Bıçak Sanatı - Forum

Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak
« : 27 Eylül 2010, 19:32:34 »
Tabii biraz da zımpara kağıdı kullandım...

Hep soran arkadaşlara en basit aletlerle, harcama filan yapmadan bıçak yapabilirsiniz evde diyip duruyoruz. Peki gerçekten yapılabilir mi düzgün bıçak?

Bu soruyu kendimce cevaplama ihtiyacı hissettim, çünkü en son 5yıl önce filan bu tarz bıçak yapmıştım ve o zamanki acemiliğimle çok da iyi olmamıştı.

Elimdeki küçük parça UHB-26C (%1.2 karbonlu düz karbon çeliği) çelik parçasını bu soruyu cevaplandırmak, aynı zamanda da bir eğtim malzemesi olsun diye bu teste ayırmıştım. Dün nasıl bir bıçak olmasını istediğime karar verdim ve bıçağı çelik parçasının üstüne çizdim... (resim 1)
Matkapla çürüterek profilimizi keseceğim, bunun için 5 milimlik bir matkap ucu iş görür (resim 2)
Bu çizimin 2-3 milim kadar dışından geçecek şekilde matkap deliklerinin olacağı hatta bir çizgi daha çektim... (resim 3)

5 milim kadar birbirine uzak çizgiler çekiyorum, matkap deliklerinin geleceği yerleri böylece belirliyorum (resim4)

Bu çizgilere denk gelecek ön çukurları oluşturuyorum ki matkap ucu kayıp istemediğimiz yerleri delmesin (resim5)
Sonuçta matkap tezgahına gitmeden önceki halimiz (resim 6)
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2010, 20:33:20 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Ynt: Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak
« Yanıtla #1 : 27 Eylül 2010, 19:42:47 »
Deliklerimizi deliyoruz 5 milimlik HSS matkap ucuyla (ne yağ ne bişey kullandım, eğer baskıyı sürekli tutarsanız hemencecik işiniz bitiyor ve uç hala keskinliğini koruyor)
Mümkün olduğunca sık deliyoruz, ancak birbirine kesişmesin delikleriniz, muhtemelen ucu kırarsınız. Bu arada çeliği mutlaka her delikte tezgaha sabitlemek gereksiz. Onun yerine bir işkenceyi çeliğin eğer helikopter pervanesi haline dönme kararı alırsa çarpıp ilk dönme girişiminde duracağı bir engel koymak işe yarıyor... (Resim1)

Delme işimiz bitti. (resim2) Göreceğiniz gibi kenarlarda daha delinmemiş bölümler var, bunu basit bir demir testeresiyle kesebiliriz. (resim3)
Sonra mengeneye çeliği kıstırıp hafif hafif çekiçlediğinizde çürüttüğünüz kısımlar kolayca ayrılır (resim4-5)
Profilimiz kabaca çıktı (resim6)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 27 Eylül 2010, 19:50:12 »
Kullanacağımız eğe kaba dişli bir balık sırtı eğe. Hem düz tarafı hem de yuvarlak tarafının olması bizim tüm profili bu eğe ile çıkarmamızı sağlayacak, kaba dişli olması ise işimizin hızla bitmesini (resim1)

Önce parmak girintisi bölgesine eğenin yuvarlak kısımıyla saldırıyoruz. (resim2)

Diğer dış bükey ya da düz kısımlar ise eğenin düz kısmıyla halloluyor. (resim3)

Profilimiz hazır (resim4)

Bıçağın ana öğeleri (taşlama eğimleri, kabza parçaları, perçin delikleri) çiziliyor (resim5)

Hemen perçin deliklerimizi ve kayış pinimizin deliğini delebilir hatta pimlerimizi hazırlayıp bir kenara koyabiliriz.. (Resim 6)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 27 Eylül 2010, 19:57:44 »
Profilimiz hazır, ama bıçak olabilmesi için en önemli kısım taşlama eğiminin verilmesi (resim1)

Önce 3 tane maket bıçağını üst üste koyup sonra profilin kenarını en üstteki bıçağa yaslayıp ileri geri profilin ortasını çiziyoruz (resim 2)

Bu işlemi diğer tarafta da yapıp işlemi tamamlıyoruz. Bu işlem bize kabaca ağız kalınlığını veriyor (resim 3)

Taşlama eşiğini oluşturmak için iki tarafta da eşik çizgisini iki düz çelik parçasıyla sınırlıyorum (resim4)

