Bıçak Sanatı - Forum

Acemilik

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Acemilik
« Yanıtla #20 : 20 Eylül 2010, 12:53:19 »
büyük delikleri boşversek, sonuçta kabza altında kalacaklar desek te yeni delikler açmayı denesek tasarıma mı bir etkisi var
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 20 Eylül 2010, 13:18:08 »
Mehmet bey, aslında tasarımda deliklerin yerini değiştirebilirsek bence de daha doğru bir yaklaşım olurdu. Muharip Bey, bir iki resim paylaşsanız çok daha makul tavsiyelerimiz olabilirdi...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 20 Eylül 2010, 13:39:33 »

Cahil cesareti denen şey ilginç bir durum ;D Profili kendi aklıma göre tamamladım ya su vereceğim birde. Eylem Ustadan gördüğüm ytongdan ocak yapma işine girdim. 4 liraya aldığım en büyük ytongu önce ikiye bölüp ikisinide üstünden oyarak yapıştırayım dedim. Sonra baktım ki ytong büyük, içini oysam da olur. Ama o arada ytongu ikiye kesmiş bulundum. Geçen bir yerde okumuştum sahibini şimdi hatırlayamayacağım "Ustalık temkindir." denilmiş. Elhak doğru! Usta olsaydım temkinli olacağım için hemen ytongu ikiye kesmez ve daha uzun bir ocağa sahip olurdum.

Neyse 24 santim derinliğinde oyulmuş ve duvarları 6cm kalınlığında ytongdan bir ocağım oldu keski ile oyarak. Daha önce ahşap üzerinden yağlı boya çıkarmak için aldığım şaluma ve piknik tüple yakıp, profilden artan parça ile ocağı deneyeyim dedim.

Yahu bu ocak bırak çeliğe su vermeyi yemek bile ısıtmaz! Piknik tüpün yemek pişirmekte kullanılan ucuna hortumu bağladım şalumoyuda yandan 45 derecelik açıyla karşı köşeye gelecek şekilde soktum çaktım çakmağı...

Önce yanma sonucunda duman çıkıyor. Benim bildiğim lpgden böyle duman çıkmaz. Sonra alev az. Ustalarım piknik tüpü ile su verilmez mi? Tüpün başlığını yemek pişirilen başlıktan farklı mı yapmak lazım ki daha çok gaz gelsin? Bu şalumo iş görür mü ? Su verme işine girişmek haddimi aşmak mı olur? Kömür ve saç kurutma makinesi bileşimine mi geçeyim?

Velhasılı kelam acemilik zor iş...

Şalümo ile çalışmadaki en önemli ayrıntılardan biri bence şalümonun başlığının seçimidir. Bu başlığın kapasitesini ve tipini doğru seçmek gerek. Propan tavlama ve kaynak başlığı/lülesi kullanmak ve bunların da kapasitesi 20-30000 kj/saat olanlarından azı ile ilgilenmemek gerekir düşüncesindeyim.

Örnek bir ürün katalogu: http://www.yildizgaz.com.tr/ProductFiles/Files/206406urun%20katologu.pdf

Bende yanılmıyorsam bunlardan 3132 var.
« Son Düzenleme: 20 Eylül 2010, 13:42:16 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #23 : 21 Eylül 2010, 09:10:54 »
Dün akşam eve gittiğimde fotoğraf makinesini alıp çalıştığım aletler, yer ve bıçak profilinin resimlerini çektim. Bu resimler fotoğraf makinesinde gayet güzel gözüküyor ancak kart aktarıcısı ile bilgisayara aktarıldığında keyfine göre bazılarını açmıyor. Neyse elimdeki resmi yükledim.
Ustalık temkindir.

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #24 : 21 Eylül 2010, 09:35:36 »
Resim problemini çözdüm buyrun diğerleri:
Ustalık temkindir.

