Bıçak Sanatı - Forum

Propan Ocak No 1 :

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Propan Ocak No 1 :
« : 28 Aralık 2009, 21:38:51 »
Selamlar,
Bugün yapmaya başladığım ocağı adım adım (bölümün adına yakışır bir şekilde) paylaşayım dedim:

İlk olarak şunun gibi, ocak kaynağı (dövme kaynak) yapmak için hızlı ve eşit ısıtması olan, 1500'lere rahatlıkla çıkan, dikey propan ocağı yapmak gibi bir derdim var...

Bunun için tabii ki dikey bir silindire ihtiyacım var, bunun için soba kovası satın aldım: 10 YTL  ;)

Brülör yapmak çok basit: Önce hava girişi için 1 1/2 parmak (inç) boru girişi, sonra dirsekten dik çıkışı olan bir bakır boru (6mm çap), borunun propan girişi kısmına plastik asetilen hortumuna takılması için eklenti yaptırttım sanayide, diğer ucuna paslanmaz bir pin çaktım ve ortasından 1.5 mm delik deldim...

Propan girişinin olduğu dirseğe en son siyah 1 1/2 parmak boru koydum. Bu borunun ucunu hafif dışa açtım çekiçleyerek, yani borunun iç çapı yaklaşık 41 mm sanırım, ancak ocağa girdiği bölümde 4.3 mm oluyor çapı...
Bakır boruya propan hortumu gelecek, galvanezli en dıştaki boruya ise körükten hava girişi olacak. Bu boru ile propan girişinin olduğu dirseğin arasında bir küresel vana var. Vananın kolunu biraz büyük tuttum...

İç izolasyon 5 santim kalınlıkta seramik battaniye (1400 derece dayanımlı) ve 2 santim kalınlıkta düşük çimentolu dökme refrakterden oluşacak. Bu da bana 7 santim pay veriyor. Bu yüzden sadece battaniye içinde kalacak şekilde ocak ağızlarını demir profilden kesip kaynakladım. ( Kaynaklama konusunda hala kötüyüm :) ).

Aşağıdaki fotografta az çok propan alevinin giriş şekli görülüyor. Mesele giren alevin ocak duvarının içini yalayarak spiral çizerek yükselmesi. Bu sayede bu tip fırınlar hem çok yüksek ısılara çıkarken hem de tüm ocak eşit ısınıyor...

Yarın izolasyon işini bitirmeyi düşünüyorum....
Devamı gelecek :)
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2009, 21:40:52 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Ynt: Propan Ocak No 1 :
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2009, 21:46:52 »
Süper, merakla bekliyoruz. ( soba kovaları genellikle 0.8 mm sacdan yapılıyor, dışı hiç mi ısınmıyor yani çarpılma filan olmasın)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2009, 21:49:56 »
Bu benim yaptığım en azından üçüncü propan fırını, daha önce hep 2.5 cm battaniye ve 1 santim refrakter izolasyonum vardı, dışında ısı içersi 1200 derecedeyken yaklaşık 100 - 150 dereceye çıkıyordı. Bundaki izolasyonla dışına ellimi koyabileceğimi tahmin ediyorum  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2009, 22:23:07 »
çok güzel olacağa benziyor emre, adım adım yaptıklarnı izliyor olacağım. bu konu benide çok ilgilendiriyor.

sefa hocam seramik elyaf garip bir malzeme, ısıyı inanılmaz yalıtabiliyor.

bir video da benden,,, benim ocak..

http://www.vimeo.com/8125901

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 28 Aralık 2009, 22:38:01 »
Gökhan, ocağın çok güzel, açıkçası benim yaptığım önceki ocaklara çok benziyor. Bu ocakların elindeki çeliğe alevin direk vurması huyunu hiç sevmiyorum, hem ısıyı güzel kontrol edemiyorum (belli bir nokta sadece ısınıyor) hem de genel olarak çok yüksek ısılara çıkamıyor, sadece tek nokta bir maksimuma sahip, gerisi o noktadan uzaklaştıkça daha soğuk. Hem dövme kaynak hem de ısıl işlem için çok yararsız...

Yatay bir ocak yapacağım dövme için bu bitince ama propan alev yine spiral yaparak iki noktadan girecek, şuna benzer bir şekilde:

Ayrıca alev direkt çeliğe çarpınca ciddi bir şekilde oksit kabuğu sorunu baş göstermeye başlıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2009, 16:37:43 »
çok güzel olacağa benziyor emre, adım adım yaptıklarnı izliyor olacağım. bu konu benide çok ilgilendiriyor.

sefa hocam seramik elyaf garip bir malzeme, ısıyı inanılmaz yalıtabiliyor.

bir video da benden,,, benim ocak..

http://www.vimeo.com/8125901
Gökhan izledim, çok güzel ve kullanışlı görünüyor, dış malzeme tüp gövdesimi?

Ejder

• 152
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2009, 17:14:02 »
Gökhan Usta, çok güzel video....
Ben sana ait diğer bir video daha  izledim.Çok kızgın görünen bir demiri, çıplak elle ters yüz ediyorsun.Ustam, sırrın ne ??  :)
http://www.vimeo.com/5644339
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2009, 17:17:46 Gönderen: Ejder »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2009, 19:05:07 »
sefa ustam dışı buzdolabı gazının doldurulduğu tüplerden.

aslında sır değil ejder, 

ocak o kadar hızlı ısıtıyor ki planya bıçağının bir yüzü o kadar sıcakken diğer yüzü hiç ısınmıyor. propan ocak bu bakımdan çok verimli.. o videodada görüldüğü gibi ocağı açıp, parçayı koyut, dövme işlemine başlamak sadece 1,5 dakika sürüyor. bu kömürlü bir ocakla asla yapılamaz..
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2009, 19:08:19 Gönderen: Gökhan BAKLA »

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2009, 19:16:53 »
 gökhancıgım işallah benim mütevazi ocakta beraber çlışırız?:) .  ayrıca ince parçalar kolay ısınıp kolay sogumakta.  sanırım tutulan noktaya gelinceye kdar metal kıssmen sogumakta...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2009, 19:33:15 »
Bu gün gövdenin izolasyonunu yaptım:
İzolasyonun tutunması için 8'lik çiviler kaynakladım.

