Bıçak Sanatı - Forum

Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak
« Yanıtla #40 : 30 Aralık 2010, 17:29:05 »
Açıkçası kendiliğinden oluyor, yuvarlak eğe ile yaptığınız oyuk sonuçta hafif bir kıvrım verip taşlama eşiği ile birleşiyor, eğer eğenin yuvarlak oyuğunu zımpara veya düz eğe işi sırasında aynen bırakabilirseniz, yani tüm namlunun eğimini yuvarlak eğe oyuğu (taşlama eşiği) ile birleştirebilirseniz bu birleşim de bir eğri ile birleşiyor. Eğer düzlerseniz dik bir açı ile birleşir, bu hem kötü görünür hem de yapısal olarak dik açı yarattığından bıçağın bükülmeye dayanımını azaltacaktır...

Kipmen Sanat web sitesi

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #41 : 31 Aralık 2010, 09:07:53 »
Sn Emre Kipmen,
Teşekkürler....

wanted

• *
  • 3
  • Meslek: inşaat mühendisliği öğrencisi son sınıf + inşaat teknikeri
  • Yer: trabzon
« Yanıtla #42 : 14 Şubat 2011, 13:25:05 »
paylaşım için sağolun emre usta
yapım aşaması olarak ilk bunu okudum ve bu işi benim gibi acemilerinde yapabileceğini anladım
biraz daha bişeyler öğrenip kendi bıçağımı yapmaya başlayabilirim
iyi günler kolay gelsin

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #43 : 14 Şubat 2011, 14:26:22 »
Emre hocamın hakkını teslim etmek gerek: ben diğer konulara da baktım ama, gayrete geldikten sonra sırf bu konu ile bir haftasonunda ilk bıçağımın kabasını aldım. Yeni başlayanlar için korkmadan denenebilecek, adım adım ilerleyen güzel bir anlatım. Hani bilgisayar oyunlarında "walkthru" diye oyunu baştan sona oynamanızı sağlayacak ipuçları olur, bıçakçılık için öyle bir şey bu anlatım.

Her ne kadar bıçak ancak 4 hafta sonra tam olarak tamamlanmışsa da (sap takması kaldı ki, o da başlıca bir sorun) bu benim hımbıllığımdan, kasılması durumunda gerçekten bir haftasonunda bir bıçak çıkartmak mümkün. Elbette, Emre hocamın elinin ayarını yakalamak çok mümkün gözükmüyor ;).

Kabzada istediğiniz şekli yakalamak için bir tüyo da benden olsun; kabzadaki oyukları yaparken eğeyi lamaya 45 derece ile tutup oyuğun profilini sığ bir şekilde bir çıkartın, normal çalışma açınızda aşınan bu bölüm size doğru parlayacak. Sonra 90 derece ile saldırın parlaklık yok olana kadar. Oyuk istediğiniz derinliğe ve şekle gelene kadar tekrarlayın bu döngüyü. İki avantajı var: oyukları planlayabiliyorsunuz, bir, metalin köşe direnci kalmadığından doğrudan 90 derece ile saldırmaya göre çok daha az gürültülü, iki. (Not: hem sığ profili çıkartırken, hem aşındırırken sığ profil tarafından başlayarak tek yönde eğeleme yapmak kaydıyla bu söylediklerim, git-gel durumunda gürültü çok da azalmıyor).

Bundan sonraki hedefim iki-üç yumuşatılmış eğe üzerinde daha çalıştıktan sonra bıçaklık çelik ile çalışmak; elim aletlere alışmaya başladı.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

orhanmuslu

« Yanıtla #44 : 09 Mart 2011, 20:23:08 »
Usta eline sağlık şekil itibariyle güzel bir bıçak olmuş. Yine şekil itibariyle kısa bir süreliğina çok keskin bir bıçak olarak kullanılabilir. Kısa süreliğine diyorum çünkü ağız kısmından uzaklaştıkça çok kalınlaşıyor gibi görünüyor. Ve birde çok yumuşak bir malzeme galiba. Bir zımba ile çukurlar oluşturabiliyor ve matkapla bir sürü delik deliyorsunuz. Bu forumda bir sürü çelik çeşidinden bahsedilmiş. Teknik olarak hangisi daha kalitelidir anlamam. Zaten bu çelik konusu fazla ilgimide çekmedi. Birde yurt dışından çelik plakalar falan getirmeyle ilgili bölümler gördüm. İnanın bunlara gerek yok. Bende hobi olarak birkaç bıçak yaptım. Matkap ile delinmesi mümkün değil.Perçin deliklerini kaynak ile açtım. http://evrenkoyluyuz.biz/yeni_sayfa_1.htm