« Yanıtla #25 : 21 Eylül 2010, 17:25:55 »
Eline sağlık, fena görünmüyor ama iznin olursa bir şeye sataşayım ;), sap kısmının alt tarafı sanki arkaya doğru fazla düz gitmiş gibi, buraya biraz kavis versen hem ele daha iyi oturacak hem de tutuşa pozitif etkisi olacakmış gibi duruyor. Perçin delikleri de Emre Ustanın dediği gibi doldurulup yeniden delinebilir veya orada yeni delikler için yer varmış gibi .
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2010, 17:32:24 Gönderen: sefa çabuk »

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #26 : 21 Eylül 2010, 18:00:40 »
Ne demek Sefa Ustam istediğin gibi sataşabilirsin hatalarımı görürüm. Sapın bu şeklini elimde deneyerek bu hale getirdim. Sizin dediğiniz değişiklik ağaç makette vardı ancak elime ince geldi. zaten bu bıçakta en çok içime sinmeyen yer sap kısmı. Ama artık diğer bıçaklarda başka türlü olur.

Çelik lamanın boyu 20 cmdi. Bu nedenle sapı sadece profille sınırlamamayı düşünüyorum. Yani sap profilin bittiği yerden 2 cm kadar daha devam edecek ahşap olarak.Ahşap sap profilden 2 cm daha uzun olacak.

Sizin önerinizi düşünüp elimde tekrar deneyeceğim, ellerim biraz büyük normal profil bunun için küçük kalıyordu.
Ustalık temkindir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #27 : 21 Eylül 2010, 18:08:37 »
Sefa ustanın dediği de olur, ya da arka tarafı iyice yuvarlatsak güzel olabilir. Açıkçası delikler 2 milimlik ince 4 perçin şekline dönüştürülebilir, hem bunlar için yer var hem de daha iyi görünebilir. Ancak tamamen sana kalmış kişisel tercihle bunlar, sonuçta sırtın eğimi ve namlu tipi çok işlevsel bir yüzme (skinner) tipolojisi, iyi gidiyor.

Devamını bekliyoruz  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #28 : 21 Eylül 2010, 23:06:00 »
ha gayret, ellerine sağlık Bilal, bu arada bu modelde şöyle bir kabza eğimi ve bitimi tavsiye edebilirmiyim.  :2up
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #29 : 22 Eylül 2010, 07:31:28 »
benim elimdeki talas marka bıçağı da referans olarak düşünebilirsiniz gibi geldi ;)

dilerseniz kargoya vereyim, kullanarak karar verin.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #30 : 22 Eylül 2010, 12:27:02 »
Emin Bey kargo öneriniz için teşekkürler bıçağınızda güzelmiş bende böyle bir ağız yapmak istedim başlangıçta ama olmadı.

Mehmet Abi çizim çok güzelmiş bu yeteneğin birazıda bende olsaymış.

Emre Ustam cesaretlendirme için sağolun.

Öneriler ve iyi dilekler için teşekkür ederim.

Bıçağın kabzası profile tamamen bağımlı olmayacak. Benim düşündüğüm kabzanın profilden iki santim kadar dışa uzaması ve daha genişleyerek devam etmesi idi. Kabza ahşaplarını profile taktıktan sonra elime törpüyü alıp içime sinene kadar yavaş yavaş yapayım diyorum. Çünkü profil çizimleri kağıt üzerinde iken çok güzel ama elime küçük geliyor. Ben bıçakları sadece kendim için yapmak istiyorum.

Sanırım bu deliklere uygun pim bulup onları takacağım. Fazla delik delersem kabzayı zayıflatıp su verme esnasında başına birşey gelirse kalbim dayanmaz.

Bu hafta sonu su verme işini de yaparım inşallah. Birde bıçağın ağzı 1 mmden biraz ince oldu bu kalınlık su verme esnasında sorun oluşturur mu?
Ustalık temkindir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #31 : 22 Eylül 2010, 15:02:58 »
Eğer kesintili su vereceksen bence 0.7-0.8 milim civarı dayanabilir. Tabii en garantilisi bir milim kadar ağızdan bıçağı daraltman olur, biraz istediğin genişlikte olmaz ama ağız kısmı daha dayanıklı olacaktır, tehlikeyi aşağıya çekersin. 1 milim civarı iyidir...
Su verme konusunda kesintili su verme tartışması için : http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/ck-67-1-deneme/

