Tam bunları yazmıştım. Sefa'nın mesajı geldi. Ne derseniz o olsun.- o -
Kendi kafamda oluşanları toparlayayım:Birilerinin yapabileceği, hep birlikte yapabileceğimiz ya da tek tek yapabileceğimiz oluşuna bakmaksızın yapılabilecekleri listelemeye çalıştım.
. Riskli işlerden kaçınılabilecek olanlardan kaçınmak. Örneğin madenciliğe mümkün mertebe son vermek.
. koşulları değiştirmek
. işçilerde iş güvenliği bilinci/eğitimi/denetlemesi
. işverene iş güvenliği bilinci/eğitimi/denetlemesi
. iş yerlerinde uygulananan metod/teknolojinin ve iş güvenliği donanımının modernizasyonu
. İşçinin iş verenden ve sistemden hak aramasının önünün açılması
. Acil durumlara müdahalenin geliştirilmesi
. acil durum personelinin ve vatandaşların bilinci/eğitimi/denetlemesi
. Aci durum organizasyonlarında uygulananan metod ve donanımının modernizasyonu
. Bu konularda araştırma yapacak, çözüm üretecek, eğitim verecek enstitülerin tesisi.
. İş kazazedelerine ve ailelerine yardım
. Şimdiye dek olan geçmiş kazaların malülleri ve malül ile kayıp yakınlarının, bunların ihtiyaçlarının belirlenmesi
. yardım götürecek organizasyonların bulunması ve bunların desteklenmesi
Önerim, bu başlangıç listesinin geliştirilmesi ve altının doldurulmasıdır.- o -
Riskli işlerden kaçınılabilecek olanlardan kaçınmak* Termik santrallerin zaten etkisi malum olduğundan kömür santrallerinden kaçınabilmek zaten faydalı, bunu biliyoruz. Kömür santrallerini azaltmak hem çevreye katkı sağlayacak hem de belki bir iki madenin kapatmaya imkan verecek.
* Kapalı madenlerin bazıları belki açık sisteme dönüştürülebilir. Bu çalışmayı şimdi buldum, daha okumadım. Okumakta fayda olabilir:
http://orhankural.net/wp-content/uploads/2012/04/A%C3%A7%C4%B1k-ve-kapal%C4%B1-maden-i%C5%9Fletmecili%C4%9Finin-%C3%A7evresel-etkileri.pdf- birlikte devam edelim -