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #45 : 09 Mart 2011, 21:31:41 »
efendim,
ilginizi çekmeyen bir konuda olsa, keşke su verme işlemini, sulu çelik ve susuz çelik arasındaki farkı bir öğrenseydiniz de ondan sonra, gerçek ilgi alanı çelikler olan birinin iş yapışına ve kullandığı malzemeleri eleştirseydiniz. :(.!!!

Hep soran arkadaşlara en basit aletlerle, harcama filan yapmadan bıçak yapabilirsiniz evde diyip duruyoruz. Peki gerçekten yapılabilir mi düzgün bıçak?

Bu soruyu kendimce cevaplama ihtiyacı hissettim,

konuyu tamamen okudunuz mu bilmiyorum ama bu konunun açılış nedeni en başta zaten açıklanmış, yani kaynak makinesi gibi aletleri kullanmadan minimum aleti kullanarak bu işi yapmak. bu teknikleri kullanarak hayatlarında ilk bıçaklarını yapan pek çok site üyemizde mevcut olduğuna göre, konu gerçek amacına zaten ulaşmıştır.

ayrıca hss çeliği olduğunu tahmin ettiğim çeliği delememenizde gayet doğal, zira matkap uçlarının yapımında da hss türevi çelikler kullanılır. aynı sertlikte iki materyalinde birbirini yeyip delememesi gayet doğal.
« Son Düzenleme: 09 Mart 2011, 21:36:34 Gönderen: gökhan bakla »

Ejder

• 152
« Yanıtla #46 : 09 Mart 2011, 22:20:04 »
Usta eline sağlık şekil itibariyle güzel bir bıçak olmuş. Yine şekil itibariyle kısa bir süreliğina çok keskin bir bıçak olarak kullanılabilir. Kısa süreliğine diyorum çünkü ağız kısmından uzaklaştıkça çok kalınlaşıyor gibi görünüyor. Ve birde çok yumuşak bir malzeme galiba. Bir zımba ile çukurlar oluşturabiliyor ve matkapla bir sürü delik deliyorsunuz. Bu forumda bir sürü çelik çeşidinden bahsedilmiş. Teknik olarak hangisi daha kalitelidir anlamam. Zaten bu çelik konusu fazla ilgimide çekmedi. Birde yurt dışından çelik plakalar falan getirmeyle ilgili bölümler gördüm. İnanın bunlara gerek yok. Bende hobi olarak birkaç bıçak yaptım. Matkap ile delinmesi mümkün değil.Perçin deliklerini kaynak ile açtım. http://evrenkoyluyuz.biz/yeni_sayfa_1.htm
Harika bir yorum  :2up
Bu iş bukadar basit, tüm forum olarak bukadar zamandır at gözlüğüyle bakmışız konuya.... :(

Emre nin bıçaklarından kullanmış biri olarak belirtmek isterim, gelmiş geçmiş en talihsiz öngürüyü yaptınız.

« Son Düzenleme: 09 Mart 2011, 22:23:13 Gönderen: Ejder »

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #47 : 09 Mart 2011, 22:30:10 »
foruma yeni üye olup bukadar ciddi bir şeklde yorum yapmadan önce bir merhabalaşsak bir tanışşak yapmış duğunuz bıcakları görsek coğumuz hobi maksatlı yapıyoruz bu işi
eleştirdiğiniz  arkadaşımız bu işi hakkıyla yapanlardandır. coğumuz bu forum ve onların sayesinde nasıl kaliteli bıcak yapılır öğrendik.

bu arada hoş geldiniz !
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Berke Boyacı

« Yanıtla #48 : 09 Mart 2011, 23:06:56 »
Biz bıçakçılığımızı bu kadar ilerletmeye genişletmeye ve geliştirmeye çalıştıkça böyle insanlar karşımıza hep çıkacakmı acaba...

Ayrıca bunun keskinlikle alakası nedir ?

Alıntı
Yine şekil itibariyle kısa bir süreliğina çok keskin bir bıçak olarak kullanılabilir. Kısa süreliğine diyorum çünkü ağız kısmından uzaklaştıkça çok kalınlaşıyor gibi görünüyor.