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #32 : 22 Eylül 2010, 17:02:58 »
Bu ck67 herhalde benim elimdeki ile aynidir. Ben kendi deneyimlerimi anlatayim.
1 - Agzi 1 mm ye getirecek sekilde bicagi inceltmek bence cok dogru olurdu. Daha ince agiz kalinligini denedim ,ilginc bir bicimde  agizda bariz  - yani agiz tarafindan bakildiginda acikca gorulecek sekilde - bir deformasyon olmadi ama agizin birkac mm icerisinde cokmeler oldu .- tufal degil -  Kalin biraktigim agizda olmadi. Gerci cok kalinlastirdiginda elle zimparalama gercekten guclesebiliyor
2 -Yeri gelmisken son zimpara isini mutlaka su vermeden hemen sonra -bicak daha sogumadan 200 derecede yapacagin menevisden sonra - yapmani tavsiye ederim. 170 de iki saat de ayni isi goruyor hatta celik daha esnek oluyor diyebilirim
3 - Ben en bu celigin en sert halini , neredeyse 30 lu derecelerde isittigim zeytinyagi ile yakaladim . Su ve tuzlu su ile - belki de benim acemiligimden - ayni sertligi yakalayamadim. Ve hep deformasyon oldu
4 - Celik 800 lu derecelere cikmadan manyetik ozelligini yitiriyor. 800 lere vardiginda daha dusuk isilarda olmayan bariz bir sararma basliyor, bence bu isilara cikmaya gerek yok, cok tufallesme oluyor,Su kullanacaksan ve bu isiya cikmissan celigi havada bekletip miknatisi cok cok hafif yakaladiginda suya sokarsan ve kesintili su verirsen ,belki en sert halini yakalayamiyorsun ama deforme olmamis ve 55 rc nin ustunde bir bicagin olabiliyor. -Olcturdum , 56 cikti  -  Kolay gelsin
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #33 : 20 Ekim 2010, 13:04:16 »
Acım büyük, ilk göz ağrımı kaybettim. :'(

Cahil cesaretinin neler yaptırabileceğinin canlı örneğiyim. Hafta sonu piknik tüpüne bağladığım parçayı değiştirip şalumayı bağladım. Değişik ayarlardan ve ytong ocağımın çıkış deliğini biraz büyüttükten sonra ocak yanmaya başladı.

Daha önceki deneyimimden ocak konusunda pek ümidim kalmamıştı. Arada sırada deliğinden içeri bakarak kontrol etmek şartıyla 50 dk yandı ocak. Ben sanıyorum ki demir kızınca lamba gibi parlayacak bende alıp suya sokacam.

Sonra biraz şüphelendim. Delikten aleve üfleyince alev söner gibi oldu baktım ki bıçak kırmızılaşmış. Hemen kapağı açıp bıçağı aldım ki bıçak kırmızı ve mıknatıs tuttuğumda manyetikliğini kaybetmiş.

Ben saf gibi bir kaç saniye bekleyip ılık suya soktum 3 saniye sonra çıkartıp tekrar soktum.Bıçak hemen soğudu ama biraz eğilmişti. Aynı Halis Abinin ki gibi. Eğeyi sürttüm eğe aynı hiç su verilmemiş gibi yiyor bıçağı.

İnsanın bazen basireti bağlanıyor. Herhalde dedim ısı çok yükseldi. Ocağa bir daha soktum ama benim tahminimden daha hızlı ısıtıyor ocak hemen yine kızardı. Bu sefer mıknatıs tutuyordu. Aklımca normalizasyon yapayım dedim havada soğuttum. Sonra bir daha soktum bu sefer kızınca bıçağın eğriliğini düzelteyim derken bıçak deldiğim delik kısmından büküldü.

Onu düzeltip suya soktum ama yine aynı eğrilik var ve eğe çiziyor. Basiret burda bağlandı:
Bıçağı düz bir zemin üzerine koyup çekiçle düzeltmek için hafifçe vurunca bıçak sanki bisküvi mübarek çıt diye kırıldı.

Kırık yerler homojen bir şekilde ve 400 kum zımpara tanesi yada daha küçük şekilde gözüküyor.

