Bıçak Sanatı - Forum

Propan brülör..

tarpoon

• 4739
Propan brülör..
« : 19 Ekim 2010, 14:39:48 »
bugun kafama bırden estı ve bu ufaklığı yapayım dedımç ;D   boru 2,lik 25 cm boyunda arka memeyı kendım yaptım 16,lık sarı malzemeden, sarının  boyu 10 cm içini 8lik matkap ile deldım .
dığer tarafına hortumu bağlayacağım parcayı teflon takvıyesı ıle monte ettım.   sarı malzemeden yapılan parcaya ilk önce 1mm matkap ucu  ıle meme deliğini olusturdum. 

bu saanırım yeterlı gelmedı daha sonra meme dedığını 1,4mm ıle genıslettım bu arada borunun uzerındekı
hava delıklerı sırası ıle 8x10x12,lik matkapla buyutuldu. ancak yınede istedığım yakıt +hava karısımına ulaşamadım :-\
  resımlerdekı yanma tup vanaları sonuna kadar acık iken cekıldı , ayarsızlıktan dolayı hala tam mavı alevı olusturamadım, sankı basınç az gıbı geldı bana ama tupum yenı ve ayarlı dedantör var uzerınde :-[
45 dk bukadar oldu ancak ,sanırım hava hala az gelıyor son ayarları yaptıktan sonra detayları sızlerle paylaşacağım..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ynt: Propan brülör..
« Yanıtla #1 : 19 Ekim 2010, 19:00:44 »
Taner iyi gidiyor hava deliklerini bir iki tane daha arttırıp dene istersen, alevin merkezi sanki mavi gibi, çok mu isli yanıyor.

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 19 Ekim 2010, 21:06:15 »
Taner bu brülöre bakınca çıkan ateş benim hazır brülöre göre derenin yanında koca bir akarsu gibi. sanırım benimkinden verim alınmayacak.  sanada başarılar dilerim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 20 Ekim 2010, 02:03:47 »
Taner nedense sanki fazla bile hava alıyormuş gibi alev, bir parça teneke ile kabaca bir deliklerin önünde döndürdüğünde  delikleri kapatan bir ayar parçası denesene, sanki çok ince bir ayarla güzel olacakmış gibi alev... Bir de gaz giriş borusu ve dolayısı ile meme ucunu biraz öne almak için bir iki tae daha delik delsen öne doğru, sanırım 4-5 santim öne kaysa meme iyi bir karışım olabilecek.
Eline sağlık, bu hali ile bile çok güzel ocak işler, ama hava ayarı şart...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 20 Ekim 2010, 22:27:10 »
Taner iyi gidiyor hava deliklerini bir iki tane daha arttırıp dene istersen, alevin merkezi sanki mavi gibi, çok mu isli yanıyor.

Sefa ustam bugun extra bır delık daha ekledım , ve ı6,lık matkapla deldım sonuç uzunca masmavi bır alev topu .
hava az gelıyormuş  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 20 Ekim 2010, 22:29:28 »
Taner bu brülöre bakınca çıkan ateş benim hazır brülöre göre derenin yanında koca bir akarsu gibi. sanırım benimkinden verim alınmayacak.  sanada başarılar dilerim.
teşekkur ederım ,anladımkı şaloma ile olmayacak bu işler. ısıl işlem fırınını alana kadar kendı yaptığımla devam edeceğim..  :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 20 Ekim 2010, 22:47:05 »
Emre bizim ufaklığın derdi yeterince hava alamamasıymış. Delik adedini 4'e çıkardım 16'lık matkapla genişlettim. Şu anda gayet güzel yanıyor. Hızımı alamadım bir tanede senin büyükten yaptım bugün  >:D

Memeleri değişebiliyor. İlk olarak 1mm lik memeyle deneme yaptım. Bana göre alevi vasat kaldı. 1.4 mmlik olanı taktım. Eh işte bir şeyler oldu. Ama bende tatminsizlik varya ! 

Taktım 2mm lik memeyi gazıda açtım  8) Karsimda kocamannn masmavii bir alev topu duruyordu  :2up

Yanlız arka tarafı hiç bir şekilde kapatamıyorum hava az geliyor. Arka redüksiyon tamamen açık. Ayarlarını yaptım.
Aliminyumu rahatlıkla eritebiliyor. '' Ustayı taklit etmek lazım  ;D ''
Şarjım bittiği için resimleri çekemedim yarın inşallah resimleri ekleyeceğim.

