Bıçak Sanatı - Forum

Yağ Taşında Bileme

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
Ynt: Yağ Taşında Bileme
« Yanıtla #80 : 20 Şubat 2012, 22:52:05 »
Evet yanılmıyorsam DOVO nun bir ürünü yıl başında geldi fakat posta yoluylada gönderiyorlar.
taşler tamamen yerli :)
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #81 : 20 Şubat 2012, 23:25:02 »
Evet yanılmıyorsam DOVO nun bir ürünü yıl başında geldi fakat posta yoluylada gönderiyorlar.
taşler tamamen yerli :)

Ustam forumda ustura kayışı yapan bir arkadaş daha vardı:

http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/yeni-ustura-kayis-modelleri/msg46772/#msg46772

Sizin kullandığınız deri buna benzer miydi. Bana da lazım böyle bir kayış ondan soruyorum. Teşekkürler.
« Son Düzenleme: 20 Şubat 2012, 23:32:38 Gönderen: ferroburak »

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #82 : 21 Şubat 2012, 20:36:00 »
Benzer oldukları söylene bilir fakat aynı kalite olmaz herhalde,
Ben bir kemer imalat atölyesinden aldım memnun kalmayınca gidip birtane kaliteli deri kemer alıp kastim baya kullanışlı oldu.
sizde deneyebilirsiniz,
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #83 : 21 Şubat 2012, 21:45:44 »
Benzer oldukları söylene bilir fakat aynı kalite olmaz herhalde,
Ben bir kemer imalat atölyesinden aldım memnun kalmayınca gidip birtane kaliteli deri kemer alıp kastim baya kullanışlı oldu.
sizde deneyebilirsiniz,

Taşlardan bulma imkanı nedir.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #84 : 21 Şubat 2012, 22:47:55 »
Gaziantepde bakırcılar çarşısında bulunur.

karabasan

• 48
  • Hasan Basri TUĞAN
  • Meslek: Turizm
  • Yer: İstanbul/Maltepe
« Yanıtla #85 : 26 Şubat 2012, 09:35:24 »
Bu değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim üstadım. Elimden geldiğince takip etmeye çalışacağım siz ve diğer ustaların paylaşımlarını.
Saygılarımla.
Huzura çıktığımızda başımızı eğik bırakma Ya Rab..

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #86 : 26 Şubat 2012, 12:03:01 »
Etafurullah Henüz bıçak imal edemedim inşallah ogünleride görürüz.
Fakat kim demiş bilmiyorum, bilgi paylaştıkça çogalır ve gelişerek mükembele dogru yoluna devam eder. :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #87 : 22 Haziran 2014, 12:02:54 »
Konuyu yukarıya sabitledim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #88 : 29 Aralık 2014, 22:42:02 »
Sefa abi ;
Videoda bir yerde yağ taşını kullandıktan sonra  deterjanlı su ılık su ile yıkamak gereketiğini belirtiyorsunuz bunun nedenini öğrenebilirmiyim

« Yanıtla #89 : 29 Aralık 2014, 23:42:34 »
Yağ belli bir süre sonra içerisindeki metal partikülleriyle birlik olup reçineleşip yüzeyde görece katı bir tabaka oluşturuyor. bu nedenle deterjanlı ılık suda yıkamak iyi geliyor.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #90 : 29 Aralık 2014, 23:48:19 »
Sefa hocadan alıntılarla konuyu destekliyeyim.

Yağ taşlarını yıkamayı hiç önermem, bileme sırasında zaten partiküller yüzeye sıvanmaz yağın etkisiyle kenarlara tahliye olur. Suyla kullanılan taşların yıkanmasında yarar var.
Bu cümleyi biraz açmakta yarar var, özellikle kombine taşlar kullanıyorsanız ( yapay sıkıştırma) bu taşlar ılık suyla yıkama sonrası daha iyi performans sergiliyor. Ancak doğal bileme taşlarında bence yıkamayın, bunların yüzeyinde çapak tutunmuyor ( özellikle yüksek gridlerde)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #91 : 29 Aralık 2014, 23:52:30 »
Sefa hocadan alıntılarla konuyu destekliyeyim.

