Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağım

Bekir Arslan

  • *
  • 36
  • Meslek: Yazılım Uzmanı
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #20 : 13 Mart 2013, 23:35:42 »
elinize sağlık gayet başarılı olmuş ama malesef memlekette planya bıcağına 1095 kulanan üreticimiz yok eğerki meneviş yapmadıysanız bıcağın kırılma ihtimali cok yüksek olacaktır  ;)
pulanya bıcağının markası v.s beli ise kulandıkları celik azcok belidir bu doğrultuda yol alınsaydı daha iyi olurdu derim, siz siz olun bıcağı fazla zorlamayın emeğinize yazık olur menevişsiz ısıl işlem olmaz malesef
keşke ısıl işlemden sonra mutfak fırınında azda olsa 180 derece meneviş yapsaydınız  ;)

Teşekkürler.  :)

Alman bir firmaya ürettirdiklerini söylediler. Özelliklerini öğrenmek için çok sıkıştırdım ama bilmediklerini, bilselerdi kendilerinin daha ucuza ürettireceklerini söylediler.
Firma karaköydedki testeresan firması.
Planya bıçakları da aşağıdaki resimdekiler.

Aslında sorunlu da olsa, bir şekilde bir giriş yapmak için böyle devam ettim. Meneviş yapılmamış olsa da hiç olmamış tamamlanmamış bir bıçaktan daha iyidir, tecrübe olur dedim.
DS ne demektir hiç bilmiyorum.

2 tane daha planya çeliği almış idim. Yeni aldıklarım 60 cm, 3.5 cm ve 3mm kalınlıktalar. Bunların ağzı açılmış olduğundan tek taraflı ağız - Chisel - şeklinde yapmayı düşünüyorum. Daha geniş olsun diye.  :D Düştüğümüz hale bak ya. 3 - 5 mm için neler yapıyoruz.

Bunlarda dediğiniz şekilde yapacağım.  Su verme ,  180 derece fırında 1 saat meneviş.
Güzel oldu bu. Katkılarınızdan dolayıçok teşekkür ederim.

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #21 : 14 Mart 2013, 08:38:56 »
Özgüründe dediği gibi menevişsiz bıçak kırılır 180-200 C 1/2 (yarım) saat tamperleme yeterli olacaktır karbon çelikler için.Kömür ocağına gelince hepimiz önce ocakta başladık gittiğin mıknatıs yöntemi güzel fazla ısıya çıkma (beyazlamasın) tanebüyümesine neden olursun ozaman normalizasyon gerekir.Karbon çelikler 800-850 arasında ısılişlem yapılır.180-200 arası meneviş yapılır.
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Bekir Arslan

  • *
  • 36
  • Meslek: Yazılım Uzmanı
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #22 : 14 Mart 2013, 12:49:05 »
Özgüründe dediği gibi menevişsiz bıçak kırılır 180-200 C 1/2 (yarım) saat tamperleme yeterli olacaktır karbon çelikler için.Kömür ocağına gelince hepimiz önce ocakta başladık gittiğin mıknatıs yöntemi güzel fazla ısıya çıkma (beyazlamasın) tanebüyümesine neden olursun ozaman normalizasyon gerekir.Karbon çelikler 800-850 arasında ısılişlem yapılır.180-200 arası meneviş yapılır.

Hocam normalizasyon dediğiniz, yüksek ısıya çıkarıp kendi halinde yavaş yavaş soğutmak mıdır? Yani eğelerden yapılan bıçaklarda yumuşatmak için yapılan gibi değil mi?

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #23 : 14 Mart 2013, 13:16:50 »
Özgüründe dediği gibi menevişsiz bıçak kırılır 180-200 C 1/2 (yarım) saat tamperleme yeterli olacaktır karbon çelikler için.Kömür ocağına gelince hepimiz önce ocakta başladık gittiğin mıknatıs yöntemi güzel fazla ısıya çıkma (beyazlamasın) tanebüyümesine neden olursun ozaman normalizasyon gerekir.Karbon çelikler 800-850 arasında ısılişlem yapılır.180-200 arası meneviş yapılır.