Eşiği yuvarlak bir eğe ile oluşturuyoruz. Sırta tam varmadan bırakıyoruz yukarda, aşağıda ise ağız kalınlığı çizgisine gelmeden (res 5)

Sonuçta şöyle bişey olmalı: (resim 6)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 27 Eylül 2010, 20:08:23 »
Ağız kısmından ise iki birbirine eş yuvarlak girinti görünmeli (resim 1)

Bıçağımızı yatırıp işkence ile sabitliyoruz. (resim 2)

Eğeyle taşlama eşiği ve taşlama eğimini birbirine yediriyoruz önce, sonra ağza doğru eğimi genişletiyoruz (resim3)

Şu aşamada düzgün görünmez, ama dert etmeyin, önemli olan ağız kalınlığı için çizdiğiniz çizgiyi aşmadan ve eşiğe dokunmadan uca doğru kabaca bir eğim vermek (resim4) Bu noktada daha ince dişli bir eğeye geçin, işiniz daha düzgün ilerleyecektir. Sonuçta şu tarz bir şekilde kabaca eğim istediğimiz gibi olduğunda bırakıyoruz eğeyi (res5)

3.4 milim kalınlıktaki çeliğimizin şu anda eğim ile 2.2 milime inceltmişiz. Tüm ağızda bu ölçümü yapın, heryerde 2.2 sonucunu almalısınız (resim 6)

Kipmen Sanat web sitesi

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 27 Eylül 2010, 20:11:19 »
Saygılar..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 27 Eylül 2010, 20:16:39 »
Sonuçta iki taraftan da 1.2 milim incelecek ve elimizde 1 milimlik ağız kalınlığı kalacak...

İster diğer tarafta da eğe işini bitirir ister daha sonra orayla ilgilenebilirsiniz, sonuçta önümüzdeki adım 40 kum zımpara ile taşlama eğimini düzlemek. Korkmayın, tüm gücünüzle (tabii namlunun altını desteklemelisiniz, yoksa yamulur) girişin, yaklaşık 10 dakikada tertemiz yüzey elde edersiniz. Resim 1 - 2

80 kum ile devam ettiğinizde oldukça güzel bir şekilde artık bıçağa benzemeye başlamıştır Resim3

Tüm eğe izleri ve 40 kum izleri yok olana kadar sabırla zımparalayın. Kaba çizikler ısıl işlemde başımıza bela açar yoksa. Sonuçta yaklaşık 1-2 saat zımpara işleminden sonra şöyle görünecektir: resim 4

İki tarafta da bu işlemi yaptıktan sonra artık ısıl işlem öncesi işlerimiz bitmiştir (resim 5-6)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 27 Eylül 2010, 20:19:43 »
Toplam 4 saat kadar çalıştım bu noktaya gelmek için, açıkçası bant zımparada çıkanlardan çok daha güzel bir profil ve ısıl işlem öncesi bir iş çıktı. Tüm başlamayı düşünenlere tavsiye ederim bu tarz çalışmayı, hiç bant zımpara veya başka makine arayışına girmeyiniz. Bu yöntem ile bir hafta sonunda bir biçak yapabilmeniz mümkün...

Bu kadar  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #8 : 27 Eylül 2010, 20:22:12 »
Tam zamanında O:-) :2up :2up Süpersin :) Eline koluna sağlık. Daha iyisini yapabilen çıkmaz...
Sen ne iyi bi insansın   O:-) O:-) : ))

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 27 Eylül 2010, 20:30:09 »
Sağolasın Berke, benim için zevk, yardımcı olabilmişsem...

Tüm kullanılan malzemelerin listesi:

- Bıçaklık çelik (yaklaşık 24 cm X 3.5 cm - 3.4 mm kalınlık)

-Permanent keçeli kalem.

- 1 adet 5 milim 1 adet 6.5 milim çapta matkap ucu (6.5 milim çap kayış tüpü için)

- Çin malı en ucuzundan sütunlu matkap

- Demir testeresi

- Bir yuvarlak, biri ince diş biri kalın diş iki büyük balık sırtı eğe

- 10 cm X 10 cm kadar genişlikte 40 kum zımpara

- 2 A4 boyutunda 80 kum zımpara

- 125 milimlik bir tezgah mengenesi

- En küçüğünden bir marangoz işkencesi

- Bir çekiç

- Bir kumpas
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2010, 20:51:57 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

truus

« Yanıtla #10 : 27 Eylül 2010, 20:41:07 »
Ben de küçük evimde kendi bıçağımı yapabilirim mi??? bu yöntemle....Peki ısıl işlem için sana mı göndereceğiz bıçaklarımızı (değerli bıçaklarımızı)
 C:-)
iyi bir deneyim bu yaptığın, ellerine, fikrine sağlık....
nesrin