Yağ taşlarını yıkamayı hiç önermem, bileme sırasında zaten partiküller yüzeye sıvanmaz yağın etkisiyle kenarlara tahliye olur. Suyla kullanılan taşların yıkanmasında yarar var.
Bu cümleyi biraz açmakta yarar var, özellikle kombine taşlar kullanıyorsanız ( yapay sıkıştırma) bu taşlar ılık suyla yıkama sonrası daha iyi performans sergiliyor. Ancak doğal bileme taşlarında bence yıkamayın, bunların yüzeyinde çapak tutunmuyor ( özellikle yüksek gridlerde)
Teşekkürler Osman  :2up

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #92 : 29 Aralık 2014, 23:58:50 »
Her zaman hocam. ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #93 : 30 Aralık 2014, 15:21:47 »
Bende ki doğal kesme girit tasi ozaman yikamama gerek yok dogrumu anlamisim

harme85

• 140
  • Emrah
  • Meslek: gemici
  • Yer: hatay
« Yanıtla #94 : 02 Ocak 2015, 18:20:43 »
çok yararlı bi video olmuş elinize sağlık

Muhammed Ata

• *
  • 3
  • Meslek: Harita teknikleri
  • Yer: Bandırma
« Yanıtla #95 : 16 Şubat 2016, 07:28:37 »
Çok güzel anlatmışsın abi

diriliş

• **
  • 50
  • Meslek: tamirci usta
  • Yer: TAVŞANLI
« Yanıtla #96 : 26 Şubat 2016, 20:24:05 »
   Hocam teşekkürler işe yarar bilgi. Makasda nasıl uygulanabilir. Herhalde makası yukarıdan aşağıya doğru sürmemiz lazım.
Ekrem

« Yanıtla #97 : 26 Şubat 2016, 20:48:43 »
Öncelikle yorum yapan arkadaşlara teşekkürler.
   Hocam teşekkürler işe yarar bilgi. Makasda nasıl uygulanabilir. Herhalde makası yukarıdan aşağıya doğru sürmemiz lazım.
Makas bilemek ayrı bir iş, buradaki mantıkla çok ilgisi yok. Makaslarda öncelikle aşınmadan kaynaklanan eğim bozukluğunu yeniden oluşturmak gerekiyor. Bu yapılmadan bileme ne yazık ki ağız keskin olsa bile bir sonuç vermez. Doğru olan önce makasın eğimini verip ardından yağ taşında bileme yapmak.Bu nedenle bu konuyu anlatarak ifade etmek zor. Belki buna ait bir başka video çekmek lazım. Yani kısaca makas işi aslında kolay ama kritik detayları olan bir konu.

diriliş

• **
  • 50
  • Meslek: tamirci usta
  • Yer: TAVŞANLI
« Yanıtla #98 : 26 Şubat 2016, 23:36:54 »
   Sefa ustam, genelde makasda bozulmalar iç yüzeyde oluşuyor. Eğimle neyi kast ediyoruz. iç yüzeyin düz olmasımı yoksa başka bir aşınma  şeklimi?
Ekrem

« Yanıtla #99 : 27 Şubat 2016, 01:39:30 »
   Sefa ustam, genelde makasda bozulmalar iç yüzeyde oluşuyor. Eğimle neyi kast ediyoruz. iç yüzeyin düz olmasımı yoksa başka bir aşınma  şeklimi?
Evet ben de bunu kastediyorum zaten, makas aslında iki ağız birbirine her noktada sürtündüğü için araya giren nesneyi keser. Bu baskı zaman içerisinde azalır ve kimi noktalar siz makası kapatırken birbirine temas etmez ve bu temasın kesildiği yerlerde gevmeler olur ve düzgün kesme yapamazsınız. Bu sorunu sadece ağzı veya yüzeyleri bileyerek gideremezsiniz. Bu durumda öncelikle yüzeylerin birbirine temas etmeyen noktalardaki sorunu çözmek gerekir, bunun bir yolu; pim noktasına yakın veya pim noktasının hemen önünden makasın her iki kesici ağzına da bir eğim vermek gerekir ve tüm kesici ağzın her noktada birbirine temasını sağlamak gerekir. Bu temas öyle olmalı ki makas açılıp kapanırken aynı zamanda ağızlar birbirini de köreltmemeli. Bu ayarlamayı yaptıktan sonra zaten iş kolay sayılabilir. Yüzeyleri düzgünce bilersiniz ve ağzıda düzgünce bilersiniz makasınız eski haline döner. Yoksa sade temas yüzeylerini ve kesici ağzı bileyerek sorunu çözmek neredeyse olanaksız, hatta daha önceki kestiği kadar bile kesmeyebilir, çünkü zaten düzensizleşmiş teması daha da arttırmış olursunuz ( kaş yapayım derken göz çıkarma durumu bir nevi ). Durum böyle, elimden geldiğince anlatmaya çalıştım ama başarabildim mi bilmiyorum  ^-^