Tabii biraz da zımpara kağıdı kullandım...
Hep soran arkadaşlara en basit aletlerle, harcama filan yapmadan bıçak yapabilirsiniz evde diyip duruyoruz. Peki gerçekten yapılabilir mi düzgün bıçak?
Bu soruyu kendimce cevaplama ihtiyacı hissettim, çünkü en son 5yıl önce filan bu tarz bıçak yapmıştım ve o zamanki acemiliğimle çok da iyi olmamıştı.
Elimdeki küçük parça UHB-26C (%1.2 karbonlu düz karbon çeliği) çelik parçasını bu soruyu cevaplandırmak, aynı zamanda da bir eğtim malzemesi olsun diye bu teste ayırmıştım. Dün nasıl bir bıçak olmasını istediğime karar verdim ve bıçağı çelik parçasının üstüne çizdim... (resim 1)
Matkapla çürüterek profilimizi keseceğim, bunun için 5 milimlik bir matkap ucu iş görür (resim 2)
Bu çizimin 2-3 milim kadar dışından geçecek şekilde matkap deliklerinin olacağı hatta bir çizgi daha çektim... (resim 3)
5 milim kadar birbirine uzak çizgiler çekiyorum, matkap deliklerinin geleceği yerleri böylece belirliyorum (resim4)
Bu çizgilere denk gelecek ön çukurları oluşturuyorum ki matkap ucu kayıp istemediğimiz yerleri delmesin (resim5)
Sonuçta matkap tezgahına gitmeden önceki halimiz (resim 6)