Doğru planya bıçağı karbon çeliktir hemde iyidir.İşleyenden sonra tekrar su verme işlemi yapmadınmı,eğer yapmadıysan bıçağın yumuşak (ham) dır iyi keskinlik sağlamaz.Bu konuda bilgi istersen verebilirim
Aslında bu tarz deneme yanılma işleri için bilgi almak çok iyi olur.
Şöyle anlatayım;
Karbon çelik bilgisi üzerinden yola çıkarak daha önceden izlediğim videolardaki 1095 çeliği gibidir dedim ve kömür ocağında mıknatıs tutmayacak sıcaklığa kadar ısıttım. Sonra da ılık ayçiçek yağına batırdım. Buraya kadarki işlemler zaten en tehlikeli kısımlar, bana göre, zira kömür ocağı bazen kıvılcımlar çıkarıp çok yüksek sıcaklıklarda metalde erime izleri bırakabiliyor, sanki toprakta su damlası izi gibi.
Bundan sonra da videolarda izlediğim gibi meneviş (ecnebice temper) işlemine geçmem gerekiyordu, fakat bıçağın sertliği yeterli gibi olduğundan sonraki aşamaya geçmedim.
Bıçak sert şu anda, eğe ilk durumdaki gibi yemiyor. Üzerinde kayıyor. Nasıl olur, kırılır mı kolayca, ağız tutar da böyle devam eder mi deneyip göreceğiz.
Ama bu kısımlar ile ilgli çok eksiğim var sebebi de kömür ocağının ateşini kontrol etmeyi henüz tam öğrenemedim, bir de çelik ile ilgli deneme yanılma ile yol alıyorum.
Bir de su verildikten sonra paslanma azalıyor değil mi? Pasa daha dayanıklı hale geliyor mu?
Bu konuda bilginizden istifade etmek isterim.