Bıçak Sanatı - Forum

Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak

Berke Boyacı

Ynt: Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak
« Yanıtla #20 : 28 Eylül 2010, 14:53:16 »
Üstad benim bıçakta bir sorun vardıda...
Profilin sap kısmını çıkarmada bi hata yaptım. Delikler biraz fazla kalın ve çizğinin içerisinden oldu bu bi sorun teşkil edermi ??

Birde ustam. Eğe çiziklerini ince eğeyle alamadım. Şöyle 40 kumla girsem bu çizikleri yok edebilirmiyim bayağı derin gözüküyorlar... Ağız kısmındaki en derin çizikleri yok etmede zımpara işe yararmı?

Üstad. Mengenemi alıp şu sap kısmını hallettikten sonra sadece zımparalama işi kalıyor değilmi ? Yanlışım varmı. Ağız açısını verdiğimi düşünüyorum ama başlarken yuvarlak eğeyle başlangıç yapmadım. Zaten bıçak bana yarı bitmiş geldiği için mehmet abide yuvarlak eğeyi kullanmadığı için bende gerek yoktur dedim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 28 Eylül 2010, 19:40:14 »
Berkeciğim, flaşsız, ışığın yansımayacağı şekilde ve namlunun daha genelini görebileceğimiz fotolar çekebilir misin? Bıçak fotografı çekmek çok zordur, belli bir açıyı yakaladığında ışık yansıma yapmaz, bu sayede detaylar ve çizikler görünür. Bu fotograflar üstünden ne desem yalan olur şimdi  :-[

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #22 : 28 Eylül 2010, 20:04:32 »
Tamam onuda yaparımda netlik bu kadar oluyor Emre abi. Şu süper makroyu yapsam fayda edermi acep... Uzun bir uraştan sonra gidip yeni bir eğe veya 40 lık zımpar kağıdı alıp denemenin daha kolay geldiğini anladım :) Fotoğraf işi akıllara zarar...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #23 : 29 Eylül 2010, 02:17:57 »
En azından tüm bıçağı bir çeksen de ne olduğunu anlasak. Deliklerin nereye geldiğini, taşlamanın neye benzediğini anlamak mümkün görünmüyor fotolardan, yoksa seve seve yardım ederdim.

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #24 : 02 Ekim 2010, 18:14:43 »
Kusura bakma emre abi cevap biraz geç oldu okuldan vakit bulamıyorum. Bu akşam çekip koyuyorum...

EDİT: Biraz biçimsiz birşeye benziyor ama bitince güzel olur insallah :) Resimler üzerine tıklayınca büyüyor...
Ha bide unutmadan stunlu matkap aldım ihi :) Galiba Alman malı, arattım ama nette bulamadım 350w 5 speed diyo Emre abi sence yeterlimi uzun vadeli ?

Yakışıklıya bak beee  8)

« Son Düzenleme: 02 Ekim 2010, 20:04:05 Gönderen: Berke Boyacı »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #25 : 02 Ekim 2010, 21:37:01 »
Valla benim matkaptan iyi, güle güle kullan yıllarca sorunsuz götürür seni  ;) Hızını ayarlamayı biliyorsun di mi?

Bıçağa gelince: taşlamanın hemen yanında iki tane delik mi görüyorum? Eh ilk denemen, sineye çekeceksin artık... Kabza kısmının en arkası dümdüz, onu eğeyle şöyle biraz yuvarlat. Parmak kısmını da balık sırtı eğe ile parmak rahat oturacak şekilde oymalısın, iki tane de 5 milimlik delik del perçinler için. Bunlar öncelikli işlerin. Delikleri yukarı ve aşağıdan ortala kabzaya. Bir tavsiye resmi çiziktirdim. Eğimle sonra uğraşırız... Profili tamamlarken eğe konusunda da biraz elin alışır, sonra taşlama eğimine geçeriz...
Bu işleri yaptıktan sonra yine bir resimle dön bakalım. El ele verip bitirelim şu bıçağı da Berkecim bir bıçak yaptım diyebilesin  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #26 : 02 Ekim 2010, 22:25:32 »
Emre abi biraz karıştı sanki. Ben sana şöyle göndereyim galiba bıçağın sırtı ağzı neresi belli olmuyor bu bıçak bana yarı bitmiş geldiği için kafam çok karıştı...
Bu arada ne hızını ayarlamayı ne kullanmayı nede kurmayı biliuyorum stünlu matkabı :/
Bu gece bu konuyu bir açıklığa kavuşturalım elimde bir profil daha var bu olmadı bari o düzgün çıksın :(

Resim biraz karışık oldu ama sen anlarsın

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #27 : 02 Ekim 2010, 22:33:16 »
Berke, sen bir haftasonu gel buraya, cumartesi akşam ve pazar sabahı bir miktar bişeyler göstereyim, böyle uzaktan olmayacak  :D O:-)

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #28 : 02 Ekim 2010, 22:37:43 »
Bayramda ordayım. Bir ay var daha. Müsaitsen tabi bayramlaşma falan işlerin varsa gelmiyim... Birde emre abi ben bu bıçağı kafama göre bitireyim diyorum ama ısıl işlemde problem olurmu senin için bir yerlerinde yamukluklar olsa. Yani demek istediğim şu eğe hakimiyetim olmadığı için tam simetrik olmadı ne taşlama nede başka yerleri.