Mantık olarak ağız kısmından uzaklaştıkça bıçak kalınlaşması gerekmezmi? Ağız kalın ağız dışındaki yerler ince olsa ne olur ki :)... Keseceğimiz şeyleri bıçağın sırtıylamı keseriz... Enteresan. Belkide arkadaşı yanlış anladım ama bana çok saçma geldi... O0

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #49 : 09 Mart 2011, 23:42:24 »
eğer bir ustaya sorduğunuzda size yapacağınız işin ne olduğunu anlatıyorsa ne mutluki o ustaya bilgi ve becerilerini sizlere aktarıyor yani uzun lafın kısası cırak olmayı kabul ediyoruz ama tabi sanal alemde.. ustanın dediğini ya anlamıyoruz yada işimize gelmediği için kabullenmede zorluk çekiyoruz forumda bulunan nice ustalarımız var demir ciğerini okuyan eline aldığı zaman demiri canın cıkarıyor sonunda demir pes edip ustanın dediği yolda gidiyor şeklini ustanın yıllarını harcadığı terini akıttığı nasırlı elleri ile tutuğu cekicle şekli verebilmek bizim gibi sanal alemde aldığımız bir iki bilgi değil bu zamana gelebilmek için harcadığı yıl demiyorum yıllar diyorum bilgileri ile ustalığını ortaya koyup alın teri göz bebeğini yapıyor birde foağrafını cakiyor hemde kademe kademe şöyle yapılır böyle yapılır bizlere öğretmek istediği ne varsa öğrenmek istediğimiz ne lazımsa birimize bir malzeme lazım olsa hangi ustanın elinde varsa göndiriyor ve de tarif ediyor nasıl yapılacağını bu ustaların elinden öpmek ve kendilerini şeref madalyası ile ödüllendirmek istiyorum iyi varsınız siz değeli ustalarımız.. :2up :2up :2up :2up :2up :2up
« Son Düzenleme: 11 Mart 2011, 21:02:03 Gönderen: Abdurrahman »

orhanmuslu

« Yanıtla #50 : 10 Mart 2011, 01:30:52 »
Abi bi dövmediğiniz kalmış beni. Niyetim hiç kimseyi kızdırmak falan değil. Emre ustanın perçin ezişini bile videodan tekrar tekrar izledim. Bu işin duayenlerinden olduğu ve konuya hakim biri olduğu belli. Ben yorumumu yapılış aşamaları resimlerde görülen bıçağa yaptım. Gördüğüm kadarıyla ustanın kendisi beni anladıki sizinle birlikte linç girişimine iştirak etmedi. Zımba ile derin çukurlar açılarak matkapla delinebilen bir malzemeden bahsediyoruz. Ayrıca malzeme tedariki konusunda işin zor tarafından uğraşıldığını vurgulamak istedim sadece. İnanın yurt dışına çıkmadan süper sağlam malzemelere inanılmaz kolaylıkta ulaşılabiliyor. Bu forumda bir bıçağı eleştiremeyeceksek neyi paylaşacağız. Ama giriş olarak bir tanışma faslı olabilirdi tabii. O açıdan haklısınız. Zamanla anlaşacağımızı umuyorum.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
« Yanıtla #51 : 10 Mart 2011, 01:42:19 »
Abi bi dövmediğiniz kalmış beni. Niyetim hiç kimseyi kızdırmak falan değil. Emre ustanın perçin ezişini bile videodan tekrar tekrar izledim. Bu işin duayenlerinden olduğu ve konuya hakim biri olduğu belli. Ben yorumumu yapılış aşamaları resimlerde görülen bıçağa yaptım. Gördüğüm kadarıyla ustanın kendisi beni anladıki sizinle birlikte linç girişimine iştirak etmedi. Zımba ile derin çukurlar açılarak matkapla delinebilen bir malzemeden bahsediyoruz. Ayrıca malzeme tedariki konusunda işin zor tarafından uğraşıldığını vurgulamak istedim sadece. İnanın yurt dışına çıkmadan süper sağlam malzemelere inanılmaz kolaylıkta ulaşılabiliyor. Bu forumda bir bıçağı eleştiremeyeceksek neyi paylaşacağız. Ama giriş olarak bir tanışma faslı olabilirdi tabii. O açıdan haklısınız. Zamanla anlaşacağımızı umuyorum.