Yani o kadar da ısıl işlem konularını okudum ve genelliklede okuduğunu anlayan biriyimdir. Ama bu işte resmen çuvalladım işin kötüsü nerelerde hata yaptığım neyin ne olduğunuda bilemiyorum.

Aldığım dersler:

Piknik tüpü,şalumo ve yotng ocağını küçük görmeyeceksin. Bu kadar basit malzeme ile 800 dereceyi çok rahat buldum.

Ytong ocağın içinde alev varken çeliğin rengi anlaşılmıyor. Çıkarıp bakman lazım ama çıkarıncada hemen soğuyor rengi değişiyor. Bunun çözümü termokupl galiba. Bir tane edinmem lazım.

İzlediğim videolarda falan çelik kızınca hemen rengini kaybetmiyordu. Benim bıçak küçük olduğundan mıdır nedir hemen rengi açılıyor ve soğuyordu.

Yotng ocağı içine bıçağı koymadan belli dereceye kadar ısıtmak lazım mesela 600 derece gibi. Ondan sonra bıçağı içine koyup su verme derecesine getirsem nasıl olur?

Bu ocak mangala benzemiyor zira mangalda kebap yaparken elim yaklaşınca dayanamıyordum ama ocağın gerek ağzında gerekse havalandırma deliğinde elimde eldiven olmamasına rağmen böyle bir sıcaklık hissetmedim. Ama demir resmen 800 derecelere gelmiş. Beni bu mangal tecrübesi de yanılttı. Yani Halis Abinin deyimiyle bıçak kebabı olmuyormuş.

Şimdi Ustalarım, tecrübeli arkadaşlarım; Bana bir ilkokul öğrencisine anlatır gibi bu su verme işlemini anlatır mısınız? Mesela Şöyle; Bilal kardeşim ocağı yak, termokuple ölç şu dereceye gelince sok, şu dereceye gelince şu kadar beklet, sonra şu malzeme içinde şöyle su ver veya normalize et. Sonra şu kadar zaman içinde fırını şu dereceye getir ve şu kadar saat menevişle.

Bunları daha önce yazdınız ama benim gibi acemiler için yukarıdaki formatta yazabilirseniz çok makbule geçer.Kullandığım çelik ck 67.

Bu arada bu kadar emek verdiğin bıçağın birden elinde gitmesi dünya hayatının geçiciliğine kadar varan düşünme süreçlerine yol açtı bende. Sanki bir insan gibi oda doğdu büyüdü ve sonrada aniden kaybediverdim. Birde savunma mekanizmaları harekete geçiyor hemen "zaten sapıda içime sinmemişti, delikleride olmamıştı" gibi..
Ustalık temkindir.

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #34 : 20 Ekim 2010, 14:09:35 »
Geçmiş olsun sevgili muharip, bu işin inceliğide heralde en çok,  su verme olayında, toplansakta su vermeyle ilgili  ustalarımızdan biraz canlı eğitim alsak diyorum.imkanımız olsa süper olurdu.olayı baştan sona  görüp anlamak için gerekli diye düşünüyorum.

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #35 : 20 Ekim 2010, 14:35:11 »
Çok güzel bir öneri Fatih Bey. Çünkü su verme olayı anlatılırken çokta incelik gerektirmeyen profil çıkarma gibi birşey olduğu sanılıyor ama işi yapınca ince ve nazik bir olduğu ortaya çıkıyor. Su verme işlemini canlı olarak izlemek bu işin en güzel çözümü
Ustalık temkindir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #36 : 20 Ekim 2010, 14:38:56 »
Sıfırdan anlatmayı gerektirecek bir durum yok ortada. Bazı ufak tefek ayrıntılar sonucu etkilemiş gibi görünüyor.

