Bıçak Sanatı - Forum

ck 67 , 1.deneme

Ynt: ck 67 , 1.deneme
« Yanıtla #40 : 08 Eylül 2010, 02:10:45 »
Hadi kolay gelsin umarım güzel olur. Unutmadan böyle bir kesintili su vermenin ardından aman menevişi unutma.

« Yanıtla #41 : 08 Eylül 2010, 02:12:33 »
Yarın yetiştirebilirsem aynı 1067 malzemeyle bende bir deneme yapmayı planlıyorum, merak ettim.

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #42 : 08 Eylül 2010, 06:05:01 »
ustalarım    sohbetinizi izlerken  aklıma   takıldı    sefa  ustamın   ksintili su verme işlemi ; geleneksel   ustalarımızın  çifte su verme dedikleri   işlem olabilir mi??   

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #43 : 08 Eylül 2010, 11:46:03 »
Değil Halis Bey, çifte su verme iki kez su verme tavına çıkarıp su vermeyi anlatan bir terim. Normalizasyon'un tehlikelisi yani  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #44 : 08 Eylül 2010, 14:14:50 »
Bir çok yerde de menevişten sonra yine suya sokulduğundan bunu da çifte su verme gibi algılayanlar var.

« Yanıtla #45 : 08 Eylül 2010, 14:18:35 »
Burak ben bugün sendeki malzemenin aynısından bir parçayla alelacele basit bir bıçak yapıp kil kapladım ve kesintili su verdim, iş şu anda çok düzgün değil ama hamon oluştu ^-^ zaman bulur biraz temizlik yaparsam fotoğraflayıp gönderirim. Yani sizdeki malzemeden hamon oluşuyor, kesintili su verme de iş yarıyor haberin olsun ;)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #46 : 08 Eylül 2010, 18:49:02 »
830 c de su verdim, 30 c isitilmis normal suya 2 sn kadar soktum , sonra isitilmis yagda devam ettim. - cahillik ne kotu sey -Kil suda dagildi , dolayisiyla herhangi bir hamon olustugunu sanmiyorum. Ben su verdikten sonraki yuzey temizligini cam bloga yapistirilmis zimpara ile ve bicagi bu duzenege surerek yapabiliyorum. - japon taslarindan aliskanlik olmus - Basta herhangi bir yamulma filan gozukmuyordu, ama cam uzerinde temizlik yaparken bicagin sirazesinde birtakim kaymalar oldugunu farkettim. Buna bagli olarak is ilerledikce bicagin yan yuzlerindeki cizgilerde birtakim kaymalar oldu. Neredeyse butun ogleden sonrami bunu duzeltmeye ayirdim ama bicagi tam taslamaya donusturmeme ragmen pek oyle super duzgun bir geometri elde edemedim. Yarin 1000 # ile temizlik yapip asitlerim ama pek umudum yok.

not;  ben bildiginiz gibi tank zimpara ile isleri goturmeye calisiyorum . ama platform artik pek duz degil, serit kullanan arkadaslardan bir sey ogrenmek istiyorum; - galiba Emre boyle bir sey yapmis gibiydi - platforma seramik ya da tercihen cam yapistirmak istiyorum. ne tip bir cam , ne kalinlikta ve nasil bir epoksi kullanmaliyim ki isidan basima is acilmasin?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #47 : 08 Eylül 2010, 20:49:36 »
Çok güzel görünüyor, Burak, geçmiş olsun, hamon dert değil, güzel sertleştiyse sorun yok... Suda hamon yapanlar bazen kilin etrafından tel sararlar, kil tele tutunur, su verme sırasında dökülme ihtimalini azaltırlar. Kilin karışımı da önemli tutunmasında. Benim denemelerde suda da tutunabilen bir kil karışımı yakalamıştım (Eğleniyorum'da bahsettiğim mikro fiber karışımlı olan).  Ancak CK75'te tekrarlıyorum, suya ihtiyaç yok, orta hızda bir soğutma istiyor....

Tank zımpara kullanmadım şimdiye kadar, ancak zımpara destek plakası eğer kauçuk veya plastik gibi bir malzeme ise fayans veya cam destek ile değiştirmek süper olur. Bu destek orjinal destekle aynı kalınlıkta olmalı, yoksa orjinal zımparaları olmaz makineye. Fayansın kalınlığı az ise altına aynı kalınlığa gelecek kadar ahşap bir plaka yerleştirilebilir. Ancak ahşap ıslanmaya gelmeyeceği için daha mantıklı malzeme pirinç, alminyum, çelik gibi bir plaka.. Bu plakayı tank zımparaya, plakaya da fayans ya da camı yapıştırmak için JB-weld tipi bir epoksi iyi iş görür. Bu tip epoksiler 100  dereceye kadar rahatlıkla özelliklerini yitirmeden dayanırlar. Zaten daha fazla yükselmez ısı, yükselse zımparanın kumaşı yanar zaten...