Ayrıca şu tarz bir tasarım çıkarabilimiyiz sence uygunmudur...

« Son Düzenleme: 02 Ekim 2010, 22:48:35 Gönderen: Berke Boyacı »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 02 Ekim 2010, 22:49:53 »
Elinden geleni yap, dert etme, ilk çalışman bu, önemli değil o kadar. Böyle böyle alışacak elin... 40 kum zımpara alıp elinden geldiğince düzle profili, eğe izleri gidene kadar. Sonra 80 kum ile daha düzgün hale getirirsin. Denemeler yapmaya devam et, tahta parçalar, kontrplak vs üstünde hem eğe hem zımpara yeteneklerini geliştir. Kimse ilk denemesinde harikalar yaratamaz. 5-10 tane sonra ancak istediğin gibi şeyler çıkmaya başlar...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #30 : 02 Ekim 2010, 23:01:15 »
Bayramda ordayım. Bir ay var daha. Müsaitsen tabi bayramlaşma falan işlerin varsa gelmiyim... Birde emre abi ben bu bıçağı kafama göre bitireyim diyorum ama ısıl işlemde problem olurmu senin için bir yerlerinde yamukluklar olsa. Yani demek istediğim şu eğe hakimiyetim olmadığı için tam simetrik olmadı ne taşlama nede başka yerleri.

Ayrıca şu tarz bir tasarım çıkarabilimiyiz sence uygunmudur...

Bence kısaltma fazla kabzayı, sadece yuvarla, kısaldıkça kullanışlılığı düşer. Profil üstünde çalışırken bıçağı tutup kullandığını hayal ederek şekil ver, keserken elin kayar mı acaba keskin ağıza, elin rahat kavrar mı, bıçak istediğin gibi bir şekil almış mı? hep deneyerek yavaş yavaş istediğin şekle getir. Boşuna parmak girintisi tavsiye etmedim, işaret parmağını koruman için gerekli. Şekli ne olursa olsun merak etme bıçak güzel sertlikte olacak ve çok KESKİN olacak, emin olabilirsin  ;)

Bana hergün bayram Berkecim, istediğin zaman damla  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #31 : 03 Ekim 2010, 09:59:52 »
Anlıyorum sağol :) Herşey için teşekkürler :2up. Sana hergün bayram ama bana hiç tatil yok :) . Bu arada emre abi bu atolye tezgahları hazır satılıyormu...

alpform

• *
  • 3
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: aydın
« Yanıtla #32 : 18 Kasım 2010, 23:43:33 »
Emre bey öncelikle ustalığınızı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Ben Aydın'da öğretmenim. iki yıldan beri. pazarlardan edindiğim değişik el yapımı çakıları modifiye ederek onlara sap veya mekanizma değişiklikleri yaparak kendi çapımda eğleniyordum yazılarınızı okumaya başlayınca bıçağımı kendim yapma fikri iyice yerleşti ve ilk denememi sizin talaşlı üretim dediğiniz yöntemle bir marangoz el planyasının bıçağı ile yaptım. sayenizde güzel bir bıçak oldu. fakat ısıl işlem görmedi. bu haliyle de yeterince sert ve keskinliğini korumakta. çünkü çeliği tamamen soğuk olarak işledim. Bu durum cesaretimi arırdı. sanayiden makas çeliği bularak bir av bıçağı profili oluşturdum. bunun için çeliği mangalda ısıtıp çekiçle düzleştirdikten sonra (sipiral kullanma deneyimim var) eğe ve zımparalarla dediğiniz forma getirdim hatta 120 kuma kadar zımparayla düzelttim. Ancak bu kadar emekten sonra su vermeye cesaret edemiyorum. çok güzel bir bıçak oldu. suyunu kendim vermek isterim. elimde mangalım var. yağ da temin ettim ancak serteştirme sıcaklığına mangallla çıkabilirmiyim! terttüt burada. bir de sertleştirme sonrası menevişleme için evde kullandığımız normal börek fırınını 250 derceye ayarlasam (daha fazla da olabilir) iş görür mü . cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #33 : 19 Kasım 2010, 01:56:27 »
Basit bir modifikasyonla çok rahat hem dövme hem de ısıl işlem ısılarına çıkabilirsiniz, hatta dövme kaynak için gereken çok yüksek ısılara bile ulaşabilirsiniz. Ancak önemli olan ısının yüksekliği değil ısı kontrolü ısıl işlemde. Bu yüzden kömür ocağında biraz ön çalışma ve denemeler yapmalısınız, demir parçalarında eşit ısıtma konusunda ve kömürleri kontrol etme konusunu çalışınız. Ardından da ısıl işlem için bıçağı yaptığınız çeliğin sertleştirmesi ve tane büyümesi konusunu test ediniz. Bu testleri yapıp çeliğin tav renklerini öğrenmeniz ve homojen ısıtma için el alışkanlıklarını biraz geliştirmeniz önemli o kadar uğraşarak yaptığınız bıçakta ısıl işlem yapmadan...
Hoş geldiniz bu arada forumumuza, ısıl işlem öncesi çalışmalarınızı resimlemeyi unutmayın, bazen ısıl işlemden sonra bıçaklar mefta olabiliyor, özellikle acemilikte, elinizde bir kaydının olması güzel bişey. Ayrıca bizimle de paylaşırsanız çok seviniriz...