Sırasıyla şunları yapmak olası problemlerinin üstesinden gelebilir:
* Emre'nin de hep söylediği gibi bıçağın simetrisine dikkat etmek gerek.
* Su vermek için ısıtırken süreyi çok çok uzun tutmamalı. Karbon yanması, hatta bunun düzensiz/asimetrik olmasını istemeyiz.
* Isıtırken ocak içinde çevirip iki tarafının da eşit ısınmasına dikkat etmeli. Bu sırada ocağın içini görebilmek gerekir.
(* Gereğinden fazla ısıtmamalı)
* Ocaktan çıkarınca hiç bekletmeden su vermek gerek. Bekleme olunca ağız gibi en ince kesitli kısımlar en hızlı soğurlar.
* Su verirken de esasen bıçağın şekline bağlı olarak belki  1-2 saniye kadar tercihen tuzlu olan suya sonra yağa sokmalı.
* Meneviş verilmemiş bıçağı da düzeltmek, düşürmek, zorlamaktan kaçınmak gerek.
* Menevişten önce bıçağı temizlemek meneviş gengini görebilmek için önemli.
* En sert olmasını istediğimiz ağız bölgesi en kolay ısınan bölgedir. Menevişte de ağzı gereğinden fazla ısıtmamaya dikkat etmek gerekir.

« Son Düzenleme: 20 Ekim 2010, 14:43:25 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #37 : 20 Ekim 2010, 15:32:37 »
Daha once O1 ve ck60 ile ve ne oldugu belirsiz bir dolu ege ile calistim, acikca soylemek gerekirse en cok bu celikte zorlandim. Kendi tecrubelerimi anlatayim:
1- Butun internet 1070 icin sertlestirme isisini 800-815 c gibi verirken bu celik ilginc bicimde 760 c de magnetik ozelligini kaybediyor. Tabii yeteri kadar bekletilirse .Yeri gelmisken soyleyeyim, bicagin ocaktan cikarildiginda hizli sogumasinin nedeni gereken isida gereken zaman kalmamasidir.
2- Benim ilik suda 800 ve ustu sertlestirme denemelerimin tamaminda bu celik hic beklemedigim sekillerde yamuldu. Suda 780 gibi bir isida yamulmadan sertlestirebildim, ama en iyi sonucu 780-800 c de sicak hidrolik yagi ile aldim
3- En basitinden gazli firin icin onerim yavas isitin ve miknatisi birkac bolgede birden deneyin. Bu cok tufal olusmasina yolacabilir ama daha saglam bir yol bence
4- Su kullanmayin , daha yuksek isilara ciktiginizda mutlaka yamuluyor, sicak bitkisel yag deneyin.
5- Sadece renge bakarak su vermek bayagi bir tecrube istiyor, ucuz tarafindan k tipi bir termokupl edinmeye bakin ,
son olarak temennim bunun kirdiginiz son bicak olmasidir
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2010, 15:37:47 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #38 : 20 Ekim 2010, 18:19:47 »
benim elimdeki talas marka bıçağı da referans olarak düşünebilirsiniz gibi geldi ;)

dilerseniz kargoya vereyim, kullanarak karar verin.

Emin bey,
Kusura bakmayın konu dışına çıkacağım ama, bu Talas marka bıçağı nasıl temin ettiniz? Nereden satın aldınız? Şu an Kayseri'nin Talas ilçesindeyim 1.5 aydır ve şok oldum eğer ilçeye ait böyle bir üretim varsa ve bilmiyorsam utanırım :)
Saygılar,
TT

« Yanıtla #39 : 20 Ekim 2010, 20:03:47 »
Bilal bıçağına üzüldüm ama sen üzülme, bunların hepsine "deneyim" diyoruz ;) karlısın yani bir yanıyla. Emre Usta gereken herşeyi güzelce yazmış ( ustam eline sağlık nefis bir yazı olmuş :2up) Bir ekleme de ben yapayım, bu tür emek verilen işlerde asıl denemeyi yapmaktan mümkün olduğunca uzak durmakta yarar var. Bunun yerine aynı çelikten bir kaç deneme yapmak her açıdan daha avantajlı, en azından gözler sıcaklığın rengine alışır, su vermede geçen sürede en iyi sonuç hangi zaman aralığında hangi sıvıda oldu vsvs bir dolu olumlu ya da olumsuz durumu kendinize gözlemleme şansı tanırsınız. Geçmiş olsun, kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2010, 20:39:12 Gönderen: sefa çabuk »