Bıçak Sanatı - Forum

Yağ Taşında Bileme

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Ynt: Yağ Taşında Bileme
« Yanıtla #60 : 07 Şubat 2012, 23:24:12 »
@ spayk07
eklemiş olduğunuzun taşın aynısı bende vardı hiç güzel bilemiyor eh idare eder ama iyi bileme için arkansas taşı alın,daha fazla detaylar için forumda aratın ustalarımızı epey yormuştum bileme konusunda çok detaya girmiştim  :2up
« Son Düzenleme: 07 Şubat 2012, 23:26:34 Gönderen: merttt9 »

the north face

• *
  • 11
  • Hakan Reis
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #61 : 08 Şubat 2012, 11:25:57 »
Zımparayla bilemede, bıçağı ağzı zımparaya doğru sürterseniz, keskinlemeye başlamış olan ağız zımparaya dalacaktır. Oysa taşta dalma diye bir sorun yok. Masat işlemi de deride yapıldığından yine zımpara mantığındaki gibi ve ağız ileriye itilirse deriye dalma yapar. Ağız kısmı ileriye doğru yapılan bilemede kılağı daha az oluşacağından taşta bu sistemi kullanıyoruz. Ama zımparada tam tersi.

Peki hocam iki durumda da iyi bilenmiş bir bıçak elde edebilir miyiz. Çünkü zımparada yapılan bilemede ağız kısmında çok fazla çapak oluşmazmı bunları nasıl gidereceğiz sürekli ağızı zımparaya doğru sürterek.  Yani bu iki yönde uygulanan teknikte aynı sonucu verir mi...

merttt9

• 1419
« Yanıtla #62 : 08 Şubat 2012, 12:48:28 »
@ the north face
zımpara kağıdı bilemesi testi yapmıştım birdaha bilememeye karar verdim
arkansas taşı bilemesinde çok daha iyi sonuç almıştım  :2up

the north face

• *
  • 11
  • Hakan Reis
« Yanıtla #63 : 08 Şubat 2012, 13:07:00 »
@ the north face
zımpara kağıdı bilemesi testi yapmıştım birdaha bilememeye karar verdim
arkansas taşı bilemesinde çok daha iyi sonuç almıştım  :2up

Bu arkansas taşı girit taşı falan çok okudum bu taşları nereden bulabilirim peki. Bu arkansas taşı yağ ile çok iyi sonuçlar veriyor anladığım kadarıyla ama nereden bulabilrim... Bauhaus, praktiker gibi yerlerde bulunur mu ?

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
  • Meslek: bilgisayar satis ve destek
« Yanıtla #64 : 08 Şubat 2012, 13:11:40 »
takimmarket.com
Si vis pacem, para bellum.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #65 : 08 Şubat 2012, 14:20:15 »
Bilemeye zımparada alışmak lazım bence. Bileme yapmayı bilmeyen biri arkansasta başlarsa taşı mahvedebilir diye düşünüyorum. Mert nasıl yaptı bilmiyorum ama o bileme videosundaki yöntemle ben çok rahat traş olunabilecek keskinliğe ulaşıyorum.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #66 : 08 Şubat 2012, 14:51:04 »
Zımparayla bilemede, bıçağı ağzı zımparaya doğru sürterseniz, keskinlemeye başlamış olan ağız zımparaya dalacaktır. Oysa taşta dalma diye bir sorun yok. Masat işlemi de deride yapıldığından yine zımpara mantığındaki gibi ve ağız ileriye itilirse deriye dalma yapar. Ağız kısmı ileriye doğru yapılan bilemede kılağı daha az oluşacağından taşta bu sistemi kullanıyoruz. Ama zımparada tam tersi.

sefa hocam teşekkürler

merttt9

• 1419
« Yanıtla #67 : 08 Şubat 2012, 16:03:24 »
Bilemeye zımparada alışmak lazım bence. Bileme yapmayı bilmeyen biri arkansasta başlarsa taşı mahvedebilir diye düşünüyorum. Mert nasıl yaptı bilmiyorum ama o bileme videosundaki yöntemle ben çok rahat traş olunabilecek keskinliğe ulaşıyorum.

ben aslında zımpara bilemesi üzerinde fazla durmadım yani ilk yaptım ve bıraktım,birde numara geçişlerini acaleye getirdim
aslında zımpara bilemesi sanırım emre ustanın bir videosu vardı diye hatırlıyorum

the north face

• *
  • 11
  • Hakan Reis
« Yanıtla #68 : 08 Şubat 2012, 17:51:53 »
Valla iki hocamızın videosuda çok açıklayıcı ve güzel iki tekniği de anlamama yardımcı oldu... Fakat acaba çakılarımı bilemekte hangi metod daha yararlı olur internetten satın almam zor olur taşı eğer zımpara ile iyi sonuç alamazsam taş bulmaya yönelirim..

Her şey için teşekkürler

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #69 : 08 Şubat 2012, 18:59:34 »
Zımpara metodunun bir diğer avantajı körelmiş bir bıçakta kalından inceye doğru zımparalar kullanarak maksimum verimi en kısa sürede elde etme şansımızın olması. Halbuki taşta kum seçeneğini bu kadar çoğaltmaya kalksak resmen servet ödememiz gerekiyor. Yada ince kumlu bir taşla  uzun süre uğraşmamız lazım.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #70 : 08 Şubat 2012, 19:11:28 »
Zımpara metodunun bir diğer avantajı körelmiş bir bıçakta kalından inceye doğru zımparalar kullanarak maksimum verimi en kısa sürede elde etme şansımızın olması. Halbuki taşta kum seçeneğini bu kadar çoğaltmaya kalksak resmen servet ödememiz gerekiyor. Yada ince kumlu bir taşla  uzun süre uğraşmamız lazım.