Belki laf söylemek bana düşmez ama bir kaç laf söyleme gereği duydum;

Forumu iyice incelediniz mi bana hala sulu çelikle susuz çeliğin farkını anlamış gibi görünmüyorsunuz.

http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/ Bu bölümü incelemenizi tavsiye ederim!

Yurtdışından çelik getirme konusuna gelince bende ilk başlarda bin çeşit çelik var bir tane çelik al iş biter diyordum ama şimdi hepsinin farklı amaçlar için üreltildiğini anladım.Mesela jilet yapımı için bir çelik vardır av bıçağı için daha iyi olan bir çelik vardır tabi bu basit bir örnek.Bunlardan çoğu ülkemizde kolay bulunmamakda!

Tabiki ustalarımız benden daha iyi bilirler. :)

« Son Düzenleme: 10 Mart 2011, 01:46:20 Gönderen: ugurcan_20 »

orhanmuslu

« Yanıtla #52 : 10 Mart 2011, 06:51:06 »
Usta siz çelikleri çözmüşsünüz anlaşılan. Avcılıkta kullanılan bir bıçak yapmak için hangi çeliği almamız gerekiyor? Bilgi verebilirmisiniz? Ben yorum yapmadan önce bahsettiğiniz sayfayı okudum. Ama o kadarda herkesin anlayacağı dilden bir yazı değil. Hava çeliği, sulu, susuz falan onları yüzlerce yıl önce adamlar bulmuş, denemiş, kılıç yapmış. Birdaha keşfetmeye gerek yok. Ben bu bin çeşit çelikten en çok HSS yi sevdim. On numara bıçak oluyor. Jilet yapımı biraz zahmetli bir iş olduğundan hiç girmeye gerek yok. Bu arada jilet bir markadır. Ürün cinsi değil. Çocukluğumdan beri bizim köyde bir uygulama vardır. Çobanlar bıçıklarını çıkarır birbirinin bıçağı ile ağızlarını çarpıştırarak test ederler. Bu mantıkla bakınca en iyi bıçak en sert bıçaktır gibi bir sonuç çıkıyor galiba. Forumdaki deyimle darbe dayanımı en fazla olan malzemede diyebiliriz. Sonuç olarak içiniz rahat olsun ben önceden verdiğiniz sayfayı okudum. Birde benim merak ettiğim bir malzeme var.Molibden hakkında bilgisi olan varmı? bıçakta kullanılırmı? silahların namlusunda kullanılıyor. Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #53 : 10 Mart 2011, 09:24:22 »
tek başına molibidenyumun pek birşey yapacağını sanmıyorum burda önemli olan nasıl bir avbıcağı istediğinizdir.
her metalden bıcak yapabilirsiniz. ama yaptığınız bıcağın işlevselliği nasıl olacaktır.
bıcağın uzunluğu ne olacaktır.paslanırmı olacak paslanmazmı olacak. önce bunlara karar vermek lazım.
aşağıdaki tablo size biraz yardımcı olur.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #54 : 10 Mart 2011, 09:36:07 »
Abi bi dövmediğiniz kalmış beni...
Ben yorumumu yapılış aşamaları resimlerde görülen bıçağa yaptım...

orhan bey selamsız sabahsız, pat diye eleştirmeye başlarsanız, ki haksız bir şekilde.! bu tepkinin yersiz olmadığını anlarsınız.
resimlerde gördüğünüz bıçağın çeliğine henüz su verilmediği için zımbanın iz yapması, yada matkabın delmesi çok doğal. yoksa nasıl işleyip bıçak yapabiliriz ki?

Gördüğüm kadarıyla ustanın kendisi beni anladıki sizinle birlikte linç girişimine iştirak etmedi.

Emre'nin bu ara inşaat işleri ile uğraştığını ve size cevap veremeyeceğini bildiğimiz için size cevap verdik. burası bir aile gibidir orhan bey, bizim gözümüzde buradaki tüm üyeler kardeşimiz, abimizdir. o yüzden birine haksız yapılan bir eleştiriye hepimizin cevap vermesinden doğal bir tepki olamaz.