Bu arada bir örnek bu mangal modifikasyonu:
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?42323-Steel-Fire-Pit-for-Forge

« Son Düzenleme: 19 Kasım 2010, 01:57:58 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

alpform

• *
  • 3
« Yanıtla #34 : 20 Kasım 2010, 20:46:48 »
Kendime inanamıyorum cahil cesareti resmen büyük uğraşlarla tamamladığım bıçağımı ısıl işleme aldım. nasıl oduğunu paylaşmak isterim. dün eksoz tamircisi arkadaşımın dükkanında bıçağı oksijen tüpü ile ısıttık. metal istediğim renge gelince (renk sıkalasını da formunuzdan öğrendim) otomobil yağına dik olarak daldırdım. ileri geri derken bıçak soğudu yağdan çıkardığımda (Araba Makasından yapmıştım ya) makas çeliğinin makas gibi eğildiğini gördüm...yani benim düzeltmeden önceki şeklini almıştı. üstelik sertleştiğinden düzeltme için çok uğraşmam gerektiğini düşündüğümden tekrer ısıtarak düzeltme yoluna gittim. neyse uzatmayalım. tekrar doğrulttuğum çeliği. yeniden temizleyip. su vermeyi planlamıştım akşama kadar temizlikle uğraştım. bitince çeliğin evde kullandığım bir çok bıçaktan daha sert olduğunu farkettim. herhalde tekrar ısıttığımızda yeterince yüksek dereceye çıkmadığımızdan bir nevi normalizasyon (menevişleme) yapmış olmalıyız. ben de sap malzemesini takarak bitirdim. sert bir ağız yapısı oldu . sap için menengiç ağacı kullandım bildiğim en sert ağaç (venge den bile sert bendeki en az on yıldır kuruyordu demir testeresi ile zor kesiliyor normal testere ise iz bile yapamıyor.) bıçağın boyutlarına gelince toplam uzunluk 35cm namlu uzunlugu 22,5 cm namlu gerisinde 2 cm boşluk var et kalınlığı 0,5 cm eni ise 4,5 cm bu yapmış olduğum ikinci bıçak oldu.  ;D ;Damatörce.
« Son Düzenleme: 20 Kasım 2010, 20:59:38 Gönderen: alpform »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #35 : 21 Kasım 2010, 00:30:13 »
Elinize sağlık. Bıçağınızın daha iyi göründüğü başka fotoğraflarınız var mı?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #36 : 21 Kasım 2010, 01:00:24 »
İlk iş olarak iyi görünüyor, elinize sağlık. Menengiç gerçekten de sert bir ağaç, kötü yanı çalışırken eli boyuyor ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 21 Kasım 2010, 01:54:40 »
Elinize sağlık, temiz bir iş olmuş bu kadar badireden sonra, helal  :2up
Yalnız aman yanlış olmasın, bıçağınız çok çok daha sert ve aşınmaya dayanıklı olabilirdi eğer biraz daha ısıl işleme zaman ayırıp ön testler filan yapsaydınız. Ancak haklısınız, sadece normalize edilmiş çelik bile piyasadaki mutfak bıçaklarından filan daha sert oluyor  :))

Kipmen Sanat web sitesi

alpform

• *
  • 3
« Yanıtla #38 : 21 Kasım 2010, 22:15:13 »
Elinize sağlık. Bıçağınızın daha iyi göründüğü başka fotoğraflarınız var mı?
fotoğraf makinam bozuk olduğundan bilgisayarın kamerasını kullandım. o yüzden fotoğraflar gerçekten iyi değil arka planı paint'te temizleyince daha da kötü oldu ama bir fikir vermesi açısından ekledim. ilerde yapacağım çalışmaları daha güzel belgelmeyi düşünüyorum. Bu arada olumlu değerlendirmelerinizden dolayı size,  Emre ve safa beylere de tüm içtenliğimle teşekkür edrim :)

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #39 : 30 Aralık 2010, 16:20:57 »
İki tarafta da bu işlemi yaptıktan sonra artık ısıl işlem öncesi işlerimiz bitmiştir (resim 5-6)

Emre Bey,
Mesaj #6 'da en son resimde bıçağın kesici bölümünün başladığı yerden yukarı doğru çıkan bölüm kavis çizerek bıçağın ucuna doğru kıvrılıyor. Burayı nasıl yapıyoruz?