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 27 Eylül 2010, 20:43:55 »
Isıl işlem konusunda her zaman herkese destek olabilirim imkanı olmayanlara. Sizin de denemeyi düşünmeniz oldukça başarılı olduğum anlamına geliyor  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #12 : 27 Eylül 2010, 21:43:03 »
Aslında olay bu işte, çok sağol Usta rafine bir çalışma olmuş. Sade, basit ve anlaşılır :2up :2up.

« Yanıtla #13 : 27 Eylül 2010, 22:11:29 »
Sn.Emre Kipmen,
Sayenizde gerçekten cesaret buldum diyebilirim. Yarın malzeme teminine girişeceğim, en sona sadece ısıl işlem sıkıntısı kalıyor o da hayırlısı bakalım. :)
Saygılar,
TT

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #14 : 27 Eylül 2010, 22:54:38 »
Emre hocam bu cebehanedeki benim referansım olan yazınızdan daha "işlevsel" olmuş. hatta süper olmuş. ve eğe hakimiyetini tekrar takdir ettim:)

sana çok şey borçluyuz hocam... şapka çıkartıyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #15 : 28 Eylül 2010, 01:02:56 »
Teşekkürler Ustam, ellerine sağlık senden öğrendiklerim yine senin tarafından tazelendi. Eğeyi böyle kullanabilen için 4 saat ben günlerce uğraşıyorum  :) Bu arada Emin beye katılıyorum herhangi bir kılavuz kullanmadan eğeyle sabit açı tutturmak çok zor bir iş, tebrikler.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 28 Eylül 2010, 01:19:24 »
Teşekkürler arkadaşlar, ancak aslında ahım şahım bir iş değil yaptığım, sadece eğeyi düz aşındırmaya takmadan, açıya filan takmadan sadece kabaca ağız kalınlığı cizgisinden sırta kadar talaş kaldırarak gidiyorum, sonuçta yüzey eğri büğrü oluyor, ancak sonra ince eğe ile yüzeyde 30 derece gibi bir açıyla tutarak uca doğru sürüyorum, bu harekete ingilizce "draw filing" yani "çekerek eğeleme" deniyor. Bu tutuş ve uca doğru sürüş açıyı sabitliyor ister istemez ve tüm yüzey hemen hemen dümdüz oluyor. Hemen sonrasında 40 kumluk zımpara ile abanarak geçtiğimde yüzey bant zımparadan çıkmışçasına dümdüz çıkıyor. Açıkçası en zorlu iş bana göre 80 kum ile kaba cizikleri yok etmekti. Neyse ki 80 kumda zımpara taneleri körelmiyor, tel fırçayla fırçalayınca aradaki çelik talaşı ayrılıyor ve zımpara bu sayede uzun süre iş görüyor, yoksa elimdeki tüm zımparalar biterdi vallahi  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #17 : 28 Eylül 2010, 10:27:32 »
Emre ellerine sağlık çok bilgilendirici olmuş,aşamaları tek tek görmek o maharetli ellerde şekillenen çeliği o hale gelirken izlemek çok keyif verici olsa gerek,bizim gibi yeni başlamak isteyenler içinde altın değerindeki bilgiler bunlar,emeğiniz ve zaman ayırıp paylaştığınız için teşekkürler.  :2up

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #18 : 28 Eylül 2010, 11:54:33 »
Eline  sağlık  usta.  Fotoroman tadında,  heyecanla takip edilecek sonu da  mutlu  biten  :D çok  öğretici bir dizi  olmuş . cebehanede çizgili  versiyonunu  devam  ettirirken  bende  anlattıklarından  faydalanmaya  devam  ediyorum  . bu  kolaylaştırılmış  anlatımlarla  aramıza  birkaç  imalat  yapan  dostumuzu da  katabilirsek ne  mutlu  bize . Tekrar  eline  sağlık .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 28 Eylül 2010, 13:44:16 »
Sağolunuz,
Bekir, sizin de fotoromanı heyecanla takip ediyorum  :D, çizgileriniz ve anlatımınızla fotograftan daha açıklayıcı olduğunu söylemeliyim  :2up
Çizimler bitince bu forumda da isteriz sizin anlatımı  O:-)

Kipmen Sanat web sitesi