:2up
aynen taşdaki kum sayıcı çok ince vede ağzı kalın bıcağı çok uğraştırır,tıpkı ağzı eğe ile açılmamış 2 mm kalınlıktaki bıcağı sivritmeye benzer

the north face

• *
  • 11
  • Hakan Reis
« Yanıtla #71 : 09 Şubat 2012, 17:18:58 »
internette gezinirken bu videoya ratladım zımpara ve taş metodu arası farkı anladım amma ve lakin bu ne tarz bir metottur, anlam veremedim. Metod garip ama sonundaki testten işe yaradıüı kesin...

http://www.youtube.com/watch?v=f-7qAjobCQs

merttt9

• 1419
« Yanıtla #72 : 09 Şubat 2012, 20:39:18 »
el ile bileme ustalık ister yoksa ağız eğri büğrü olur eğer deneyerek el alışkanlığına zamanım yok diyorsan 50 tl ye taş motoru satılıyor  :2up
videodaki arkansas taşına birebir benziyor sanki ama su taşı yazıyor biz yağ döküyoz
beyaz yüzeydeki yerde zamanla bileme sonucu bıçağın çeliği karartı haline getiriyor,deterjanla yıkadım siyahlık duruyordu aslında bu videoda zımparaya sürterek yüzeyi sıfır ilk günkü hale getirmiş
ama taşın yüzeyini aşındırarak ne derecede ilk günkü düzlüğe getirir bilemem
videoda güzelmiş mikroskopla bakıyor,iyi gösteriyor  :2up

bir ara sormuştum o tarz video denk geldi,uzun çeliklerin ağızları normal bıçak gibimi bilenir diye,ama bu videoda uzun çelikleri,tuttuğumuz yerden uca doğru dik sürtüyor,normal bıçak gibi bilemiyor,bunu yağ taşında göstermişler,taş motoru değilde yağ taşında yapılmış iyi bir video  :)
http://www.youtube.com/watch?v=ttdTCJxv6uw
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2012, 21:06:15 Gönderen: merttt9 »

the north face

• *
  • 11
  • Hakan Reis
« Yanıtla #73 : 09 Şubat 2012, 21:25:58 »
el ile bileme ustalık ister yoksa ağız eğri büğrü olur eğer deneyerek el alışkanlığına zamanım yok diyorsan 50 tl ye taş motoru satılıyor  :2up
videodaki arkansas taşına birebir benziyor sanki ama su taşı yazıyor biz yağ döküyoz
beyaz yüzeydeki yerde zamanla bileme sonucu bıçağın çeliği karartı haline getiriyor,deterjanla yıkadım siyahlık duruyordu aslında bu videoda zımparaya sürterek yüzeyi sıfır ilk günkü hale getirmiş
ama taşın yüzeyini aşındırarak ne derecede ilk günkü düzlüğe getirir bilemem
videoda güzelmiş mikroskopla bakıyor,iyi gösteriyor  :2up

bir ara sormuştum o tarz video denk geldi,uzun çeliklerin ağızları normal bıçak gibimi bilenir diye,ama bu videoda uzun çelikleri,tuttuğumuz yerden uca doğru dik sürtüyor,normal bıçak gibi bilemiyor,bunu yağ taşında göstermişler,taş motoru değilde yağ taşında yapılmış iyi bir video  :)
http://www.youtube.com/watch?v=ttdTCJxv6uw

benim anlamadığım dışarıdan bakıldığında gelişigüzel taşa sürtüyormuş gibi gözüküyor ama bıçak fabrika çıkış haline geliyor yani bu bileme şekli ustalıktan mı kaynaklanıyor...

merttt9

• 1419
« Yanıtla #74 : 09 Şubat 2012, 21:53:29 »
gelişi güzel gibi görünür ama hep aynı açıya denk getirir el alışkanlığı var,eğer fazla yatrır veya kaldırırsan o zaman açıda farklı olur ağız kısmında dalgalanma olur bazı yerler daha çok erir

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #75 : 19 Şubat 2012, 23:22:46 »
Taş icin özel altlıklar var kaymayı engelliyor ve masada rahat kullanım saglıyor ben ikitane imal ettim gayet kullanışlı. ayrıca bileyleme yaparken bıçagın agzını asetat kalemle markalayıp nekadar alanı aşındırdıgınızı takip adebiliyorsunuz, bıçagın taşa sürülürken açısı önemli bir nokta.
altlıka ilgili resime bakabilirsiniz
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

« Yanıtla #76 : 20 Şubat 2012, 00:35:10 »
Sağolasın  :)

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #77 : 20 Şubat 2012, 18:23:58 »
Taş icin özel altlıklar var kaymayı engelliyor ve masada rahat kullanım saglıyor ben ikitane imal ettim gayet kullanışlı. ayrıca bileyleme yaparken bıçagın agzını asetat kalemle markalayıp nekadar alanı aşındırdıgınızı takip adebiliyorsunuz, bıçagın taşa sürülürken açısı önemli bir nokta.
altlıka ilgili resime bakabilirsiniz

Taşlar nerenin taşı bilginiz var mı ince kumlu gibiler.

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #78 : 20 Şubat 2012, 19:51:48 »
Taşlar nerenin taşı bilginiz var mı ince kumlu gibiler.

Taşlar rın ikisi osmaniyeden siyah olan boludan digerini bilmiyorum geneli ince ve hepsi yglı taş.
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #79 : 20 Şubat 2012, 22:44:39 »
Kullandığınız pasta ustura pastası diye biliyorum kayış çok güzel görünüyor taşlar hakkında bilgim yok.