Selamlar,
Bugün yapmaya başladığım ocağı adım adım (bölümün adına yakışır bir şekilde) paylaşayım dedim:
İlk olarak şunun gibi, ocak kaynağı (dövme kaynak) yapmak için hızlı ve eşit ısıtması olan, 1500'lere rahatlıkla çıkan, dikey propan ocağı yapmak gibi bir derdim var...

Bunun için tabii ki dikey bir silindire ihtiyacım var, bunun için soba kovası satın aldım: 10 YTL

Brülör yapmak çok basit: Önce hava girişi için 1 1/2 parmak (inç) boru girişi, sonra dirsekten dik çıkışı olan bir bakır boru (6mm çap), borunun propan girişi kısmına plastik asetilen hortumuna takılması için eklenti yaptırttım sanayide, diğer ucuna paslanmaz bir pin çaktım ve ortasından 1.5 mm delik deldim...
Propan girişinin olduğu dirseğe en son siyah 1 1/2 parmak boru koydum. Bu borunun ucunu hafif dışa açtım çekiçleyerek, yani borunun iç çapı yaklaşık 41 mm sanırım, ancak ocağa girdiği bölümde 4.3 mm oluyor çapı...
Bakır boruya propan hortumu gelecek, galvanezli en dıştaki boruya ise körükten hava girişi olacak. Bu boru ile propan girişinin olduğu dirseğin arasında bir küresel vana var. Vananın kolunu biraz büyük tuttum...

İç izolasyon 5 santim kalınlıkta seramik battaniye (1400 derece dayanımlı) ve 2 santim kalınlıkta düşük çimentolu dökme refrakterden oluşacak. Bu da bana 7 santim pay veriyor. Bu yüzden sadece battaniye içinde kalacak şekilde ocak ağızlarını demir profilden kesip kaynakladım. ( Kaynaklama konusunda hala kötüyüm

).

Aşağıdaki fotografta az çok propan alevinin giriş şekli görülüyor. Mesele giren alevin ocak duvarının içini yalayarak spiral çizerek yükselmesi. Bu sayede bu tip fırınlar hem çok yüksek ısılara çıkarken hem de tüm ocak eşit ısınıyor...

Yarın izolasyon işini bitirmeyi düşünüyorum....
Devamı gelecek