Bıçak Sanatı - Forum

Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak
« Yanıtla #60 : 10 Mart 2011, 17:00:49 »
Orhan Bey, selamlar, kusura bakmayın önceden yazamadım, çok nadir internete girebiliyorum, bu inşaat işleri filan çok zaman alan meseleler.

Gerçi metalurji bölümümüzde bol bol anlattık ancak basit bir şekilde anlatayım:
Çelik içindeki alaşım malzemelerine göre çeşitlenen bir madde, ancak içindek alaşım elemanlarının ne olduğundan bağımsız olarak belli işlemlerle yumuşatılabilen belli işlemlerden sonra sertleşen veya esnekleşen bir yapıya sahiptir. Örneğin sizin çalıştığınız HSS çeliği de yumuşatma tavından sonra rahatlıkla delik delinebilecek bir yumuşaklığa ulaşır. Sonra bu halinde sertleştirme için ısıl işlem yapılırsa yine istediğiniz sertliğe getirebilirsiniz.

Sadece çelikte değil tüm maddelerde sertlik kırılganlıkla kol kola yürür, bu yüzden en iyi bıçak çeliği en sert bıçak çeliğidir demek zor. Örneğin bu konuda anlattığım bıçağın çeliğinde kolayca eğe ile işlenebilip kesilip delinmesinden sonra ısıl işlemi sonunda cam kadar kırılgan bir sertliğe ulaştı. Ancak sonrasında menevişleme dediğimiz bir işlemle kullanılabilecek hale getirilecek miktarda hafif yumuşatılır,  hem keskinliğini uzun süre koruyacak kadar sert hem de darbelerde, yanal zorlamalarda kırılmadan esneyebilecek hale getirilir. Bu açıdan baktığımızda bıçak çeliği denilen kavram çok geniş bir malzeme yelpazesini kapsar. Bunların arasında HSS çelikleri de vardır. Ancak kişisel olarak HSS ile de çalışmış olmamdan ötürü bir miktar deneyimim var ki genel bıçak tipolojilerinde HSS çeliklerinin çoğu yeteri darbe dayanımına sahip değildir. Küçük bıçaklarda rahatlıkla kullanılabilir, ancak daha büyük bıçaklarda daha az kırılgan çeliklere yönelmekteyiz genelde.

Umarım bir miktar "metalurji" bölümümüzde yazanları karıştırırsınız da konu sizin için de açıklığa kavuşur...

not: Tüm forum arkadaşlarımdan özür diliyorum, en fazla 1 hafta kadar daha forumdan uzak kalacağım, atölyeyi kullanılabilir hale getirme ile uğraşıyorum, inşaat ve tatara etkinliği sonrası ciddi bir karmaşa-kaos durumu var.
Sevgilerimle..

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #61 : 10 Mart 2011, 17:34:25 »
Usta siz çelikleri çözmüşsünüz anlaşılan. Avcılıkta kullanılan bir bıçak yapmak için hangi çeliği almamız gerekiyor? Bilgi verebilirmisiniz? Ben yorum yapmadan önce bahsettiğiniz sayfayı okudum. Ama o kadarda herkesin anlayacağı dilden bir yazı değil. Hava çeliği, sulu, susuz falan onları yüzlerce yıl önce adamlar bulmuş, denemiş, kılıç yapmış. Birdaha keşfetmeye gerek yok. Ben bu bin çeşit çelikten en çok HSS yi sevdim. On numara bıçak oluyor. Jilet yapımı biraz zahmetli bir iş olduğundan hiç girmeye gerek yok. Bu arada jilet bir markadır. Ürün cinsi değil. Çocukluğumdan beri bizim köyde bir uygulama vardır. Çobanlar bıçıklarını çıkarır birbirinin bıçağı ile ağızlarını çarpıştırarak test ederler. Bu mantıkla bakınca en iyi bıçak en sert bıçaktır gibi bir sonuç çıkıyor galiba. Forumdaki deyimle darbe dayanımı en fazla olan malzemede diyebiliriz. Sonuç olarak içiniz rahat olsun ben önceden verdiğiniz sayfayı okudum. Birde benim merak ettiğim bir malzeme var.Molibden hakkında bilgisi olan varmı? bıçakta kullanılırmı? silahların namlusunda kullanılıyor. Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.
En sert çelik en kırılgan çeliktir eğer en sert çeliğe herhangi bir darbede bulunursanız cam gibi kırılır. Forumda okumanız gereken bir hayli konu var...