Bir de elle zımparalama işini kolaylaştırabilecek bir alet modifikasyonu daha var, bazı ustalar bunu kullanıyorlar. Titreşimli bir zımpara ediniyorsunuz, kauçuk desteği atıp yerine mikarta gibi sert bir destek koyuyorsunuz (bunda cam veya fayans olmaz), bu desteğin üstüne de çok ince mantar folyolardan yapıştırıyorsunuz. Özelikle hızlı ama mükemmel bir perdahlama istediğiniz geniş düz yüzeylerde müthiş işe yarıyor, aynı zamanda bir kaç numara zımpara atlayabiliyorsunuz. Örneğin 2000'de bitirmek için sanırım 80, 220, 600, 1000 ile titreşimli zımpara ile geçerseniz tertemiz bir yüzey elde edersiniz, 2000 ile sadece az bir boyuna elde zımpara ile çektiğinizde mükemmel bir perdah yakalama şansınız var. Ben bant zımparamı yapmadan önce bir yıl kadar bu metodla çalışmıştım, çok etkili sonuçlar alabiliyorsunuz, çok hızlı.... Daha detay için: http://www.customknifedirectory.com/forum/showthread.php?p=409632 

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #48 : 08 Eylül 2010, 21:04:23 »
Sagol Emre , benim makina bundan degil , ama boyle birseyi ucuz bulursam almayi dusunuyorum. O saman bunu gozonunde bulundururum. Sans eseri bende jb weld varmis , cok sevindim. Gerci biraz pahali bu meret . bir de rengi cok kotu , ahsap tozlari ile karistirilmiyor vs. Asil merak ettigim normal cam bu isi gorur mu? ne bileyim iste, bir tarafi buzlu olsa daha mi iyi , ya da kenar bizotaji duzgun bir taslama esigi icin nasil olmali, gibi seyler . ayrica presliyormuyuz bunu yapistirirken, ? on arka yonde paralelligi nasil sagliyoruz? basini agritiyorum, duyan da hassas aletler uretiyorum zanneder ama cam plakayi birakirsa ya da yapisma bittiginde tezhahla tam dik aci yapmaz ise diye korkuyorum

« Yanıtla #49 : 08 Eylül 2010, 21:10:57 »
Bence cam çok iyi bir fikir değil. Emrenin de dediği gibi seramik-fayans daha akla yatkın. Camın genleşmeye pek fazla niyeti olmadığından  çabuk çatlayabilir.
Hızlı denemenin resimlerini ekliyorum. Çeliği denmem için Taner göndermişti doğal olarak bu arkadaşın geri kalanıyla da o uğraşacak. Hamonu pek beğenmedim, tekrar su vermeyi düşünüyorum.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #50 : 08 Eylül 2010, 21:18:17 »
Bayagi olmus iste hocam gerisi cilaya bakar . Ama su zamanlarda soyle de dusunmuyor degilim hani ; 90 -95 karbonun altiyla boyle ugrasmak hata. Hani kilic bile yapiyor olsan  hamon yapacaksan 1095 in altina dusmemeye gayret etmek gerekiyor galiba. Bundan sonra , hadi bilemedin 85 in altina elimi surmem.
 not. bu ise daha derinlemesine bulastikca size de saygim daha da artiyor , bilvesile belirtmek istedim . zor is valla...
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2010, 21:19:55 Gönderen: circassian »

« Yanıtla #51 : 08 Eylül 2010, 21:26:10 »
1095 nerden bulacağız o yüzden üretmeye girişiyoruz ya işte :)) :)) Hadi yine benim işim sayılır, ama asıl ben şaşkınlıkla size bakıp saygı duyuyorum çok ciddiyim ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #52 : 08 Eylül 2010, 21:29:27 »
Cam olarak pyrex camlar sadece uygun olur, pencere camı bu iş için fazla nazenin. En güzeli düz bir fayans al Burak yapı marketlerin birinden. Boyutu aynı kestir camcıya ya da seramik ustasına, kenarlarını çok keskin bırakma ama tam da yuvarlatma, sadece eli kesmeyecek kadar körleştirilsin yeter. Yapıştırma için fayansın altında girinti çıkıntı varsa onu macun şeklindeki epoksilerle dolgulayıp düzleyebilirsin. 5-10 dakika sonra zımparalanabilir hale geliyor bu dolgular..
http://www.pcdepo.com/content_files/prd_images/arabamaraba/img_b/13009.jpg

Epoksinin bir güzelliği esnekliği, yani fayans ile metal arasında olan ısı farkları yüzünden epoksi olmasa genleşme ve büzülmelerden yapışkan lendini atardı. Fazla düzgün yüzeyleri epoksi uygulamadan önce her zaman olduğu gibi kaba zımpara ile çizik çizik yap ve aseton veya alkol ile iyice sil... Epoksiler yapıştırırken fazla preslenmez, sıkışıp akıp gitmesin diye. İşkence ile çok hafif sık yapıştırırken, fazla sıkarsan arada yeterince epoksi olmaz, bağın gücü düşer.