Ayrıca malzeme tedariki konusunda işin zor tarafından uğraşıldığını vurgulamak istedim sadece. İnanın yurt dışına çıkmadan süper sağlam malzemelere inanılmaz kolaylıkta ulaşılabiliyor.

orhan bey süper sağlam dediğiniz ( hss ) malzeme benim güzümde emre'nini bu yapmış olduğu bıçaktaki çelikten daha iyi değil.
hss işlemesi zor, su vermesi dertli, delsen delinmez bilesen bilenmez, asıl amacı karşısındakinden daha sert olarak ondan parça kopartmak olan bir çeliktir. sert bir darbede de kırılabilir.! bu çeliğin yapılış amacı bıçak olmak değildir zaten.

« Son Düzenleme: 10 Mart 2011, 17:32:21 Gönderen: gökhan bakla »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #55 : 10 Mart 2011, 09:36:31 »
Hava çeliği, sulu, susuz falan onları yüzlerce yıl önce adamlar bulmuş, denemiş, kılıç yapmış. Birdaha keşfetmeye gerek yok. Ben bu bin çeşit çelikten en çok HSS yi sevdim. On numara bıçak oluyor.

bu sözden sonra size çelik tavsiye etmek gibi bir gaflete düşemem orhan bey siz zaten kanaatinizi oluşturmuşsunuz..

Bu mantıkla bakınca en iyi bıçak en sert bıçaktır gibi bir sonuç çıkıyor galiba. Forumdaki deyimle darbe dayanımı en fazla olan malzemede diyebiliriz. Sonuç olarak içiniz rahat olsun ben önceden verdiğiniz sayfayı okudum.
??? sanırım tüm konuları bir kez daha okumanız lazım. zira darbe dayanımı en yüksek olan çelik, yada en sert çelik en iyisidir gibi bir bilgi çok yanlış olur.

Birde benim merak ettiğim bir malzeme var.Molibden hakkında bilgisi olan varmı? bıçakta kullanılırmı? silahların namlusunda kullanılıyor. Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.

molibden bıçak çeliklerin de kullanılır. dayanımı ve sertleşebilirliliği arttırmak için. ama eser miktarda katılır. tek kırma silah namlusunu bozup bıçak yapmanızı tavsiye etmem. zira her çeliğin bir yapılış amacı vardır. namlu çeliğini kullanmak yerine daha güzel bir çok seçeneğiniz var.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #56 : 10 Mart 2011, 09:42:42 »
bu arada bir hatırlatma daha hss'de bir tek çeliğin adı değildir.
çelik sınıflandırmasında bir grup çeliğe verilen addır.

(High Speed Steel )

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #57 : 10 Mart 2011, 10:36:57 »
 Okumayı sevmeyene dokuz hoca az demişler.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #58 : 10 Mart 2011, 13:00:29 »
Okumayı sevmeyene dokuz hoca az demişler.

+1

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #59 : 10 Mart 2011, 13:04:26 »
Usta siz çelikleri çözmüşsünüz anlaşılan. Avcılıkta kullanılan bir bıçak yapmak için hangi çeliği almamız gerekiyor? Bilgi verebilirmisiniz? Ben yorum yapmadan önce bahsettiğiniz sayfayı okudum. Ama o kadarda herkesin anlayacağı dilden bir yazı değil. Hava çeliği, sulu, susuz falan onları yüzlerce yıl önce adamlar bulmuş, denemiş, kılıç yapmış. Birdaha keşfetmeye gerek yok. Ben bu bin çeşit çelikten en çok HSS yi sevdim. On numara bıçak oluyor. Jilet yapımı biraz zahmetli bir iş olduğundan hiç girmeye gerek yok. Bu arada jilet bir markadır. Ürün cinsi değil. Çocukluğumdan beri bizim köyde bir uygulama vardır. Çobanlar bıçıklarını çıkarır birbirinin bıçağı ile ağızlarını çarpıştırarak test ederler. Bu mantıkla bakınca en iyi bıçak en sert bıçaktır gibi bir sonuç çıkıyor galiba. Forumdaki deyimle darbe dayanımı en fazla olan malzemede diyebiliriz. Sonuç olarak içiniz rahat olsun ben önceden verdiğiniz sayfayı okudum. Birde benim merak ettiğim bir malzeme var.Molibden hakkında bilgisi olan varmı? bıçakta kullanılırmı? silahların namlusunda kullanılıyor. Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.

Jilet hem bir markadır hem de bir üründür!!!!

Bilgi için;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Jilet

Bişey sorucam siz hss den başka çelik kullandınız mı?
« Son Düzenleme: 10 Mart 2011, 16:07:28 Gönderen: ugurcan_20 »