Bıçak Sanatı - Forum

d2 evde su verme

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Ynt: d2 evde su verme
« Yanıtla #20 : 07 Eylül 2014, 15:35:52 »
 Evde D2ye ısıl işlem denemelerim inatla devam ediyor. Sıcaklık ve sıcaklık kontrolü olayını çözdüm. Ustaların tavsiyeleri doğrultusunda karbon kaybı olayını da çözersem olay tamamdır. Bence bir işe kalkışınca koparana kadar bırakmamak lazım. Iki profil bolca zaman ve işgücü harcadım şu ana kadar. Ama 50 tl lk ekipmanla 1100 c derecelere çıkmayı 5 dolarlik termokupl ile sıcaklığı ölçüp manuel olarak sabit tutmayı başardim. Az kaldı 100 tl bile tutmayan ekipman bolca gayret ve taşi delen azimle başarılamayacak bi konu değil bence ve bunu tüm forumdaşlar için ispatlıyacağim. Bence vazgeçmeyin bolca okuyup ustalardan tavsiye alın. D2 bizden korksun
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

« Yanıtla #21 : 07 Eylül 2014, 15:36:53 »
Osman folyo Sezgintay da varmış galiba bilgin olsun.
Eğer hala aynı folyo ise boşverin derim.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #22 : 07 Eylül 2014, 16:40:38 »
Evde D2ye ısıl işlem denemelerim inatla devam ediyor. Sıcaklık ve sıcaklık kontrolü olayını çözdüm. Ustaların tavsiyeleri doğrultusunda karbon kaybı olayını da çözersem olay tamamdır. Bence bir işe kalkışınca koparana kadar bırakmamak lazım. Iki profil bolca zaman ve işgücü harcadım şu ana kadar. Ama 50 tl lk ekipmanla 1100 c derecelere çıkmayı 5 dolarlik termokupl ile sıcaklığı ölçüp manuel olarak sabit tutmayı başardim. Az kaldı 100 tl bile tutmayan ekipman bolca gayret ve taşi delen azimle başarılamayacak bi konu değil bence ve bunu tüm forumdaşlar için ispatlıyacağim. Bence vazgeçmeyin bolca okuyup ustalardan tavsiye alın. D2 bizden korksun
Oldukça merak ettim bu yöntemi ustam. D2 de bi tarafa yöntem pratikse karbon çeliklerine kendimiz su verme şansına ulaşabiliriz.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #23 : 07 Eylül 2014, 16:50:18 »
Ustalik için birkaç yıl çalismamiz sart öncelikle. ben çırağın yardimcisiyim şu an . Paylaşimlarimda kullandigim yöntemleri surekli paylaşiyorum arzu eden olursa forumdaki ustalarimdan ogrendigim ve halihazirda uyguladigim yontemleri tekrar fotograflayip paylasirim. Karbon celiklerine rahatlikla evde balkonda su verebilirsiniz bence.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #24 : 07 Eylül 2014, 17:20:11 »
Yok hocam çelik folyo. Sağolsun Ertuğrul ustamıza sormuştum.

« Yanıtla #25 : 07 Eylül 2014, 17:39:05 »
Yok hocam çelik folyo. Sağolsun Ertuğrul ustamıza sormuştum.
Bende oradan gelen folyo var, folyoyu tavlamadan sarmak mümkün değil.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #26 : 07 Eylül 2014, 21:04:05 »
Bu folyolar 0.05mm lik olanlardan mı yoksa dahamı ince 0.02mi

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #27 : 07 Eylül 2014, 21:34:21 »

Makalelerden okuduğum kadarıyla D2, su verme tavlaması sırasında ısı kontrolünün çok çok iyi olması gereken bir çelik. Ortamdaki oksijenin D2 den uzak tutulması da şart. Gerekli olan yüksek ısı da cabası...

Bu şartlar altında, bu fiyata, D2'ye güvenli şekilde evde su verebilirseniz, kellemi alabilirsiniz!

Kolay gelsin!  :2up

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #28 : 07 Eylül 2014, 21:39:27 »
 Deneyip hep birlikte göreceğiz, çok iddialı gelmiş olabilir belki ama biraz daha araştırma yaparsak birşeyler olacak gibi. Hoş başaramasamda bu beni denemekten alıkoymayacak. Ille olacak diye birşeyde yok ama bu konuya kafayı takmış durumdayım. Bolca d2 çelikte tedarik ettim. En fazla tecrubemiz artar. Ben yuzlerce kez denemeden olmaz demem.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #29 : 07 Eylül 2014, 21:45:20 »
Merakla bekleyeceğim. Gerçi ustalar daha iyi bilir ama, bakır folyoyu (saf bakır olmalı yalnız) bir düşünün isterseniz.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #30 : 07 Eylül 2014, 21:53:05 »
Sıcaklığı kontrol işini çözdüyseniz pekte birşey kalmamış demektir. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #31 : 07 Eylül 2014, 21:56:55 »
Pek bişey kalmadi zaten sıradaki deneme başarili olacak inşallah. Ha olmassa noolur sıradakine geçeriz :)