Kullanacağın malzemeler - fayans vs. zaten düz plakalar, paralelliğin bozulması için bir neden göremiyorum...

Sefa ustam, orada sanki çok güzel bir hamon varmış gibi görünüyor, eline sağlık. Bu hamon silik oldu diye mi yoksa şekli istediğin gibi olmadı diye mi bir daha yapacaksın? Yani sanki biraz daha uzun asit işlemi ve az biraz daha zımpara işinden sonra sanki baya kontrast verecekmiiş gibi. Kenarlar oldukça keskin hatlarla ayrılmış durumda...

Normalde bu kadar keskin ayrımlar olmamalı CK67'nin mangan oranında, anlaşılan oldukça şanslı bir parti imiş bu çelik partisi  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #53 : 08 Eylül 2010, 21:40:00 »
Ustam hamon olmuş olmasına ama abuk subuk olmuş, kilin bittiği yerde ayrı bir şey olmuş, bir tarafta uca kadar gitmiyor, kimi yerlerde de perlit adacıkları var, önce tufal filan sandım ama değilmiş. Önce malzemenin her yerine fırçayla kil sürdüm çok ince sonra hamon hattının kilini kalın sürdüm. Gözlemim şu ki o ince kil tabakası uygun bir iş değil, bunu ne zaman yaptıysam sonuç çok istediğim gibi olmadı.
Kimi yerlerde oto mastik de inanılmaz güçlü yapıştırıyor. özellikle Dayson marka, tavsiye ederim. Örneğin otobüslerin yan saclarını kaynak yapmayıp bununla yapıştırıyorlar ;) o kadar yani, silikon tabancasıyla sıkılıyor yani bir silikon tüpü büyüklüğünde 5-6 TL. Aklınızda bulunsun.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #54 : 08 Eylül 2010, 21:49:25 »
Ustam bence o perlit adacıkları oldukça güzel, millet o adacıkları yakalamak için ne kadar takla atıyor haberin var mı :) 

Uca kadar devam etmemesi hamonun, su verirken kilin o bölgede düşmesi olabilir, ya da kilin kalınlığı o bölgedeki ince çelik için fazla ince kaçtı ???

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #55 : 08 Eylül 2010, 21:53:23 »
Ustam bence o perlit adacıkları oldukça güzel, millet o adacıkları yakalamak için ne kadar takla atıyor haberin var mı :) 

Uca kadar devam etmemesi hamonun, su verirken kilin o bölgede düşmesi olabilir, ya da kilin kalınlığı o bölgedeki ince çelik için fazla ince kaçtı ???
Valla kazara oldu o zaman, bilerek yapmadım ;D ikinci söylediğin oldu gibi, söylediklerin çok akla yatkın. ellemeyeyim o zaman ne dersin.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #56 : 08 Eylül 2010, 21:56:32 »
Ben biraz daha uğraş üstünde derim, şöyle adam akıllı hamonu çıkardıktan sonra hala hoşuna gitmiyorsa o zaman bir daha yaparsın ustam, ancak iyice meydana çıktığında daha çok hoşuna gideceğini sanıyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #57 : 13 Eylül 2010, 01:28:10 »
Burak ne yaptın bıçak ne durumda, meraklandık valla.

Avcı41

• *
  • 1
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #58 : 13 Eylül 2010, 01:45:03 »
Güzel gözüküyor. Kısa zamanda nihayete ulaştırırsınız inşallah.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #59 : 17 Eylül 2010, 10:44:14 »
Bu aralar bicak biraz yavas ilerlemek durumunda kaliyor. Son durum budur ,Dut agacindan bir gizli kuyruk yapmaya calisiyorum. Ayrica dokme demirden bir balcak isi de bekliyor.  Ikinci resimdeki eski yaptigim bir bicaga benzeyecek bitince sanirim. Bir " gizli kuyruk nasil yapilir " yapayim dedim ama sonra bu isde o kadar da iyi olmadigimi farkedince vazgectim, simdilik bu kadar, bittiginde ilgili bolumde resimleri koyarim, herkese kolay gelsin,
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2010, 11:26:33 Gönderen: circassian »