Geçen sene içeriğini aşağıda çok kısaca özetleyeceğim bir eğitime gitmiştim. Otelde bir güzel ağırladılar, beslediler, inceden inceye, çeşitli usullerle bir şeyler anlattılar. iki gün boyunca asortik terimler, grafikler ve oyunlar aracılığıyla anlatılanları ben becerebildiğim dilde aktaracağım. Bu içeriği her birimize faydası dokunacağından dolayı aktarıyorum.
Orhan bey, ilk mesajınızı yazdığınız anda bu işlerin öyle anlatıldığı gibi zor olmadığını, forumda yazanların size basit görünen bazı şeyleri kavrayamayıp işi zora koştuklarını, buna karşılık yapmak isteseniz çok iyisini yapabileceğinizi düşünmekteydiniz.
Bu, iş yaparken içinde bulunabileceğiniz dört aşamadan birincisine denk geliyor. Yüksek özgüvene sahip olunup tecrübenin en azda olduğu ilk hal. Bu hali özetlemek gerekirse bu işin bilmediğini bilmeme aşaması. Bu aşamadaki kişiye direktif vererek yönlendirme yapılabilir.
Bundan sonra gelinen aşama biraz çalışma ve araştırmayla az miktarda tecrübenin oluşup ayakların yere değmesi bununla birlikte özgüvenin ve çok düşmesidir. Bilmediğinizi öğrendiğiniz aşama. Bu aşama kişinin aynı zamanda yüreklendirilmeye ihtiyaç duyacağı, gelişmeye başlayacağı aşama. Siz şu anda gördüğüm kadarıyla son mesajlar ile bu aşamadasınız gibi. Bu aşamada da direktif vermeyle ve biraz da kişinin muhakemesine hitap ederek yönlendirilebilir.
Üçüncü aşama, çalışıp kişinin kendisini geliştirmesiyle gelen bilgi becerinin iyi arttığı ancak özgüvenin hala geriden takip ettiği aşama. Kabaca buna kalfalık aşaması diyebiliriz. Bilmeye başladığınız ama bunu o kadar bilemediğiniz aşama. Bu aşamada kişinin muhakemesine hitap ederek yönlendirilebilir, zaten yönlendirme pek gerekmemeye de başlar.
Dördüncü aşama yetkin olduğunuz ve bunu bildiğinizden dolayı özgüvene yeniden sahip olduğunuz aşama. Bilen, bildiğini bilen kişi aşaması. Buna da herhalde usta denilebilir. Bu aşamada kişi kendi kendini yönlendirmektedir.
...
Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.
Onun yerine namlu yapımında kullanılan 4140 çeliğinin kendisini alıp bıçak yapabilirsiniz. Tüfeği de ziyan etmemiş olursunuz. Sonuç olarak da maalesef yeterince sert olmayan bir ağız elde edersiniz. Belki bir kılıç için tercih edilebilir, ufak bıçaklarda tercih etmem.