksınız metale delik açmadamı metal eritmedemi yani sormamdaki neden affınıza sığınarak yanlış anlamayın propan brulör diye ilk defa duyuyorum.Belki bildiğim alettir ama bilimsel olunca fransıs kalıyorum:) ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 07 Ocak 2010, 15:16:50 »
Hüseyin, önceki konulara bakarsan göreceksin yapmakta olduğum propan ocaklarımı ve eritme fırınımı (http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/propan-ocak-no-1/ - http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/pota-firini/).
Şu ana kadar 2 adet propan ocağım oldu, zamanla geliştiriyorum. Bunlar genelde dövme ocakları için kullanılıyor. Ancak 200-300 yıldır ülkemizde kaybolmuş başka bir sanatı (pota çeliği) yeniden ülkemize getirmek için yaptığım eritme fırını çok daha yüksek ısılara çıkacak (umarım)...

Daha fazla bilgi için internette "propane forge" veya "propane burner" aramaları yaparsanız bu konuda elalemin yoğunlukla propan ocak kullandığını, kömür ocakların daha çok nostaljik olarak kullanıldığını göreceksiniz. Kömürü ben uzun yıllar dövmek için kullandım ama iş bıçak olunca kömür ile bıçağı eşit ısıtmak müthiş bir ustalık istiyor, bende de o ustalık yok maalesef  :-[

Kipmen Sanat web sitesi

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #11 : 07 Ocak 2010, 15:22:43 »
Teşekkür ederim emre bey biz genelde kömür ve sanayi tüpü kullanırız.Alimünyum balçakları pota içinde eritir kalıplara dökeriz..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 07 Ocak 2010, 15:26:44 »
Sanayi tüpü dediğiniz propan olmasın  ??

Kipmen Sanat web sitesi

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #13 : 07 Ocak 2010, 15:44:35 »
muhtemelen ama bunun hazırları satılıyor pürmüz olarak.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 07 Ocak 2010, 15:52:59 »
Tüpse bütan da olabilir tabii. Örneğin ben işleri büyütmediğimden bir kenarda bir küçük tüpüm var.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 07 Ocak 2010, 15:57:46 »
Galiba şimdi yasaklanmış ama Kırklareli'deki bir ustadan ocaklarda yakın zamana kadar yağ (Mazot?) kullanıldığını öğrendim. Düzeneği de gördüm ve propanda kullanılan brülör sisteminden farksız gibiydi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #16 : 07 Ocak 2010, 16:05:19 »
Emre beyin verdiği (propane forge) tanımlarından arama yaptım propan fırın dediğiniz bizim tüp kullandığımız yöntemin aynısı bence bizim ki tüple yani daha basit emre bey mutfak tüpü dahi kullanılabiliyor ama sanayi tüpü basıncı fazla olmasından dolayı daha kullanışlı bizim burada halen normal tabaka halinde satılan 4034 kalite alman paslanmaz çeliklerini bu yöntemle ısıl işlem yapılıyor. 

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 07 Ocak 2010, 18:17:19 »
1.4043 DIN (AISI 420) çelik için tavsiye edilen ısıl işlem değerleri:

Alıntı
(Roman Landes  http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?fid/47/tid/714216/) alıntıdır:
Eğer dövüldü ise:
- Son dövme aşamasını 800 derecede gerçekleştirin ve hemen ardından  dakikada 30 derece hızla yavaşça 600 dereceye düşürün (800'den 600'e yaklaşık 7 dakika)...

Dövülse de dövülmese de:
- Normalizasyon: 800 derecede 10 dakika demlendikten sonra durağan havada 600 dereceye düşürün ve bunu 3 kere tekrarlayın. Ve ardından yuşuşatma tavını uygulayın (anneal):
- Yumuşatma tavı: 800 derecede 4 ila 6 saat tutunuz, sonra dakikada 30 derece hızla 600 dereceye düşürünüz (800'den 600'e yaklaşık 7 dakika)

Sertleştirme:
-550-600 derece ön ısıtma 1: demleme 3-5 dakika
-900-1000 derece ön ısıtma 2: demleme 3-5 dakika
-Östenizasyon (sertleştirme tavı) 1040 derece, 3-5 dakika dengeleme, 15 dakika demlenme
-60 - 80 derecede ısıtılmış yağda su verilir (alternatif olarak 4 bar basınçlı azot ile)
- En azından -70 derecede sıfır altı işlem - süre en az 1 saat (su verme ile sıfır altı işlem arasında en fazla 2 saat süre geçebilir)
- Yavaşça oda ısıssına geldikten sonra 150 derecede 2 saat menevişlenir ardından soğuk suda soğutulur.
-Soğutmanın hemen akabinde 1 saat daha -70 derecede sıfır altı işlem uygulanır.
-Yavaşça oda ısıssına geldikten sonra 150 derecede 2 saat menevişlenir ardından soğuk suda soğutulur.
-Soğutmanın hemen akabinde 1 saat daha -70 derecede sıfır altı işlem uygulanır.
-Son meneviş 150 ile 200 derece arasında, istenilen sertliğe göre 2 saat...

Bu işlemlerin sonunda elde edilecek en yüksek sertlik 59-60 HRC arasında olacaktır...
Bunun dışındaki yöntemlerle uygulanan ısıl işlemlerde çeliğin tam performansı elde edilemez...

Eğer bu yöntemlerin uygulaması mümkün değilse ısıl işlemi daha basit çelikler seçilmelidir...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 07 Ocak 2010, 18:50:12 »
Propan denilen tüpler genelde Bütan Propan karışımıdır. Bütan'ın BTU'su litre başına Propan'dan çok az daha fazla olmasına rağmen (bütanın galon başına BTU'su yaklaşık 102.000 BTU, Propan galon başına 91.000 BTU) Propanın donma noktası bütandan daha azdır ve gaz özellikleri bütandan daha güvenlidir. Bu yüzden genelde dövme ve eritme ocaklarında propan tercih edilmektedir. Doğal gaz'ın galon başına 21.000 BTU enerjisi vardır. Mazotun ise galon başına 110.000 BTU değeri vardır....
« Son Düzenleme: 07 Ocak 2010, 19:02:46 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #19 : 19 Nisan 2010, 22:53:02 »
Böyle eski konuları hortlatıp duruyorum ama konu kiriliği olmasın diye burdan sorayım dedim sorumu.

Eksikleri tamamlamaya devam
sıra geldi brülöre;
hurdacıdan boru ve redüksiyon alındı,
tesisatçılardan (zira parçaları tek bir yerden toplamak mümkün olmadı) pirinç parçalar alındı,
kaynakçıda boru ve redüksiyon birleştirildi.

Bu arada malzemeleri alırken baya bir yoruldum. Öğrenecek çok şey var;
ne nerde satılır, nerde adama kazık atılır. Yavaş yavaş öğrenicez artık.

Eve geldim kabaca redüksiyonda pirinç parçaların (bu parçaların birleşince aldıkları bir isim var mı) geleceği yerleri kestim. Tam olmasada şimdilik idare eder. Yada işin gerçeği biraz daha gürültü yaparsam komşular kapıya dayanacak. Bir ara düzeltirim artık.

Gelelim sorulara;

Bu pirinç parçalar arasıda izolasyon yapmam gerekir mi? yada mümkün mü? Brülörün arka tarafında oluşacak sıcaklık izolasyon konusunda sıkıntı yaratacak kadar yükseliyor mu?

Emre ve Gökan abinin yaptıkları brülörlerde ön taraftada bir redüksiyon var, bu gerekli birşey mi yoksa olmasa da olur mu?

Şimdiden teşekkürler.