Bıçak Sanatı - Forum

Propan Ocak No 1 :

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Propan Ocak No 1 :
« Yanıtla #40 : 03 Ocak 2010, 19:31:09 »
Üşenmedim 3 boyutlu çizim yaptım  :D

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #41 : 03 Ocak 2010, 20:27:42 »
emre ben çok memnunun burnerdan.
çok yüksek sıcaklara çıkmak istediğimde kendi yaptığım bir fan var, esnek aleminyum boruyla bir bağlantı yaptım. onu takıyorum.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #42 : 10 Ocak 2010, 18:09:15 »
Bugün ilk kez tam ısı deneme yaptım. Eh, örsüm de ben de paslanmışız. Ocak müthiş güzel çalışıyor. Şu anda körük takmadım ve en son 1150 dereceyi gördük :2up. Zaten termokuplum en fazla 1200 ölçüyor ve ben en fazla 8 PSI'de çalıştım, 15-20 psi'lerde ne olur artık düşünün   ;)
Daha brülör girişini yapmadığım halde sadece nozulun 3-4 santimlik bölümü ısınıyor.

Ocağın tüm içi aynı sıcaklıkta kalıyor ve çok kolay belli bir ısıda sabitlenebiliyor. Böyle bir ocakla çalışmanın güzelliği bıçakla uğraşırken kömürdeki gibi yok ucu fazla ısındı, yok şurası yeteri tava gelmedi diye birşey yok, parçayı sokuyorsun, 1 dakikada tüm parça homojen bir şekilde istediğin sıcaklıkta...

Fırın bir 1000 dereceyi bulduktan sonra refrakter iş görmeye başladı, propan basıncını 7-8 psi'lerde tutsam da 1100'leri görmeye başladık  :2up

Eh 1 saat sonunda bıçak ağız eğimi ile birlikte kabaca bitmişti. Bu bir saatin 20 dakikası fırının ısınması. 40 dakikada yaklaşık 10-15 kadar ocağa girmiştir parça. 3 yıl aradan sonra yine de fena değil ne dersiniz ? (ilk fotoda bıçağın hemen yanında altta bıçağı dövdüğüm mil görünüyor)

Yarın da azıcık kabza kısmında işim var, bir de çekiç izlerini yok edeceğim daha geniş bir çekiçle düşük ısıda...
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2010, 18:12:48 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #43 : 10 Ocak 2010, 18:13:58 »
 :2up çok güzel olmuş, devamını bekliyoruz, bıçağın dövme formu da hiç fena görünmüyor, çelik nedir?
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2010, 18:15:56 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #44 : 10 Ocak 2010, 18:21:12 »
:2up çok güzel olmuş, devamını bekliyoruz, bıçağın dövme formu da hiç fena görünmüyor, çelik nedir?

Hehehe, bilmiyorum valla, sadece pratik olsun diye bulduğum bir mili dövmeye başladım, önce hadi biraz uzatayım dedim, sonra hadi şu uç vermeyi nasıl yapıyorduk diye birkaç vurdum, sonra ağız filan derken kaptırdım kendimi, aslında amacım fırını test etmekti  :))

Kıvılcım testi bana 1050 - 1045 filan diyor, hadi şanslıysam 5160 gibidir. Ancak karbon oranının %0.5'ten yukarı olduğunu sanmıyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #45 : 10 Ocak 2010, 18:34:04 »
05 ise daha ne istiyorsun ;) epeyce sertleşir, hazır dövmeye başlamışken bildik bir malzeme dövseydin ya :(
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2010, 18:42:18 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #46 : 10 Ocak 2010, 18:41:20 »
05 ise daha ne sitiyorsun ;) epeyce sertleşir, hazır dövmeye başlamışken bildik bir malzeme dövseydin ya :(

Ona da sıra gelecek baba  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #47 : 10 Ocak 2010, 19:46:54 »
Olley be! Siz yaptıkça ben keyif alıyorum valla!

Eline sağlık.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #48 : 11 Ocak 2010, 23:02:22 »
Eh bugün bitti dikey ocak denemeleri, arkadaşlar hiç tavsiye etmiyorum bu tür fırını dövme işleri için. Çok sıcak  :))

Gerçekten, arada gazı tamamen kesmem gerekiyor dövme ısısında tutmak için. Azıcık yakıt gelse bile hemen 1000'li derecelere fırlayıveriyor, 1 psi'ye düştüğüm halde, arkasındaki hava girişini olabildiğince kapasam bile 930 derecenin altına düşemedim... Bu ocak tamamen damaskus için mükemmel bir ocak. Sadece 30 saniyede gazı 13-14 psi'ye getirdiğinde ocak içi ısı 1200'ün üzerine fırlayıveriyor. Aman tanrım, "ben bir canavar yarattım"  >:D :D

Eh 1-2 saat daha dövdüm bıçak denememi, önce 1000 derecelerde kabza kısmını şekillendirdim kabaca, 900'lerde düzleme ve arkaya-öne incelmeyi verdim. Sonra fırını arada bir kapatarak 800'de birinci, 750'de ikinci, 700 civarında da üçüncü normalizasyonumu verdim...