orhanmuslu

« Yanıtla #62 : 11 Mart 2011, 11:38:46 »
Öncelikle Emre ustaya inşaat işlerinde kolaylıklar diliyorum. Verdiği bilgiden dolayıda teşekkürler. Emre ustanın açıklaması hss çeliğinin kafamdaki yerini bir miktar değiştirdi. Ama yinede bu malzemeyi kullanmak isteyecek arkadaş olursa diyi bir link paylaşacağım. Ben bu firmadan satın almadım. Sanayide kullanılan testerelerin eskilerini kullandım. Bu sitedeyse ebatları itibariyle daha çok seçenek var.  Bu arada listede Z harfi ile gözterilen bir sütun var.  Bu Z için verilen değerlerin ne anlama geldiğini anlamadım. bilen varmı acaba?http://www.makinatakim.com.tr/urun_detay.asp?urun_id=179&ara_k_id=118&u_grup=MAKİNA TESTERELERİ METAL İÇİN

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #63 : 11 Mart 2011, 12:04:22 »
Oradaki "Z" 25 mm deki diş sayısını ifade ediyor.  ;)

orhanmuslu

« Yanıtla #64 : 11 Mart 2011, 12:09:22 »
Teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #65 : 14 Mart 2011, 10:17:07 »
Geçen sene içeriğini aşağıda çok kısaca özetleyeceğim bir eğitime gitmiştim. Otelde bir güzel ağırladılar, beslediler, inceden inceye, çeşitli usullerle bir şeyler anlattılar. iki gün boyunca asortik terimler, grafikler ve oyunlar aracılığıyla anlatılanları ben becerebildiğim dilde aktaracağım. Bu içeriği her birimize faydası dokunacağından dolayı aktarıyorum.

Orhan bey, ilk mesajınızı yazdığınız anda bu işlerin öyle anlatıldığı gibi zor olmadığını, forumda yazanların size basit görünen bazı şeyleri kavrayamayıp işi zora koştuklarını, buna karşılık yapmak isteseniz çok iyisini yapabileceğinizi düşünmekteydiniz.

Bu, iş yaparken içinde bulunabileceğiniz dört aşamadan birincisine denk geliyor. Yüksek özgüvene sahip olunup tecrübenin en azda olduğu ilk hal. Bu hali özetlemek gerekirse bu işin bilmediğini bilmeme aşaması. Bu aşamadaki kişiye direktif vererek yönlendirme yapılabilir.

Bundan sonra gelinen aşama biraz çalışma ve araştırmayla az miktarda tecrübenin oluşup ayakların yere değmesi bununla birlikte özgüvenin ve çok düşmesidir. Bilmediğinizi öğrendiğiniz aşama. Bu aşama kişinin aynı zamanda yüreklendirilmeye ihtiyaç duyacağı, gelişmeye başlayacağı aşama. Siz şu anda gördüğüm kadarıyla son mesajlar ile bu aşamadasınız gibi. Bu aşamada da direktif vermeyle ve biraz da kişinin muhakemesine hitap ederek yönlendirilebilir.

Üçüncü aşama, çalışıp kişinin kendisini geliştirmesiyle gelen bilgi becerinin iyi arttığı ancak özgüvenin hala geriden takip ettiği aşama. Kabaca buna kalfalık aşaması diyebiliriz. Bilmeye başladığınız ama bunu o kadar bilemediğiniz aşama. Bu aşamada kişinin muhakemesine hitap ederek yönlendirilebilir, zaten yönlendirme pek gerekmemeye de başlar.

Dördüncü aşama yetkin olduğunuz ve bunu bildiğinizden dolayı özgüvene yeniden sahip olduğunuz aşama. Bilen, bildiğini bilen kişi aşaması. Buna da herhalde usta denilebilir. Bu aşamada kişi kendi kendini yönlendirmektedir.

...
Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.

Onun yerine namlu yapımında kullanılan 4140 çeliğinin kendisini alıp bıçak yapabilirsiniz. Tüfeği de ziyan etmemiş olursunuz. Sonuç olarak da maalesef yeterince sert olmayan bir ağız elde edersiniz. Belki bir kılıç için tercih edilebilir, ufak bıçaklarda tercih etmem.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #66 : 14 Mart 2011, 11:43:33 »
Eylem abi ellerine sağlık. Çok güzel özetlemişsin. Ben sizlerle tanıştığımda kendimi 3. aşamada görüyordum. Aslında 1 mişim :) Sonra birden 2. aşamada hissettim kendimi. Ben meğerse bidiğimi sanıyormuşum...