« Yanıtla #7 : 20 Ekim 2010, 23:39:01 »
Hadi geçmiş olsun  :2up :2up sevindim. Yahu aluminyumu zaten eritir nedir ki zaten bu arkadaş 660 dereceler civarında erir, lafımı olur yani, senin canavara çerez sayılır ;).
En arkadaki redüksiyonun üzerine hava ayar deliği yapmak istersen bir resim ekliyorum çok yararı olur. Redüksiyonun çapında iki tane yuvarlak sac kesip, her ikisininde taralı kısımlarını boşalt. Ortada da kaçlık civata takacaksan o çapı kurtaracak bir yuvarlak alan bırak ve en ortalarını del. Bu ikisini bir civatayla birleştirdiğinde üstekini çevirdiğinde istediğin gibi boşlıkları açar kapatır. Ben altıgen çizdim ama sen sekizgen ongen vs yapabilirsin.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 21 Ekim 2010, 00:25:16 »
guzel fıkır  ;)   ama benımkıni çok az kapatsam dahı alev rengı hemen değişiyor.  acaba arka redıksıyonu buyutsem faydası olurmu ?

bır sekılde havayı fazla alsa  mesela arkaya bır boru ılave etsem hava akımını  suratlendırmek ıcın ufak bır fan koyabılırım..
hanı asırı besleme gıbı dusundum . 
alevın cıktığı en uctakı redıksıyonun baslangıc yerıne kadar tutabılıyorum ısınma yok . ama yarın bır boy buyuk redıksıyonla denıyeceğim. :-\

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 21 Ekim 2010, 00:51:38 »
Hehehe, bu gidişle brülörler büyüyüp bir roket yaparmışsın, redüksiyonu büyüteyim, daha hava alsın, alev büyüsün filan derken  :))
Şaka bir yana çok güzel haber çözmüş olman prülör konusunu. Gerçekten yapması çok basit değil mi? Hatta fazla basit. Yine de bir o kadar zor düzgün işleyen birini yapabilmek. Hayat boyu süren bir ince ayar dünyasına giriyorsun ilk brülörünü yaptığın andan itibaren.Sanayi tipi propan tüpünün basınç ve ısıl değerleri farklı herhalde çünkü bende tamamen farklı sonuçlar elde ediyorum. Benim brülörlerde arka klapa en fazla %10 filan açılıyor en düzgün alevi verdiğinde, %50 açtığımda aşırı hava girişinden alev sönebiliyor. Bu arada ocak içinde alevin dayranışı oldukça farklı olabiliyor, ocak ısındıkça hava miktarını azaltabiliyorsunuz, bu sayede içerde kalan oksijenin tamamen tüketildiğinden emin olabiliyorsun. Dövme aşamaları dışında hiç tufal yapmaması mümkün iyi yanan bir ocakta.

Ancak en iyisi tabii pozitif hava destekli bir sistem. Yapman gereken sadece meme çapını büyütmek olur bu iş için, kalapa yerine de havayı taşıyan boruda bir vana eklemek gerekiyor. Çok daha az gaz yakarak çok daha performanslı bir ocağa kavuşmak veya ocak kaynağı ısılarına (1250-1300 dereceler) çıkmak mümkün. Hatta iyi bir yalıtımla çelik eritebilirsin  :2up Ufak bir fan eklemesi yapan var bazı forumlarda görmüştüm, atmosferik bir brülör için güzel bir eklenti aslında, çünkü hava basıncı sürekli değişen bişey olduğundan brülörün performansı da sonuçta günden güne değişebiliyor, bu sorunu aşmanın güzel bir yöntemi olabilir, hatta fanı akülü/pilli yapabilirsen elektriğe de bağlı kalmazsın...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #10 : 21 Ekim 2010, 21:20:12 »
 :D :D  yok yav o kadarda değil..  bu arada alevın sonunun neden kızıl olduğu aklıma geldı ben bu canavarları butanla çalıştırıyorum. emınımkı propanla çalışınca daha kuvvetlı ve temız yanacaklar.

evet bugun son ayarları yaparken buyuk olanın havasını kısmak gerektı yanı ayar için klapa şart oldu ,
ufak ıse banamısın demıyor ön tarafa hangı reduksiyon koyarsan yanmaya devam edıyor.