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #32 : 07 Eylül 2014, 22:02:46 »
  Haskurt isimli arkadaşımında bi denemesi oldu bu gün yakında paylaşır. D2 çeliğe evde ısıl işlem yapti O'da ben ortadan kesilmiş bi çivi gördüm :) . Hayırlısı bakalim

« Yanıtla #33 : 07 Eylül 2014, 22:21:17 »
Bakır 1080 derece erir. Ben denemiştim zamanında ama çok verim alamadım, fırın ortamındaki sıcaklık salınımından ötürü bir ara bakır eriyor, denemenizi önermem ama deneyip kendiniz de deneyim kazanmak isterseniz o başka. D2 ile ilgili neredeyse sürekli çivi veya demir kesmeyle ilgili yazılar görmeye başladık  ::) bunda şaşılacak bir durum yok ve bunun olması ısıl işlemin doğru yapıldığını kanıtlayıcı birşey değildir. Şöyle düşünün, D2 nin içeriğindeki diğer alaşım elemanları olmasaydı zaten D2 1095 gibi bir çelik niteliğinde olurdu. Zaten karbonu yüksek bir çelik, siz normal koşullarda bu kadar karbona sahip alaşımsız bir çeliğe de ısıl işlem uygulayıp sertleştirseniz o da çiviyi demiri keser. Hatta araç makaslarından yapılan aletler bile çiviyi vs keser. Bunun üzerinden giderseniz yanlış olur.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #34 : 07 Eylül 2014, 22:37:50 »
  Ustam bu konudaki kriterler belli çivi kesme olayı işin keyfii tarafı. Bu bir kriter olarak kabul görür demedi ustalarımız bizde kriter olarak görmedik. Ustaların izinde ve yolundayız inşallah. Sertlik ölçümünü ısıl işlemcide yaptiracağim bir dahaki denemede

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #35 : 07 Eylül 2014, 22:44:12 »
Bakır 1080 derece erir. Ben denemiştim zamanında ama çok verim alamadım, fırın ortamındaki sıcaklık salınımından ötürü bir ara bakır eriyor, denemenizi önermem ama deneyip kendiniz de deneyim kazanmak isterseniz o başka. D2 ile ilgili neredeyse sürekli çivi veya demir kesmeyle ilgili yazılar görmeye başladık  ::) bunda şaşılacak bir durum yok ve bunun olması ısıl işlemin doğru yapıldığını kanıtlayıcı birşey değildir. Şöyle düşünün, D2 nin içeriğindeki diğer alaşım elemanları olmasaydı zaten D2 1095 gibi bir çelik niteliğinde olurdu. Zaten karbonu yüksek bir çelik, siz normal koşullarda bu kadar karbona sahip alaşımsız bir çeliğe de ısıl işlem uygulayıp sertleştirseniz o da çiviyi demiri keser. Hatta araç makaslarından yapılan aletler bile çiviyi vs keser. Bunun üzerinden giderseniz yanlış olur.

Anladım hocam. Bakırın erime derecesi ile D2'nin su verme derecesi arasında güvenli pay yok, bu nedenle bakırdan verim alınamıyor.

D2'ye düzgün şekilde su verildiğini, evde nasıl anlayacağız peki? Var mıdır laboratuvara uğramadan anlamanın yolu?

« Yanıtla #36 : 07 Eylül 2014, 23:08:27 »
Test edecek malzeme olmayınca ( mikroskop vs) evde anlayamazsınız. Anlamak çok gerekmiyor aslında. Olması gerekenleri olması gerektiği gibi yaptığımızda, olması gereken sonucu zaten alıyoruz.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #37 : 07 Eylül 2014, 23:21:34 »
5 Dolarlık termokupl nerde satılıyor bende isterim.
İnternette yyaptığım araştırmalarda 70-80 lira altı k tipi termokupl bulunmuyor

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #38 : 07 Eylül 2014, 23:23:21 »
Teşekkürler! Ortaya kellemi koyduğumdan, başarılı olmaması gerekiyor arkadaşın!  >:D

Şaka şaka, başarılı olmasını candan arzu ederim.

Pek çok ustamızın örnek işleri gibi, bu da cesaret verici bir örnek olacak bizlere.

Bol şanslar!

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #39 : 07 Eylül 2014, 23:29:48 »
  Sefa hocam demiri kesmek ısıl işlemin doğru yapıldığını göstermez diyor saygı duyarım. Ama ben 10 luk inşaat demirini çekiçle vurarak defalarca kesip koparan vede ağzı bozulmayan bıçağa olmuş bu derim doğrusu. Daha ne olacak ki. Pirinç testini geçince başarılı sayılan bıçak 10 luk demiri çatır çatır kesince neden başarılı sayılmasın ki. Hazır satılan hangi bıçaktan bu performansı bekleyebiliriz. Geçen gün hazır bir bıçağım teneke keserken kırıldı valla.
  Geçen gün bir başlık açtım sertlik ölçüm cihazı kullanan varmı varsa ne marka gibi hiç cvp gelmedi ilginç :-[