Şimdilerde bol bol okuyorum. Dönüp dönüp eski konulara bakıyorum ve önceden okuduğum konularda bile " Hımm böyleymiş demekki" diyorum. Sanırım pekiştirme kısmı bu.  Şimdi teoride  3. aşamaya göz koydum.  Pratikte de umarım başarırım.

Bir de forumda 5. aşama var. Ustalığını kabul etmeyen ama ağzımızın suyunu akıtan işler çıkaran ve tevazuyu da elden bırakmayan, artık nasıl bir yol çizdiler ise  hala kendini yolun başında gören üstadlar bolca mevcut. 

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #67 : 14 Mart 2011, 13:23:09 »
Unutmadan, bu bahsettiğim sıralama kişinin genel durumu değil. Birbirinden farklı alanlarda farklı durumda olabilirsiniz. Ya da bir önceki uğraştığınız işte pişmişsinizdir ama sonrasında farklı bir işe başlarken yine aynı aşamalardan geçme durumunuz olur.

Eğer birisine yardımcı olmaya çalışıyorsanız onun bu hallerden hangisinde olduğunu kavrayabilmeniz de önemli. Çok bilen adama "Şunu yap, bunu yap" denmeyeceği gibi, yeni başlayanı da boşlukta bırakmamak, adım adım yönlendirmek gerekli olacaktır. Ara aşamalarda da insanı desteklemek gerekir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

orhanmuslu

« Yanıtla #68 : 14 Mart 2011, 19:43:36 »
    Bu forumda daha çok işin sanatsal, tasarım olarak güzel gözüken bıçaklar ortaya çıkartmakla ilgileniliyor haklı olarak. Ben belki biraz daha kaba ama işlevsel bıçak yapmayı tercih ediyorum. Örneğin bir büyükbaş hayvanın alnının ortasından dik bir şekilde kesebilmek istiyorum. Bunun için bıçağın kabzasının arka tarafına kadar bir bütün olarak tasarlanmış olması gerekiyorki gerekirse bıçağın ucunu arkadan vurarak kafa kemiğine saplayabileyim. Tabi bu iş için takdir adersinizki sert bir malzemeden yapılmış bıçak lazım olur.
    Abi yüksek özgüven ve bilgisizlikten ikinci aşamaya geçtiğime göre bir soru sorayım. Hss den ben birkaç bıçak yaptım. Benim ısıl işlem yapma imkanım olmadığına göre özellikle yetişkin sayılabilecek ağaçlara aşı yapmak için kullanabileceğim sertlikte biçağı nasıl yapabilirim?
    Eskiden av tüfeği alırken kimse belge falan sormuyordu. Tek kırma belgesiz olduğundan gözden çıkarttım. Birde molibdenin paslanmamasından dolayı ilgimi çekmişti.
 Birde eski tırpandan bıçak yapma konusunda ne düşünüyorsunuz?
« Son Düzenleme: 14 Mart 2011, 19:52:03 Gönderen: orhanmuslu »

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #69 : 14 Mart 2011, 20:39:48 »
Hocam ısıl işlem yapma imkanın olmadan tüfek namlusunu nasıl düzleyeceksin? Döverek ezmen ya da keserek açman lazım, her ikisi için de çeliği şekil verilebilecek kadar ısıtman lazım.

Diğer olay: uygun bakımı yapılmadığında her tüfek paslanır (daha doğrusu: her çelik paslanır). Hem tüfek namlusunun çeliği sertleştirmeye değil, yüksek sıcaklıklarda yüksek basınca dayanıklı olmasına uygun, sertleştirmeden sonra bile yumuşaktır. HSS'den sonra çok yumuşak gelir. Tek kırmayı gözden çıkart da, bıçağa uygun olmaz.

Eski tırpan bıçak için bence olur. Ama illa yakınınızda eski eğe ya da kamyon makası bulabileceğiniz bir hurdalık vardır.