ılave reduksüyonlar alarak denemeler yaptım alev her ıkısınde de uçta yanıyor ısınma yok. :2up
bulunduğum mekan kapalı ızole edılmıs durumda hava ısınmaya basladımı yanma şeklı değişiyor acıl bır çözum bulmalıyım.
bu arada iş arkadaşlarımda kısın artık mekan bellı oldu dıye takılıyorlar içeriyi hemen ısıtıyor..

sıra geldı ocağa hurdacıları dolaştım aklımda 37 lik lpg tankı var bır yerde ıkı adet buldum ıçerısınde çeyrek depo gaz ıle bırlıkte  aklı selım niğdeli hurdacı arkadaş gazıda bana satmaya çalışınca "45tl tuttu"   o   iş tank bulana kadar beklemede artık..

« Yanıtla #11 : 22 Ekim 2010, 00:47:35 »
Valla kuyruklu yıldız gibi olmuş, bu arada bıçak mengenesinide yapmışsın görünüyor orada  :2up :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 22 Ekim 2010, 00:57:41 »
bıçak mengenesını sende görur görmez yaptım Sefa usta , o olmasa yandık  :) yarın yesebılırsem hastaneden sonra  dosdoğru kıltasa gıdıcem yıne gıttı paracıklar :D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 22 Ekim 2010, 01:09:10 »
Taner, atölye çok hoş olmuş. Güzel bir bant zımpara, büyük bir mengene, türlü alet edevat, daha ne ister deli gönül, gerçekten keyifli bir çalışma ortamı yapmışsın kendine...

Brülör, özellikle iki tarafta redüksiyon olanın alevi güzel görünüyor, gerçi rengi konusunda bir yorumda bulunamam anlaşılan Bütan biraz farklı yanma eğilimlerine sahip, ve anlaşılan bu kadar geniş meme uçlarıyla bu kadar püsküren alevler edindiğine göre basınç oldukça fazla. Bende 15 PSI civarında oluşan alevlere benziyor. Bundan sonra bir tane göstergeli propan basınç düşürücü tavsiye ederim. 4-5 PSI civarına düşebilsen belki çok daha kaliteli bir aleve sahip olacaksın. Bir türlü bulgularına anlam verememiştim, havanın yetersiz olması, alevin şekli, rengi vs. ancak 15 veya üzeri PSI'de çalışıyorsa bunlar doğal, şimdi çakozladım sanırım  ;) Harbiden çok güzel iki brülörün olmuş, ikisinin de bu basınçta stabil yanması çok güzel. Basıncı düşürdüğünde emnim hava ihtiyacı ikisinde de çok azalacaktır, benim gibi %10 açık kalapa ile çalışacaksın, bu şekilde bir ateş daha güzel idare ediliyor...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 22 Ekim 2010, 01:47:14 »
beğenmene sevındım Emre teşekkur ederım :) ama eksıkler var..?
propanda bıraz daha  alev canlı oluyor ve kızıllık ortadan kalkıyor.   yıldızın göstergeli propan basınç düşürücüsünü aldım bile.  ;)
20PSI da yanıyor bu şekılde. hanı nasıl anlatsam fırının içinde nasıl  bır sıcaklık yakalayacağımı bılemıyorum tecrubem yok bu konuda,  daha düşük basınclarda kızıl alevler olmadan rahat bır sekılde yanıyor.
sanırım ocağa gırdıklerınde neler yapabıldıklerını gördukten sonra , basıncı bır ayarda bırakabıleceğim..
buyuk olan su anda zaten hava ayarını elımle yaptığımda daha rahat yanıyor..  Sefa ustanın çızımındekı gıbı hava ayar klapası yapabılırım.

bu arada sılındırık 37 kg,lık   lpg tankı sence buyuk gelmez değilmı fırın ıçın..?  ustunde zaten şamandıra delığı tam brülörlere göre üç tarafından setuskur atıldımı bence ıyı olur gıbı.
ancak ıste ölçulerı fazlamı kestıremıyorum..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 22 Ekim 2010, 02:06:30 »
20 psi  ??? çok ustam o sen 10 civarına düşür onu. Hem gaz ısrafı, hem kontrol hem de ocak içindeki redüksiyon atmosferden olursun bu basınçla... Bu basınç düzeyine bazen ocak kaynağı için çıkıyorlar...

