Eh bugün bitti dikey ocak denemeleri, arkadaşlar hiç tavsiye etmiyorum bu tür fırını dövme işleri için. Çok sıcak

Gerçekten, arada gazı tamamen kesmem gerekiyor dövme ısısında tutmak için. Azıcık yakıt gelse bile hemen 1000'li derecelere fırlayıveriyor, 1 psi'ye düştüğüm halde, arkasındaki hava girişini olabildiğince kapasam bile 930 derecenin altına düşemedim... Bu ocak tamamen damaskus için mükemmel bir ocak. Sadece 30 saniyede gazı 13-14 psi'ye getirdiğinde ocak içi ısı 1200'ün üzerine fırlayıveriyor. Aman tanrım, "ben bir canavar yarattım"

Eh 1-2 saat daha dövdüm bıçak denememi, önce 1000 derecelerde kabza kısmını şekillendirdim kabaca, 900'lerde düzleme ve arkaya-öne incelmeyi verdim. Sonra fırını arada bir kapatarak 800'de birinci, 750'de ikinci, 700 civarında da üçüncü normalizasyonumu verdim...
Sonra bant zımparanın tekerinde sadece 10 dakika kadar profili düzelttim kabaca. Sonuç:

8-10 santimlik bir 2 santim çaplı bir mil 3 saat sonunda bu hale geldi. Gerçekten özlemişim dövmenin kolaylığını

Arkaya incelmeyi güzel yapmamışım meğerse. Fırını kapadıktan sonra farkettim, artık ona zımparada ince ayar çekerim. Benim istediğim en kıç tarafta 2-3 milime inmek, 6 milim civarı ricasso'da bırakmaktı. Tabii dövme işinde daha ustalaşmam gerek, ancak yine de zımparada yapmaktan çok daha kolay oluyor şekil verme, özellikle doğru sıcaklıklarda çalışılırsa gerçekten elinin altında kil gibi şekilleniyor çelik... Daha önce nerdeymiş aklım şimdi aldığım portatif ısı ölçümü yapmadım. Sadece 50 lira kadar verdim dijital termostata (gitti gidiyor sağolsun), 100 lira da K tipi termokupl (refsan'dan)...
Yarın pota fırınını bitiriyorum, ardından lütfen daha düşük ısılarda da çalışabilen yatay bir ocak yapıyorum, bununla dövme olmayacak görünüşe göre