Son olarak ısıl işlem o kadar da zor değil. Yumuşatma oldukça kolay. Sertleştirmede çelikten tam randıman almak için illa kontrollü bir ısıl işlem gerekiyor, ama harlayabildiğiniz bir açık ateşle de makul sertleştirme mümkün.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #70 : 14 Mart 2011, 20:53:54 »
bence arkadaşa uygun olan Sefa ustanın eğeden spıral ıle yaptığı bıçak ...    sertlığıde ıstedığı gıbı olur bence.  kendısı spıral kullanabılıyorsa yapabılır..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

orhanmuslu

« Yanıtla #71 : 14 Mart 2011, 21:45:37 »
Tüfek namlusu yumuşak bir malzeme. Spral ile kesip kolayca düzlenebilir de ortaya çıkacak bıçak basit birşey olur herhalde. Eğeden bıçak denemesi yaptım. genellikle et kalınlığı çok olduğundan biraz zor oluyor. Ama makası denemedim. Makastan baltaların ağız kısmına parça konulunca baltada iyi oluyor. Bıçak içinde denemek lazım.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #72 : 14 Mart 2011, 21:58:22 »
hemen karar vermeden önce Sefa ustanın bıçağına bır göz at derim..  senın ıçın artısı su verme ışlemı yok...
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #73 : 14 Mart 2011, 22:00:29 »
Orhan hocam, büyükbaşın kafasını sağlı sollu ikiye ayırmak için testereyle kanal açıp sonra satırın ağzını kanala dayayıp sırtına çekiçle vurmayı deneyebilirsin. Alna bıçak ucu saplamak sakat. İnce uzun bir çelik parçasını uzun eksende zorlamak kazaya açık bir hareket.

Tam olarak ihtiyacın nedir? Belki başka bir yöntem ve bıçak modeli önerebiliriz. Sertlik herşey demek değil.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

orhanmuslu

« Yanıtla #74 : 14 Mart 2011, 22:07:25 »
Emre ustanın yaptığı http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/egeden-bicak/msg10098/#msg10098 bıçağa baktım. Süper olmuş. Ama atolye ortamında yapılmış bir bıçak. ben aynı malzemeyi yapmayaa kalksam yüzüne bakılırmı bilmiyorum.

orhanmuslu

« Yanıtla #75 : 14 Mart 2011, 22:16:45 »
Ustam birde sap için ben hep plastik kullandım. Şehir şebekesi boruları gibi sert plastık boruların kırılmış parçalarını kullanıyorum. İşçiliği çok kolay. İyice zımparalayınca gayet güzelde duruyor. Boynuz sap yapmayı denemedim. Ebay sitesinde satılan düzeltilmiş boynuz parçalara baktım ama güvenip alamadım. Gelirmi gielmezmi gelirse işe yararmı diye karar veremedim.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #76 : 14 Mart 2011, 22:49:24 »
     Örneğin bir büyükbaş hayvanın alnının ortasından dik bir şekilde kesebilmek istiyorum. Bunun için bıçağın kabzasının arka tarafına kadar bir bütün olarak tasarlanmış olması gerekiyorki gerekirse bıçağın ucunu arkadan vurarak kafa kemiğine saplayabileyim.

Orhan Bey,
Bu büyükbaş hayvana bıçak sapladığınızda,hayvan canlımı olacak cansızmı olacak?
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

orhanmuslu

« Yanıtla #77 : 14 Mart 2011, 23:09:54 »
Efendim canlı hayvana değil. Büyükbaş hayvanı (inek, manda vb.) kesip derisi yüzüldükten sonra kafa bölgesinin parçalanması için. Kafa yapıları buruna doğru düz ve kolay yarılabilen bir kemiktir. Alından aşağı doğru dümdüz kesebilirsiniz. Kuvvetli bir bıçakla tabii.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #78 : 14 Mart 2011, 23:27:37 »
Bazı kasaplar gördüm; hayvan canlı iken kafasına bıçak saplayıp,
felç eden sonrada boğazını kesen.Tam bir canilik.  :'(
Bir an aklıma o görüntüler geldi.
Sizinde bu yöntemi kullandığınızı düşünmüştüm.
Kusura bakmayın.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Berke Boyacı

« Yanıtla #79 : 15 Mart 2011, 16:15:55 »
Emre ustanın yaptığı http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/egeden-bicak/msg10098/#msg10098 bıçağa baktım. Süper olmuş. Ama atolye ortamında yapılmış bir bıçak. ben aynı malzemeyi yapmayaa kalksam yüzüne bakılırmı bilmiyorum.
Ufak bir düzeltme :). Bıçak sefa ustamın...