LPG tüpün iç çapı nedir, sen kaç santim seramik elyaf ne kadar refrakter harç kullanacaksın? Eğer 5 santim battaniye 2 santim kadar da refrakter harç için duvar kalınlığı planlasak iki taraftan 7şer toplamda 14 santim duvar kalınlığı olur, bu durumda 22-24 santim civarı iç çap çok güzel olur. Eğer daha fazla ise çok battaniye gidebilir fazla boşluk kalmasın diye...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 22 Ekim 2010, 02:29:40 »
anladım ;)       basıncı dusureceğım. yarın tupun çapını ve boyunu ölçüp yazarım..

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 23 Ekim 2010, 20:40:43 »
dün hastaneden sonra seramık battanıye tuğla reflakter,i de hallettim.  sanayıde arkadasa uğradım şansa hurdacıda tupude makul bır fıyata buldum ;D

bu gun tupun ön kapağını kestim. bu tarz tuplerde lpg,yi bılemem ama benzın mazot vs olanlarda keserken veya kaynak yaparken içine su doldurmayı unutmayın ınfılak edebılıyor..
suyu doldurdum ve kesımı yaptım. işlerın yoğunlugundan fazla vakıt ayıramadım devamı daha sonra  :)

50mm seramik battaniye , maalesef yarım yoktu şansıma bazen olabılıyormus.
bır torba  Hymor TS oda acık dedıler yoktu mecbur 25kg,lık onuda almak zorunda kaldım
üç adet lbk 26tuğla aldım. sanırım bır ocak daha yapmaya yetecek kadar malzeme artacak..

Emre kazanın çapı 30 cm 5cm seramık battanıye +2,5 cm harç bana kalan 15 cm,lik çapı olan bır alan umarım yeter.
daha termokulp  vs vs   alınacak  yandık.. :D
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2010, 20:42:55 Gönderen: Taner Salar »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 29 Ekim 2010, 22:00:31 »
İşlerin yoğunluğu sebebi ile bugun bıraz çalıştım . öğleden sonra  ocağın yapımı ıle uğraştım.
kestığım ön kapağı takacaktım ama yeni bir tane yapayım dedim . demez olsaydım :D  malzeme 4mm saç kapağın etrafındakı 7cm,lik kuşağı dönerken deli oldum desem yerıdır.  bırde sol baş parmağa çekici yapıştırdım tam oldu acı bır yana zonklamasıda yanında eşantiyonu :'(

menteşeyı alıştırıp kaynakladım , kelebek kılıt uydurdum çarçabuk..  sankı kovalayan var.   :D

hazır gırışmişken ocağı oturtacağım tablayıda hurda malzemeden kaynakladım..
bu kadar yaptıktan sonra oldu olacak seramik battaniyeyi döşedım . çok kolay kesılebılen bır malzeme ancak kansorejen mutlaka maskenizi takın ve Emrenınde söylediği gibi fena kaşındırıyor. hanı bırısıne gareziniz varsa gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz :D

battanıyelerın yerınde stabıl durması ıçın tabana çivi kaynakladım harcın sağlam  tutunabılmesı için  elımde eskıden kalma kare gözlu tel vardı kapağa ve ocağı bunlar ıle takvıye ettim.

ve ıç bölmyı hazırlamak için silindirik bır malzeme arayısı basladı . pimaş boru düşündüm istedığım çapı bulamayınca sınır olmuş bır vazıyette dolaşırken aklıma bızım 4kg,lık gres kovaları geldı hemen çapını ölçtüm  bingo..! :2up  16 cm ıkı adedı bırbırıne bantladım ve  yerıne yerleştirdim.

reflakter harcı hazırladım ve boşluklara doldurdum , kapakta nasibini aldı tabi bundan sanırım 2 cm kalınlıkta oldu  son temizliklerini yaptım ve kurumaya bıraktım..

benim için oldukça zevklı bır çalışma oldu   , bırde parmak ve çekici tokuşturmasaydık  ;D

« Yanıtla #19 : 29 Ekim 2010, 22:13:57 »
Taner bu ne hız, bak söylemedi deme bu ocak işine bulaşan hızını alamayıp bir kaç taneyi peş peşe deviriyor haberin olsun ( Emre Ustadan biliyoruz :)) :))) parmağa geçmiş olsun, sırayla hepimiz yaptık bu işi bu ay içinde, hakikaten fena zonklar, geçmiş olsun. Eline sağlık güzel olmuş. :2up :2up