Bıçak Sanatı - Forum

d2 evde su verme

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Ynt: d2 evde su verme
« Yanıtla #60 : 08 Eylül 2014, 12:28:52 »
Forumda benim ve başka arkadaşların yaptığı başarılı fırınlar mevcut.Onlardan fikir edinebilirsiniz. Fırın yapmak çok zor değil ama tabiki biraz maliyetli.ben 500 tlye mal etmiştim.Birde fırında 3 fazlı gerilim kullanma imkanınız varsa kesinlikle 3 fazlı yapın.
Keşke herkes kendi fırınını yapacak kadar elektrik okumuş olsa. Keşke herkes bi fırın edinecek bir bant zımpara edinecek yer ve maddi imkan sahibi olsa. Keşke herkesin sanayi elektriğide denen 3 fazlı elektrik imkanı bulunan bir atölyesi olsa. İnanın bu forumda o zaman sadece muhteşem işlerimizi paylaşırdık. Çünkü kimsenin başka sorunu kalmazdı.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #61 : 09 Eylül 2014, 00:09:51 »

Aslında yalıtım işini ytong tuğladan denemek belki olumlu sonuç verebilir. Çokda ucuz olur.Termokuplu ben 30 tl ye almıştım. Kontrolörüde 90 tl ye .Rezistanslarda 10 lira falandı.Benim yaptığım masrafın çoğu yalıtıma gitti aslında.Yani 500 tl ye değilde 150 tl gibi bir rakama belki mal edilebir diye düşünüyorum.Ama ne kadar başarılı olur ? denemek lazım. 3 fazlı gerilim benim atölyemde de yok malesef keşke olsa keşke. 3 fazlı motorda daha ucuz elektrikte daha ucuz ve her şey çok daha verili.
 Elektrik bilgisine gelince yani bu konuda tecrübe ve bilgi şart.Malzemeleri ayarlayın isterseniz yardımcı olmaya çalışırım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #62 : 12 Eylül 2014, 16:52:34 »
Etrafı iyi izole edilirsen sorun olmaz, linki verilen termokupl zaten bu şekilde fırına filan sokulamaz, kabloları ve sensörü kromlu bir boruya yerleştirip izole etmek lazım.
Emre Usta'nın bir paylaşımından yola çıkarak son şeklini vermiştim. bu şekilde kullanıyorum

daha epeyce götürecek gibi.

Bu konuda şöyle bir tavsiyem olmuştu:

...
Ha, ocağınızın sıcaklığını elektronik yardımıyla yönetme durumunda değilseniz amacınız yalnızca sıcaklığı ölçmek ise

5 Dolar civarına şunlardan bir tanesini ve ayrıca bunun yanında geleni boşverip uygun bir termokupl almanız yeterli olacaktır.

www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=tm-902c

Yukarıda linkini verdiğim termometre ile kullanmak için aşağıdaki linktekilerden bir termokupl almak uygun olacaktır:

http://www.ebay.com/sch/sis.html?_kw=New+3m+High+Temperature+-100~1250+Degree+Thermocouple+K+type+100mm+Probe+Sensors&_id=360733426471

Temsili foto:

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #63 : 12 Eylül 2014, 17:27:55 »
Linkteki termokupl den aldım 1000 dereceye kadar ölçüm yaptım üstünü denemeye zamanım olmadı maalesef.
Okinawian

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #64 : 12 Eylül 2014, 19:03:29 »
Etrafı iyi izole edilirsen sorun olmaz, linki verilen termokupl zaten bu şekilde fırına filan sokulamaz, kabloları ve sensörü kromlu bir boruya yerleştirip izole etmek lazım.
Emre Usta'nın bir paylaşımından yola çıkarak son şeklini vermiştim. bu şekilde kullanıyorum

daha epeyce götürecek gibi.

Bu konuda şöyle bir tavsiyem olmuştu:

...
Ha, ocağınızın sıcaklığını elektronik yardımıyla yönetme durumunda değilseniz amacınız yalnızca sıcaklığı ölçmek ise

5 Dolar civarına şunlardan bir tanesini ve ayrıca bunun yanında geleni boşverip uygun bir termokupl almanız yeterli olacaktır.

www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=tm-902c

Yukarıda linkini verdiğim termometre ile kullanmak için aşağıdaki linktekilerden bir termokupl almak uygun olacaktır:

http://www.ebay.com/sch/sis.html?_kw=New+3m+High+Temperature+-100~1250+Degree+Thermocouple+K+type+100mm+Probe+Sensors&_id=360733426471

Temsili foto:

Ustam teşekkür ederim. Verdiğiniz linktekileride görmüştüm fakat ölçüm cihazına uyacağından emin olamamıştım. Yedek almak istiyordum bende bunlardan edinelim uygun dediniz madem.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #65 : 12 Eylül 2014, 21:55:49 »
Bu aslında yine de uymuyor. Termometrede fiş var bunda da pabuçlar. Ya termometrenin yanında gelen termokuplun fişi ile bunu birleştireceksiniz, ya ayrı bir fiş alacaksınız ya da biraz üç kağıy yaparak bunu termometreye sokuşturacaksınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #66 : 13 Eylül 2014, 10:40:29 »
Bu aslında yine de uymuyor. Termometrede fiş var bunda da pabuçlar. Ya termometrenin yanında gelen termokuplun fişi ile bunu birleştireceksiniz, ya ayrı bir fiş alacaksınız ya da biraz üç kağıy yaparak bunu termometreye sokuşturacaksınız.

Elektronik olarak uyuyorsa problem yok. Türk usulü fiziksel olarak her türlü uydururuz  :D . Aracın lastiği altında micarta preslemiştim bi ara  ;D pratik çözümde sıkıntı yok.Teşekkür ederim bilgiler için.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #67 : 19 Eylül 2014, 14:38:53 »
Evde D2ye ısıl işlem denemelerim inatla devam ediyor. Sıcaklık ve sıcaklık kontrolü olayını çözdüm. Ustaların tavsiyeleri doğrultusunda karbon kaybı olayını da çözersem olay tamamdır. Bence bir işe kalkışınca koparana kadar bırakmamak lazım. Iki profil bolca zaman ve işgücü harcadım şu ana kadar. Ama 50 tl lk ekipmanla 1100 c derecelere çıkmayı 5 dolarlik termokupl ile sıcaklığı ölçüp manuel olarak sabit tutmayı başardim. Az kaldı 100 tl bile tutmayan ekipman bolca gayret ve taşi delen azimle başarılamayacak bi konu değil bence ve bunu tüm forumdaşlar için ispatlıyacağim. Bence vazgeçmeyin bolca okuyup ustalardan tavsiye alın. D2 bizden korksun

Makalelerden okuduğum kadarıyla D2, su verme tavlaması sırasında ısı kontrolünün çok çok iyi olması gereken bir çelik. Ortamdaki oksijenin D2 den uzak tutulması da şart. Gerekli olan yüksek ısı da cabası...

Bu şartlar altında, bu fiyata, D2'ye güvenli şekilde evde su verebilirseniz, kellemi alabilirsiniz!

Kolay gelsin!  :2up
Uykusuzluktan ölüyorum ama uyandığımda size bir sürprizim olacak :). Gerçi çelik d2 değil n695 ama çok fark yok ısıl işlemlerinde. Mekanik bir kusur dışında ki oda son anda aceleden oldu işlem tamam gibi.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #68 : 19 Eylül 2014, 14:49:27 »
Kellem tehlikede demek! Eyvah eyvah!  :)) Başarılı olmanızı neredeyse sizden fazla istiyorum. Bol şans!