Sonra bant zımparanın tekerinde sadece 10 dakika kadar profili düzelttim kabaca. Sonuç:

8-10 santimlik bir 2 santim çaplı bir mil 3 saat sonunda bu hale geldi. Gerçekten özlemişim dövmenin kolaylığını  :2up

Arkaya incelmeyi güzel yapmamışım meğerse. Fırını kapadıktan sonra farkettim, artık ona zımparada ince ayar çekerim. Benim istediğim en kıç tarafta 2-3 milime inmek, 6 milim civarı ricasso'da bırakmaktı. Tabii dövme işinde daha ustalaşmam gerek, ancak yine de zımparada yapmaktan çok daha kolay oluyor şekil verme, özellikle doğru sıcaklıklarda çalışılırsa gerçekten elinin altında kil gibi şekilleniyor çelik... Daha önce nerdeymiş aklım şimdi aldığım portatif ısı ölçümü yapmadım. Sadece 50 lira kadar verdim dijital termostata (gitti gidiyor sağolsun), 100 lira da K tipi termokupl (refsan'dan)...

Yarın pota fırınını bitiriyorum, ardından lütfen daha düşük ısılarda da çalışabilen yatay bir ocak yapıyorum, bununla dövme olmayacak görünüşe göre  O0

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #49 : 11 Ocak 2010, 23:33:01 »
elinee saglık. çok güzel gorunuyor.  fırında gerçek bir canavar olmuş sanırım.  darısı olmayanların başına...

« Yanıtla #50 : 11 Ocak 2010, 23:39:30 »
amin ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #51 : 11 Ocak 2010, 23:57:53 »
Peki arkadaşlar büyük planımı açıklıyorum:
Gelecek ay, bu yaptıklarımdan da aldığım derslerle bir-iki tane propan ocak yapacağım, isteyen olursa hırdavatçı bölümünden alabilir.

Bu arada ciddi ciddi selenoid valf ve ssr almayı düşünmeye başladım dövme ocağı için, neyse fazla açılmayalım şimdilik..

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #52 : 12 Ocak 2010, 00:22:22 »
Birim zamanda yaptığın ocak/fırın sayısı bıçak sayına fark atıyor.

Ben buna bundan sonra hebelöhöj diyeceğim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #53 : 12 Ocak 2010, 00:28:46 »
Birim zamanda yaptığın ocak/fırın sayısı bıçak sayına fark atıyor.

Ben buna bundan sonra hebelöhöj diyeceğim.
:D :D :D :D :)) :)) :)) :))

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #54 : 12 Ocak 2010, 16:30:25 »
Peki arkadaşlar büyük planımı açıklıyorum:
Gelecek ay, bu yaptıklarımdan da aldığım derslerle bir-iki tane propan ocak yapacağım, isteyen olursa hırdavatçı bölümünden alabilir.

Bu arada ciddi ciddi selenoid valf ve ssr almayı düşünmeye başladım dövme ocağı için, neyse fazla açılmayalım şimdilik..
Ben seni bıçak yapıyor diye biliyordum ::) demek asıl amaç propan ocaklarmış hmm şimdi anlaşılıyor ::) ( bu arada ssr nedir?)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #55 : 12 Ocak 2010, 16:44:32 »
Yau, bize kendini bıçakçı diye tanıtıp sevdirdi şimdi fırın satacak  :D :D :D :D :D

Solid State Relay?
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #56 : 12 Ocak 2010, 17:14:39 »
Propan fırını ısı kontrollü yapmak için tabii ki  8)

PID SSR'a bağlanıyor, o da on/off selenoid valfe. Bu gün denedim, fırın sıcakken gaz kapatılıp açılabiliyor. Fırının ısısından dolayı gaz fırına gelir gelmez brülör çalışmaya devam ediyor. Bu sayede 10 derece salınımlarla çalışan propan ısıl işlem fırınları yapıyorlr, e tabii ben de kıskanıyorum  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #57 : 12 Ocak 2010, 18:03:36 »
aslında hep beraber bu fırın işine mi girsek,  ::)en azından zımparasıdır, perdahıdır yok

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #58 : 12 Ocak 2010, 18:23:00 »
Dövme tesisimizi test ettikten sonra talaşlı üretim bölümünü de test etmek gerekiyordu bugün; geçen ay yaptığım değişiklikleri ve yatırımları test ediyorum, yeni atölyeye alışıyorum, şurada burada küçük ayarlamalar yapıyorum tam gaz üretime geçmeden önce konsantrasyonum dağılmasın diye, yani derdimiz fırın yapmak değil arkadaşlar, onlar çalışmalarımızın yan ürünleri  :D

Herneyse, bugün bant zımparayı biraz daha düzenledim, yayını değiştirdim, yalpa ayarını biraz değiştirdim vs. Sonra benim Egebant'tan aldığım 6 liralık Zirkonyum 40 kumluk bantlardan birisiyle başladım bıçağı düzlemeye. Sadece bir kısmını bitirmişken zımpara her zamanki gibi körleşiverdi. Sıkıldım, az daha bırakacakken sonra kıyıp amerika'dan aldığım Norton seramik Blaze bantlardan 40 kum olanını taktım. Yarım saar 1-2 santimlik bir bölgede Egebant'ın zımparasıyla boğuştuğum halde arpa boyu yol alamamışken Blaze ile tam 10 dakikada tüm bıçağın düz bölümlerinin zımparası bitmişti, distal taper (arkaya - öne incelme) tam istediğim gibi oldu (en kıçta ve en uçta kalınlık 1.5mm ortada 5mm), bu arada zımpara daha hiç çalışmamış gibi keskin duruyor. Bugünden sonra artık bu yerli malı zımparalardan almam vallahi, sadece zaman kaybına tomarla bara vermişim şimdiye kadar...

« Son Düzenleme: 12 Ocak 2010, 18:25:59 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #59 : 12 Ocak 2010, 18:33:06 »
çok düzgün olmuş, seramik zımparayı kaça almıştın Emre?