Bıçak Sanatı - Forum

Tarihte ÖZENGİ , ZIRH , OK UÇLARI

mustafa

• 306
  • Meslek: otomotiv montaj
  • Yer: almanya
Ynt: Tarihte ÖZENGİ , ZIRH , OK UÇLARI
« Yanıtla #20 : 29 Mayıs 2014, 12:41:51 »
Konuya meraklı arkadaşlara Prof.dr İbrahim Kafesoglu Hocanın "Türk milli kültürü"isimli kiyabını tavsiye ederim .Çok tafsilatli ,dipnotlarda konuya hakim yabancı Türkologların kaynaklarida verilmis .
Ehli irfan meclisinde eyle kesbi marifet,cahile yar olma nadan olursun akibet.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 17 Ekim 2014, 16:53:12 »
... komposit yayın icadı çok dah eskidir Türklerden cok daha önce İskitler kullanmistir bu yayi ...

Atalarımızın teknolojisine dair makale ararken "Reopened Xiongnu Tombs from the 3rd century BC to 2nd century AD in Mongolia and Russia" adlı, Rob Van Der Veen tarafından yazılmış bir teze rastladım. Yani Moğolistan ve Çin'deki yeniden açılmış Hun mezarları...

Çokça Hun mezarında yaylara ait kemik plakalar çıkmış. Hatta gördüğüm kadarıyla bunlar bıçak ve kılıca göre daha popüler. Tabi bu makaledekilerin önemli kısmı soyulmuş mezarlar olduğundan dolayı metal eşyanın değerli bulunup alınmış olması da olası...

Bkz.: Ancient Grave Looting Reinterpreted - https://www.academia.edu/4298288/Ancient_Grave_Looting_reinterpreted_Reopened_Xiongnu_Tombs_from_the_3rd_century_BC_to_2nd_century_AD_in_Mongolia_and_Russia
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #22 : 20 Ekim 2014, 09:36:55 »
Benim aklıma takılan ise, tarihte Türk atı diye geçen ve nesli sanırım tükenmiş olan, kısa bacaklı, uzun tüylü, oldukça dayanıklı bir at türüne binerken Türklerin neden üzengiye ihtiyaç duyacağı. Hatta bazı kaynaklarda, Türklerin bu at üzerindeyken ayaklarının yere değdiği geçer.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

gabe

• 70
  • Galip
  • Meslek: yazar grafiker programcı
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #23 : 20 Ekim 2014, 10:03:13 »
sanırım bir karışıklık var. Türk atı denildiğinde Moğolların pek sevdiği küçük ve çevik at aklınıza geliyor. Bu konuda Türklerle karşılaşan yabancıların yazdıkları kaynaklarda farklı görüşler var. Moğol atından çok Anadolu ve Orta Doğu'da Türklerin Ahalteke cinsi şu mükemmel ve heybetli yaratığa bindikleri anlatılır.

Türkler üzenginin mucidi olabilirler. Ama kesin bir anlatı yok. Ama mesela şu an dünya çapında standart olarak kullanılan eğerler Türk tipinden yola çıkarak geliştirilmiş; o biliniyor.

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #24 : 20 Ekim 2014, 19:20:52 »
akalteke cinsi  atların pekte uzun bir tarihi olmadığını bir kitapta okumuştum fakat ordan sonra kitabı okumayı bıraktım sonra da bulamadım ::) ama bu cinsin yeni bir cins olduğunu kabul edersek Moğol atları türklere en yakın atlar oluyor ::) bu arada en sevdiğim at tipidir Moğol atları :2up
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

gabe

• 70
  • Galip
« Yanıtla #25 : 20 Ekim 2014, 19:41:59 »
Devrim kardeşim o kitabı okumayı bırakman iyi olmuş :)

Wikipedia'dan >  "Ahal Teke bir Türkmen atıdır. Bilimciler Ahal Tekeyi, 3000 yıl evvel insanlar tarafından ilk evcilleştirilmiş at türü olarak görürler. ".

Orta Asya'da ortaya çıkmış, Ruslar tarafında da kayıt altına alınmış bir tür Ahalteke / Akalteke.

Türkçe Wiki'deki bilgiler biraz hamasi olabilir diyelim, ingilizcesi'nde daha can alıcı bilgiler mevcut:

http://en.wikipedia.org/wiki/Akhal-Teke

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
« Yanıtla #26 : 20 Ekim 2014, 19:44:58 »
ah birde İngilizcem olsa daha neler yaparımda ben 8) :-[ demekki o kitaba devam etmekte hayırlı değilmiş  O:-)
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

gabe

• 70
  • Galip
« Yanıtla #27 : 20 Ekim 2014, 19:49:05 »
bence bu kadar internet okuryazarı olan bir delikanlı olarak ingilizcen olmaması çok büyük eksiklik.
şimdi sana belki biraz sallama ya da komik gelecek ama biz senin yaşlarındayken zorlaya zorlaya teknik makale okurduk lisede :) cümleyi yazdıktan sonra okudum kendim bile güldüm; neyse. bence kendi kendine bile geliştirebilirsin.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #28 : 20 Ekim 2014, 19:55:24 »
Türk atlarından bahsederken diğer atların da kökenine bakmak gerek. Arabistan coğrafyasının at türünün doğal olarak varolmasına uygun olmadığı aşikar. İngiliz atlarının da Arap atlarından geldiğini hayal meyal hatırlıyorum.Yani ihtimaller muhtelif.  8)

Valla ben Devrim forumda bu kadar vakit geçiriyorken derslerine nasıl vakit ayırıyor bilemiyorum.  >:D Ertesi gün derste uyuduğundan şüpheliyim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
« Yanıtla #29 : 20 Ekim 2014, 20:02:52 »
bence bu kadar internet okuryazarı olan bir delikanlı olarak ingilizcen olmaması çok büyük eksiklik.
şimdi sana belki biraz sallama ya da komik gelecek ama biz senin yaşlarındayken zorlaya zorlaya teknik makale okurduk lisede :) cümleyi yazdıktan sonra okudum kendim bile güldüm; neyse. bence kendi kendine bile geliştirebilirsin.
abi esağfirullah sallama felan değildir doğrudur ;) ama doğrusunu söyleyeyim İngilizceden 9. sınıfta soğudum sonrada hiç umursamadım ^-^ aslında çalışarak gerçekten öğrenilebilir :-\
Türk atlarından bahsederken diğer atların da kökenine bakmak gerek. Arabistan coğrafyasının at türünün doğal olarak varolmasına uygun olmadığı aşikar. İngiliz atlarının da Arap atlarından geldiğini hayal meyal hatırlıyorum.Yani ihtimaller muhtelif.  8)

Valla ben Devrim forumda bu kadar vakit geçiriyorken derslerine nasıl vakit ayırıyor bilemiyorum.  >:D Ertesi gün derste uyuduğundan şüpheliyim.
Eylem ustam bu bahsettiğim kitapta da yazıyordu başka kaynaklarda da okuduğum ve gördüğüm kadarıyla nerdeyse tüm dünyaya atı Türkler tanıştırmış ^-^ derste pek uyumuyorum ama uyuma numarası yapıp hocaları nakavt etme stratejisi uyguluyorum >:D