Hocam normalizasyon dediğiniz, yüksek ısıya çıkarıp kendi halinde yavaş yavaş soğutmak mıdır? Yani eğelerden yapılan bıçaklarda yumuşatmak için yapılan gibi değil mi?
Normalizasyon iç yapısı bozulan çelikleri (tane büyümesi,dövme gibi) yüksek ısıda ısıtıp fırında kontrollü belirli ısılarda bekleterek yavaş yavaş soğutmakla yapılır.Google ye çeliklerde normalizasyon tavi diye yazarsan üniversitelerin ders notlarını bulabilirsin
Ben biraz araştırdın eskileri hatırladım
NORMALİZASYON (NORMALLEŞTİRME) TAVI

Normalizasyon yüksek sıcaklıkta ısıtma ve tutma işlemlerini kapsar. Normalizasyon bir çeliğin sertleştirme sıcaklığına kabaca yakın bir sıcaklığa ( genelde 840 – 880 °C ) kadar ısıtılması ve bu sıcaklıkta 10 – 20 dakikalık bir süre tutulması ve bunu takiben durgun havada soğumaya tabi tutulmasıdır. Normalizasyon, herhangi bir nedenle dokusu bozulmuş malzemenin bu dokusunu normalleştirmek için yapılır. Sıcak dövülmüş ve döküm malzemeler bu sınıfa girer. Sonuç dokuda anormal taneler yoktur. İri taneler ufalır. Yapı itibari ile ferrit ve perlitten ibarettir. Normalize edilmiş doku sertleştirme öncesi en uygun dokudur. Bu sebeple sıcak dövülmüş veya çelikler sertleştirme öncesi normalize edilirler.

Normalizasyon başlıca sade karbonlu ve az alaşımlı çeliklere uygulanır. Bu işlem sonucu elde edilen sertlik, çeliğin bileşim ve boyutlarına bağlıdır. Normalizasyon sırasında çeliğin yüzeyi ile merkezindeki soğuma hızı arasındaki fark çok azdır.

Bazı durumlarda çift normalizasyon gereklidir. Bu işlem, karbürlerin katı eriyik içinde tamamen çözünebileceği normalin 50 ile 100 °C üzerindeki bir sıcaklığa kadar çeliğin ilk ısıtılmasını ve çok ince taneli yapı elde etmek için ikinci bir normalizasyon tavlamasını içerir. Çift, normalizasyon bazen sıfırın altındaki sıcaklıklarda kullanılan çelikler için de şart koşulabilir. Genel olarak ince taneli bir yapının, kaba taneli yapıya oranla daha düşük geçiş sıcaklık bölgesine sahip olduğu söylenebilir. Sade karbonlu veya az alaşımlı çelik dökümlere her zaman normalizasyon işlemi uygulanmalıdır.


• Tane boyutunu inceltmek
• Homojen bir iç yapı elde etmek
• Ötektoid üstü çeliklerde tane sınırlarında bulunan karbür ağını dağıtmak
• Çeliklerin işlenme özelliğini iyileştirmek
• Mekanik özellikleri iyileştirmek
• Çelik parçasının türüne bağlı olarak mukavemetini arttırmak
• Çelik parçasını türüne göre düşük termal e mekanikliğini artırmak
• Yumuşatma tavın tabi tutulmuş çeliklerin sertlik ve mukavemetini artırmak için.
« Son Düzenleme: 14 Mart 2013, 13:38:29 Gönderen: genç bıçak »
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

RSM57

  • ***
  • 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #24 : 15 Mart 2013, 08:34:50 »
Ellerine sağlık kardeşim ilk bıçak çok çok iyi :2up :2up :2up tebrikler

Brac

  • ***
  • 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #25 : 15 Mart 2013, 09:14:30 »
Elinize sağlık ilk bıçağın günahı olmaz , aynen devam  :2up

Bekir Arslan

  • *
  • 36
  • Meslek: Yazılım Uzmanı
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #26 : 15 Mart 2013, 15:47:38 »
Elinize sağlık ilk bıçağın günahı olmaz , aynen devam  :2up

Eyallah. Bunu sözü sevdim.  :2up