Ana izolasyon malzememiz seramik yünü. Bu malzeme ile çalışırken eldiven, gözlük ve toz maskesi şart, acaip kaşındırır...

Kalıp alması kolay:

Tabanı kestim:

Sonra duvarları ölçüp kestim:

Ortada istediğim boşluğun çapında bir plastik kap buldum, onun etrafını dökme refrakter doldurdum.

Propan girişi ve gövde açıklıklarını refrakter biraz donunca bir bıçak ile temizledim...

Bu günlük bu kadar.
Yarın donunca kalıpta düzeltmeler yapıp (eminim bazı boşluklar var arada), tepe kısmını yapacağım. 3-4 gün içinde ateşlenebilir hale gelecek  ;)
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2009, 19:35:50 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #10 : 29 Aralık 2009, 19:38:45 »
çivilerin fazlasını kestin sanırım..

reflakter harc olarak ne kullanıyorsun ve nereden alıyorsun emre.??
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2009, 19:55:36 Gönderen: Gökhan BAKLA »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 29 Aralık 2009, 19:45:22 »
çivilerin fazlasını kestin sanırım..

reflakter harc olarak ne kullanıyorsun ve nereden alıyorsun emre.???
Hımm evet o kısmı anlatmayı unuttum  :-[
Çiviler 3 santim dışa çıkıyordu ancak ben 2 santim refrakter dökecektim, bu yüzden 1 santim bıraktım, geri kalanları kestim.
Refrakter harç olarak Kiltaş refrakterden aldığım Hycast 85 kullandım. sanırım 60 lira filandı bu ürün 25 kilosu , ancak 1700 dereceye kadar dayanımı var ( http://www.kiltas.com/prddetail.php?urun_id=9 ). Eritme fırınım için ice Hycast 95 aldım, o biraz daha pahalıydı. Açıkçası eminim daha ucuz ürünleri de iş görür ama ben biraz sağlamcıyımdır, bunun cezasını da hep cebim öder  :D

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #12 : 29 Aralık 2009, 19:54:39 »
ben fırıncılık sektöründe çalıştığımdan biliyorum. kiltaş reflakter işinde en iyi olan firmadır. eminim bu fırınları hiçbir sorun yaşamadan kullanırsın.

« Yanıtla #13 : 29 Aralık 2009, 21:38:25 »
valla çok sağlam ve düzenli gidiyor iş, güzel bir iş çıkacak sonuçta. Emre refrakter harç malzemesinin 25 kilosumu 60 tl ???

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 29 Aralık 2009, 23:05:04 »
Çok mu sefa usta, az mı? Anlayamadım  ::)
Yıllarca çeliğimi ısıtacak bu alet benim, bırak biraz kaliteli olsun be ustaaa  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #15 : 29 Aralık 2009, 23:53:52 »
Çok olurmu az.. bende ona şaşırdım bize de lazım, online satışları var mı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 30 Aralık 2009, 00:13:27 »
Çok olurmu az.. bende ona şaşırdım bize de lazım, online satışları var mı?
http://www.kiltas.com
Ben telefonla aradım, teknik danışman istedim. Uzun uzun ne için kullanacağımı anlattım, görevli beyefendi dinledi, ne gibi bir ürün kullanmam gerektiğini kararlaştırdık. Miktar için aldı eline hesap makinesini, benim fırın ölçülerimi aldı, gidecek miktarları hesapladı, tavsiyelerde bulundu, insiyatif kullandı. Oldukça sorunsuz bir alışveriş oldu yani...
Bu arada bu 25 kilo sanırım 2. ocağı yaptıktan sonra artacak gibi görünüyor. İstersen bende artanı yollayayım sana doğru, ne de olsa bunlar saklanamıyor, en fazla 1 yıl ömrü var, açılmamışsa. Sanırım bir üçüncü fırını çıkarır kalan da  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #17 : 30 Aralık 2009, 00:27:16 »
hele sen bir üçüncüyü de yap artarsa bakarız. Ne yapalım, özendik bizde yapacağız artık ;D seramik şilte filanda almam gerekiyor o yüzden sendeki malzemeler heralde yetmez gibi.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 30 Aralık 2009, 00:41:04 »
Aman be Sefa usta, bir sürü seramik elyaf arttı, ayrıca 2 metre kadar 25 milimlik seramik elyaf var geçen yıllardan artan. Ayrıca 3üncüde kullanacağım hycast 95 kesin çok artacak. En azından yarısı heba olacak... Bir kısmını ayırırım tamir gerekirse diye, gerisini yollarım. Hycast 85'ten de artarsa üç safhalı bir izolasyon yapma imkanı olur ki en güzeli...
En azından 1.5 2 metre kadar elyaf yollayabilirim baba. Zaten en pahalı malzeme de bu elyaf. Harç yine daha ucuz...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #19 : 30 Aralık 2009, 00:46:39 »
o zaman artanları ücret karşılığı alsak nasıl olur?